Zamek Opocno: juridische strijd over eigendom

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Adellijk geslacht heeft familiechâteau bijna terug na nazi-roof van driekwart eeuw geleden

Adellijk-geslacht-heeft-familiechateau-bijna-terug-na-nazi-roof-van-driekwart-eeuw-geleden_crop1000x500.jpg

Kristina Colleredo-Mansfeld wacht nog altijd op haar familiekasteel Foto: YouTube

Hoop gloort aan de horizon voor de aristocratische familie Colleredo-Mansfeld. Erfgename Kristina Colleredo-Mansfeld voert al decennialang een verbeten juridische strijd tegen de Tsjechische staat over een familiekasteel in het Centraal-Europese land, dat 76 jaar geleden werd geconfisqueerd door de nazi’s. Nu lijkt er na jaren een doorbraak in de hoogopgelopen kwestie.

Nazi’s waren niet alleen geobsedeerd door kunst in de Tweede Wereldoorlog, ook legden zij en masse beslag op schitterende buitenplaatsen en oogstrelende château's. Zo werd het renaissancistische kasteel van het Tsjechische Opočno in 1942 geconfisqueerd door ‘de slager van Praag’ Reinhard Heydrich, de trouwe gezant van Hitler en Reichsprotector van Bohemen en Moravië (het huidige Tsjechië).

Het ingepikte kasteel stond honderden jaren op naam van het aristocratische geslacht Colleredo-Mansfeld, dat stamt uit een vooraanstaande Italiaanse familie uit Udine die in de 16e eeuw naar Oostenrijk toog. De heerser der Bohemen – toen nog onderdeel van Oostenrijk - schonk in 1634 het kasteel van Opočno aan de Colleredo-Mansfeldjes. Niks meritocratie of zogenaamde maakbare samenleving, je achternaam en afkomst bepaalden indertijd wat je toekwam.

Opoc-no-Castle_reference.jpg

Het château in kwestie, gebouwd in de loop van de 16e eeuw.

Toen Nazi-Duitsland Tsjechoslowakije in 1938 binnen viel, ontvluchtten de aristocraten het land. De familie keerde na de Tweede Wereldoorlog terug, maar werd pardoes achter slot en grendel gezet en uiteindelijk verbannen naar Canada en de Verenigde Staten. Een dubbel paspoort zat destijds er niet in: eerst beschouwden de nazi’s hen als “Tsjechoslowaken”, daarna werd de familie door de naoorlogse communistische regering in Praag weggezet als “Duitsers”.

Nadat de communisten tijdens de fluwelen revolutie in 1989 waren verjaagd, zouden de edelen een jaar later opnieuw terugkeren, drie jaar voordat Tsjechië onafhankelijk werd. De toenmalige regering van Václav Havel, de bekendste dissident uit het communistische tijdperk, handelde ogenschijnlijk genereus toen hij delen van de landgoederen teruggaf aan de familie, maar het kasteel van Opočno bleef echter ferm in de greep van de staat. Sindsdien lopen er diverse rechtszaken tegen de staat, zonder dat de familie het charmante château ooit nog eens heeft betreden.

Maar er is goed nieuws voor Kristina Colleredo-Mansfeld, gravin van geboorte en de voornaamste erfgename. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft onlangs besloten dat zij verder mag procederen tegen de staat over de teruggave van het optrekje. Een doorbraak, aangezien het Tsjechische Hof afgelopen november een eerder beroep van de hand wees. In dit beroep beweert de familie dat de regering de door de nazi’s geconfisqueerde meubelstukken en kunstcollectie in 1945 eigenhandig heeft ingepikt. Een ernstige aantijging, maar het gerechtshof in Straatsburg lijkt voorlopig de kant van de edelen te kiezen. De langslepende strijd is echter nog niet beslecht. Spannend is hoe de nieuwbakken premier Andrej Babić, alias de Tsjechische Trump, zal reageren op de kwestie, hoewel hij zijn handen voorlopig wel vol heeft aan de politieke crisis in het land.

Mocht de juridische missie van de Colleredo-Mansfeldjes onverhoopt mislukken, dan hoeft u geen medelijden te hebben. Het aristocratische geslacht bezit immers nog kastelen in Dobříš en Zbiroh in Tsjechië en een in het Oostenrijkse Sierndorf. Zelf resideert Kristina een groot deel van het jaar in het Oostenrijkse Gstatt. Ach, laten wij elkaar toch eens wat gunnen.

Bron: quotenet.nl
 

kuurgast

Donateur
Rechtbank Straatsburg bevestigt: Tsjechische staat blijft eigenaar kasteel Opočno

Het kasteel van Opočno in Oost-Bohemen blijft in handen van de Tsjechische staat. Volgens informatie van de Tsjechische radio is dit nu bevestigd door een Europese rechtbank.

Dienovereenkomstig had het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg een klacht van de familie Colloredo-Mansfeld afgewezen en daarmee het oordeel van het Constitutionele Hof in Brno van vorig jaar bevestigd. De Tsjechische radio verwees in zijn rapport naar informatie van het ministerie van Justitie.

In mei 2020 verwierp het Grondwettelijk Hof in Brno een klacht van Kristina Colleredo-Mansfeld, wiens familie het kasteel tot 1942 bezat. De rechtbank in Hradec Králové had eerder geoordeeld dat de Tsjechische staat het kasteel niet hoefde terug te geven aan de in Oostenrijk wonende familie Colloredo-Mansfeld. De restitutiegeschillen zijn al meer dan 25 jaar aan de gang. Het kasteel van Opočno werd aanvankelijk in 1942 door de nationaal-socialisten geconfisqueerd, maar in 1945 viel het door de Beneš-decreten in handen van de Tsjechoslowaakse staat.

Bron deutsch.radio.cz.
 
Bovenaan