Wonen in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Dat is allemaal heel sterk van jullie, mijn complimenten hoor. :top:
Bedankt @PuNkEnStEiN Respect voor je reactie.
Tuurlijk zijn NL een heel bijzonder land en hoe het zich heeft op gesteld met veel dingen, ik heb nog mee gemaakt dat Mies Bouwman de inzameling heeft gedaan voor 'Open het Dorp" en hoe gul onze Nederlanders hebben gegeven, ook bij rampen de Nederlanders gaven altijd gul, en andere hulp aan het buiteland, ja het is een geweldig volk.
Maar heel triest genoeg vallen er ook burgers buiten de boot en maken van af hun geboorte de verschrikkelijkste dingen mee, en mijn geliefde en ik zijn wat dat betreft zeker de verkorene te zijn, en familie van beide kanten hebben misdaden ten opzichte van ons gepleegd, en hebben ons zeer slecht gemaakt en daar door wat zij hebben gedaan verdoezelt en wij hebben het niet openbaar gemaakt, waarom we waren te zacht, gingen gebukt, en waren ook nog eens te vergevend gezind.
Contact arm zijn we verder het leven door gegaan, en nu moeten voor ons zelf kiezen, nu op AOW leeftijd willen we er nog wat van maken, dat mag dat verdienen we, ondanks alle ellende zijn we eerlijk gebleven hebben niets ten koste van anderen gedaan, we mogen trost op ons zelf zijn.

Door alles met elkaar zijn we overlevers geworden, ja om je leven lang zachtmoedig en vriendelijk te blijven is zeer veel kracht nodig en dat hebben wij, wij zijn zeer krachtig en ook nog eens aardig, maar kom niet aan één van ons beiden dan heeft iemand een probleem en dat moet ook wij staan voor elkaar en de wederhelft is ons zeer dierbaar.
Er gaat haast geen dag voorbij of we hebben we ergens lol om en liggen vaak in een knoop hoe de ander doet of reageert.
Wij hebben apart van elkaar dus kinderen, die missen ontzetten veel door ons niet mee te maken, ze zouden gekoesterd en gelieft worden, maar helaas mag dat niet zo zijn, als kleine kinderen hebben we za al moeten missen, we zijn door een hel gegaan, zo hebben we ze gemist, we verwennen elkaar vaak om over hun te vertellen, de liefde nog even te koesteren, en af en toe ons even te laten gaan met het uitbarsten van tranen, en dan lachten we weer en gegeven elkaar een dikke knuffel met omhelzingen.

Ja jullie hebben er een paar pareltjes bij, die nog steeds om mensen kunnen geven maar het wordt je vaak wel heeeeel moeilijk gemaakt, maar daar zien we maar weer overheen, we redden ons best met wat we nog hebben en kunnen, en zien uit naar de toekomst waar het ook mag zijn hier hebben we niets meer, en we zijn al ver wat betreft ontspullen, en hebben ons al losgemaakt.

Ja jullie hebben wat in ons losgemaakt, eindelijk is er een ietsepietsje naar buiten gekomen, en jullie hebben de eer.
Wat jullie ook schreven of nu over ons denken, ja het hoort bij ons leven, zo gaan de dingen, wij zijn te veel omvattend te complex, geen Psycholoog of Psychiater kan ons bevatten, het is gewoon te veel, ja we hebben er enorm van geleerd, en leren nog elke dag bij.

Dag beste mensen, neem het niet zwaarder op dan wij.
Dag bikkel uit Den Haag, en nog bedankt.:top::beleefd:
 
Gisteren om 12.45 uur een windvlaag als bijdrage in Tsjechië na de storm in NL en DE. Gelijk viel de stroom uit. Die is vandaag om 11.15 uur hersteld. Betekent 22,5 uur zonder elektriciteit. Donker in huis, lezen alleen bij het raam, maar dan zit je kouder omdat ik een houtkachel in het midden heb. Had ik CV of warmtepomp of elektrische verwarming, dan zat ik een dag in de kou. Hoe een diepvrieskast dit overleefd heeft weet ik niet, want ik heb ook in de koelkast nu geen diepvries. In de avond met een paar kaarsjes dicht bij de kachel met wat muziek die ik vastlegde op een smartphone en wat muziek van de radio daarop de avond doorgekomen.
Zie andere items op dit forum over ideeën om dit probleem op te lossen.
 
Opnieuw moet ik zeggen 'gisteren' (was 23-2). Nu laat op de avond twee keer een korte onderbreking van de elektriciteit. Op zoek naar een knijpkat en kaarsen. Je ziet dan hoe groot het verschil is met elektrisch licht. Om de computer weer in het gareel te krijgen ben je een flinke tijd bezig. Ik maak nu gebruik van VPN van de Tsjechische firma Avast om rechtstreeks op de computer naar de Nederlandse TV te kijken. Kost wel geld, maar werkt perfect. Verder kun je natuurlijk na betaling naar de Tsjechische TV kijken en de Duitse TV doet niet al te moeilijk.
 
Ik weet natuurlijk niet waar jij in Nederland woonde, maar als je in Den Haag in het bos iemand groet, denken ze vaak gelijk dat je homo bent, op zoek naar contacten. Dus nee, daar is het niet heel normaal om anderen te groeten in een bos.
:lache:
Ik ben geboren en getogen in een mooi vriendelijk dorpje in het hoge noorden. Daar was het heel natuurlijk dat je elkaar vriendelijk begroet, men hielp elkaar, kookten wel een potje eten voor elkaar en verleenden alsof het normaal was mantelhulp.
Ook was het als vanzelfsprekend dat met een verjaardagfeestje de buren ook bij elkaar op bezoek komen en een handje meehielpen, en oud en nieuw was helemaal een feest, dat ging met elkaar door tot in de late uurtjes.
De stoepen schoonmaken na een behoorlijke sneeuwbui was een feest, tijdens en zeker nadien was het een sneeuwballen gooien, tot we allemaal als sneeuwpoppen erbij stonden en er werd heel wat af gelachen.
Ouderen hoefden geen paadje sneeuwvrij te maken en boodschappen was normaal, winter was een feest, het hele dorp stond op de schaatsen... snert, chocolademelk, belegde broodjes waren voor kostprijs of gratis op het ijs verkrijgbaar.

De maatschappij ervaren wij als heel sterk veranderd, niet meer waar wij in passen, ja en nu als gepensioneerden hopen we bij benadering zoiets te vinden, ondanks dat we ontzettend veel hebben meegemaakt, zouden we daar zeker weer in passen.

Ja mensen zouden heel veel aan ons kunnen hebben, :top: maar we passen niet :nee: bij dit soort mensen, kijk maar goed naar het gedrag. :lache::lache::lache:
 
Ik kom uit een heel klein dorpje uit de Peel in Noord Brabant.
Het gebied van "Help de dokter verzuipt". Dat personage was toevallig ook de huisarts van mijn moeder.
100% van wat je schrijft ken ik ook vanuit ons dorp, maar zoals je terecht al schreef: WAS het heel natuurlijk....

Helaas heeft dit met "vooruitgang" te maken, al zullen een heleboel mensen, grootgebracht in die tijd, dat niet als vooruitgang willen zien. Vandaag de dag is veel anders. Veel, heel veel denk ik, is beter, maar mensen die aan het verleden hangen zullen het daar niet mee eens zijn. Helaas moet je aanpassen aan veranderende tijden. Wil of kan je je niet aanpassen, dan pas je niet meer in de tijd waarin je leeft. Lijkt me trieste gewaarwording.
 
In Nederland is het heel normaal dat wanneer je in het bos loopt je elkaar groet. In Tsjechië is dat een volstrekt onbekend fenomeen!
Ik woon dicht tegen het bos in Emmen. En het klopt, ik wandel wel eens en vrijwel iedereen zegt elkaar gedag, soms ik als eerste, soms de ander. Dat het in Tsjechië niet zo is, durf ik niet te zeggen. Ik wandel daar ook wel eens. Meestal groet ik als eerste. En de meesten groeten wel terug. Dus omdat ik zelf als eerste groet, weet ik niet of het zo is dat ze niet groeten. Maar Tsjechen zijn wat formeler in de omgang. Dat is wel zo. Maar eigenlijk vind ik dat niet erg. Soms zelfs prettiger dan dat overdreven gedoe zoals alle vrouwen (in mijn geval) die je kent een kusje geven als je de kroeg in komt. Gelukkig woon ik in Drenthe en daar doen ze ook niet zo overdreven. Misschien voel ik me daarom wel thuis in Tsjechië.
 
Dat is al lang geleden. Ik heb Lenka in1993 ontmoet toen ik met mijn ouders mee ben gegaan naar Tsjechië. Ik was er nog nooit geweest en mijn ouders organiseerden 1 keer per jaar een groepsreis voor een vereniging. Daarbij moest alles eerst voorbereid worden zoals de accommodatie en uitstapjes. Daarbij ben ik meegegaan. We hebben een relatie op afstand. Ik werk in Nederland en ben na een werkcyclus van 6 dagen, 4 dagen vrij. Dan ga ik meestal naar Tsjechië en soms knoop ik er nog een paar snipperdagen aan vast. Eerst met de auto en vanaf 2006 met de trein vanaf Duitsland, waar ik vlak over de grens woon. Dat beviel mij veel beter en was bovendien veel goedkoper toen ik eenmaal de trucjes leerde hoe je het goedkoopst in Duitsland aan een treinkaartje kan komen. In 2000 kocht ik een appartement in Turnov. En in 2003 een vervallen boerderijtje in Chuchelna bij Semily. Daar heb ik veel bloed,zweet en tranen in gestoken om het op te knappen. Maar ik ben er erg blij mee en omdat ik hetzelf heb opgebouwd is het een soort kindje geworden. Mijn vriendin is daar nu niet meer constant omdat zij een soort mantelzorger is voor haar ouders die op leeftijd zijn. Ze krijgt daar een soort uitkering voor. Maar als ik naar Chuchelna kom dan komt zij er meestal ook. Over een paar jaar kan ik minder gaan werken en kan dan steeds 9 dagen naar Tsjechië. 1.5 keer per maand. Daar zie ik naar uit. En als ik met pensioen ga over 6 jaar, ga ik er misschien definitief wonen. Ik ben nu vanaf 5 maart in Nederland en hoop gauw weer naar Tsjechië te gaan om Lenka te zien en ons huisje.
 
Een paar jaar geleden wilde ik mijn appartement verkopen. Maar de dochter van mijn vriendin woont er nu. Ze betaalt alleen de vaste lasten die er op zijn. Dus ik heb er eigenlijk niet veel kosten aan. Maar over 2 jaar wil ik het verkopen. Ik vertimmer nu het bovengedeelte van het huis in Chuchelna tot een soort appartement. Dan kan zij daarin wonen. Het appartement is behoorlijk in waarde gestegen, maar pas de laatste jaren. Met een flinke dip tijdens de kredietcrisis. Bovendien veel kosten aan gehad toen het nog in de SRO zat toen die nog verplicht was. (jednatel, boekhouder etc.) Alleen daarvoor was ik ongeveer 1200 € per jaar kwijt. Plus de rente van mijn tweede hypotheek in Nederland die toen een stuk hoger was. Maar het was ook bedoeld om in te wonen en niet als belegging. Maar desondanks als ik alle kosten en baten tegen elkaar wegstreep, heb ik er geen spijt van.
 
Bovenaan