Wist u dat...

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

In onze wandelingen, ook de laatste over burchtruïne Návarov, duiken die Zweden steeds weer op Pes. Voornamelijk in de 30jarige oorlog (1618) hebben ze nogal huisgehouden blijkbaar. Dat men rooksignalen gebruikte om elkaar is te vertellen gebeurde al tig eeuwen geleden. De term -Swedenschanze- ken ik nog niet, zal het eens opzoeken, thx. :)
 

Pelhřimov

Donateur
(even snel vertaald met Google translate)

In Centraal-Europa , talrijke pre-en vroege geschiedenis van Wall kastelen en vestingwerken gedeelte van de misleidende, het meest populaire bijnaam Schwedenschanze.
Deze aanwijzing is ontstaan in verband met de vijandelijkheden van de Dertigjarige Oorlog , toen de bevolking oudere vestingwerken als een toevluchtsoord of het verbergen van vee soms gereactiveerd. In katholieke streken ze wilden worden als gemeenschappelijke protestantse contingenten van de Zweedse koning Gustav II Adolf in de beveiliging. Of de individuele militaire installaties in deze tijd van nood, in feite opnieuw worden gebruikt als een beschermende plaatsen is meestal speculatief. Veel van de vaak goed bewaard gebleven grondwerken in de bossen van Europa werden later waarschijnlijk ten onrechte met de grote religieuze oorlog in verband gebracht.

meer ...
 
Nou, het is meestal geen kwestie van -weten- hoor GabrielaSka :lmfao:, hier op het forum wordt gewoon heel wat af gegoogled, ;) internet is een leuk medium. Interesse in geschiedenis, zoals ik heb, helpt natuurlijk wel mee.
 
maar wist u ook dat...

men vroeger giftige paddenstoelen in stukjes sneed en deze op een schaaltje in de vensterbank legde teneinde de vele vliegen te verdelgen?

men 's winters tussen de dubbele ramen een langwerpige zak gevuld met spaanders of stro legde om tocht tegen te gaan?

wist u niet he?
nu wel..:stout:
 
men 's winters tussen de dubbele ramen een langwerpige zak gevuld met spaanders of stro legde om tocht tegen te gaan?
Om met een lopend tv-spotje te spreken : Gelukkig hebben wij de Praxis ...

Hoewel; wij gebruiken zelf nu in NL ook een ruim 2 meter zak om 's winters de tocht onder de serredeuren te voorkomen!

Zou het bij dubbele ramen niet eerder iets met condens te maken hebben gehad Pes ???
 
of het iets met condens te maken heeft?
ik denk het niet.

mijn inlichtingenbron vertelt dat het zuiver bedoeld was om tocht onder de ramen tegen te gaan..
de ramen van vroeger sloten niet perfect af en tochtstrips etc. bestonden nog niet. vandaar deze oplossing...
 

kuurgast

Donateur
Wist u dat...

František Janeček, de oprichter van Jawa motorfietsen, in Nederland heeft gewerkt en tijdens het fietsen naar zijn werk is aangereden door een auto???
De dochter van de bestuurder heeft hem eerste hulp verleend en daarna bleven ze contact houden, wat resulteerde in een huwelijk. Deze indertijd jong adellijke dame heette Johanna Carolina Strick van Linschoten.
 

kuurgast

Donateur
Wist u dat...........

Ze in Tsjechië de garage-sale ook ontdekt hebben? :)
Tot nu toe vond ik alleen een website garagesalecernosice.cz in de regio Praag.
Wanneer zullen er meer komen in het hele land.


cedule-dobrichovice-213x300.jpg
 

kuurgast

Donateur
.......de bliksemafleider........
De eerste Europese geaarde bliksemafleider is uitgevonden in Tsjechië.

Het gevaar van blikseminslag is al eeuwenlang bekend bij de mens. En net zo lang al probeert de mens manieren te bedenken om de bliksem onder controle te krijgen. Het was echter pas in de 18e eeuw dat de eerste bliksembescherming werd uitgevonden.

Benjamin Franklin in Amerika en Václav Prokop Diviš in Europa vonden zo rond 1750 onafhankelijk van elkaar de bliksemafleider uit. Franklin wordt vandaag de dag de meeste eer toegeschreven. Misschien wel omdat hij waarschijnlijk de eerste was die de termen positief en negatief gebruikte als namen voor de twee typen lading. Maar het beroemde verhaal over zijn vliegerexperiment zal ook mee hebben geholpen.
Bron: natuurkunde.nl.

De Tsjechische priester, natuurkundige en ingenieur Václav Prokop Diviš had zijn bliksemafleider gebouwd in 1754 in zijn parochietuin in Přímětice, Znojmo, Zuid-Moravië. Volgens czecot.nl is Václav Prokop Diviš afkomstig uit de omgeving van Žamberk, waar een huisje met expositie over hem is.
De eerste bliksemafleider in het Boheemse koninkrijk, werd geïnstalleerd bij het kasteel Měšice in 1775.
 
Made in Tsjechië: het suikerklontje

Wanneer heb je voor het laatst je thee of koffie gezoet met een klontje suiker? Tegenwoordig nemen we de kleine compacte eenheden suiker, de exacte grootte van een theelepel, als vanzelfsprekend aan, maar pas in 1843 zag het suikerklontje voor het eerst het levenslicht op het grondgebied van het huidige Tsjechië. De uitvinder was het hoofd van een suikerfabriek in de stad Dačice, maar de inspiratie voor het suikerklontje kwam eigenlijk van zijn vrouw Juliana.

In de jaren 1820, na het einde van de Napoleontische oorlogen, werden pogingen ondernomen om de suikerproductie uit suikerbieten in de Habsburgse monarchie nieuw leven in te blazen. De broers Tomas en Frantisek Grebner richtten in 1829 de allereerste suikerfabriek op in het westelijke deel van de monarchie bij Dačice. De grond in de omgeving was echter niet erg geschikt voor de bietenteelt en de productie stopte in 1832 vanwege een levering van hoogwaardige grondstof.

De mislukking van het bedrijf weerhield de broers echter niet en kort daarna richtten ze een suikerraffinaderij op in het centrum van Dačice die suikerriet verwerkte dat werd vervoerd vanuit de Italiaanse provincie Triëst.

De raffinaderij, de eerste in zijn soort in Moravië, bracht de stad een heropleving van de economische activiteit, bracht geschoolde professionals binnen en creëerde nieuwe banen. In 1839 kwam de onderneming echter opnieuw in financiële moeilijkheden en in het voorjaar van 1840 liet Grebner een nieuwe directeur uit Wenen komen.

De man die voor de baan was uitgekozen, was Jakub Krystof Rad, zoals Marie Kučerová van het Dačice Museum uitlegt.

“Jakub Krystof Rad kwam hier uit Wenen, maar hij was eigenlijk een inwoner van Rheinfelden, Zwitserland. Hij was duidelijk een zeer bekwame man en werd uitgekozen door de bedrijfsleiding. Hij bleek zeer getalenteerd te zijn en heeft in de loop van zijn leven verschillende uitvindingen bedacht."

Van de nieuwe directeur werd verwacht dat hij een frisse wind in het bedrijf zou brengen en zijn fortuin zou omdraaien. Rad slaagde boven de stoutste verwachtingen van de eigenaren. Hij breidde de bestaande productieruimte uit, schafte nieuwe machines aan en zette in 1842 ook de eerste stoommachine in het productieproces aan het werk. Onder zijn leiding bloeide het bedrijf. Suiker uit Dačice werd naar alle uithoeken van Moravië geleverd, naar Wenen, Pest en Lvov. Maar het was Rad's vrouw Juliana die hem inspireerde om een verandering aan te brengen die Dačice op de wereldkaart zou zetten - als de plaats waar het suikerklontje werd geboren.


In 1840 werd suiker geproduceerd in enorme broden die voor iedereen ongemakkelijk waren. De suikerbroden waren moeilijk in te pakken en raakten vaak beschadigd tijdens het transport. Erger nog, in de keuken moest men ofwel suiker van het enorme brood schrapen of willekeurige stukken afsnijden om op tafel te zetten als het om theetijd ging. Het was onmogelijk om precies de gewenste maat af te snijden en vaak namen mensen aan tafel een stuk, smolten er een beetje van in hun thee en lieten het resterende stuk op hun schotel drogen voor later gebruik. Het hele proces bracht ook veel afval met zich mee en resulteerde in veel ongelukken. Marie Kučerová zegt dat het zo'n ongelukkig ongeluk was dat de inspiratie was voor de uitvinding van het suikerklontje.

“Op een dag - in de zomer van 1941 - rende een woedende Juliana weg om haar man haar bloedende vinger te laten zien en eiste dat hij iets zou doen om haar leven gemakkelijker te maken. Ze zou zelf naar verluidt het idee hebben voorgesteld om suiker te produceren in de vorm van kleine eenheden die gemakkelijk te tellen en in voorraad zijn. Rad ging aan het werk, maakte een suikerpers en slechts een paar maanden later had hij een verrassingscadeau voor zijn vrouw die Juliana een doos met 350 witte en rode blokjes suiker presenteerde."

De Dačice-raffinaderij begon met de productie van blokjesuiker onder de naam "theesuiker" die al snel in Wenen verscheen. De octrooirechten voor de productie van suikerklontjes werden al snel gekocht door Pruisen, Saksen, Beieren, Zwitserland en Engeland. Tegenwoordig wordt Rads uitvinding gebruikt door suikerraffinaderijen over de hele wereld.

Hoe het suikerklontje is gemaakt
Suikerpoeder verkregen uit onvolledig gedroogde witte suikerbroden met behulp van een snijmachine werd door zeven gepasseerd en verdeeld op een koperen plaat met in totaal 400 gaten in de vorm van een vierkant, en het werd vervolgens ingebed op een lagere heldere koperen plaat. Beide platen werden naar voren geschoven onder een persmachine waar vormvormende elementen die op een perskop waren gemonteerd, in de gaten van de koperen plaat werden gesmeed door middel van een spiraalvormige spil en een roterende balk. Daardoor werd het volume suiker dat in de gaten werd gevoerd met de helft verminderd. Uiteindelijk werden de machinaal geperste suikerklontjes op een houten plank geschoven, die vervolgens op planken in een drooghuis werd geplaatst waar ze 10 tot 12 uur werden gedroogd. Daarna werd de suiker verpakt in kleine pakketjes die elk een pond wogen.

De raffinaderij werd stilgelegd, maar het suikerklontje bleef bestaan

Ondanks zijn revolutionaire uitvinding verslechterde de economische situatie van de Dačice-raffinaderij en de suikerklontjesproductie waarop Rad zijn hoop had gevestigd, bracht geen verbetering teweeg. In 1846 verliet Rad Dačice samen met zijn vrouw en negen kinderen. De suikerfabriek ging door tot 1852, toen de productie werd stopgezet. Hoewel het suikerklontje het overleefde en zich over de hele wereld verspreidde, werd Rads naam vergeten en werd de uitvinding een tijdlang aan anderen toegeschreven. Maar historisch onderzoek in de jaren dertig identificeerde Jakub Krystof Rad duidelijk als de uitvinder van het suikerklontje.

In 1983 werd in Dačice een klein granieten gedenkteken voor het suikerklontje gebouwd om de uitvinding te herdenken en in 2003 werd een gedenkplaat onthuld op de gevel van het gebouw van de oude raffinaderij. Het Stedelijk Museum van Dačice herbergt nu een permanente tentoonstelling gewijd aan de productie van het suikerklontje.

https://english.radio.cz/czech-made-8705902
 

kuurgast

Donateur
Niet vergeten de "ruchadlo br. Veverkovych", een topper.
Ruchadlo van de neven Veverka.

Deze ploeg werd uitgevonden door neven Václav en František Veverka uit Rybitví bij Pardubice.
Tussen 1824 en 1827 bouwden de boer František Veverka (1796-1849) en zijn neef, de smid Václav Veverka (1799-1848), de eerste steil draaiende kiepploegen (Ruchadlo), waarvan de zaagplaat een cilindrische, hellende vorm heeft. vormt de omgeploegde strook aarde die om zijn dwarsas buigt en zo breekt en afbrokkelt.
Hoewel er onder boeren grote belangstelling bestond voor de uitvinding, profiteerden de Veverka’s er niet van, anderen gebruikten het in hun voordeel en de oorsprong van de uitvinding werd het onderwerp van een nationale strijd in de tweede helft van de 19e eeuw. De neven wisten niet dat het een uitvinding was waarvan de patentering en het commerciële gebruik hun moeilijke financiële situatie zou kunnen oplossen, ze stierven in armoede. Een beperkt aantal ruchadla werd geproduceerd door Václav in zijn smidse, maar dit was verre van voldoende voor de vraag, dus anderen, meer commercieel haalbaar, namen de productie en verkoop van ruchadla over. Het constructieprincipe is slechts minimaal veranderd sinds de tijd van de neven Veverka.
In Nederland heet het een wielploeg.
Het geboortehuis van Václav Veverka in Stará Obec, het enige bewaard gebleven huis in het oude dorp, is beschermd als cultureel monument. Het herbergt een tentoonstelling over de geschiedenis van landbouwtechniek.
Op de plaats waar de neven Veverka in 1827 de eerste keer ploegden, staat een monument van ruchadlo.
Bronnen cs.wikipedia.org + nl.pardubice-region.com.
 
Laatst bewerkt:
Nog meer Tsjechische uitvindingen:


Squirrel Cousins - Uitvinding van de eekhoorn
De boer uit Rybitví, František Veverka, had geen hogere opleiding genoten, maar samen met de neef van zijn smid, Václav Veverka, verbeterden ze de ploeg zodat hij niet alleen de grond kon draaien, maar ook losmaken en verpletteren. Mijn neven en nichten ploegen voor het eerst met een trap in 1827 nabij Lhota pod Libočany in de regio Hradec Králové. Een uniek monument herdenkt deze gebeurtenis in Rybitví.


Josef Ressel - uitvinding van de propeller
Josef Ressel schreef geschiedenis met de uitvinding van de propeller, resp. de meest gunstige locatie op het schip. Hoewel Josef Ressel van beroep boswachter was, was hij een van de belangrijkste pioniers van de nieuwe scheepsaandrijving die het wielmechanisme verving, dat vooral ongeschikt is voor de zeevaart.


Uitvinding van lithografie (lithografie)
De Tsjechische uitvinder, graficus en schrijver Alois Senefelder werd in 1771 in Praag geboren. Als acteur in een kunstensemble herkende hij de moeilijkheid om teksten en notities te kopiëren, dus besloot hij een manier te vinden om goedkoop en snel te printen. In 1797 bouwde Senefelder de eerste lithografische pers.


Semtex - het bekendste explosief uit Tsjechië
Het bekendste product van de Tsjechische chemie is het beroemde plastic explosief Semtex. Het wordt gebruikt als commercieel explosief, bij sloop en voor militaire doeleinden. Semtex is bestand tegen temperaturen van ongeveer -40°C tot 60°C, is waterdicht en staat bekend om zijn slechte detecteerbaarheid.


Bloedgroepen - de belangrijkste ontdekking van de Tsjechische geneeskunde
De belangrijkste ontdekking van de Tsjechische geneeskunde wordt beschouwd als de verdeling van bloedgroepen, die in 1907 werd bereikt door Jan Jánský.


Contactlenzen - een uitvinding van Otto Wichterle
Met Kerstmis 1961, prof. Ing. RTDr. Otto Wichterle DrSc, met behulp van een metalen kit voor kinderen Merkur, het eerste prototype van een centrifugale gietmachine waarop hij de eerste vier contactlenzen wierp die het oog niet irriteerden.


Chlumsky's oplossing - de meest bekende desinfecterende oplossing
De beroemdste desinfecterende oplossing "Chlumský", dat wil zeggen de oplossing van Chlumský, draagt de naam van zijn ontdekker Vítězslav Chlumský. Geboren in Nové Dvůr nabij Lomnice nad Popelkou, werkte hij aan universiteiten en tijdens de Eerste Wereldoorlog als commandant van een militair hospitaal. Hij gebruikte de desinfecterende carbolcamph-oplossing voor het eerst in 1925.


Prague Clementinum - de oudste weerrecords in Europa
Het observatorium in de barokke astronomische toren Klementina, die de oudste weerrecords van Europa bijhoudt, is de enige plek ter wereld waar al meer dan 250 jaar regelmatig meteorologische waarnemingen worden gedaan.


Johann Gregor Mendel - de belangrijkste geneticus
Johann Gregor Mendel was een natuuronderzoeker, de grondlegger van de genetica en de ontdekker van de basiswetten van erfelijkheid. Het Mendelianum, een interactief museum en het GJ Mendel Center, gevestigd in de authentieke gebouwen van de Mendel Scientific Society in het historische hart van Brno, handelt over zijn leven en werk.


Karel Raška - de belangrijkste epidemioloog
Karel Raška is de belangrijkste epidemioloog van de 20e eeuw en de grondlegger van de moderne Tsjechische epidemiologie.

bron: kudyznudy.cz
 
De spinnenmaaier "danste" van de Hooglanden naar de hele wereld

Tegenwoordig zijn Spider-hellingsmaaiers in vrijwel de hele wereld bekend. Maar weinig mensen weten dat het eerste prototype minder dan twee decennia geleden op een tekentafel in de garage is gemaakt. Van de eerste schets tot de laatste schroef werd de machine uitgevonden door Lubomír Dvořák uit Havlíčkův Brod.

VEN88e5e6_184827_9052430_1.jpg

Lubomir Dvorak, producent van spinmaaiers

"Ik ben van oorsprong ingenieur. Ik voelde me erg aangetrokken tot de visie om zelf een aantal machines te maken”, zegt de 59-jarige uitvinder, ontwerper, ondernemer en deelnemer aan de EY Entrepreneur of the Year 2020-wedstrijd.

Hij had op dat moment geen idee dat het een grasmaaier zou worden. Maar toen hij de problemen op het platteland zag met het maaien van het gras, vooral op de glooiende gronden, was hij duidelijk. Hij had een idee van hoe een grasmaaier die hellingen zou kunnen maaien eruit zou kunnen zien en hoe hij zou moeten werken.

Hij stapte naar de tekentafel en begon in de garage het prototype van de machine zijn eerste vorm te geven. Hij sloot zich aan bij zijn neef, die net klaar was met school, en al snel was het resultaat geboren. Dankzij een vriend wiens machine op een spin leek, heette hij Spider.

"Het eerste prototype was al succesvol, de tests bevestigden het. We wisten meteen dat dat het was", herinnert Dvořák zich. "We waren volledig gefascineerd door de manier waarop hij de helling afliep", voegde hij eraan toe.

Het is de beweging van de radiobestuurde maaier langs de helling die hem zijn unieke karakter geeft. "Er zijn 29 fabrikanten van vergelijkbare maaiers in de wereld. Maar alleen de onze heeft een gepatenteerde beweging in alle richtingen”, benadrukt Lubomír Dvořák.

In het gezelschap noemen ze deze beweging een "dansstap". Dankzij vier volledig roterende wielen kan de maaier tijdens het werk vrij in elke richting bewegen. Hij rijdt niet alleen vooruit, achteruit en draait, hij weet ook te maaien in elke richting. Dit maakt het veel productiever.

"Ik zocht een manier om er patent op te krijgen. Daarom heb ik een octrooigemachtigde bezocht. En degene die het zag, suggereerde me dat hij mede-schepper wilde worden. Ik wist al dat de machine een succes zou worden”, zegt Dvořák.

Het prototype oogstte lof op de tentoonstelling in Tulln, Oostenrijk. De eerste bestelling ging toen naar Engeland naar Ipswich voor een golfbaan. In Groot-Brittannië vond Dvořák een zakenpartner die hem hielp westerse markten te openen.

"Het viel ons toen gewoon op. In het buitenland bestond - en is er nog steeds - het vooroordeel dat Tsjechië geen erkende fabrikant van dergelijke technologie kan zijn. Daar worstelen we nog steeds mee”, legt de mede-eigenaar van het bedrijf uit.

Dvořák breidde de productie geleidelijk uit. Van stuks stuks per jaar tot tientallen, van tientallen tot honderden. Toen de werkplaats klein werd, besloot hij een fabriek te bouwen op een groen veld. Hij opende het in september 2014. En vandaag, nu de jaarlijkse productie meer dan 500 stuks stijgt, is hij al van plan de hal uit te breiden.

Het bedrijf Dvořák - hellingsmaaiers heeft vandaag tachtig mensen in dienst. De jaaromzet klom naar 150 miljoen kronen. Het merk is doorgedrongen tot alle continenten in meer dan vijftig landen.

idnes.cz
 
Praktische gadget voor blinden uit een Tsjechische werkplaats. De applicatie maakt het gemakkelijk om de waarde van bankbiljetten te herkennen

uvodni-ceska-aplikace-usnadni-nevidomym-identifikaci-bankovek-zdroj-cash-reader-730x485.jpg


De Tsjechische applicatie zal het voor blinden gemakkelijker maken om bankbiljetten te identificeren.
Hoe weet u veilig en snel de waarde van een bepaald bankbiljet bij het betalen? Dit was tot voor kort een probleem voor blinden in Tsjechië. De oplossing werd geboden door de Cash Reader- applicatie . Nadat hij de telefoon heeft gericht, herkent hij gemakkelijk de waarde van de bankbiljetten en leest deze voor aan de gebruiker. Behalve de Tsjechische zal hij ook veel vreemde valuta kunnen lezen.

De Cash Reader- applicatie is oorspronkelijk gemaakt als een vrijetijdsproject voor een groep vrienden. "Het idee kwam van onze blinde vriend. Hij klaagde bij ons dat er mobiele toepassingen voor de herkenning van bankbiljetten bestaan, maar alleen voor de meest gebruikte valuta, zoals de dollar of de euro. Mijn collega en ik vatten het op als een weekendproject. Natuurlijk hebben we de complexiteit onderschat en pas ongeveer een jaar later hadden we een functioneel prototype, waar een vriend tevreden mee was", zegt een van de auteurs van het idee, Tomáš Jelínek .

aplikace-rozpozna-a-roztridi-temer-100-svetovych-men-zdroj-cash-reader-1024x552.jpg

De applicatie herkent en classificeert bijna 100 wereldvaluta's. Fotobron: Cash Reader

De applicatie voor blinden en slechtzienden benadrukt het gebruiksgemak. Het herkent het bankbiljet onmiddellijk na het richten van de telefoon, ongeacht de hoek of lichtomstandigheden. In de stille modus informeert het de gebruiker over de waarde door het aantal trillingen. Het is ook betrouwbaar in offline modus.

De compenserende hulp, die ongeëvenaard is in de wereld, was al snel op zoek naar andere staten. "Na de publicatie begonnen ze ons meteen te schrijven vanuit buurlanden waar hetzelfde probleem was als hier, laten we hun valuta toevoegen. En dus bleven we de applicatie uitbreiden in samenwerking met de blindengemeenschap. Tegenwoordig zijn we de enige applicatie ter wereld die bankbiljetten van bijna honderd wereldvaluta's kan herkennen”, zegt Tomáš Jelínek, die ondanks het succes van de applicatie, in zijn vrije tijd eraan werkt om deze vrijwillig te verbeteren.

nevidomi-pomucku-oceni-take-pri-cestovani-zdroj-cash-reader-1024x836.jpg


De gratis basisversie van de Cash Reader- applicatie herkent alle Tsjechische en twee tot drie laagste bankbiljetten in valuta's van de wereld. Betere bereikbaarheid dankzij samenwerking met financiële instellingen is een ander doel van de opstellers van het project. "Ik ben erg blij dat we erin geslaagd zijn om een samenwerking tot stand te brengen met Hello bank, waardoor de applicatie gratis Tsjechische kronen herkent, dus de applicatie is zeer wijdverspreid in ons land. We proberen dergelijke partnerschappen ook in andere landen tot stand te brengen, zodat ook dit obstakel wordt weggenomen. Helaas zijn slechtzienden in veel landen werkloos en kunnen ze onze hulp niet betalen”, besluit Jelínek, eraan toevoegend dat hij ook andere projecten in zijn hoofd heeft die het dagelijks functioneren voor blinden gemakkelijker kunnen maken.

bron; pozitivni-zpravy.cz
 
Bovenaan