Wist u dat...

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Sciencefiction is realiteit geworden: Tsjechen maken een robot die balanceert op twee benen

novy-cesky-robot-vyuzil-koncept-prevzaty-z-univerzity-eth-zurich-ve-zcela-originalnim-provedeni-s-pouzitim-bezne-dostupnych-technologii-a-soucastek-cvut.jpg


De Tsjechische Technische Universiteit (ČVUT) heeft nog een succes op zijn naam staan. Promovendi van de faculteit Elektrotechniek hebben een unieke robot in elkaar gezet die op twee benen kan balanceren. Het zal (niet alleen) dienen om dynamische controle aan te leren. Tot voor kort behoorde zo'n robotmodel tot het rijk van wetenschappelijke fantasieën.

De faciliteit zal ook beschikbaar zijn voor het publiek. Elke gevorderde klusjesman zou het moeten kunnen bouwen. De robot wordt geprint op een 3D-printer en de elektrische componenten komen uit gewone e-shops voor elektrotechnici. De aanschaffingskosten lopen op tot ongeveer 50 duizend kronen. Om autonome beweging te garanderen, volstaat het om de robot uit te rusten met camera's, gps-navigatie en andere sensoren. De robot moet dan tijdens het rijden over obstakels kunnen springen of de trap op kunnen springen.

Te bekijken in werking: YouTube

In de toekomst zou het echter niet alleen populair kunnen zijn bij amateurenthousiastelingen en leraren. We zullen verrast zijn ”, zei de co-auteur van de robot, Martin Gurtner van de afdeling Regeltechniek, Faculteit Elektrotechniek, CTU . Promovendi zijn nu van plan getalenteerde studenten aan te moedigen deel te nemen aan verdere ontwikkeling en aanverwante experimenten.

bron: pozitivni-zpravy.cz
 
Laatst bewerkt:

Wist je dat…​

 • De oprichter van het bedrijf Baťa, dat schoenen produceert en over de hele wereld verkoopt, was de Tsjech Tomáš Baťa uit Zlín? Hij was ook de eerste die prijzen introduceerde zoals $ 99 of
  CZK 999.

 • De film Closely Watched Trains won in 1968 een Oscar voor Beste buitenlandse film? Het Amerikaanse weekblad Time plaatste deze film bij de honderd beste films aller tijden. De film van Jan Svěrák Kolj won in 1997 voor het laatst een Oscar. De twintigjarige Tsjechische Markéta Irglová won in 2008 ook de Oscar voor haar lied voor de film Once.

 • In Tsjechië zijn Amerikaanse of coproductiefilms gemaakt, zoals Mission Impossible, Jeanne d'Arc, Agent without a Past, Blade II, The Chronicles of Narnia, The Curse of the Grimm Brothers, Casino Royale, de Russische film Siberian Barber of de Spaanse film The Girl of Your Dreams?

 • de eerste kosmonaut uit een ander land dan de USSR of de VS een Tsjechoslowaakse Vladimír Remek was, een huidig lid van het Europees Parlement?

 • Is Tsjechië een van de jongste landen ter wereld? Het werd op 1 januari 1993 opgericht door de deling van Tsjechoslowakije.

 • is de wereldberoemde schrijver Milan Kundera een Tsjech die naar Frankrijk emigreerde en daar in 1981 het staatsburgerschap verwierf? Of dat Franz Kafka een Praagse schrijver is van Joodse afkomst die begraven ligt op de Nieuwe Joodse Begraafplaats in Strašnice, Praag? En dat Gustav Meyrink, onder meer de auteur van de roman Golem, jarenlang in Praag verbleef?

 • was de eerste die de verdeling van bloed in vier typen (A, B, AB, 0) in 1906 beschreef door de Tsjechische neuroloog Jan Janský? Ter ere van hem wordt vandaag de Janský Plaque, een onderscheiding voor frequente gratis bloeddonoren, uitgereikt in Tsjechië en Slowakije.

 • Het woord robot komt uit het Tsjechisch? Ze werden voor het eerst gebruikt door de Tsjechische schrijver Karel Čapek in het toneelstuk RUR (Rossum's Universal Robots) in 1920. De term werd bedacht door zijn broer Josef Čapek na het woord 'robot' (of werk, in het feodale systeem persoonlijke dienst van boeren en boeren aan hun meesters).

 • in Tsjechië ongeveer tweeduizend kastelen, kastelen en ruïnes zijn? De dichtheid van kastelen in Tsjechië is een van de hoogste ter wereld.

 • de grondlegger van de genetica Johann Gregor Mendel werd geboren in Hynčice in de Tsjechische Republiek en bracht het grootste deel van zijn leven door in Brno? Daar werkte hij ook als abt van het Augustijner klooster.

 • was de Tsjechische koning George van Poděbrady (1420–1471) de eerste die een unie van Europese heersers wilde creëren (vergelijkbaar met de huidige EU)?

 • de overblijfselen van een middeleeuws Joods getto zijn bewaard gebleven in het centrum van Praag? De Oudnieuwe Synagoge uit de dertiende eeuw is een van de oudste Joodse gebouwen ter wereld en de Oude Joodse Begraafplaats is het grootste en best bewaarde gebied in zijn soort in Europa.

 • de beroemde verleider Giacomo Casanova, die leefde in de achttiende eeuw, de laatste dertien jaar van zijn leven doorbracht in het kasteel van Duchcov in Bohemen? Daar schreef hij onder meer zijn memoires.

 • moderne contactlenzen zijn uitgevonden door Otto Wichterle, een inwoner van Prostějov? Hij wordt ook beschouwd als de grondlegger van de macromoleculaire chemie.

 • De naam van de Amerikaanse munteenheid, de dollar, is afgeleid van de Tsjechische munt tolar (thaler), die in 1519 werd geslagen in het West-Boheemse Jáchymov? In 1526 bestegen de Habsburgers de Tsjechische troon, die ook regeerde in Spanje en ook succesvol waren in het koloniseren van Amerika. Het teken voor de Spaanse tolar die werd gebruikt voor betaling op het Amerikaanse continent was "$", wat nog steeds de Amerikaanse munteenheid symboliseert.

 • de eerste hydrotherapie-faciliteit werd opgericht in Jeseník op het grondgebied van de huidige Tsjechische Republiek in 1822 en de eerste radioactieve spa ter wereld werd geopend in 1906 in Jáchymov?

 • Eeuwenlang zijn beroemde Tsjechische kuuroorden zoals Karlovy Vary of Mariánské Lázně bezocht door belangrijke persoonlijkheden als Mozart, Beethoven, Tsjaikovski, Gogol, Goethe, Kafka, Freud, Edison, Schopenhauer, Marx of Casanova?

 • Het Karlovy Vary International Film Festival, dat begin juli regelmatig plaatsvindt en de beroemdheden van vandaag samenbrengt, een van de belangrijkste in Europa is naast de filmfestivals in Berlijn, Cannes en Venetië?

 • De kinderencyclopedie Orbis Pictus (De wereld in afbeeldingen) uit 1658 is gemaakt door de Tsjechische pedagoog en filosoof Jan Ámos Komenský (Comenius)?

 • het werk van Jaroslav Hašek Het lot van de goede soldaat Švejk, geschreven als reactie op de Eerste Wereldoorlog, werd vertaald in achtenvijftig talen?

 • Is de Tsjechische Taťána Kuchařová Miss World 2006 geworden? Veel bekende modellen komen uit Tsjechië, bijvoorbeeld Eva Herzigová, Petra Němcová of Tereza Maxová.

 • persoonlijkheden zoals zakenman Oskar Schindler werden geboren in Tsjechië (zijn leven is vastgelegd in het boek en in de film Schindler's List), filosoof Edmund Husserl, psychiater Sigmund Freud, componist Gustav Mahler, schrijver Rainer Maria Rilke of de eerste wereldkampioen schaken Wilhelm Steinitz?

 • De Tsjechische schrijver Jaroslav Seifert won in 1984 de Nobelprijs voor literatuur en in 1959 Jaroslav Heyrovský de Nobelprijs voor scheikunde voor de ontdekking en ontwikkeling van polarografie?

 • booglamp met zelfregulatie is uitgevonden door de Tsjechische elektricien František Křižík? Hij bouwde ook de eerste elektrische tram in Praag en een lichtfontein (de lichtfontein van Křižík), wat een technisch wonder van zijn tijd was.

 • de uitvinder van suikerklontjes is Jakub Kryštof Rad en de propeller is uitgevonden door Josef Ressel, beide Tsjechen?

 • De Tsjechische acteur Jiří Voskovec (George Voskovec) speelde in tweeënzeventig films, waarvan alleen de eerste vijf Tsjechische films waren en de rest Amerikaanse films? Hij speelde in Twelve Angry Men met Henry Fonda en Barbarossa met Willie Nelson en Gary Busey.

 • Albert Einstein anderhalf jaar als professor aan het Instituut voor Theoretische Fysica in Praag werkte?

 • de opname van de New World Symphony door de Tsjechische componist Antonín Dvořák werd beluisterd door de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong terwijl hij in 1969 op het oppervlak van de maan liep? Dvořák werd geïnspireerd om het te componeren door zijn verblijf in de Verenigde Staten. Een deel van Largo uit deze symfonie reist in de doos verder door de interstellaire ruimte.

 • een van de beroemdste opera's van WA Mozart, Don Giovanni, die in 1787 in première ging in het Prague Estates Theatre en daar nog steeds wordt opgevoerd?

 • honderd jaar voor Maarten Luther een sterke hervormingsbeweging begon in Bohemen? Zijn geestelijke vader Jan Hus werd in 1415 op de brandstapel verbrand vanwege zijn leringen. Luther beschouwde Hus als zijn voorganger.

 • de auteur van de eerste kaart van de staten Virginia en Maryland uit 1670 is Augustin Heřman, een inwoner van de Tsjechische Mšen? Herman kwam rond 1630 naar Noord-Amerika en werd daar onder meer beroemd als tabakshandelaar, diplomaat, landmeter en grondlegger van het landhuis Bohemen.

 • een van de beroemdste golems is de golem die naar verluidt in 1580 in Praag is gemaakt door de joodse rabbijn Yehuda Löw ben Becalel? Volgens de legende ligt deze golem op het terrein van de Oudnieuwe Synagoge in Praag.

 • Alfons Mucha, Emil Filla, Toyen of František Kupka zijn Tsjechische schilders van wereldbelang?

 • Kubisme, dat in de wereld voornamelijk in de schilderkunst en beeldhouwkunst werd gevormd, ook in de architectuur in Tsjechië voorkomt? Tsjechische kubistische architectuur, ontstaan voor de Eerste Wereldoorlog, is daarmee een uniek fenomeen in de wereld. Dat geldt ook voor het Rondo-kubisme, dat geen parallel heeft in de wereld.

 • noemde de Zweedse natuuronderzoeker Carl Linnaeus camelia's naar de Brno-botanicus en jezuïet-missionaris Joseph George Kamel, die deze prachtig bloeiende bomen ontdekte?

 • een van de beroemdste astronomische klokken op het Oude Stadsplein van Praag? Het is gebouwd in 1410.

 • Madeleine Albright, geboren in Praag, in 1997 de historisch eerste vrouw werd in de functie van minister van Buitenlandse Zaken van de VS?

 • McDonald's oprichter van het fastfoodnetwerk Ray Kroc had Tsjechische voorouders?

 • in Moravië in Velké Losiny is de oudste functionerende papierfabriek in Centraal-Europa?

 • Tsjechen drinken per hoofd van de bevolking het meeste bier ter wereld en er zijn meer dan zeventig brouwerijen in Tsjechië?

 • De gotische brug van Písek de oudste bewaard gebleven brug in Bohemen is? Het dateert uit het einde van de dertiende eeuw en is na de brug in Regensburg, Duitsland, de oudste nog bestaande brug ten noorden van de Alpen?

 • Tsjechische veelkleurige chocoladesnoepjes in de vorm van een lens met de naam Lentilky al in 1907 in de Tsjechische Republiek in Holešov werden geproduceerd? Ze werden ook voorafgegaan door Smarties of M & M's, die pas in 1937 verschenen.

 • De methode van lage gisting van bier, uitgevonden door Pilsen-brouwers in 1842, wordt nu over de hele wereld gebruikt. Daarom worden honderden bieren tegenwoordig pils, pils of pilsener genoemd?

bron: http://www.eu2009.cz/cz/czech-republic/did-you-know/vite--ze_-461/index.html
 

Dit zijn Tsjechische merken: Avast en Czech Silicon Valley​


Het Tsjechische antivirusbedrijf Avast is bekend bij bijna iedereen die op een computer werkt: het bouwt beveiligings- en privacytools voor iedereen, wie en waar je ook bent, en ongeacht hoe je verbinding maakt. Het bedrijf beschermt ongeveer 40 procent van 's werelds thuiscomputers, het hoofdkantoor in Praag en Brno ziet eruit als de gebouwen van technologiebedrijven in Silicon Valley, en het Avast Endowment Fund en liefdadigheidsprojecten zijn ook een bezoek waard. Recentelijk bijvoorbeeld een familiestichting opgericht door de CEO van het bedrijf Ondřej Vlček samen met zijn vrouw Katarína.

Het was in 1988, toen Pavel Baudiš een monster van het Weense virus tegenkwam. Hij raakte zo geïnteresseerd dat hij een programma schreef om het te verwijderen. Hij liet het aan zijn collega Eduard Kučer zien en samen richtten ze de Alwil-coöperatie op , onder wiens vlag ze het programma begonnen te verspreiden als de eerste avast! antivirus . Het bedrijf gebruikt de naam Avast sinds 2010: op dat moment koos Alwil voor een nieuwe naam op basis van zijn iconische software. Tegenwoordig is Avast een van de pioniers op het gebied van computerbeveiliging, levert het beveiligingsprogramma's voor computers en mobiele apparaten en is volgens experts een van de beste ter wereld.

Kleine Tsjechische Silicon Valley​

032-avast-shutterstock-1573680307.jpg.aspx


Land duurder dan in Manhattan en het hoofdkantoor van alle grote computer- en technologiebedrijven zoals Google, Apple, Facebook, Adobe of Hewlett-Packard: dit is Silicon Valley oftewel Silicon Valley bij San Francisco. Wie iets bedoelt, is hier. Er wordt gezegd dat journalist Don Hoefler de naam voor de vallei bedacht in de jaren zeventig, toen hij de lokale trend beschreef in de concentratie van bedrijven die zich bezighouden met siliciumchips en computers. Aanvankelijk lagen hier eindeloze boomgaarden en de plaats had de poëtische naam Valley of Pleasure of the Heart.

Het is in de stijl van technologiebedrijven in Silicon Valley dat het hoofdkantoor van Avast is ontworpen in het Enterprise Office Center - gebouw in de wijk Pankrác in Praag . het bedrijf is hier in 2015 verhuisd. Op de zeven verdiepingen die de ontwerpstudio Vrtiška & Žák voor Avast heeft ontworpen , vind je bijvoorbeeld een brede centrale trap, een geschikte plek voor informele bijeenkomsten, enkele tientallen vergaderruimten, een café en een kantine met gratis maaltijden voor werknemers de hele dag, volledig uitgeruste fitnessruimte, rustruimte met hangmatten, bibliotheek, bioscoop, biljart, tafelvoetbal, pingpongtafels, golfsimulator, opnamestudio of kinderhoek.

Het bedrijf heeft ook een vestiging in Brno , in het gebied van de voormalige Vlněn-fabriek . Het nieuwe gebouw biedt medewerkers niet alleen voorzieningen om te werken, maar er zijn ook ontspanningszones, een fitnessruimte, een muziekkamer, een kinderspeelkamer of een eetkamer.

Alwil, Avast en een reis naar de wereld​

032-avast-shutterstock-1050436496.jpg.aspx


In 1997 wees Alwil het overnamebod af, gaf zijn antivirusprogramma Avast aan McAfee een licentie en begon zijn software snel over de hele wereld te distribueren. De wens om ervoor te zorgen dat vrijheid en veiligheid voor iedereen in de digitale wereld beschikbaar zijn, resulteerde in 2001 in gratis beveiliging voor iedereen: Avast veranderde fundamenteel het gevestigde bedrijfsmodel van antivirusbescherming en begon met het aanbieden van een volwaardige gratis antivirus voor iedereen. In de daaropvolgende jaren maakte het bedrijf een explosieve groei door: in 2003 had het de eerste miljoen gebruikers wereldwijd, in 2006 waren dat er al 20 miljoen, en momenteel gebruiken meer dan 435 miljoen mensen wereldwijd Avast-producten, grotendeels gratis.

Anderhalve miljard aanvallen per maand​

032-avast-shutterstock-384537676.jpg.aspx


In 2011 begon Avast met het bieden van beveiliging aan kleine en middelgrote bedrijven, en ook begon een succesvolle samenwerking met mobiele operators. Een jaar later werd Avast Free Antivirus de meest gedownloade software op download.com en werd Avast Free Mobile Security de best beoordeelde beveiligingstoepassing op Google Play. In mei 2018 trad Avast toe tot de London Stock Exchange.

Tegenwoordig is Avast het op een na grootste antivirusbedrijf ter wereld na verkoop in de VS door Symantec. Het gebruikt technologie van de volgende generatie om cybercriminaliteit in realtime te bestrijden en maakt, in tegenstelling tot andere bedrijven, volledig gebruik van het potentieel van machine learning in de cloud, waar het bedrijf een continue stroom gegevens van honderden miljoenen gebruikers kan verwerken. Hierdoor kunnen systemen voortdurend worden verbeterd en verfijnd, waardoor de kunstmatige intelligentiemodule slimmer en sneller is dan alle andere. Avast ontwikkelt ook betaalde producten, zoals mobiel accountbeheer voor bedrijven, schijfopruiming en wachtwoordbeheer. De belangrijkste markten van het bedrijf zijn de VS en Canada, Brazilië, Frankrijk, Rusland en Duitsland.

Schenkingsfonds en liefdadigheidsprojecten​

032-avast-shutterstock-1255177018.jpg.aspx


Naarmate Avast groeit, groeit ook het Avast Endowment Fund . Het liefdadigheidsproject werd gestart door de oprichters van Avast, Eduard Kučera en Pavel Baudiš, en hun echtgenotes, en ze waren voornamelijk gericht op het ondersteunen van hospicezorg voor stervende senioren. Het fonds veranderde onlangs zijn naam in Abacus en breidde zijn bereik uit; het richt zich nu op het ondersteunen van digitaal onderwijs op binnenlandse scholen.

Een noviteit is de basis om zieke kinderen te helpen, waarin de CEO van Avast Ondřej Vlček samen met zijn vrouw Katarína activa ter waarde van 1,5 miljard kronen investeerde. Vlček kwam als softwareontwikkelaar bij het huidige Avast in 1995. Momenteel is hij, dankzij de verkoop van een deel van zijn minderheidsbelang in het bedrijf, een van de rijkste Tsjechen, maar zijn vrijgevigheid overtreft veel rijkere binnenlandse miljardairs. Het fonds, genaamd de Vlček Family Foundation, volgt de activiteiten van de particuliere liefdadigheidsinstelling Zlatá rybka , die de wensen van kinderen met ongeneeslijke ziekten vervult. Binnen vijf jaar moeten een hospice en een palliatieve zorgcentrum worden opgericht, waar de stichting en de stichting samen met Zlatá rybka een voorziening zullen vinden.

Wist je dat…?​

032-avast-shutterstock-1232844502.jpg.aspx


 • In het verleden kocht Avast de Tsjechische mobiele applicatie-ontwikkelaar Inmite of het ontwikkelingsbedrijf Remotium. In 2016 stemde het bedrijf ermee in om zijn rivaal AVG Technologies over te nemen voor $ 1,3 miljard. In voorgaande jaren kocht Avast Piriform, dat tools ontwikkelt voor computeroptimalisatie en -schoonmaak, en het Slowaakse mobiele ontwikkelingsbedrijf INLOOPX.
 • Volgens het tijdschrift Forbes is Pavel Baudiš de zevende rijkste Tsjech met een vermogen van $ 1,2 miljard.
 • In 2020 werd Avast het eerste Tsjechische bedrijf in de prestigieuze index van de Londense beurs FTSE 100 . Volgens de Patria-server is dit ook de eerste keer dat een bedrijf gevestigd in een van de voormalige Europese Sovjet-satellieten in de FTSE 100-index is verschenen.
 • Sinds 2018 wordt in totaal 40 procent van de aandelen van Avast verhandeld op de Prague Stock Exchange, 38 procent is in handen van de oprichters, 13 procent door CVC Capital en de rest door werknemers.
 • Het bedrijf blokkeert elke maand ongeveer anderhalve miljard aanvallen.
 • Avast heeft meer dan 1.700 mensen in dienst.
 • Via zijn schenkingsfonds heeft Avast $ 25 miljoen gedoneerd aan innovatie- en onderzoeksinitiatieven van COVID-19, en heeft het projecten ontwikkeld om de negatieve sociale en economische gevolgen van de pandemie te verzachten.
bron: kudyznudy.cz
 
Bovenaan