Wisselkantoren Praag: nieuwe regelgeving

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechische regering probeert klanten te beschermen tegen oplichtingspraktijken bij wisselkantoren.

Een in behandeling zijnde wijziging zou toeristen enige tijd de tijd geven om hun geld terug te krijgen
Het ministerie van Financiën heeft de wijzigingen opgesteld. "Het is geen geheim dat de praktijken van sommige wisselkantoren, vooral in het centrum van de hoofdstad, de Tsjechische Republiek geen goede naam geven. Op het oude stadsplein kan een toerist Kč15 krijgen voor een euro of een bedrag van 28 procent betalen, "zei minister van Financiën Schillerová (voor ANO).

De slechte staat van regulering van wisselkantoren is een voortdurend probleem dat Praag een slechte reputatie bezorgt. Dit probleem is onlangs aan het licht gebracht in een veel bekeken serie video's van Janek Rubeš, die op YouTube publiceert onder de naam de Honest Guide/Eerlijke gids. Hij heeft de regering opgeroepen om actie te ondernemen en mensen meer bewust te maken van de valkuilen.

Premier Andrej Babiš (ANO) zegt dat het amendement de problemen moet helpen oplossen. "Ik denk dat deze verandering zeker zal bijdragen aan de verbetering van de reputatie van ons land en, bovenal, de hoofdstad van Praag, voor toeristen," zei Babiš op de website van de overheid.

Het goede nieuws voor toeristen en ook voor de lokale bevolking, is dat men het recht heeft om binnen twee uur na het ruilen van geld een transactie tot maximaal € 1000 in te trekken. Als het wisselkantoor sluit of de klant ziek wordt, heeft de klant zes maanden om de situatie aan te pakken.
Er zijn ook nieuwe regels in het ontwerp-amendement voor mensen die geld wisselen met behulp van een bankautomaat. Deze klanten hebben drie werkdagen om naar een fysiek kantoor van de operator van de machine te gaan. Dit is om wisselkantoren te ontmoedigen om over te schakelen van fysieke griffiers naar een geautomatiseerd systeem om de wet te omzeilen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Autoriteiten sluiten "moederschip" van schaduwrijke Praagse wisselkantoren.

Een wisselkantoor in het centrum van Praag dat zeer lage tarieven aan bezoekers aanbood, is 11 juni buiten gebruik gesteld en heeft een boete opgelegd gekregen. Sommigen zullen de sluiting van dit Chequepoint wisselkantoor verwelkomen, maar er blijven zorgen over andere oneerlijke wisselkantoren in het stadscentrum.
Chequepoint wisselkantoren, gelegen op toeristische toplocaties, zijn vanaf 1990 een bekend gezicht in Praag geweest.
Bronnen prague.tv/en + radio.cz/en.

 

kuurgast

Donateur
In Tsjechië kan je overal geld pinnen! :ja:
Lees ook het topic voordelig pinnen in Tsjechië over het gebruik van linkerknop “accept without conversion”.
Wie daarvoor kiest krijgt de officiële omwisselkoers (die niet zichtbaar is op het scherm), meestal opgehoogd met een klein percentage transactiekosten van de eigen Nederlandse bank. :toppie:
Bij rechterknop "with conversion” laat de bank zien wat het totaalbedrag in euro’s is dat afgeschreven zal gaan worden, zodat de klant niet zelf naar zijn rekenapparaat hoeft te grijpen. Echter met een veel ongunstiger wisselkoers dan de officiële dagkoers! :(
 

dennuzzz

Donateur
Mooie aktie van janek volg hem reeds langere tijd hij had op de dag van sluiting door de tsjechische nationale bank een livestream op fb uitstaan waarin dit succes gevierd werd
 
Bovenaan