Winterseizoen Tsjechië 2023-2024

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Weet iemand wanneer Tsjechië voor het laatst zo'n goede start (qua sneeuw en vorst) van de winter had ?
Sinds 2003 hebben wij ons huis/pension/camping in Dolni Lanov, aan de voet van het Reuzengebergte, vlakbij Vrchlabi. Sinds 2004 zijn we hier elke Kerst geweest en vanaf 2008 zijn we definitief verhuisd naar Tsjechië. Omdat we sinds 2009 ook op de kerstmarkten onze Friese boerenkaas verkochten, ben je ook wel een beetje op de hoogte van de winterse omstandigheden. Onze ervaringen zijn dat in de beginjaren er heel veel sneeuw lag, maar dat was meer in februari. De vraag was of er eerder zo'n goede start was. Met de ervaringen met de markten en dan vooral de kerstmarkten, kunnen we zeggen dat er wel eerder vroeg in het seizoen, vrij veel, sneeuw is gevallen en ook vorige jaren hebben we wel markten overgeslagen omdat het 's morgens -10 was.
Wat nu wel opvalt, is dat het nu een lange periode van kou en sneeuw is en dat het ook lijkt dat het zo blijft. Dat hebben we in al die jaren nog niet eerder meegemaakt. Maar.......niets is zo veranderlijk als het weer.
We zijn nu gestopt met onze werkzaamheden en genieten nu gewoon lekker van de mooie witte wereld en van de kerstmarkten, maar dan als bezoeker.
 
Weet iemand wanneer Tsjechië voor het laatst zo'n goede start (qua sneeuw en vorst) van de winter had ?
Mijn geheugen laat me even in de steek, moet al lang geleden zijn geweest herinner me nog wel een keer hevige sneeuwval in de begin 2000 jaren, eind september bovendien waren we toen niet permanent in Sumava, de hoeveelheid die er nu is gevallen is opmerkelijk, minstens 50 cm en het sneeuwt nog steeds, het word nu ook wat kouder, en dat zou volgende week aanhouden dus dat kan goed uitpakken, als de sneeuw snel weer weg is heeft ook niemand wat aan, dus nu is het wachten op stabiel winterweer.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië onder een deken van sneeuw, snelwegen waren verstopt door files.

Politieagenten roepen automobilisten op om alleen te rijden als dat nodig is en vóór vertrek te controleren of de beoogde route begaanbaar is.


Zaterdag bleef het op veel plaatsen in Tsjechië hevig sneeuwen. Zowel het spoor- als het busvervoer kampen met problemen. Als gevolg van de sneeuwval werden door het staatsdirectoraat voor wegen en snelwegen van de Tsjechische Republiek (ŘSD) meer dan 300 voertuigen, dat wil zeggen al het materieel, ingezet op snelwegen en eersteklas wegen.
Problemen op vijf locaties op D1 en D5 en D3 resulteerde in urenlange files tot een lengte van 20 kilometer. Vooral vrachtwagens blokkeerden wegen omdat ze niet tegen bergen op konden rijden. Minister van Transport Martin Kupka bekritiseerde vrachtwagenchauffeurs. "Ongedisciplineerde vrachtwagens reden de linkerrijstrook op, zelfs op plaatsen waar we onlangs het inhalen voor zware auto's verboden hadden", zei hij.

winter 2 december 2023 1.PNG
Afbeelding waarschuwingsinformatie chmi.cz.

De Zuid-Boheemse regio heeft zaterdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege sneeuwstormen.

Tsjechië is bedekt met sneeuw, die sinds vrijdag gestaag valt. Op sommige plaatsen reikte het tot 75 centimeter. Het begin van de meteorologische winter, zoals we die al lang niet meer hebben meegemaakt, schreef Tsjechische Hydrometeorologische Instituut (ČHMÚ).
Het ČHMÚ heeft een sneeuwwaarschuwing afgegeven, met zelfs een extreem risico in het zuiden van Bohemen en de Hooglanden.

De waarschuwing tegen "extreme sneeuwbedekking" geldt voor het grootste deel van de Zuid-Boheemse regio en een deel van de Vysočina - met name de Vysočina-districten Humpolec, Jihlava, Pacov en Pelhřimov. In 12 uur kan er ruim 25 centimeter sneeuw vallen, in 24 uur 30 tot 65 cm.
“Er wordt een sneeuwcalamiteit verwacht, met aanzienlijke complicaties in het transport, de energie en de industrie, de bevoorrading, enz. In het geval van natte sneeuw, grote schade aan bomen en bosbedekking (kans op vallen) of elektriciteitsdraden. Het wordt afgeraden om te rijden tenzij het noodzakelijk is”, luidt de tekst van de waarschuwing.

Voor andere gebieden geldt de waarschuwing ‘alleen’ bij een hoge of lage mate van gevaar, wanneer er in het weekend maximaal 40 centimeter nieuwe sneeuw wordt verwacht. Tot nu toe blijft alleen het gebied in het noordwesten van de republiek zonder waarschuwing.
Naast de hoeveelheid sneeuw zelf verwijst de waarschuwing ook naar de dreiging van sneeuwtongen en -verstuivingen.

ČEZ registreerde 5.900 huishoudens zonder elektriciteit na nacht- en ochtendsneeuwval, voornamelijk in de regio Midden-Bohemen.
Het bedrijf EG.D bleef vanaf 18.00 uur vandaag ongeveer 3.200 huishoudens zonder elektriciteit registreren. Het waren er 's ochtends 10.500 klanten zonder elektriciteit vooral in Zuid-Bohemen.
Bijna alle treinen hebben vertraging vanwege weersomstandigheden of operationele redenen van de vervoerder.
De zware sneeuwval doet bomen en takken breken, waarschuwden de Praagse brandweerlieden.
Het terrein van de Praagse Burcht bleef gesloten vanwege sneeuw.
De sneeuw verwoestte de volières in de dierentuin van Hluboká nad Vltavou. Er gebeurde niets met de dieren. Er is geen elektriciteit in de dierentuin, deze zal een aantal dagen gesloten zijn, zegt directeur van de dierentuin.
Brandweerlieden waren uit voorzorg sneeuw aan het ruimen van het dak van het winterstadion in Polička nabij Svitavy.
Door de sneeuw werden ook in de voetbalcompetitie de wedstrijden uitgesteld. De sneeuw zal waarschijnlijk ook gevolgen hebben voor andere evenementen. De annulering van het programma werd bijvoorbeeld aangekondigd door kasteel Svojanov.

Na de sneeuwval van het weekend zou het dan harder moeten vriezen, aldus de ČHMÚ. Maandagnacht daalt de temperatuur op sommige plaatsen tot onder de -12°C.

De wegen in het Reuzengebergte en het Adelaarsgebergte, waar sommige skigebieden zaterdag in gebruik zijn genomen, zouden zonder grote problemen begaanbaar moeten zijn met verhoogde voorzichtigheid en optimale winteruitrusting, volgens de verzekeringen van de lokale wegfunctionarissen.
Een sterke wind stopte zaterdagochtend het bovenste deel van de kabelbaan van Pec pod Sněžkou naar top op Sněžka. Het onderste deel van de kabelbaan van Pec pod Sněžkou naar Růžová hora bleef in bedrijf. De Sněžka-kabelbaan kan een windsnelheid van 60 kilometer per uur halen. De wind beperkte de werking van de andere kabelbanen in het Reuzengebergte niet.

Wegenwerkers, maar ook mensen in steden en dieren hebben moeite met het sneeuwdek. Voor sommigen is het echter ook een uitdaging om de wintersportuitrusting op te frissen.

winter 2 december 2023.PNG
Afbeelding Horní Malá Úpa-Pomezní boudy via kamery.humlnet.cz.

Skigebied Špindlerův Mlýn is vandaag het skiseizoen begonnen.

Honderden skiërs begaven zich vandaag op de hellingen van Špindlerův Mlýn, het grootste resort van het Reuzengebergte. Het skigebied ging een week eerder open vanwege het koude weer en de sneeuwval van de afgelopen dagen.
Skiërs hebben de beschikking over vier kilometer aan afdalingen met maximaal 50 centimeter sneeuw. De rode Medvědín-piste en de Machytka na Mísečky-piste zijn geopend.
De officiële opening van het skiseizoen met een animatieprogramma, de traditionele Špindl SkiOpening, vindt plaats op zaterdag 9 december in het Špindlerův-complex Svatý Petr.

Ook in andere skigebieden is vandaag begonnen met skiën. Eén daarvan is het skigebied Malá Úpa in het Reuzengebergte. Ze openden dit weekend ook een kinderpark met een overdekte tapijtstrook. De Pomezky-piste zou al dagelijks in gebruik moeten zijn.

Ook het resort Říčky in Orlické hory is vandaag aan het seizoen begonnen. "Er ligt 30 centimeter natuurlijke sneeuw buiten de pistes, waarvan er 's morgens vijf centimeter is gevallen", aldus de liftoperatoren uit Říček. Tegenwoordig zijn ze ook van plan om de langlaufloipes van Homole naar de Panská-pool aan te passen.

Op de bergkammen van het Reuzengebergte ligt 50 tot 70 centimeter sneeuw. Vanaf 26 november geldt in het Reuzengebergte het laagste, eerste niveau van lawinegevaar op een vijfpuntsschaal. Op de top van het Adelaarsgebergte ligt ongeveer 27 centimeter sneeuw.

Het skiseizoen in de regio Karlovy Vary is begonnen, het eerste skigebied, Novako, is zaterdag geopend op Boží Dar en skiën is al mogelijk in Potůčky. Ook Klínovec, het grootste complex in het Ertsgebergte, wil vanaf vrijdag 8 december operationeel zijn.
Liefhebbers van langlaufen kunnen het eerste weekend al genieten van voldoende geprepareerde loipes, in het Ertsgebergte zijn al kilometers aan loipes geprepareerd.

Bronnen oa novinky.cz + seznamzpravy.cz.

Wekelijks weeroverzicht zie chmi.cz en weer-webcams op chmi.cz.

Let op.....die leuke kleine wegen in de zomer, worden nu gebruikt door langlaufers en zijn afgesloten voor auto's tot eind maart!!!
Gebruik ook de gratis app van en.mapy.cz met de wintermapy waar je alles kan vinden over afgesloten wegen ivm sneeuw etc.
 
Laatst bewerkt:
Vorig jaar was ook niet verkeerd, ook volop sneeuw in december.
Even teruggezocht in het archief hier:

Serieuze sneeuw vanaf 8 december 2022, maar niet zo veel als nu. Ongeveer 40 cm in de bergen. Dat is nu 60 cm en op sommige plekken nog meer. (dan heb ik het alleen over de echte sneeuw)
Serieuze dooi vanaf ongeveer 21 december 2022, met ook veel regen.
 

kuurgast

Donateur
Van de grote steden heeft České Budějovice er het meeste last van gehad, met de meeste sneeuw in tientallen jaren.

In České Budějovice viel dit weekend de meeste sneeuw in vijftig jaar. Zaterdag maten hydrometeorologen 41 centimeter in de stad. Het is de hoogste waarde in december sinds minstens 1969.
Hoewel het sinds zondag niet meer heeft gesneeuwd in de regio, is het onderhoud aan wegen en trottoirs in České Budějovice nog steeds niet voorbij. "We waarschuwen mensen ook om voorzichtig te zijn, omdat er nog steeds een grote hoeveelheid sneeuw in de kruinen van bomen en op de daken van huizen ligt en het risico bestaat dat deze wegglijdt", zei woordvoerster van het gemeentehuis van České Budějovice.

"In 2010 viel er bijvoorbeeld op 2 december 16 centimeter sneeuw op één dag in České Budějovice. Sindsdien is er in december nog nooit zoveel sneeuw op één dag geweest. Pas zaterdag viel er 41 centimeter", aldus woordvoerster van de afdeling Budějovice van het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) maandag.
Op sommige plaatsen in Šumava viel ook een recordhoeveelheid sneeuw. Op zo'n 800 meter hoogte viel tot wel 70 centimeter sneeuw. Op de bergkammen bedroeg de hoogte van de sneeuw bijna een meter. Vrijdag 1 december viel er 60 centimeter sneeuw in Husinci, 47 centimeter in Volary. "Het Tsjechische decemberrecord werd echter niet verbroken; tot nu toe werd de hoogste dagelijkse hoeveelheid nieuwe sneeuw in de geschiedenis, 80 centimeter, geregistreerd op 31-12-1906 op het Beskydy-station Morávka, Slavíč", herinnerde de ČHMÚ zich.

Onder het gewicht van de vallende sneeuw breken op veel plaatsen bomen en zijn op sommige plaatsen ook wegen geblokkeerd in Midden-Bohemen.

Ook Praag kreeg dit weekend zijn portie sneeuw te verwerken. Zondagochtend lieten meetstations 15 tot 20 centimeter sneeuw vallen. En de ideale omstandigheden voor sleeën en ski's lieten de inwoners van de metropool niet koud. Terwijl de wegen- en trottoironderhoudswerkers nog bezig waren, gingen mensen naar hun favoriete heuvels of genoten ze gewoon van een wandeling door de besneeuwde metropool.

De hevige sneeuwval van vrijdag en zaterdag werd in de nacht van zondag naar maandag in het zuiden van Bohemen vervangen door strenge vorst. In Šumava daalde de temperatuur tot min 25 graden Celsius, bij Volary in Prachatice werd min 28,1 graden Celsius gemeten.
De temperaturen zullen slechts langzaam stijgen en er kunnen ook sneeuwbuien, ijzel of aanvriezende mist verwacht worden.

Bron oa novinky.cz.

Actuele informatie over sneeuwhoogte in Tsjechië, zie hydro.chmi.cz.
 
Intussen zijn er al veel pistes geopend, zie: https://www.holidayinfo.cz/cs/snowinfo
Elke dag komen er wel weer kilometers bij.
Niet dit weekend, maar volgend weekend opent Herlikovice-Bubakov ook. En waarschijnlijk nog wel meer gebieden.

De voorspellingen zijn t/m morgen nog goed.
Zondag komen er warmere temperaturen aan. Ook in de bergen is het dan enkele graden boven nul, de dagen erna ook. Er wordt neerslag in allerlei soorten verwacht.
Later volgende week gaan de temperaturen weer omlaag.
 
De vorstgrens ligt op dit moment duidelijk hoog. Op zo'n 1200 meter is het 0,0 graden.
De komende dagen verandert dat ook niet echt. Hooguit een beetje meer nachtvorst.
Gelukkig zit er niet veel regen in de voorspellingen voor het Reuzengebergte.
 

kuurgast

Donateur
Regen, harde wind, sneeuw, ijs. Het weer de komende dagen zal zeer turbulent zijn, vertelde meteoroloog Dagmar Honsová.

Donderdag en vrijdag krijgt Tsjechië te maken met buitengewone windstoten, die in Tsjechië bijzonder krachtig zullen zijn en bij vlagen snelheden tot 90 kilometer per uur zullen bereiken. Bovendien verwachten voorspellers donderdag hevige sneeuwval in de hooglanden, waarbij binnen 24 uur tot 40 centimeter sneeuw zal vallen in delen van de regio's Zuid-Bohemen, Pilsen, Liberec, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc en Moravië-Silezië boven de 800 meter. Meteorologen verwachten de hoogste sneeuwhoeveelheden in het Reuzengebergte en Moravië, en in de overige genoemde gebieden kan tot 30 centimeter vallen.
Het visioen van een witte kerst buiten de berggebieden eindigt daar echter.
---------------------------------
Het lawinegevaar in het Reuzengebergte is toegenomen.

Donderdag is het lawinegevaar in het Reuzengebergte tot de tweede graad toegenomen, wat wijst op een gematigd risico. In verband met de verwachte hevige sneeuwval, waarbij in bergachtige gebieden tot wel 40 centimeter sneeuw kan vallen, verwachten bergredders een toename van het lawinegevaar.

Op de toppen van de hoogste Tsjechische bergen ligt tussen de 80 en 100 centimeter sneeuw, en in de afgelopen 24 uur is er nog eens 25 centimeter sneeuw gevallen. Het sneeuwdek is op sommige plaatsen hard en ijskoud, maar op de lijzijden kunnen lawines van verse sneeuw en plaatlawines voorkomen. Het vrijkomen van lawines op steile hellingen is bijzonder gevaarlijk als er sprake is van extra belasting.

Vrijdag zou het lawinegevaar moeten toenemen naar niveau drie op de schaal van vijf.

Bron novinky.cz + novinky.cz.
 
Te zien aan de webcams ligt de sneeuwgrens in het Reuzengebergte op dit moment rond de 600-650 meter.
Er wordt de komende dagen veel neerslag verwacht, helaas zal morgen de sneeuwgrens erg hoog liggen. Dus het is dan met name regen, ook in de bergen.

Op dit moment wordt verwacht dat vanaf zaterdagavond de winter echt terugkomt in Tsjechië, met flink wat vorst.
Voor de pistes is het ook echt nodig, want er zijn alweer wat pistes gesloten door de slechte omstandigheden.
 

kuurgast

Donateur
winter 3januari 2024.PNG
Afbeelding wekelijks weeroverzicht van chmi.cz.

Een scherpe afkoeling nadert.

Aanhangers van de echte winter konden er binnenkort naar uitkijken, eind deze week gaan de temperaturen in Tsjechië flink dalen. Niet alleen zullen de nachten koud zijn, wanneer de temperatuur kan dalen tot -16 graden, maar het zal ook overdag vriezen.

In de wekelijkse voorspelling verwacht de ČHMÚ begin volgende week de laagste nachttemperaturen tussen -11 en -16°C, met een toenemende bewolking rond de -7°C. De dagelijkse maxima moeten stijgen naar -7 tot -3 °C, en geleidelijk naar -4 tot 0 °C.
Hoe koud en vochtig de lucht zal zijn, moet echter nog worden gespecificeerd - voorlopig lijkt het eerder drogere lucht.
Ook is het onzeker hoe lang dit weerkarakter zal aanhouden en hoe het weer zich in de tweede helft van de komende week zal ontwikkelen. In zijn vooruitzichten verwacht de CHMÚ echter een terugkeer naar de gemiddelde temperaturen in de komende weken.

Bron novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
De temperatuur zal dalen naar -20. De vorst zal niet snel verdwijnen.

Het is deze week ijskoud, de thermometers komen zelfs overdag meestal niet boven nul. Tegelijkertijd is er weinig bewolking en zijn de dagen na een langere periode zonnig. Door de wind is de gevoelstemperatuur nog lager.
Vanaf donderdag kunnen er iedere dag sneeuwbuien overtrekken.
Bron novinky.cz
 
Ja, de voorspellingen zien er nu erg goed uit voor de skigebieden. Het vriest de hele dag en inderdaad vanaf donderdagavond kan er veel sneeuw gaan vallen. We gaan het zien, hopelijk houdt het nog een tijdje stand !

Op dit moment zijn er, vergeleken met weken geleden, een stuk minder pistekilometers open.
 
Vandaag is er behoorlijk wat sneeuw gevallen. Het zag/ziet er prachtig uit op de webcams.
De komende dagen blijft het sneeuwen.

Er zijn weer meer kilometers piste geopend, afgelopen week vooral dankzij de sneeuwkanonnen. Bij Spindler is sinds gisteren alles open. Althans, ze geven aan nr 6 nog niet. Maar 6a en 6b wel... die 2 samen zijn 6. Ik begrijp die niet helemaal. Wellicht zijn er wat stukken afgezet waardoor ze het zo aanduiden.

De huidige sneeuwval zal er in ieder geval ook voor zorgen dat ook de kwaliteit op de pistes (ook) beter wordt. En daarnaast zullen wellicht ook pistes kunnen openen die niet direct de hoogste prioriteit hebben.
 

kuurgast

Donateur
Woensdag en donderdag gevaar voor ijzel, Noord-Bohemen bedekt met sneeuw

De waarschuwing van het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut tegen de vorming van ijzel geldt vanaf woensdagmiddag voor het grootste deel van het grondgebied van Tsjechië.

Met uitzondering van het zuidoosten van het land dreigt er van woensdagmiddag tot en met donderdagochtend ijsvorming in Tsjechië. In Tsjechië kan het in de meeste gebieden een dikte van meer dan vijf millimeter hebben. Dit volgt uit een waarschuwing van het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ). In de gordel van het Ertsgebergte tot aan het IJzergebergte verwachten meteorologen woensdagmiddag en donderdagnacht meer permanente sneeuwval.

"Woensdagmiddag verwachten we sneeuwval vanuit het zuidwesten, die vanuit het zuiden overgaat in regen, zelfs vriezend, in het noorden valt er tot in de avond tijdelijk aanvriezende regen. Daarom bestaat er in de meeste gebieden, behalve in het zuidoosten, een risico op aanvriezende regen met vorming van ijs”, aldus meteorologen. In het noorden en noordwesten van het gebied zou in twaalf uur tijd van woensdagmiddag tot donderdagochtend meer dan zeven centimeter nieuwe sneeuw kunnen vallen, voegde ze eraan toe.

De ČHMÚ-waarschuwing tegen de vorming van ijzel geldt vanaf woensdagmiddag voor het grootste deel van het grondgebied van Tsjechië. "Op sommige plaatsen kan zich dik ijs vormen met een dikte van meer dan vijf millimeter", aldus meteorologen, en bestaat er daardoor gevaar voor het breken van boomtakken en problemen in de energievoorziening en ook in het transport. Ze wijzen erop dat er in gebieden met ijzel een groot risico op verwondingen en talrijke ongelukken bestaat. Ze raden aan om het uitgaan te beperken en mensen mogen alleen met de auto naar buiten als dat absoluut noodzakelijk is.

De waarschuwing voor ijzel geldt van woensdagmiddag tot donderdagochtend in het grootste deel van Tsjechië. Voor delen van Moravië en Silezië en de rest van Bohemen geldt een lager waarschuwingsniveau.

In de regio Liberec en een deel van de regio Ústí geldt ook van woensdagmiddag 12.00 uur tot donderdag 10.00 uur een waarschuwing voor sneeuwval. In 12 uur kan er ongeveer 7 centimeter sneeuw vallen.

Bronnen seznamzpravy.cz + novinky.cz.
 
Afgelopen week waren we weer in Vrchlabí voor onze jaarlijkse wintersportvakantie met familie.
Zoals al te zien was op de webcams is er eigenlijk alleen nog sneeuw op de pistes, dankzij de sneeuwkanonnen.
In Spindleruv Mlyn was wel duidelijk veel meer echte sneeuw te zien. Vooral aan de Medvedin zijde. Daar hebben we ook nog op wat paden gesnowboard waar alleen echte sneeuw lag.

We hebben een hele fijne vakantie gehad. De week vloog voorbij, helaas. Vorige week zondag was de enige echt slechte dag met veel regen, toen zijn we gaan zwemmen in het aquacentrum Vrchlabí. De andere dagen hebben we prima kunnen snowboarden. In de middag werden de onderste afdalingen wel slecht. De dagen met in de nacht en ochtend vorst waren uiteraard het beste.

Ik hoop voor de pistes dat de winter nog een beetje terug komt. Op dit moment zien de voorspellingen er niet goed uit...
 
Bovenaan