Winterseizoen 2022-2023

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Volgende week vrijdag en zaterdag verwachten ze ook weer veel sneeuw in Tsjechië.
Voor mensen die dan willen vertrekken naar Tsjechië, let goed op de weerberichten.
De voorspellingen op die termijn schieten nog alle kanten op.
Tot nu toe is de grootste kans op droog weer de hele komende week. Snachts wat graden vorst en overdag ietsjes boven 0, vooral afhankelijk van hoeveel bewolking er is.
 
Elke weersite gebruikt een ander weermodel of combinatie van modellen, en vaak kiezen ze een gemiddelde.
Voor de termijn van meer dan 4 dagen vooruit zijn vaak de details nog erg onzeker. Er is dan alleen nog een trend zichtbaar. Voor wintersport zijn de details soms bepalend.
Zo stond er gisterochtend nog niets over regen op vrijdag 17 februari. En nu hebben "ze" het over relatief veel neerslag, afhankelijk van de hoogte is het dan regen of sneeuw.

Voor Tsjechië kijk ik altijd naar yr.no en CHMI. Die laatste omdat die natuurlijk meer weten over de regionale omstandigheden.
 
Op mijn hoogte van 370 m is de sneeuw verdwenen. Wel enige tijd miezerregen gehad. Gelukkig niet te veel ijzel. Ondanks de lage temperatuur is men in het centrum van het dorp bezig riolering aan te leggen. Moesten af en toe sneeuw verwijderen om er aan te werken. Het belangrijkste kruispunt ligt ook overhoop om nieuw asfalt aan te leggen. Daar wordt bij een temperatuur van rond de 3 graden boven 0 hard aan gewerkt. Zou dit in Nederland niet vorstverlet zijn?
Voordeel is wel dat de zaak er in de zomer, wanneer er massa's fietsers en vakantiegangers langs komen, prima bij zal liggen.
 
Vorstverlet bestaat naar mijn weten niet meer. Als het vriest bekijken de bedrijven wat men wél kan doen. In plaats van standaard thuis blijven.
 
Wij hebben nog elke dag fijn ⛷⛷op het “Sarabultje”
Fijn om te lezen ! De temperaturen vallen de afgelopen dagen mee (niet zo hoog als eerder voorspelt). Vooral door bewolking/mist.
Morgen wordt meer zon verwacht dus dan zal de temperatuur ook wat hoger worden.
 
Wat een pech deze week met ⛷⛷het gaat nog net maar dat is het dan ook😌
Ze mogen bij Knezicky Vrchlabi wel in alle twee de liften op een kaart!
 

kuurgast

Donateur
winter 22 februari 2023.PNG
Afbeelding chmi.cz.

Het weer is lente, de temperatuur liep op tot 15 graden.

De temperaturen zijn deze week meer lente-achtig, hoewel men niet van veel zon zal genieten, kan het maximum ergens oplopen tot 15 graden. In het weekend koelt het echter af en is het weer meer in lijn met het seizoen. Meteoroloog Dagmar Honsová liet het nieuws hierover weten.

De werkweek kent wederom beduidend bovengemiddelde temperaturen, maandag kwam er een warmtefront aan. "Voor het weekend zal koude lucht ons echter binnendringen van het noordwesten naar het noorden, wat een scherpe daling van de luchttemperatuur zal veroorzaken, en de sneeuwgrens zal waarschijnlijk tijdelijk dalen, zelfs tot gemiddelde hoogten", aldus Honsová.

Donderdag komt er opnieuw meer bewolking, dan is het bewolkt met plaatselijk regenbuien. De nachttemperaturen dalen naar 5 tot 1 graad, de dagtemperaturen blijven tussen de 8 en 12 graden nog relatief hoog.

De temperaturen zullen dalen
Vrijdag is het bewolkt, vallen er plaatselijk regenbuien en ook op de bergen valt sneeuw. De nachttemperaturen schommelen tussen de 4 en 0 graden, overdag tussen de 6 en 10 graden.

Ook zaterdag is het bewolkt tot bewolkt, plaatselijk regen, regen met sneeuw of sneeuwval van grotere hoogten. De nachttemperaturen kunnen al ergens onder nul dalen, namelijk naar 1 tot -3 graden. De dag-temperaturen zullen niet meer zo hoog zijn, ze zullen oplopen van 3 tot maximaal 7 graden.

Zondag is het bewolkt tot opnieuw bewolkt, plaatselijk regen, regen met sneeuw of sneeuwval uit het middengebied. De ochtenddieptepunten liggen weer tussen de 1 en -3, terwijl de middagtemperaturen weer iets lager maar nog steeds vorstvrij zijn, namelijk tussen de 1 en 5 graden.
Bron novinky.cz.

De hoogte van sneeuwgrens kan je zien op de weer-webcams van chmi.cz.
Zie ook de webcams kamery.humlnet.cz + webkamery-krkonose.cz.
 

kuurgast

Donateur
Er dreigt een sneeuwramp. In de bergen van Reuzengebergte en IJzergebergte zal tot 60 centimeter vallen!

In het Reuzengebergte en het IJzergebergte kan er in het weekend 30 tot 60 centimeter vallen. In het Ertsgebergte tot 25 cm. Ook zal het hard waaien, met windstoten tot 70 kilometer per uur in de Boheems-Moravische Hooglanden en in de westelijke delen van Moravië en Silezië. Meteorologen verwachten een catastrofale situatie en waarschuwen voor de mogelijke vorming van duinen van sneeuw, vorst en ijsvorming.
Van zaterdagmiddag laat tot zondagochtend is er kans op ijsvorming in de onderste en middelste gebieden. De waarschuwing tegen hen geldt voor het hele grondgebied van Tsjechië in posities tot 600 meter.

De koude wind zal vanuit de Baltische staten naar Tsjechië toestromen samen met vochtige lucht, die zich volgens meteorologen vanuit het noordwesten naar het noorden van Bohemen zal verspreiden. Volgens hen zal zaterdag vooral in de Boheems-Moravische Hooglanden en in de westelijke delen van Moravië en Silezië de noordwestelijke wind waaien met windstoten tot 20 m/s (tot 70 km/u ).

"We verwachten dat er 10 tot 30 cm nieuwe sneeuw zal vallen in bergachtige gebieden, 30 tot 60 cm in bovenwindse noordelijke bergen en 10 tot 25 cm nieuwe sneeuw in de aangrenzende gebieden", aldus meteorologen.

In een combinatie van frisse wind en nieuwe poedersneeuw vormen zich zaterdag op plaatsen vanuit centrale locaties in het noordwesten en noorden van Tsjechië sneeuwduinen op locaties boven de 500 meter. Van zaterdagmiddag laat tot en met zondagochtend vormen zich vorst en ijs op plaatsen op lagere en middelhoge hoogten.

In de regio Liberec heeft het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) een waarschuwing afgegeven voor zware sneeuwval met een hoge mate van gevaar voor de gebieden rond Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice en Tanvald voor het weekend.

Meteorologen voorzien grote complicaties op het gebied van transport, energie en industrie, bevoorrading, enz. Bij natte sneeuw verwachten ze merkbare schade aan bomen en bosareaal, en aan elektriciteitsleidingen.

Ze adviseren automobilisten om de betreffende gebieden niet in te rijden tenzij noodzakelijk en moedigen hen aan om het verkeersnieuws te volgen als autorijden noodzakelijk is. Ze adviseren om het grootste deel van de reis zo te plannen dat deze overdag plaatsvindt. Ook vinden ze het nodig om met voldoende brandstof in de tank te rijden.
Ze vestigen ook de aandacht op winteruitrusting, sneeuwkettingen en gereedschap voor mogelijke redding van het voertuig. Ze raden aan om warme kleding en in ieder geval een minimale voorraad drank en eten in het voertuig te hebben.
In de bergen roepen meteorologen op tot strikte naleving van de instructies van de Bergdienst.

De waarschuwing geldt ook voor Duitsland. Meteorologen daar verwachten zware natte sneeuw, vooral in zones van 500 tot 600 meter. In de Alpen kunnen sneeuwhoeveelheden oplopen tot 150 centimeter.

Bronnen oa lidovky.cz + krkonossky.denik.cz + novinky.cz.

Zie ook de Waarschuwingsinformatie van het Tsjechisch hydrometeorologisch instituut chmi.cz.
 
Laatst bewerkt:
De sneeuwvoorspelling lijkt uit te komen, want na het lenteachtige weer van afgelopen week, sneeuwt het nu weer. Mooi voor de wintersportgasten die deze week komen, misschien wel met de nodige problemen om er te komen. Minder leuk voor de wintersporters die weer naar huis moeten dit weekend.
 
Mooi voor de wintersportgasten die gaan komen. Minder leuk voor de wintersporters die weer naar huis moeten dit weekend.
Ik denk dat een flink pak sneeuw altijd voor en tegens heeft. Mijn zwager is chauffeur en die is er niet blij mee. Zal wel voor iedereen gelden die de weg op moet.
Ik persoonlijk genoot de laatste paar dagen van een 10+ temperatuur. Ik vind sneeuw heel mooi maar voor dit jaar ben ik er wel weer klaar mee, want sneeuw is dus ook een lagere temperatuur.
 

kuurgast

Donateur
Sneeuw in noorden van Tsjechië bemoeilijkt verkeer
Er kan meer dan een halve meter vallen, er worden ongevallen gemeld


In het noorden van Bohemen sneeuwt het vanaf zaterdagnacht intensief.
In lager gelegen gebieden verandert de sneeuwval in regen en sneeuw.
De door meteorologen voorspelde sneeuwval bemoeilijkt het verkeer in regio Liberec. Vanaf 06.00 uur sloten wegwerkers de drukke weg I/10 van Tanvald naar Harrachov en verder naar Polen af voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton tot iig middernacht. Bussen en personenauto's mogen wel over de weg I/10 bij Tanvald, maar worden geadviseerd extra voorzichtig te zijn. Voor vrachtwagens loopt er een omleidingsroute door Hrádek nad Nisou langs de weg I/35.
Sneeuw bemoeilijkt ook het transport in de regio Ústí, er staan bijvoorbeeld vrachtwagens op de weg naar Hora Svatého Šebestiána=de berg St. Šebestián, die de steile helling niet kunnen beklimmen.
Een vrachtwagen kwam na 09.30 uur vast te zitten op weg II/252 die naar Malá Úpa op de bergkammen van het Reuzengebergte leidt. De weg is onbegaanbaar, het herstel is aan de gang.

Bestuurders moeten heel voorzichtig zijn tijdens het rijden, aldus wegambtenaren.
Zelfs op de hoofdwegen liggen sneeuwresten, en kan men dus gaan glijden.

Het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) voorspelt sneeuwbuien in de meeste gebieden op zaterdag, met gemengde of regenachtige buien onder de 300 meter. In het zuidoosten valt er alleen plaatselijk sneeuw, gemengd of regenachtig onder de 600 meter.
Meteorologen hebben verschillende waarschuwingen afgegeven. Naast sneeuw, die vooral in het noorden van Bohemen zou moeten vallen, waarschuwden ze ook voor wind, sneeuwbanken en later in de middag en in de avond ijsvorming.

Bronnen oa novinky.cz + lidovky.cz met filmpje.
 
Zo zie je maar dat op korte afstand het weer heel anders kan zijn. Nu op zondagmorgen een 30 km ten zuiden van Liberec windstil en er is een heel klein beetje sneeuw gevallen (minder dan 1 cm) dat ook weer snel aan het verdwijnen is. Je kon zien dat het sneeuwfront vanuit het noorden kwam. Blijkbaar hebben de hoge bergen er voor gezorgd dat op de noordkant ervan alle sneeuw is gevallen en dat de zuidkant in de schaduw lag.
 
We zijn sinds gisteravond weer thuis. We hebben een fijne vakantie gehad ! Het weer viel tegen, maar daar doe je niks aan he. Van de 7 piste dagen (mot)regende het op 4 dagen. En op 2 dagen de hele dag waardoor niemand van de familie gegaan is. Gedurende de week is de sneeuw (behalve op pistes) vrijwel helemaal gesmolten door de regen en te hoge temperaturen.

We zijn 2 dagen bij Svaty Petr geweest. Daar lag uiteraard meer sneeuw en vooral de zwarte piste en hogere stukken bleven lang goed. Maar vanaf ongeveer 13:00 was het overal wel erg losse sneeuw, wij noemen het "werksneeuw".
Op donderdag nog even de zon gezien. Voor de rest veel mist en bewolking.

Bij Bubakov en Herlikovice ging het de laatste dag nog redelijk. Sommige stukken pistes(die open waren) smal en bruine stukken. De 3 pistes die dicht waren, waren vrijwel helemaal terug naar zand/gras.
In het Reuzengebergte is de sneeuw van gister en vandaag dus erg welkom !
In Vrchlabi dorp haalde we gisterochtend vroeg al 5 cm sneeuw van de auto. De hele ochtend hebben we nog sneeuw, regen en wind gehad onderweg, gelukkig nauwelijks vertraging door opgelopen. Mooi om de hoogteverschillen te zien. Sneeuw bleef wel/niet liggen.

Jammer dat we niet een paar dagen langer konden blijven. Voor de komende week wordt goed wintersportweer voorspeld.
 
Zondagmiddag. Een mix van zon, sneeuwbuiten en een temperatuur van 1 graad boven nul. Vanochtend zal er nog zand op de wegen zijn gestrooid maar er is in de wijde omgeving geen sneeuw meer te zien (hoogte 270 tot 370 meter). Afstand tot het Reuzengebergte 30 km hemelsbreed.
 
Gisterochtend was de sneeuwgrens (althans, waar het blijft liggen) ongeveer de hoogte van Vrchlabi. 480 meter. Toen we omlaag reden sneeuwde het wel, maar daar bleef het amper liggen. En zo heeft het tot een heel eind voorbij Leipzig nog wel gesneeuwd. Met soms weinig zicht. Maar vrijwel nergens bleef het liggen.
 

kuurgast

Donateur
Het heeft gesneeuwd en het verkeer is op sommige plaatsen gecompliceerd.

In de bergen van Noord-Bohemen is in het weekend tot 30 cm sneeuw gevallen en er zijn nog steeds sneeuwbuien. Er kunnen restanten van sneeuwbrij zijn op de hoofdroutes in hoger gelegen gebieden, wegbeambten adviseren om voorzichtig te zijn. Vanwege de sneeuw blijft weg 10 van Tanvald naar Harrachov en verder naar Polen afgesloten voor vrachtverkeer van meer dan 3,5 ton. De beperking zou om middernacht moeten eindigen, maar kan volgens wegambtenaren veranderen afhankelijk van het weer. Ook in het Reuzengebergte en het Adelaarsgebergte verschijnt een laag sneeuw op ongezouten wegen.

"De aanbevolen alternatieve route voor vrachtwagens is via de grensovergang Hrádek nad Nisou op weg 35. We doen een beroep op vrachtwagenchauffeurs om tijdens de afsluiting de alternatieve route te gebruiken en niet te proberen door het afgesloten gedeelte te rijden", zegt Ondřej Svoboda van Silnice LK, die verantwoordelijk is voor de wegen in de regio Liberec. Verkeersborden in Příšovice, Jablonec nad Nisou of Vratislavice waarschuwen voor beperkingen.

De afgelopen jaren is het 18 kilometer lange deel van de weg van Tanvald naar Harrachov bij hevige sneeuwval afgesloten voor vrachtverkeer, met uitzondering van bussen. Een enkele gestrande vrachtwagen is genoeg om de weg daarheen te blokkeren. Deze beperking zou vandaag om middernacht moeten eindigen, maar volgens de wegbeheerders kan dit veranderen afhankelijk van het weer.

Wegenwachten in Liberec hebben onlangs de derde klasse weg van Mníšek via Oldřichov v Hájích naar Raspenava en Hejnice afgesloten voor vrachtwagens van meer dan zes ton, tot nader order. Ze waren oorspronkelijk van plan om de weg naar Raspenava vanaf middernacht af te sluiten, maar deden dat uiteindelijk vanaf 19.00 uur. Deze weg loopt door een beschermd gebied en daar kun je niet zout strooien, dus men glijdt erg snel weg. Ook daar waren zondag meerdere verkeersongevallen. Vrachtwagenchauffeurs zullen naar Raspenava en Hejnice moeten rijden via weg 13, die chemisch wordt onderhouden.

Meteorologen verwachten dat het vannacht en op maandag vooral in de bergen zou moeten sneeuwen. Daarnaast kan de temperatuur dalen tot min tien graden en kunnen wegen bevriezen. Bestuurders moeten daarom niet alleen voorzichtig zijn op wegen van lagere klassen, waar geen zout wordt gebruikt, maar ook op hoofdwegen, omdat zout bij zulke lage temperaturen zijn effectiviteit verliest.

Wees voorzichtig, in de bergen van Reuzengebergte en Adelaarsgebergte
Er ligt een laagje sneeuw op ongezouten wegen in het Reuzengebergte en in het Adelaarsgebergte. Chauffeurs moeten voorzichtig zijn in de hele regio Hradec Králové, die zondagochtend werd getroffen door sneeuwbuien. In de regio daalde de temperatuur in de ochtend enkele graden onder het vriespunt. De ergste vorst, min tien graden Celsius, was op de bergkammen van Reuzengebergte, zeiden wegwerkers en meteorologen.

Wegenwerkers gingen zaterdagnacht en zondagochtend op pad om wegen in de hele regio te behandelen. De hoofdwegen waren 's ochtends overwegend nat.

In het Reuzengebergte verwachten meteorologen zondag meer blijvende sneeuwval, aan de loefzijde van de bergen kan tot 20 centimeter sneeuw vallen. De wind kan sneeuwbanken op de bergwegen veroorzaken. In de lagere delen van de regio kunnen overdag plaatselijk sneeuwbuien voorkomen.

Overdag moeten de temperaturen in de regio variëren van nul tot drie graden Celsius, in de bergen van min drie tot min zes graden.

Midden Bohemen
Wegen in Midden-Bohemen zijn 's ochtends nat na chemische behandeling. In het grootste deel van de regio heeft het 's nachts licht gesneeuwd. Rond 07.30 uur waren alle trajecten begaanbaar, sommige met extra voorzichtigheid, aldus een medewerker van de regionale wegbeheerder en onderhoudsdienst.

De temperaturen in de regio variëren van min drie tot nul graden Celsius in de ochtend. Volgens meteorologen kan het zelfs overdag sneeuwen.

In het Reuzengebergte geldt de 3e graad van lawinegevaar op de schaal van 5.
Het lawinegevaar in het Reuzengebergte steeg tot het 3e niveau na de sneeuwval, die wordt beschreven als de meest verraderlijke. Er viel bijna 30 cm sneeuw, tot 1,3 meter op de bergkammen.

Bron novinky.cz.
 
Bovenaan