Winterseizoen 2022-2023

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

De weerkaart van gisteren gaf inderdaad sneeuw aan. Vanochtend was er niets van te bespeuren. In gebieden met een hoogte van Turnov begint het weer groen te worden. Afwachten hoe het verder gaat.
 

kuurgast

Donateur
De wereldbeker skiën in Špindlerův Mlýn trekt veel toeschouwers naar de stad.

Kort na acht uur vanmorgen maakte de politie op hun Twitter-profiel bekend dat ze de toegang tot de stad aan banden legden. "Op dit moment zijn de parkeercapaciteiten in Špindlerův Mlýn voor voertuigen van bezoekers al vol", aldus de politie en ging auto's naar het nabijgelegen Vrchlabí sturen. Na het parkeren in Vrchlabi, hadden de bezoekers een rit van 16 kilometer naar de skipiste in Špindlerův Mlýn. De organisatoren hadden een gratis ophaalbus voor hen klaargezet vanaf alle afgelegen parkeerterreinen.
Even voor drie uur 's middags mochten bezoekers met auto, de stad Špindlerův Mlýn weer in.

Naast de tweede ronde van de presidentsverkiezingen staat zaterdag ook in het teken van de Wereldbeker Skiën. Het vindt plaats op beide weekenddagen in Špindlerův Mlýn, waar het veel fans trekt. Ze probeerden voor de openingsceremonie de beste parkeerplekken te vinden.

Bron tn.nova.cz.
 

kuurgast

Donateur
Skiën in het Reuzengebergte: verbonden resorts en pistes tot wel drie kilometer.

De hoogste Tsjechische bergen bieden prominente gebieden
en top racepistes, maar ook rustige resorts voor gezinnen met kinderen.
Seznam Zprávy heeft de acht grootste skigebieden in het Reuzengebergte in kaart gebracht, inclusief de prijzen van skipassen voor het seizoen 2022/2023.

De bergen in het noorden van Bohemen zijn qua omvang niet te vergelijken met de Alpen, maar de diensten daar zijn al in veel opzichten vergelijkbaar met de Alpen normen.

Bij het selecteren van de acht grootste skigebieden heeft Seznam Zprávy zich gebaseerd op gegevens van de Holidayinfo.cz-server, de belangrijkste wegwijzer voor skiën in Tsjechië. De vermelde prijzen zijn geldig voor een basisdagskipas voor een volwassene, gekocht aan de kassa ter plaatse en in het hoogseizoen. Als u vooraf online koopt, kan de prijs aanzienlijk lager zijn, soms tot de helft.

Špindlerův Mlýn.
Een prominent Tsjechisch resort met een zwarte helling die voldoet aan de parameters voor het houden van prestigieuze internationale races, het bestaat uit de gebieden Svatý Petr, Medvědín, Horní Mísečky, Hromovka en Labská. In 2021 rangschikte de internationale server Skiresort.info het als een van de beste resorts ter wereld met tot 30 kilometer pistes, volgens de World Ski Resorts-competitie is het het beste Tsjechische resort van 2022.
Avondskiën in Hromovce of de 300 meter lange piste in Svaté Petr, waarop je je tijd kunt vergelijken met de voormalige downhill-ster Ondřej Bank, kan een attractie zijn. Met 60 meter is een van de pistes in Medvědín een van de breedste in Tsjechië. Tijdens grote evenementen is het noodzakelijk om rekening te houden met verkeersbeperkingen of toegang tot de stad.
Totaal aantal pistes: 27 km
Eendaagse skipas 2022/2023: 1590 kronen
skiareal.cz

Rokytnice nad Jizerou.
Het skigebied bestaande uit de resorts Horní Domky en Studenov is grotendeels verspreid over de zuidelijke hellingen van de Krkonoše Lysá Hora, met het hoogste punt op een hoogte van 1.314 meter boven de zeespiegel. Het biedt uitzonderlijk lange pistes in Tsjechië, de langste genaamd Turistická bereikt drie kilometer met een hoogte van 650 meter. De pistes zijn soms wel 100 meter breed. Het kinderpretpark is opgevat als een sprookjesbos en omvat een lange tunnel.
Totaal aantal pistes: 21,3 km
Eendaagse skipas 2022/2023: 980 kronen
skiareal-rokytnice.cz

Černá hora.
Samen met de gebieden Pec pod Sněžkou, Černý Důl, Velká Úpa, Malá Úpa en Svoboda nad Úpou vormt Černá hora het grootste skigebied van Tsjechië. Met één skipas kunt u gebruik maken van 50 kilometer piste in het skigebied Černá hora – Pec. Černá hora zelf met zijn vier lange pistes in Jánské Lázně neemt qua lengte van de pistes meer dan de helft van het resort in beslag.
Bij goede omstandigheden zijn hier nachtskiën, snowtubing of een 3,5 kilometer lange rodelbaan beschikbaar, maar de werking moet altijd worden gecontroleerd. Hetzelfde geldt voor de werking van rolba (omgebouwde pistebully) op de verbinding tussen Černá hora en Peca pod Sněžkou genaamd SkiTour.
Totaal aantal pistes: 17,8 km
Eendaagse skipas 2022/2023: 1290 kronen
skiresort.cz

Pec pod Sněžkou.
Ski-overtochten en skibuslijnen verbinden Pec pod Sněžkou met vijf andere gebieden in het skigebied Černá hora – Pec. De meerwaarde van skiën in Pec is het uitzicht op de hoogste Tsjechische berg Sněžka. Er is meestal een reuzenslalom-parcours met een timer beschikbaar, ervaren en beginnende skiërs kunnen freestyle proberen in het funpark op de Zahrádky-piste. Bij goede sneeuwcondities is er een kinderpark met een lengte van ongeveer een halve kilometer, met schuine bochten, terrein golven en een tunneltje.
Totaal aantal pistes: 14,1 km
Eendaagse skipas 2022/2023: 1290 kronen
skiresort.cz

Herlíkovice-Bubákov.
Het voordeel van Herlíkovice in vergelijking met andere grote gebieden in het Reuzengebergte is de gemakkelijke toegang tot het vervoer – het resort ligt direct naast Vrchlabí. De pistes hebben namen volgens hun doel (Rodinná=familie, Sport, Dětská=kinderen, enz.), zodat u er gemakkelijk uw weg kunt vinden. Er zijn verschillende hellingen met een lengte van ongeveer 1,5 kilometer en een behoorlijke hoogte van meer dan 400 meter, waarvan de steilste zich uitstrekken langs de helling van de Přední Žalý-heuvel.
Naast de liften werken ook vierzitters en een cabinekabelbaan. Het gekochte ticket is ook geldig op de Šachty, in Vysoké nad Jizerou en Kamenec in Jablonec nad Jizerou.
Totaal aantal pistes: 11,9 km
Eendaagse skipas 2022/2023: 850 kronen
herlikovice.cz

Paseky nad Jizerou.
Mildere hellingen met gemakkelijke en gemiddelde moeilijkheidsgraad zijn typerend voor dit relatief rustige gebied in het westelijke deel van het Reuzengebergte. Dit maakt het een ideaal resort, vooral voor minder ervaren skiërs. De pistes zijn breed aangelegd op de zuidelijke hellingen en krijgen bij mooi weer veel zon. Het nadeel vanuit het oogpunt van natuurlijke sneeuw is de lagere ligging in het Reuzengebergte, op het hoogste punt 855 meter boven zeeniveau.
Totaal aantal pistes: 9,5 km
Eendaagse skipas 2022/2023: 690 kronen
skipasky.cz

Černý Důl.
Een ander resort van het skigebied Černá hora – Pec is vooral gericht op gezinnen met kinderen. Op de glooiende hellingen van Špičák liggen compact verdeelde rode en blauwe pistes. Het gebied biedt de grootste leerlocatie van het hele skigebied en, onder goede omstandigheden, de langste funpiste voor kinderen met een lengte van 550 meter. Op de piste is ook een reuzenslalom-parcours met timer beschikbaar. In tegenstelling tot Černá hora of Peca pod Sněžkou is het ook mogelijk om een goedkopere skipas voor een individueel gebied te kopen.
Totaal aantal pistes: 8,5 km
Eendaagse skipas 2022/2023: 970 kronen
skiresort.cz

Harrachov.
Skiën in Harrachov heeft een traditie die teruggaat tot het einde van de 19e eeuw en het plaatselijke skigebied is een van de meest populaire in Tsjechië. Het resort met het typische silhouet van skischansen ligt aan de hoofdverkeersroute, op de grens van het Reuzengebergte en het IJzergebergte. Er zijn minder pistes, maar de meeste zijn veel bovengemiddeld lang. Dankzij het koude klimaat en de ligging op de noordelijke helling van Čertova hora staat de plaats bekend om de hoge sneeuwzekerheid, die hier meestal tot april op de hellingen ligt.
Totaal aantal pistes: 7,9 km
Eendaagse skipas 2022/2023: 930 kronen
skiareal.com

Bron seznamzpravy.cz.

Meer over ski-gebieden in het Tsjechische Reuzengebergte op skiresort.nl.
 
Mooi overzicht !
Betreft de prijzen, een voorbeeld bij spindler: als je nu koopt voor over 2 tot 4 weken kan je een dagpas voor ~800 kronen kopen.
Spindler is natuurlijk in totaal 27 km , maar het is niet allemaal te skiën zonder dat je met auto/bus je verplaatst. Daar komt dus, als alles doorgaat, over 2 jaar verandering in.
Bij Rokytnice is dat volgens mij ook.
Bij herlikovice-bubakov is wel alles te skiën.
De gebieden van cerna hora staan al apart vermeld, die liggen best ver uit elkaar.
 

kuurgast

Donateur
winter 30 januari 2023.PNG
Gezellige drukte op de Sváty Petr met een verse laag sneeuw erbij. Zie webcams kamery.humlnet.cz + webkamery-krkonose.cz.

Een winderige week en op de bergen valt tot een halve meter sneeuw.

Deze week wordt gekenmerkt door harde wind als gevolg van de passage van individuele frontale systemen, vertelde meteoroloog Dagmar Honsová aan Novinky. Er bestaat ook een risico op sneeuwbanken en stuifvorming op grotere hoogten en ijs op lagere hoogten. De echte winter komt naar de bergen, tegen het einde van de week kan er meer dan 50 centimeter sneeuw vallen.

Maandag trok er al een stevige wind Tsjechie binnen. Windstoten bereiken snelheden tot 70 km/u, met uitzondering van het oosten van Tsjechië, en rond de 110 km/u in de bergen. Volgens Honsová houdt het winderige weer aan tot vrijdag. "In de bergen zullen windstoten stoppen bij een snelheid tot ongeveer 90 km/u, en zelfs op lagere hoogten zullen windstoten tijdelijk oplopen tot 70 km/u", zei ze.
De meteoroloog waarschuwde ook voor de vorming van sneeuwbanken en sneeuwstormen op grotere hoogten. Op lagere hoogten zou zich 's morgens en' s nachts ijs kunnen vormen.

Maandag is het, net als de rest van de week, bewolkt. In de loop van de middag worden in de meeste gebieden sneeuw of sneeuwbuien verwacht, met ijzel of regen in de laaglanden. Op sommige plaatsen zal er permanente en zware sneeuwval op de bergen vallen.
Nachttemperaturen variëren van -2 tot -6 °C, en zelden kan het kwik op de thermometer dalen tot -8 °C. De dagtemperaturen liggen tussen de 0 en 5 °C. Er wachten echter aanzienlijk lagere temperaturen, tussen -7 en 0 °C.

Dinsdag brengt sneeuw of sneeuwbuien in de meeste gebieden en ijzel of regen in de laaglanden. In de bergen wordt meer permanente sneeuwval verwacht. De nachttemperaturen lopen op tot 2 tot -2 °C, de dagtemperaturen variëren van 0 tot 5 °C.
Ook woensdag en donderdag is het bewolkt tot bewolkt. Er worden weer sneeuw- en sneeuwbuien verwacht en in het laagland regen. De nachttemperaturen variëren van 2 tot -2 °C op beide dagen, de dagtemperaturen op woensdag van 2 tot 6 °C en op donderdag van 1 tot 5 °C.
Zelfs vrijdag zal geen significante verandering brengen. Het is bewolkt tot bewolkt, met plaatselijk sneeuw of sneeuwbuien, die in de lagere en middengebieden overgaan in regen of regen met sneeuw. De nachttemperaturen zullen tussen de 2 en -2 °C liggen, de dagtemperaturen tussen de 1 en 5 °C.

Het begin van het weekend is ook bewolkt. Zaterdag is het bewolkt tot bewolkt met wat regen. In de bergen wordt sneeuw verwacht. Zaterdag wordt ook de warmste dag van de week. De nachttemperaturen lopen op tot 0 tot 4 °C, de dagtemperaturen tussen de 2 en 7 °C. Zondag is het bewolkt en vallen er buien, die veranderen van matig naar sneeuw. De nachttemperaturen zullen tussen de 1 en -3 °C liggen, de dagtemperaturen tussen de -1 en 3 °C.
Bron novinky.cz.
 
Gisteren is er in het Reuzengebergte gemiddeld 15 cm sneeuw gevallen.
Vandaag wordt 5 tot 20 cm verwacht en morgen 15 tot 35 cm (in de bergen) !

Je ziet ook dat steeds meer pistes open gaan.
Liften die hoger komen zullen wel last van de wind hebben. Bij te veel wind moeten ze de lift stop zetten.
 
Mooi om te zien dat er nu veel echte sneeuw gevallen is.
Tot en met zaterdag kan het nog behoorlijk sneeuwen in de bergen.
Daarna wordt het rustiger met ook meer zon, temperaturen blijven dan ook onder 0.
 
Ervaringen gisteren 1-2 in Liberec en omgeving. Ik woon op een hoogte van 370 meter. Daar is de weg goed berijdbaar, maar ligt nog heel wat sneeuw. In Turnov, dat 100 meter lager ligt, is veel groen te zien. De snelweg is prima berijdbaar. Kreeg wel de indruk dat er vanwege een lagere temperatuur in de nacht veel zout is gestrooid. In de loop van de avond gaf mijn thermometer op de snelweg 1 graad aan. Rond het middaguur kon ik in Liberec de meter controleren. Zowel in de auto als buiten 2 graden. De wegen in Liberec goed berijdbaar, langs de wegen overal nog sneeuw c.q. ijs. Ook in de stad kwam ik om 21 uur een wagen met zout tegen.
Parkeren langs de weg nog wat lastig door ijs.
Nu veel regen, soms vermengd met wat sneeuwvlokken.
 
Gisteren ging ik vanaf Mlada Boleslav naar Chuchelna Hoewel het stevig regende werd op elektronische borden al aangegeven dat de weg naar Harrachov afgesloten was. Voorbij Turnov ging de regen over in natte sneeuw en op de Kozakov veel sneeuw. Een vrachtwagen die het toch probeerde was van de weg geraakt. Hoger in het Reuzengebergte moet vast veel sneeuw zijn gevallen. Overigens maandagavond nacht ook een flinke sneeuwbui in Chuchelna gehad. Om 22:00 viel de stroom uit en was er pas de volgende dag om 09:00 weer. Gelukkig had ik mijn smartphone opgeladen en had batterij ledlampen. In de woonkamer geslapen omdat daar de hout/kolenkachel staat die ook zonder stroom warmte geeft. Dus kwam de nacht prima door zonder stroom.🙂. De komende paar weken overdag lichte vorst en s'nachts wat meer en af en toe wat sneeuw. Zeker in de hogere gebieden. Dus fijn voor de wintersporters en degenen die ervan afhankelijk zijn.
 
Laatst bewerkt:
De sneeuwgrens lag op ongeveer 400-500 meter afgelopen dagen.
Morgen vanaf de middag gaat die wat omhoog en vanaf zaterdagochtend weer terug (en blijft dat ook voorlopig).
 

kuurgast

Donateur
Schoolkinderen in heel Tsjechië hebben voorjaarsvakantie, waardoor ze 10 dagen vrij hebben. Dit alles onder ideale sneeuwcondities.

Vrije tijd komt in tijden van gunstige sneeuwcondities, dus bergresorts in bijna de hele Tsjechische Republiek verwachten een toestroom van skiërs.
Ze rapporteren de beste omstandigheden in de Beskydy sinds in ieder geval half december.
In het Jeseníky gebergte ligt dankzij de afkoeling en hevige sneeuwval 50 tot 75 centimeter sneeuw, maar ook langlaufers komen aan hun trekken. Accommodatie-exploitanten melden uitverkochte kamers voor het weekend. Vrijdag verhoogde de bergdienst het niveau van lawinegevaar tot drie van in totaal vijf.

Het derde niveau van lawinegevaar wordt ook gemeld vanuit het Reuzengebergte. Volgens de bergdienst heeft dit echter geen invloed op de veiligheid van bezoekers die in skigebieden skiën. "Onder onze omstandigheden loopt geen van de afdalingen het risico op een lawine", zeiden HS-vertegenwoordigers. Op de bergkammen ligt 70 tot 120 centimeter sneeuw.

Uitstekende skicondities worden ook gemeld door de grote skigebieden van Orlickohorské. "De afgelopen drie dagen is er behoorlijk veel natuurlijke sneeuw gevallen", zegt bijvoorbeeld Petr Prouza vanuit het skigebied in Deštná. Van de kleinere skigebieden is bijvoorbeeld ook het gebied in Olešnice in het Adelaarsgebergte in gebruik.

De ideale situatie bestaat ook voor skiërs in de resorts in de regio Ústí. In de Zuid-Boheemse skigebieden Lipno en Zadov ligt tot wel 80 centimeter sneeuw. Langlaufers hebben in Šumava meer dan 100 kilometer loipes ter beschikking.

In de Vysočina zijn er acht hellingen om te skiën, en op sommige hellingen ligt meer dan een halve meter voornamelijk technische sneeuw.
Bron seznamzpravy.cz.
---------------------------
Waarschuwing voor harde wind en sneeuw verlengd tot zaterdagochtend.

Verse sneeuw en harde wind blijven vrijdag het verkeer in het hele land bemoeilijken en de politie heeft een aantal kleine wegen moeten afsluiten. Volgens meteorologen houdt het winderige weer met kans op sneeuwverstuivingen in ieder geval tot zaterdagochtend aan. De verkeerspolitie heeft automobilisten die naar de berggebieden rijden gewaarschuwd om voorzichtig te zijn en niet zonder winteruitrusting op pad te gaan.
Bron english.radio.cz.
 
Laatst bewerkt:
Bij mij op een hoogte van 370 meter gisteren eerst sneeuw en daarna veel regen. Bij een temperatuur van 4 graden boven 0 betekent dit dat de sneeuw nu bijna is verdwenen en dat er een grote bende is overgebleven.
Wanneer je op vakantie gaat vergeet dan niet kaarsen en lucifers mee te nemen. De elektriciteitsvoorziening haperde meerdere keren per dag. Vervelend voor een computer die bij de geringste onderbreking direct uitschakelt. Een nieuwe start kost dan telkens een kleine 10 minuten.
 

De voorjaarsvakantie begint met vorst​


Volgens meteorologen begint vanaf maandag strenge vorst de voorjaarsvakantie. Een ideale gelegenheid om ervan te genieten in de bergen. Het sneeuwt niet veel, maar het heeft wel veel gesneeuwd deze week, dus laten we naar de bergen gaan. De zon hoort te schijnen.

lyze-snih-hory-cervenohorske-sedlo-lyzovani.jpeg


"De opwarming in de republiek zal dit weekend niet zo groot zijn", zei meteoroloog en natuurwaarnemer uit Šindelova in Sokolovska Rudolf Kovařík over de komst van het volgende weer, volgens welke de echte romantische zonnige winter na het weekend zal komen. .
Door de opwarming zal er in het weekend een deel van de sneeuw vallen, maar in de bergen zal dat niet te merken zijn. Misschien smelt er tien centimeter, maar er ligt bijvoorbeeld 40 centimeter sneeuw in Klínovec. "Zaterdag zal het beginnen af te koelen", verzekerde de meteoroloog, eraan toevoegend dat er een koude wind met een snelheid tot 120 kilometer zal komen. "En op zondag zal het wisselvallig zijn, sneeuwbuien zullen op alle hoogten komen", voegde Kovařík toe.
Tegelijkertijd zouden de temperaturen rond nul moeten schommelen. "Maandagochtend krijgen we echter een halfbewolkte lucht met temperaturen van min vijf tot min acht graden", aldus de meteoroloog. "Woensdag kan de temperatuur zelfs dalen tot min vijftien graden", aldus Kovařík.

Temperaturen onder nul​

"Het hangt allemaal af van de bewolking. Als het opklaart, dalen de temperaturen, maar ook als het bewolkt is, wordt het nog steeds min zes tot acht graden", voorspelt Kovařík.

Maar voor de feestdagen zal het wel ideaal zijn, aldus de meteoroloog. "In het weekend begint het af te koelen. Net zoals we deze week een sneeuwrijke week hadden, zal de volgende zonnig zijn", prees Kovařík.
"Het gaat niet sneeuwen, maar mensen zullen de zon weer zien. Het is dus de perfecte tijd om naar de bergen te gaan", aldus de man, die zelf in een bergdorp in het Ertsgebergte woont en ervan geniet. "We zullen er zeker van zijn dat de temperaturen altijd onder nul zullen zijn en niet zullen circuleren", herinnert hij zich. "Tevredenheid zal zijn van de kant van de operators in de bergen, evenals degenen die daarheen gaan", concludeerde Kovařík.

bron: novinky.cz
 

kuurgast

Donateur
winter 8 februari 2023.PNG
Afbeelding chmi.cz. Zaterdag verwachten ze weer veel sneeuw.

Meteorologen hebben gewaarschuwd dat er in het oosten van Tsjechië strenge vorst dreigt.

In het oosten van het land kan de temperatuur in de nacht van woensdag op donderdag dalen tot onder de -12 graden Celsius. De waarschuwing van het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) is geldig van woensdag 22.00 uur tot donderdag 9.00 uur. Tegelijkertijd waarschuwden meteorologen voor harde wind in de Frýdlant-regio, die windstoten van 20 m/s kan bereiken, ofwel 72 km/u.
Meteorologen hebben woensdagochtend min 29 graden Celsius gemeten in de Šumava bij Kvilda , de laagste waarde in de republiek.
Bron novinky.cz.
 
De hoeveelheid sneeuw valt zaterdag mee.
Helaas wordt het de dagen na zaterdag boven 0, ook in de bergen.
Wat dagen verder wordt het weer meer onder 0. Natuurlijk zal het allemaal nog wel veranderen tot die tijd...
 
Het CHMI verwacht in de bergen morgen 4 tot 10 mm neerslag, dat is toch een stuk meer dan yr.no aangeeft. Hopelijk is het meeste sneeuw. De vorstgrens gaat wel omhoog vanaf morgenmiddag.
 

kuurgast

Donateur
Klopt @Plank.
Volgende week vrijdag en zaterdag verwachten ze ook weer veel sneeuw in Tsjechië.
Voor mensen die dan willen vertrekken naar Tsjechië, let goed op de weerberichten.
En voor mensen die dan voor het eerst gaan, gebruik voor de routeplanning de winter editie van en.mapy.cz. Die leuke korte binnendoor weggetjes in de bergen, worden in de winter afgesloten voor verkeer! Doorgaande grote wegen zijn normaal goed begaanbaar.
Ga je via Dresden richting Reuzengebergte, dan heb je geen snelweg-vignet nodig.
Reis je via Pilsen, Praag etc dan kan je online vignet aanschaffen op edalnice.cz/en, zie ook hartmanova.eu/tol-vignet.
Winterbanden verplicht, sneeuwkettingen mee, altijd rij-verlichting gebruiken, 0% alcohol in verkeer.


winter 6 februari 2023.PNG
Het duurde even maar......de hartjes makers zijn weer bezig geweest in Žacléř. :sneeuw:
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan