Winterseizoen 2022-2023

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Waarschijnlijk voor vele pech deze 🎿⛷vakantie.
Onze 2 zonen skiën niet maar hadden zo graag flinke wandelingenin de sneeuw willen maken, zeker toen we half december de ene mooie foto naar de andere stuurden vanuit de natuur met heel veel sneeuw (zie plaatje hieronder)
Op vrijdag 23 december zijn ze vanuit NL naar hier gereden met de hele dag regen. Alle sneeuw was de dag daarvoor weggeregend hier.
Vandaag gaan ze weer naar huis, dus inderdaad dikke pech

sneeuw.jpeg
 
Op nieuwjaarsdag mijn notities over 2022 doorgelezen. Kom daar vele malen het woord 'sneeuw' tegen. We kunnen dus nog veel verwachten. Gelukkig kunnen we zelf de natuur niet wijzigen. Je zou zoveel ruzie krijgen. Als inwoner van Tsjechië waardeer ik deze situatie zeer. Je kunt je normaal bewegen en het zal ook schelen in de stookkosten.
Heb vele jaren geleden bij een voorjaarsvakantie in het Zwarte Woud langlauf gecombineerd met het ophalen van een instrument dat ik had gekocht. De verkoper zei me uit de grond van zijn hart dat hij de sneeuw spuugzat was. Zo zie je maar.
 

kuurgast

Donateur
Half januari keert de winter terug.

Volgens de maandelijkse vooruitzichten van meteorologen zouden sneeuw en vorst rond half januari in Tsjechië moeten terugkeren. Volgens het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut zou het in de week van 16 tot 22 januari het koudst moeten zijn.
Het ongebruikelijke weer-patroon zou de eerste week van januari in Tsjechië moeten aanhouden. Zeer warme tot extreem warme lucht uit Noordwest-Afrika stroomt vanuit het zuidwesten Tsjechië binnen. De temperaturen blijven bovengemiddeld. De gemiddelde minimale nachttemperaturen zullen rond de 5°C liggen, daarna rond de 10°C overdag. Tegen het einde van de week zou het geleidelijk moeten afkoelen.

De week van 9-15 januari zou al koeler moeten zijn, en meteorologen verwachten dat deze week de zwaarste zal zijn met neerslag. Het zal overwegend bewolkt tot bewolkt zijn, plaatselijk regen of buien, tijdelijke sneeuwval van grotere hoogten. Ochtendtemperaturen 1 tot -6°C. Dagelijkse pieken -1 tot 8°C.

De week van 16-22 januari zou de koudste moeten zijn, volgens de maandelijkse vooruitzichten. Nachttemperaturen 1 tot -14°C. Overdag dan -1 tot 4°C. Neerslag moet ook gemengd of sneeuw zijn op lagere hoogten.
De laatste week van 23-29 januari zou warmer moeten zijn. Nachttemperaturen moeten variëren van 1 tot -11°C, overdag rond een gemiddelde van 4°C.

De koudste januari was in 1942, toen de laagste gemiddelde temperatuur -11,4 °C bereikte. Omgekeerd was de warmste januari met een gemiddelde temperatuur van 3,8°C in 2007.
Bron novinky.cz.
 
Het is in heel Europa bizar warm, terwijl het winterseizoen zo vroeg goed begon. Ook in de Alpen is dit zo, zelfs erg hoge gedeeltes zijn van slechtere kwaliteit. Zo zie je maar dat het snel kan omslaan.
Ik hoop dat het de komende maand weer terug richting winter gaat !
 

kuurgast

Donateur
winter 7 januari 2023.PNG
Afbeelding chmi.cz.

Echt winterweer gaan we de komende dagen ook nog niet zien. In de bergen sneeuwt het slechts tijdelijk en blijven de temperaturen bovengemiddeld.
Volgende week is het bewolkt met af en toe regen en buien. In de bergen kan zowel regen als sneeuw voorkomen. De ochtendtemperaturen dalen tot maximaal min 2, overdag stijgen de temperaturen tot maximaal 8 graden.
Bron novinky.cz.

Zie het weer via webcams webkamery-krkonose.cz + kamery.humlnet.cz.
De hoogte van sneeuwgrens kan je zien op de weer-webcams van chmi.cz.
 
De winter zit op dit moment ongeveer op het dieptepunt. Vele pistes zien er slecht uit of zijn simpelweg helemaal dicht.
Het is nog een paar dagen slecht, maar vanaf de nacht zondag-maandag wordt het beter.
Temperaturen gaan omlaag en er wordt een aantal dagen ook sneeuw verwacht. Dan zal het er snel weer beter uit zien !
 
Zie dat de liften in Spindl en Cerna Horna stil staan!!
Valt me op dat het op Cerna horna steeds heel mistig is.
 

kuurgast

Donateur
Meteorologen waarschuwen voor ijs.

Meteorologen waarschuwden zondag dat er 's nachts kans is op regen in de westelijke helft van Tsjechië en een risico op ijsvorming op maandagochtend. Zowel de bestuurder als voetgangers moeten voorzichtig zijn.
Het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) verklaarde dat de waarschuwing, die om 21.00 uur van kracht wordt, van toepassing is op Praag, Karlovy Vary, Pilsen, Ústí, Liberec en delen van Zuid-Bohemen en de regio Hradec Králové tot maandag 10.00 uur.

Volgens de voorspelling zal er een koufront over Tsjechië trekken en daarachter zal koude lucht Tsjechisch grondgebied binnenstromen.
Meteorologen waarschuwen tot zondagmiddag voor harde wind in de regio Moravië-Silezië.
Bron novinky.cz. op het interactieve weerkaartje kan je bij "radar bliksems" veranderen in weerwaarschuwing etc.

@elske liften staan mogelijk stil ivm wind en slechte sneeuw, mistig door laaghangende wolken en/of neerslag?
 
Het is inderdaad al een tijdje een mistig beeld vanaf ongeveer 900 meter, in het reuzengebergte.
Bij cerna hora is al een paar weken maar 1 piste open.
Bij spindleruv mlyn waren vandaag alle liften dicht ivm te harde wind. Pistes zijn daar ook beperkt open en je ziet op de webcams dat de kwaliteit steeds minder wordt.

Maargoed dat het weer nu omslaat, want er is (nep)sneeuw nodig !
Het begint nu kouder te worden in de bergen en de voorspellingen zijn gunstig.
Vooral woensdag wordt er veel sneeuw verwacht.
 

kuurgast

Donateur
De virtuele skipas van Jeseniky is volledig in gebruik. Als eerste ter wereld.

Phone ticket. Dit is de naam die is gegeven aan de nieuwe technologie waarmee skiërs in 's werelds eerste skigebied, in Ski areál Kopřivná, een gekochte virtuele skipas kunnen downloaden naar hun smartphone. Hierdoor gaan skiërs zonder chip of kaart door de tourniquets, ze hoeven niet eens hun telefoon uit hun zak te halen.

Alles wordt geregeld door de unieke applicatie van het Oostenrijkse bedrijf Axess die werkt via Bluetooth. Tegelijkertijd is de ontlading van de mobiele batterij minimaal. In het skigebied in Malá Morávka werd deze week na ongeveer een maand testen de wereldnoviteit in gebruik genomen.

“Ja, we zijn echt het eerste skigebied ter wereld dat dit heeft. En we zijn van plan het telefoonticket ook voor andere dingen te gebruiken. We willen dat onze klanten contactloos kunnen inchecken via de mobiele telefoon. Met andere woorden, hij bestelt bij de skiverhuurwinkel, met het kaartje voor de kabelbaan, skischool, reserveert een parkeerplaats of een hotelkamer", legt Karel Ležatka, een van de eigenaren van het Kopřivná Ski Resort uit.

"We hebben het contactloze inchecksysteem onder verschillende omstandigheden getest en alles verliep zonder problemen", merkte hij op, eraan toevoegend dat de mogelijkheid om een fysieke skipas te kopen bij hen blijft.

De telefoon met de gekochte virtuele skipas moet aan de linkerkant worden gedragen, want daar zitten de richtantennes van links naar rechts. “Maar met smartcards is het net zo. Tijdens het testen kwamen we slechts kleine problemen tegen met de verschillende versies van besturingssystemen van de telefoons. Het werkt op zowel de meest voorkomende platforms, iOS als Android, maar op iPhone 8 en hoger vereist Android ook 8 en hoger. Natuurlijk is de applicatie ook aangepast om voor de meeste soorten telefoons te werken", legt het hoofd van de Resort uit.

Skiareál Kopřivná probeert nu zijn klanten te verleiden om Phone Ticket te gebruiken. "Daarom lanceren we op vrijdag 13 januari een actie die loopt tot eind januari. Het houdt in dat als een klant een telefoonticket koopt in onze e-shop en zich registreert, we zijn eerste aankoop in februari terugbetalen voor zijn volgende aankoop. Hetzelfde bedrag", somde Ležatka op.

"Ik ben blij dat de regio Moravië-Silezië een pionier is van een wereldwijd unieke technologie die nog nergens is toegepast. Niemand zal dit primeur van Malá Moravka wegnemen, en alle grote Europese en Amerikaanse skigebieden zullen leren van het lokale skigebied. Ik geloof dat deze technologie zich snel zal verspreiden", aldus Jakub Unucka, plaatsvervangend gouverneur van de Moravisch-Silezische regio voor transport en slimme regio.
Bron novinky.cz.
Zie Engelse info over bestellen van Phone ticket op koprivna.axess.shop/en.
 

kuurgast

Donateur
Het komt......Het zal veel sneeuwen.

Het warme weer, dat dit jaar tot nu toe niet al te veel op de winter lijkt, wordt woensdag onderbroken door een afkoeling met sneeuw. Volgens het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) kan er tot 15 centimeter sneeuw vallen, wat vooral gewaardeerd wordt door skiliefhebbers.

"Vannacht gaat het vanuit het zuiden sneeuwen, tegen woensdagochtend sneeuwt het in bijna het hele gebied. Daarna stopt de sneeuw geleidelijk vanuit het zuidoosten, waarbij het zuidoosten en oosten in de loop van de ochtend stoppen. In Tsjechië zal de sneeuwval na de middag beginnen af te nemen en in de loop van de avond stoppen", aldus meteorologen.

Sneeuwtotalen moeten variëren van 5 tot 12 centimeter, in delen van Midden- en Zuid-Bohemen af en toe rond de 15 centimeter. Neerslag zou lager moeten zijn in het noorden en noordwesten, meestal tot 5 centimeter.

De waarschuwing geldt van middernacht tot woensdag 15.00 uur. Het zal van toepassing zijn op Praag, Vysočina, Pilsen, Zuid-Bohemen, Hradec Králové, Pardubice en delen van de regio's Olomouc, Zuid-Moravië en Moravië-Silezië.

In delen van de regio's Vysočina, Midden-Bohemen en Zuid-Bohemen geldt een hoger waarschuwingsniveau vanwege hogere verwachte neerslagtotalen.
Vooral tijdens de ochtendspits zijn er verkeersproblemen te verwachten.
Bron novinky.cz.

weer 17 januari 2023.PNG
Voorspelling chmi.cz komende 9 dagen.
Goed voor wintersporters.....alle mensen die er wonen.....succes met de dagelijkse sneeuwruimwerkzaamheden........
 
De plekken waar (veel) sneeuw valt zijn lastig te voorspellen.
Rondom Liberec is vannacht/vanochtend het meeste gevallen. Ongeveer 15cm.
Rondom Vrchlabi en noord / oost daarvan is slechts 1 tot 5 cm gevallen.

Het blijft nu voorlopig wel onder 0, dus zullen de pistes ook wel nepsneeuw gaan maken.
Zaterdag is er weer grote kans op sneeuw, ik ben benieuwd waar en hoeveel er dan valt !
 

kuurgast

Donateur
weer 21 januari 2023.PNG
Afbeelding chmi.cz.

Het gaat flink sneeuwen........

Meteorologen verwachten van vrijdagavond tot zondag zware sneeuwval in delen van het land. In de bergen kan 20 cm nieuwe bedekking ontstaan. In verband hiermee bestaat het risico dat zich sneeuwbanken op de wegen gaan vormen.

"Er wordt zwaardere sneeuwval verwacht aan de noord- en noordoostkant van de bergen, waar plaatselijk tot 20 cm sneeuw kan vallen. In het binnenland van Tsjechië zal zich waarschijnlijk niet overal nieuw sneeuwdek vormen', aldus de meteorologen.
Tegelijkertijd wezen ze erop dat er zaterdag frisse wind te verwachten is, wat zal bijdragen aan de vorming van sneeuwbanken.

Vrijdagavond geldt de waarschuwing voor nieuw sneeuwdek en de vorming van sneeuwbanken voor de regio Moravië-Silezië en delen van de regio's Olomouc en Zlín.

Zaterdag wordt het eerst uitgebreid naar delen van de regio's Vysočina, Midden-Bohemen, Liberec, Hradec Králové, Zuid-Bohemen, Pilsen en Pardubice, en later ook naar de grensgebieden van de regio's Ústí en Pilsen en de hele regio Karlovy Vary.

Volgens meteorologen kan er binnen 24 uur ruim 15 centimeter sneeuw vallen.
Nieuwe sneeuw en sneeuwbanken kunnen voor complicaties op de wegen zorgen.

Bron novinky.cz.

Zie het wintersport-weer via webcams webkamery-krkonose.cz + kamery.humlnet.cz.
De hoogte van sneeuwgrens kan je zien op de weer-webcams van chmi.cz.
 
De voorspellingen zien er nog steeds goed uit voor de komende tijd.
Er wordt de komende dagen elke dag wel wat sneeuw verwacht in delen van CZ. Ik kijk specifiek naar het Reuzengebergte en daar lijkt meer te gaan vallen dan elders.
Het is nog wat verder weg, maar het lijkt erop dat er vanaf maandag elke dag flink wat sneeuw valt volgende week.
 

kuurgast

Donateur
Tegen het einde van de week zou het moeten sneeuwen. Op de bergen wordt tot tien centimeter nieuwe sneeuw verwacht.

In Tsjechië is het tot het einde van de week overwegend bewolkt, meteorologen verwachten af en toe sneeuwval en sneeuwbuien. Aan de loefzijde van de bergen kan vrijdag tot tien centimeter nieuwe sneeuw vallen. De temperatuur schommelt overdag rond het vriespunt en kan zondagnacht dalen tot min negen graden Celsius. Begin volgende week wordt het dan weer iets warmer. Dit volgt uit de wekelijkse voorspelling van het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ).

Volgens meteorologen komt er een einde aan het omgekeerde karakter van het weer. "Het weer wordt winderiger en het zal in de meeste gebieden sneeuwen. Vrijdag valt er tot tien centimeter nieuwe sneeuw met noord- tot noordoostelijke wind boven de bergen. Integendeel, in de luwte van onze noordelijke en oostelijke bergen zal hoogstens een laagje sneeuw vallen', zei de ČHMÚ.

Donderdag is het bewolkt, slechts af en toe half bewolkt. Het kan op sommige plaatsen licht sneeuwen en af en toe kan er ook ijzel ontstaan. Overdag wordt het van min twee tot plus twee graden Celsius, op 1000 meter boven zeeniveau blijven de temperaturen rond de min vijf graden.

Vrijdag en zaterdag houden vergelijkbare temperaturen aan. Verder is het overwegend bewolkt, in de luwte van de noordelijke en oostelijke bergen plaatselijk en tijdelijk tot half bewolkt. Meteorologen verwachten in de meeste gebieden af en toe sneeuwval, de meeste sneeuw zal in de bergen vallen.

Zondag verwachten meteorologen bewolkt tot half bewolkt, slechts af en toe sneeuw. Overdag zal de temperatuur weer variëren van min twee tot plus twee graden en 's nachts dalen ze naar min vier tot min negen graden Celsius, bij een zwakke wind wordt het rond de min drie graden.

Vanaf maandag begint het licht op te warmen, meteorologen verwachten meer permanente sneeuwval in de bergen, gemengde neerslag of regen in lager gelegen gebieden. Het zal ook winderig zijn, met windstoten van rond de 50 km/u op maandag, rond de 70 km/u in de bergen.

Bron irozhlas.cz.
 
Bovenaan