Winterseizoen 2022-2023

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Een sneeuwstorm komt naar Tsjechië. In sommige gebieden is er kans op sneeuwbanken.

Het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) heeft vrijdag gewaarschuwd voor hevige sneeuwval en daarmee samenhangende sneeuwdrift en sneeuwduinen. De waarschuwing geldt voor het oosten van het land, waar plaatselijk tot 25 centimeter nieuwe sneeuw valt.
De waarschuwing zou voor meerdere dagen worden afgegeven, volgens de voorspellingen verwachten we de meeste decembersneeuw in de afgelopen 12 jaar, zei meteoroloog Dagmar Honsová deze week.
Het gaat om de regio's Olomouc, Zlín en Moravisch-Silezië en delen van de regio's Ústí, Liberec, Hradec Králové en Pardubice vooral vanaf zaterdag tot dinsdag.
-------------------------------------------------
De eerste weersvoorspelling voor kerst!
Meteorologen hebben de kans op sneeuw berekend.


De eerste weersvoorspellingen lopen tot eerste kerstdag en de resultaten zijn relatief optimistisch. We hebben nu zeker grotere kansen op een witte kerst, zelfs op lagere locaties dan vorig jaar. Winterweer zou moeten heersen, zelfs na de ijzige en besneeuwde volgende week,
volgens sommige huidige berekeningen van numerieke modellen tot Kerstmis.

De kans op een witte kerst op het station Praag-Ruzyně volgens de statistieken van de laatste 60 jaar is 28%, vanuit het perspectief van de laatste 20 jaar is het 30%. De laatste echt witte kerst werd in 2001 en 2010 naar de laaglanden gebracht. Kerst in de modder is te wijten aan de zogenaamde pre-kerstvorst, d.w.z. de warme zuidwestelijke of westelijke oceaanstroom, die heel Midden-Europa het meest bereikt. vaak in de periode van 23 december tot 1 januari.

Het is niet alleen een kwestie van de afgelopen jaren. Dit wordt ook bewezen door een 17e-eeuws spreekwoord: "Wacht tot Adam en Eva sterven." Als we Kerstmis zouden verplaatsen naar 24 januari, zou de kans op een witte kerst toenemen tot 80%.

Enkele kerststatistieken
De laatste jaren worden temperatuurrecords veel vaker herschreven. Zo was het in 2007 11,2 °C in Albrechtice, in 2013 maten ze 13,2 °C in Bohumín en in 2015 was het 11,3 °C in Tábor. Het weer op eerste kerstdag kan erg wisselvallig zijn, zo blijkt uit een blik op de geschiedenis. Op 24 december werd hier in 1958 op het station van Lučina de hoogste temperatuur gemeten: 14,5 °C. Het temperatuurrecord van Klementin in Praag is 12,9 °C en dateert uit 1977. De laagste temperatuur op eerste kerstdag werd gemeten in Horská Kvilda in 2001, namelijk -31,5 °C. In het Reuzengebergte werd in 1974 het hoogste sneeuwdek gemeten, namelijk 215 cm.

Bron tn.nova.cz.
 

kuurgast

Donateur
Een sneeuwstorm komt naar Tsjechië.
Het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) had veel meer sneeuw voorspeld, maar die is 300 km oostelijker gevallen.
Ze gaven uitleg op facebook.com/chmi.cz.
--------------------------------------------------------
Sneeuw bemoeilijkte het verkeer, de politie heeft een weg naar Slowakije afgesloten voor vrachtwagens.

Het sneeuwt vooral in het oosten van Tsjechië, wat het verkeer in verschillende regio's enigszins bemoeilijkt. De meeste wegen zijn voorzichtig begaanbaar. Een van de belangrijkste routes naar Slowakije is afgesloten voor vrachtwagens.
In het grootste deel van Zuid-Moravië en in het grootste deel van de regio Moravië-Silezië valt vandaag tot 20 centimeter nieuwe sneeuw. Maandag gaat het ook sneeuwen. In een kleiner deel van de regio's Ústecký, Olomouc, Pardubice en Zuid-Moravië en in een groter deel van de regio's Liberecký, Královéhradecky, Zlín en Moravskoslezské valt 25 centimeter.

In verband hiermee verwachten meteorologen ook de vorming van sneeuwduinen. Mensen moeten daarom verkeersberichten volgen en zeer voorzichtig rijden.
Bij het rijden in de bergen dienen chauffeurs sneeuwkettingen bij zich te hebben, winterbanden met voldoende profielhoogte zijn noodzakelijk. In de bergen is het noodzakelijk de instructies van de Horská služba=Bergreddingsdienst op te volgen.

Voor vrachtwagens en vrachtwagens met aanhangwagens of opleggers hebben wegbeheerders en politie deze winter voor het eerst de weg I/56 in het traject Ostravice - Bílá afgesloten. De weg is een van de hoofdroutes naar Slowakije. Het mag niet gezouten worden omdat het vlakbij een dam met drinkwater loopt. Sneeuw veroorzaakt echter vaak complicaties in de heuvels. Beperkingen in deze sectie zouden op zondagavond moeten eindigen.

Automobilisten moeten voorzichtig zijn in de regio Liberec op de hoofdweg 65 richting Jablonec nad Nisou, in het gebied van Rádl en Rychnov bij Jablonec vormen zich op een stuk van ongeveer drie kilometer sneeuwbanken. Ook daar kunnen vooral vrachtwagens problemen krijgen. Automobilisten moeten ook voorzichtig zijn op derde klasse weg 2624 nabij het dorp Kvítkov in Českolipska, waar de weg bedekt is met sneeuw en ijs.

Volgens de waarschuwing van de meteorologen zal het op het grootste deel van het grondgebied van Tsjechië sneeuwen vanuit het zuidoosten, in Moravië en Silezië zal de sneeuwval permanenter en overvloediger zijn.

Bron idnes.cz.
 
Blij te horen dat er veel sneeuw wordt verwacht. Ik vertrek vrijdagmorgen 23/12 naar Rokytnice. Blijkbaar betere vooruitzichten dan vorig jaar.
 

kuurgast

Donateur
weer 13 december 2022.PNG
Afbeelding chmi.cz.
Dinsdagochtend daalde de temperatuur op sommige plaatsen tot ver onder het vriespunt. Ze maten 25,8 graden vorst in het Šumava-gebergte.
De temperaturen zullen de hele week onder het vriespunt blijven, wat naar verwachting ook sneeuw zal brengen in grote delen van Tsjechië.
---------------------------
Het Tsjechische deel van het Reuzengebergte heeft vandaag een lawinewaarschuwing van het tweede niveau (van de vijf) aangekondigd, wat een "gematigd risico" op lawines in het gebied impliceert. Er ligt momenteel naar schatting 40 tot 70 centimeter sneeuw op de bergkammen van het Reuzengebergte.
Bron oa expats.cz.
------------------------------
Meteorologen waarschuwen voor strenge vorst en sneeuwbanken.

Er geldt een waarschuwing voor sneeuwdrift van dinsdag tot en met woensdag middernacht. Het is van toepassing op Vysočina en delen van de regio's Midden-Bohemen, Zuid-Bohemen, Liberec, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Moravisch-Silezië en Zlín.

In de nacht van woensdag zal de zuidoostelijke wind toenemen, vooral in de Boheems-Moravische Hooglanden en op de bergen in het noorden van het grondgebied. Met de wind zullen zich woensdag sneeuwbanken vormen in het gebied van de Boheems-Moravische Hooglanden en op de bergen in het noorden en oosten van het gebied, aldus meteorologen.
Meteorologen waarschuwden dinsdag al voor lage temperaturen. Vooral in het zuidwesten van de republiek daalde de temperatuur tot onder de -25°C.
Bron oa novinky.cz.
-----------------------
Skiseizoen geopend in de Tsjechische bergen.

Afgelopen weekend is in de Tsjechische bergen het skiseizoen geopend. In tal van skigebieden werden de liften voor het eerst ingeschakeld en viel er verse sneeuw. Uit het Reuzengebergte wordt zo'n 20 tot 40 centimeter natuurlijke sneeuw gemeld. In Špindlerův Mlýn waren ongeveer 4000 wintersporters.

De openstelling van de pistes betekent ook meer werk voor de bergreddingsdiensten. Alleen al in het Reuzengebergte werden in het weekend ongeveer een dozijn missies uitgevoerd, maar alle verwondingen vielen mee.Een aantal skigebieden, zoals Klínovec in het Ertsgebergte, ging deze week weer dicht en zal pas op 16 december in continubedrijf gaan.
Bron deutsch.radio.cz.

Zie de mooie winterse beelden via webcams webkamery-krkonose.cz + kamery.humlnet.cz.
De hoogte van sneeuwgrens kan je goed zien op de weer-webcams van chmi.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
winter 14 december 2022.PNG
Sinds 9 december t/m vrijdag 23 december 2022, van 9.00 tot 18.00uur., zie je de kerstmarkt in Trutnov op de webcam. Is dit niet echt een winterplaatje?

Er komt nog meer sneeuw, harde vorst en ijs bij, waarschuwden meteorologen.

Het winterse weer houdt de komende dagen aan. Het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) waarschuwde dat er vrijdag nog meer sneeuw zal vallen in de zuidoostelijke helft van de republiek. Vrijdag dreigt er ijs op een deel van het grondgebied.
Vannacht en morgen zal een frontgolf verder noordoostelijk over Tsjechië trekken, wat zal leiden tot sneeuwval in het grootste deel van het grondgebied en ijskoude neerslag in het zuiden en zuidoosten van Moravië.

Het zou zwaar gaan sneeuwen in Vysočín, Olomouc, Moravië-Silezië en delen van de regio's Zuid-Bohemen, Hradec Králové, Pardubice, Zuid-Moravië en Zlín. Volgens meteorologen kan er in 12 uur tijd tot 15 centimeter sneeuw vallen. De waarschuwing geldt vrijdag van 01.00 uur tot 17.00 uur
Vrijdagmiddag en -avond zal de sneeuw vanuit het westen afnemen. Door het nieuwe sneeuwdek zijn er vrijdagochtend vooral in het verkeer in de meeste gebieden grote complicaties te verwachten.

In het uiterste zuidoosten van het land geldt van 01.00 uur tot vrijdagmiddag 12.00 uur een ijzel waarschuwing. Het zal van toepassing zijn op delen van de regio's Zuid-Moravië en Zlín op plaatsen onder 400 meter boven zeeniveau, waar sneeuwval zal veranderen in gemengd of regenachtig.

Zaternacht zal de temperatuur in het westen van Bohemen dalen tot -13 °C, en op zondagochtend zal de temperatuur in de meeste gebieden dalen tot -10 tot -15 °C als het opklaart, schetsten meteorologen de ontwikkeling in de volgende dagen.
Bron novinky.cz.

Ga goed voorbereid op weg naar Tsjechië!
Winterbanden zijn verplicht! Sneeuwkettingen moeten mee in de bergen.
Overdag moet je ook verlichting aan in Tsjechië.
Let op automatische dag-rij-verlichting branden alleen aan de voorkant en ben je dus van achteren niet goed zichtbaar. Gebruik daarom dimlicht overdag zodat je van achter eerder en beter gezien wordt in de sneeuw en met laagstaande zon.
Als je via Duitsland afslag Weißenberg > Zittau > Liberec > Trutnov naar Reuzengebergte gaat is vignet niet nodig zie topic Snelwegvignet voortaan digitaal.

Kijk ook eens naar de winterversie van mapy.cz die is als gratis app verkrijgbaar in NLtaal. Daar staan alle afgesloten kleine wegen en paden op die in de winter als langlaufroutes gebruikt worden inclusief aan de hand van kleuren wanneer die routes zijn gecontroleerd.
Neem dus in de winter niet de kortste weg naar je accommodatie, maar volg de grotere wegen. Als je vast komt te zitten op zo'n afgesloten bergpad, kan je de auto mogelijk pas na de winter ophalen.......
 
Dit is echt een ideale (kleine) piste voor kIndjes, beginners en voor senioren zoals wij...
Wij hebben dit omgedoopt tot het Sarah bultje😉
Wat jammer is dat je voor de twee liften aparte kaartjes moet hebben!
 

kuurgast

Donateur
winter 17 december 2022 weer.PNG
Met kerst even boven nul en daarna zou er weer kou komen. Regen kan in de bergen sneeuw betekenen. Zie chmi.cz.

winter 17 december 2022 1.PNG
winter 17 december 2022 2.PNG
Vandaag mooi skiweer op Medvedin. Afbeelding van kamery.humlnet.cz.

winter 17 december 2022 3.PNG
Gezellige kerstmarkt Jilemnice - Masarykovo náměstí=Masaryk-plein.
Vandaag openstelling Jilemnice - Radnice=Stadhuis - hodiny=klok.
Te zien op webkamery-krkonose.cz.

winter 17 december 2022 4.PNG
Horská služba ČR=Bergreddingsdienst van Tsjechië stond vanmorgen paraat bij Klínovec in het Ertsgebergte., gezien via weer-webcams van chmi.cz.
 
Laatst bewerkt:
Met kerst even boven nul en daarna zou er weer kou komen. Regen kan in de bergen sneeuw betekenen. Zie chmi.cz.
Onze 2 zonen komen vrijdag naar ons op vakantie. Ze hadden zich zo verheugd op een witte Kerst, zeker na alle mooie winterfoto's die ze via de groepsapp te zien kregen.
Ik hoop dat je gelijk hebt @kuurgast want voor nu voorspellen ze hier vrijdag dag 6/nacht 4 met 8mm regen en zaterdag dag 7/nacht 5 met 4,3 mm regen.
Vooral door die regen denk ik dat er van die 19 cm sneeuw die hier gevallenis niets meer over blijft.
 

kuurgast

Donateur
Sterke wind, ijzel en vorst, meteorologen hebben de waarschuwing aangescherpt.

Meteorologen hebben de ijzel-waarschuwing aangescherpt. Het grootste risico op gladde wegen zal in het westen van Bohemen liggen, maar de waarschuwing geldt ook voor de rest van het land. Bovendien zal er in het oosten van het grondgebied ook een dreiging zijn van ijsvorming, sneeuwbanken en zal de situatie ook gecompliceerd worden door harde wind.

Sterke ijzel met een dikte van meer dan twee millimeter dreigt tot dinsdag middernacht in Ústí en delen van de regio's Karlovy Vary en Liberec. Bij aanvriezende regen of aanvriezende motregen vormt zich echter over het hele gebied ijs.

In het oosten, met name in de regio's Zuid-Moravië, Olomouc, Zlín en Moravisch-Silezië, gaat de waarschuwing pas om 18.00 uur in werking en geldt tot dinsdag 3.00uur.

Er geldt tot woensdag middernacht een waarschuwing voor het risico op zware ijsvorming met een dikte van meer dan drie millimeter. Het gaat om de Hooglanden en delen van de regio's Zuid-Bohemen, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Moravië-Silezië en Zuid-Moravië.

In delen van de regio's Vysočina, Pardubický, Olomouc en Moravië-Silezië geldt tot woensdag middernacht een sterke windwaarschuwing met windstoten van ongeveer 70 kilometer per uur en tot 90 kilometer in de bergen.

In Vysočína, Moravië-Silezië en delen van de regio's Zlín, Olomouc, Pardubice, Zuid-Moravië en Zuid-Bohemen geldt tot dinsdagmiddag een waarschuwing voor het risico op sneeuwbanken.
Naarmate de wind afneemt, zal de kans op sneeuwbanken en zware ijsvorming afnemen, zeiden meteorologen.
Bron novinky.cz.
Vooral door die regen denk ik dat er van die 19 cm sneeuw die hier gevallenis niets meer over blijft.
Witte kerst? Het wordt warmer en de sneeuw zal slechts hier en daar aanhouden, zeiden voorspellers terwijl ze een kaart vrijgaven.
winter 19 december 2022.PNG
Het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) zei vrijdag dat mensen in Tsjechië de meeste hoop hebben op een witte kerst dit jaar in de bergen en ook op lager gelegen locaties in Liberec, in de regio's Moravisch-Silezië en Zlín.

Er zijn nog enkele dagen tot Kerstmis. Meteorologen wezen er vrijdagochtend op dat toen de eerste dag van deze winter was dat er sneeuw lag op alle CHMÚ-stations in Tsjechië.

Meteorologen merkten op dat de temperatuur in de bergen maandag waarschijnlijk boven nul zal stijgen, dat de temperatuur op sommige plaatsen en in de laaglanden dinsdag boven nul begint te stijgen en dat de temperatuur in de laaglanden vanaf woensdag boven nul zal heersen.

"Dus de sneeuw zal vlak voor kerst verdwijnen. De hoop op een witte kerst in de laaglanden is het grootst op plaatsen waar woensdagochtend zoveel sneeuw zal vallen dat het zaterdag nog niet zal smelten. Ze hebben de meeste kans in de laaglanden van Liberec, in de regio's Moravisch-Silezië en Zlín. In de bergen zal het sneeuwdek meestal hoog genoeg zijn om een deel van de sneeuw tot Kerstmis te laten liggen", schreef ČHMÚ.

Tot nu toe rekenen voorspellingsmodellen op eerste kerstdag met temperaturen boven de 5°C, dus het zou een van de warmere moeten worden.
Bron novinky.cz.

winter 19 december 2022 2.PNG
Zo te zien op chmi.cz is het met de kerst boven 0°C en zakt de temperatuur daarna en komt er woensdag weer sneeuw.
 

kuurgast

Donateur
De ijzel zal niet zomaar verdwijnen, waarschuwden meteorologen.

Het ijs zorgt voor complicaties voor automobilisten en voetgangers. Voor de derde dag ontstonden de grootste problemen in het noordwesten van Bohemen en rond Praag.
Donderdag krijgt Tsjechië ook te maken met ijzel. Woensdagmiddag heeft het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) de ijzel-waarschuwing gewijzigd en uitgebreid en een waarschuwing toegevoegd tegen het gevaar van zware ijsvorming.

Terwijl in Praag, Karlovy Vary, Plzeň en delen van Midden-Bohemen en Zuid-Bohemen het risico op ijsvorming woensdagmiddag al voorbij zou moeten zijn, kunnen de regio Ústí en delen van de regio Liberec te maken krijgen met sterke ijzel tot twee millimeter dik tot donderdagochtend.

In de rest van het grondgebied, met uitzondering van delen van de regio's Olomouc en Moravië-Silezië, dreigt tot donderdag zwakke ijzel-vorming. In Bohemen tot donderdag 9.00 uur, in Moravië en Silezië tot 18.00 uur.
In het oosten van de Boheems-Moravische Hooglanden en in het Jeseníky-gebergte bestaat naast ijs ook kans op zware vorst, waardoor takken en bomen kunnen breken en stroomstoringen kunnen ontstaan.

In delen van de regio's Vysočina, Zuid-Moravië en Moravië-Silezië verwachten meteorologen tot donderdagochtend het risico van zware ijzel met een dikte van meer dan drie centimeter.
Bronnen novinky.cz + irozhlas.cz.


winter 21 december 2022 ijs.PNG
Loop bij ijzel als een pinguïn en stop je handen niet in de zakken.
Het risico dat iemand toch valt, kan natuurlijk niet worden uitgesloten. In het geval dat een persoon valt, moet men niet proberen iets met uitgestrekte armen te pakken, maar zich concentreren op het vallen eerst op de dijen en vervolgens op de heupen en schouders. Het hoofd en de rug moeten ten koste van alles naar voren worden gebogen (bij achterover vallen), om te voorkomen dat ze ergens tegenaan stoten.
Bron seznamzpravy.cz.
Het ziekenhuis van Havířov heeft een Tsjechische versie op facebook staan.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Kerst temperaturen zullen meer als lente dan als winter aanvoelen.

Tsjechië beleeft een reeks van de warmste kerstdagen in de afgelopen 30 jaar. De gemiddelde dagelijkse luchttemperatuur op 24 december is sinds 2008 niet onder nul graden Celsius gedaald en bereikte vorig jaar 4,7 graden. Dit jaar zal geen uitzondering zijn, de dagelijkse temperaturen zullen meer op de lente dan op de winter lijken. De vorst van vorige week is weg, eerste kerstdag wordt het maximaal 11 graden Celsius. In de nacht van 26 december daalt de temperatuur hooguit onder nul.
"Het ziet ernaar uit dat de sneeuw alleen in de bergen en op sommige plaatsen in het noordoosten van Bohemen en Moravië, waar nu meer dan tien centimeter sneeuw ligt, blijft liggen en dat het niet gaat smelten. Maar het grootste deel van Tsjechië, althans in de laaglanden, zal deze kerst in de modder beleven", vertelde meteoroloog Jan Šrámek aan de iROZHLAS-server.

Op zaterdag 25 december is het bewolkt tot bewolkt, half bewolkt. Af en toe zal er buien of regen vallen, en op sommige plaatsen gaan ze gepaard met mist. De laagste nachttemperaturen liggen tussen de 5 en 1 graad Celsius. De hoogste dagtemperaturen op eerste kerstdag zullen 6 tot 10 graden Celsius zijn, in Moravië op plaatsen rond de 4 graden.

Op tweede kerstdag is het bewolkt tot bewolkt, eerst licht bewolkt en af en toe mistig. Plaatselijk zullen regen of buien verschijnen. De laagste nachttemperaturen zullen 5 tot 1 graad Celsius zijn, bij verminderde bewolking kunnen ze dalen tot 1 graad onder nul. De hoogste dagelijkse temperaturen op Stephen zullen vergelijkbaar zijn met eerste kerstdag, tussen 7 en 11 graden.

Bron irozhlas.cz.
 

kuurgast

Donateur
winter 27 december 2022.PNG
Zo te zien op chmi.cz blijft het warm tot de jaarwisseling.

Maar er wordt wel geskied:

winter 27 december 2022 1.PNG
In Špindlerův Mlýn wordt op een piste geskied en de andere piste is groen.

winter 27 december 2022 2.PNG
Paseky nad Jizerou wordt ook geskied en is niet zo ver van Rokytnice nad Jizerou.

winter 27 december 2022 3.PNG
Bij Vrchlabí is het druk op de langlaufloipe.
Afbeeldingen van webcams webkamery-krkonose.cz.

winter 27 december 2022 4.PNG
De piste van Horní Malá Úpa hebben ze goed kunnen houden zie kamery.humlnet.cz.

winter 27 december 2022 5.PNG
bij Klínovec in het Ertsgebergte is wat verse sneeuw gevallen, zie bron webcams chmi.cz.
 

Bijlagen

  • winter 27 december 2022 4.PNG
    winter 27 december 2022 4.PNG
    857 KB · Bekeken: 0
  • Leuk
Waarderingen: hgmw
In Javorník hebben ze de historisch hoogste temperatuur in januari in Tsjechië gemeten, nl. 19.6 °C.

De temperaturen in Tsjechië breken op nieuwjaarsdag opnieuw records. Meteorologen hebben zaterdagochtend in Javorník 19,6 graden Celsius gemeten, de hoogste temperatuur in januari in Tsjechië tot nu toe. Ongeveer 80 procent van de stations vestigde records. Al op zaterdag zeiden meteorologen dat achter het extreem warme weer een instroom van warme lucht uit Afrika schuilgaat.

De nieuwe maximumtemperatuur overtrof het vorige record van 18,8 graden van Vaňov in Ústí nad Labem op 29 januari 2002. Ongeveer 80 procent van de 162 meetstations met een meetreeks van minstens dertig jaar registreerde op zondag nieuwjaarsrecords. Štefan Handžák van het Tsjechisch Hydrometeorologisch Instituut (ČHMÚ) informeerde erover.

Aan het begin van de nieuwe week zou het volgens de CHMÚ-voorspelling moeten afkoelen, de hoogste dagtemperaturen mogen op maandag niet hoger zijn dan 12 graden Celsius en op dinsdag tien graden. Maar zelfs 's nachts zal het niet meer koud zijn.

De recordtemperatuur van Javorník is ongewoon van rond 04:00 uur 's ochtends. Op dit station overtrof het het vorige nieuwjaarsmaximum van 12,2 graden Celsius ten opzichte van vorig jaar. Naast de luwte van Jeseníky was het in het begin van het jaar ook ongewoon warm in Zuid-Bohemen. In České Budějovice - Rožnov gaf de thermometer 19,4 graden Celsius aan, in Třebon 18,9 graden.

Het weer in Tsjechië wordt beïnvloed door zeer tot extreem warme lucht die hier vanuit het noordwesten van Afrika aanstroomt, zo meldde de ČHMÚ op oudejaarsavond, toen ook op de meeste langdurige meetstations temperatuurrecords werden gevestigd.

"De vorige records voor 1 januari kwamen van driekwart van de stations met een lengte van minimaal 30 jaar vanaf 2022. Op meer dan de helft van deze 162 stations is het temperatuurrecord op dit moment al overschreden", voegde het CHMÚ eraan toe.

De kaart met temperaturen om 5 uur 's ochtends toonde waarden boven de 16 graden Celsius, bijvoorbeeld in de regio's Pardubice en Moravië-Silezië en ook in het noorden van de regio Olomouc. Meteorologen hebben vorig jaar de hoogste nieuwjaarstemperatuur tot nu toe gemeten, toen de thermometer in Kopisty in Mostek 15,7 graden Celsius aangaf.

Bron: Idnes.cz
 
Net terug van skivakantie. Ontgoochelend. Wroclav en Liberec bezocht, leuke steden maar van een wintervakantie verwacht je meer en wil je vooral skiën. In Rokytnice lag nauwelijks sneeuw; Sommige pistes hadden wat witte substantie bijeengeharkt en daarop kan je wat glijden. In Pasecky was 1 afdaling mogelijk en was het kinderpistje open. Ja, dat heb je vlug gezien. Splyndruv Mlyn was beter maar je kon er, ook voor slechts kort skiën enkel een dagpas kopen.
Ik volg het advies van de Nederlander die me in Harrachov op straat aansprak: 'na jaren tsjechië houden we het nu voor bekeken, volgend jaar Oostenrijk. '
 
Waarschijnlijk voor vele pech deze 🎿⛷vakantie.
Familie van ons is ook vanuit Oostenrijk eerder naar huis gekomen vanwege te weinig sneeuw!!
Nu maar hopen dat het met carnaval beter wordt🤞🤞
 
Bovenaan