Winterseizoen 2022-2023

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
18 september 2022 De eerste sneeuw viel in Tsjechië.

De bovenste delen van Krkonoše=Reuzengebergte waren zondagochtend al bedekt met een dun laagje sneeuw.
Vorig jaar viel de eerste sneeuw op de Krkonoše-ruggen op 12 oktober, een jaar eerder op 14 oktober, en bijvoorbeeld de eerste sneeuw van winter 2018/2019 viel op 24 september in het Krkonoše-gebergte. Dit jaar is de sneeuwval echt versneld.

De sneeuwgrens lag zondagochtend zo'n 1100 meter boven zeeniveau. "In de ochtend viel er ongeveer een centimeter sneeuw in de bovenste delen van het Krkonoše-gebergte en in de ochtenduren werd het kouder. Het is poeder - het zal de komende uren, hoogstens dagen smelten. Sneeuw in het Reuzengebergte is op dit moment niet uitzonderlijk. Het is uitzonderlijk wanneer in september zelfs in de valleien sneeuw valt, dit gebeurt eens in de 15 tot 20 jaar, maar dat is dit jaar niet gebeurd", zegt Štěpán Dunka van de bergdienst van Krkonoše.

Volgens de gegevens op de website van de bergdienst regende het 's morgens bij de Luční bouda-kam op een hoogte van 1415 meter met sneeuw en lag de temperatuur rond het vriespunt. Het sneeuwde op Sněžka en de temperatuur daalde tot min 1,3 graden Celsius, volgens gegevens van het meetstation van de Tsjechische Post. Ongeveer een uur na middernacht bereikte de wind op Sněžka een snelheid van ongeveer 112 km/u, bijna de grens van een orkaan, namelijk 118 km/u.

Sterke wind hield het bovenste deel van de kabelbaan op Sněžka zondag stil, meldden de liftexploitanten op de website snezkalanovka.cz/de. Hetzelfde gebeurde zaterdag. Het kan worden gebruikt tot een windsnelheid van 60 km/u. De wind zou in de avond gedeeltelijk moeten afnemen.
Wanneer het bovenste gedeelte van de kabelbaan buiten dienst is, kunnen mensen van Růžová hora naar Sněžka lopen, de route is 2,5 kilometer lang. De Sněžka-kabelbaan is in het zomerseizoen in gebruik, van 1 mei tot 30 september, afhankelijk van het weer, van 08:00 tot 19:00 uur. De cabinekabelbaan op Sněžka heeft twee secties, de onderste van Pec pod Sněžkou naar Růžová hora en de bovenste van Růžová hora naar Sněžka.

Bronnen novinky.cz + kamery.humlnet.cz/en/kamery.

Wekelijks weeroverzicht zie chmi.cz en weer-webcams op chmi.cz.

Nu ruim 3 maanden afwachten of het een witte kerst zal zijn in Tsjechië.................. :)
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
De sneeuw bedekte voornamelijk het Reuzengebergte en het Adelaarsgebergte boven de 1000 meter hoogte.

Kans op ijzel en sneeuwval tot 15 cm dit weekend. Bron novinky.cz.
Vrijdagavond had het verkeer in Praag problemen met de sneeuwval, zie filmpje en foto's op novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:
Op dit moment ook sneeuw te zien in het dal, bv. Vrchlabi.

Hierbij weer de links bij elkaar:


Webcams
http://kamery.humlnet.cz/cz/kamery/
http://www.holidayinfo.cz/cs/snowinfo (sneeuw info per gebied, met ook webcams)
https://www.spindleruv-mlyn.com/cz/webkamery/webkamery/
https://www.webkamery-krkonose.cz/

Weerberichten
http://portal.chmi.cz/predpovedi/predpovedi-pocasi/ceska-republika/tydenni-predpoved?l=en (CZ week vooruit)
https://www.buienradar.nl/wereldwijd/europa/7daagse (7 dagen vooruit neerslag indicatie)
 

kuurgast

Donateur
Het skiseizoen is weer begonnen als eerste bij Janské Lázně.
Afgelopen weekend is de Anděl-skipiste op de top van Černá hora, 300 meter lang, al geopend.
Dankzij de eerste sneeuw die de afgelopen week is gevallen en het vriesweer konden ze op de piste een laag van 50cm sneeuw maken.
Bron facebook.com/mesto.pec.pod.snezkou.

Komend weekend en het weekend daarop gaan er nog enkele skigebieden starten.
----------------------------------
Er wordt gespaard, maar hotels lopen al vol voor kerst.

Kerstmis is momenteel gemiddeld 75 procent van de accommodaties al vol geboekt in heel Tsjechië.
Dit jaar is het toerisme bijna terug op het niveau van vóór Covid, maar het is nog steeds duidelijk dat er bepaalde veranderingen in het koopgedrag hebben plaatsgevonden. Mensen proberen te sparen. Dit is het meest merkbaar in Praag, waar veel hoteliers nog steeds lokken met betere aanbiedingen. Klanten zijn op zoek naar meer betaalbare accommodatie, kiezen voor kortere verblijven en kopen minder snel boven standaard diensten. Dit is waarschijnlijk de reden waarom bijvoorbeeld in buurland Oostenrijk waar hotels gemiddeld slechts vijf tot tien procent in prijs zijn gestegen, terwijl eerder sprake was van een stijging van 20 procent.
Volgens de Vereniging van Bergresorts zullen skigebieden de prijs van skipassen het vaakst met 10 tot 15 procent verhogen ten opzichte van vorig jaar, terwijl online aankopen goedkoper is dan aan de kassa.
Zo zal een van de duurdere gebieden, Černá Hora – Pec, de prijs van een skipas aan de kassa in het hoogseizoen verhogen tot 1.290 kronen. Vorig jaar kostte het honderd kronen minder.
Bron novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Prijs voor een dagskipas in Tsjechië:
Skigebied Lipno 1190 kronen
Špindlerův Mlýn 1490 kronen
Černá Hora - Pec 1290 kronen
Černý důl of Velká Úpa 1090 kronen

Online goedkoper dan aan de kassa.

Skigebieden hebben prijzen verhoogd, maar klanten kunnen besparen dankzij de zwevende prijzen van online skipassen. Dus hoe sneller ze ze kopen, hoe hoger de korting die ze krijgen. In SkiResort Černá hora - Pec kan bijvoorbeeld een korting tot 30 procent worden gegeven als u op tijd koopt.

Terwijl een eendaagse skipas voor een volwassene in het hoogseizoen 1.290 kronen kost in de fysieke kassa, dus honderd kronen meer dan vorig jaar, begint de prijs in de online winkel bij 930 kronen.

In Špindlerův Mlýn is de prijs van een dagelijkse skipas aan de kassa 1480 - online via het Gopass-loyaliteitsprogramma kan dit oplopen tot de helft. In sommige gebieden, zoals Černý důl of Velká Úpa, bleven de prijzen toen op hetzelfde niveau als vorig jaar - namelijk 1.090 per volwassene.

Besparingen in de Tsjechische bergen zullen met name van invloed zijn op het avondskiën, dat in sommige gebieden beperkt is.
Bron seznamzpravy.cz.
1 Tsjechische kroon is momenteel gelijk aan 0,041 Euro.
 
Ik bekeek dit even en kon op RokyPASS een account aanmaken. Ik kan er nog niets kopen want de pistes zijn nog niet open. Evenwel men legt mij op de site niet uit op welke kaart is dit moet laden, iemand een idee waar ik die kan bekomen?

ik krijg enkel als info:

No active card. Adding occurs automatically after the first time you use a new card.

  • enter the card code if you have the card with you,
  • or select the option to pick up the card using a voucher if you need a new card.

We will automatically offer you the card for your next purchase.

Iemand een idee hoe ik die kaart bekom?
 

kuurgast

Donateur
weer 2 december 2022.PNG

In de weekenden sneeuw. Bron chmi.cz.
@Plank regen kan in de bergen sneeuw zijn, ligt ook aan hoogte zie bv Vrchlabí en circa 250 meter hogere Špindlerův Mlýn.
Als de nachten maar koud genoeg blijven, dan kunnen ze een goede onderlaag maken op de pistes.
------------------------------------------------------------------------------
Meteorologen waarschuwen voor sneeuw en ijs.

Volgens meteorologen kan er zaterdagochtend tot acht centimeter nieuwe sneeuw vallen met een intensiteit van ongeveer één centimeter per uur. Daarom verwachten ze complicaties, zowel tijdens het lopen als tijdens het transport.

De sneeuwwaarschuwing is geldig van vrijdag 17.00 uur tot zaterdag 6.00 uur voor een deel van de regio's Midden-Bohemen, Zuid-Bohemen en Ústí en de regio's Pilsen en Karlovy Vary.

De ČHMÚ waarschuwt ook voor ijs van vrijdag 18.00 uur tot zaterdagochtend 9.00 uur. De waarschuwing geldt voor Praag, Midden-Bohemen, Zuid-Bohemen, Pilsen, Karlovy Vary, Ústí-regio en Vysočina en een deel van de regio's Liberec en Zuid-Moravië.
Bron tn.nova.cz.
 
Laatst bewerkt:
@Plank regen kan in de bergen sneeuw zijn, ligt ook aan hoogte zie bv Vrchlabí en circa 250 meter hogere Špindlerův Mlýn.
Als de nachten maar koud genoeg blijven, dan kunnen ze een goede onderlaag maken op de pistes.
Dat weet ik. Bovenin zal het goed gaan, maar onderaan de pistes gaat het overdag gewoon dooien. Voor de onderlaag is het zeker een mooi begin ! Best vroeg in het seizoen ook.
En in Spindler zullen ze ook wel flink nepsneeuw gaan maken.
 
Bovenaan