Winterseizoen 2021 - 2022

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
De eerste sneeuw viel op Sněžka.

De top van de hoogste Tsjechische berg, Sněžka, was vanochtend bedekt met poedersneeuw. Dat blijkt uit online camera's op de humlnet-server. Dit is de eerste sneeuw van de komende winter in het Reuzengebergte. De temperatuur in de ochtend op de top van Sněžka daalde tot min 2,7 graden Celsius. Een sterke wind hield het bovenste deel van de kabelbaan naar Sněžka vandaag tegen.

Vorig jaar viel op 14 oktober de eerste sneeuw in het Reuzengebergte. Het was echter veel meer dan vandaag, toen lag er ongeveer 15 centimeter sneeuw op de bergkammen. Het jaar daarvoor viel de eerste sneeuw op 3 oktober en op 24 september viel de eerste sneeuw van de winter van 2018/2019 in het Reuzengebergte.

Volgens meteorologen zou er vandaag in de regio Hradec Králové sneeuw met regen moeten verschijnen op plaatsen boven de 1000 meter en geleidelijk zelfs op plaatsen boven de 800 meter. De neerslag zou later op de avond moeten stoppen.

Op de bergkammen van het Reuzengebergte, die een paar honderd meter lager liggen tegen de top van Sněžka, bleef de temperatuur vanochtend rond het vriespunt. In de valleien, bijvoorbeeld in Pec pod Sněžkou, was de temperatuur in de ochtend enkele graden boven nul.

Bron oa seznam.cz.

Wekelijks weeroverzicht zie chmi.cz en weer-webcams op chmi.cz.
 
De Snezka ziet er inderdaad nu ook nog wit uit, en ook bij Medvedin is al wat sneeuw te zien op de top. De dalen zijn nog niet wit.

Hierbij nog wat meer linkjes.

Webcams
http://kamery.humlnet.cz/cz/kamery/
http://www.holidayinfo.cz/cs/snowinfo (sneeuw info per gebied, met ook webcams)
https://www.spindleruv-mlyn.com/cz/webkamery/webkamery/
https://www.webkamery-krkonose.cz/

Weerberichten
http://portal.chmi.cz/predpovedi/predpovedi-pocasi/ceska-republika/tydenni-predpoved?l=en (CZ week vooruit)
YR.NO Vrchlabi
https://www.buienradar.nl/wereldwijd/europa/7daagse (7 dagen vooruit neerslag indicatie)
 
Zo te zien ligt de enige echte sneeuw nu hoog in het Reuzengebergte, omgeving Snezka.
Er is wel al wat nepsneeuw op de pistes gespoten, bij Herlikovice staan wordt nu nepsneeuw gemaakt.
Vanaf dit weekend is er weer meer kans op echte sneeuwval, volgens de huidige voorspellingen.
 

kuurgast

Donateur
Sneeuwval Zuid-Moravië bemoeilijkt verkeer, ook sneeuw in andere regio's

In Zuid-Moravië sneeuwt het sinds de ochtenduren flink en zijn er op sommige plaatsen grote problemen met de bereikbaarheid. Buslijnen hebben problemen in Blansko en Znojmo, ze zijn te laat, ze gaan niet naar sommige gemeenten. Ook de treinen begonnen in de loop van de ochtend problemen te krijgen. Wegwerkers vragen automobilisten in bijna de hele regio om extra voorzichtig te zijn. Het sneeuwt in de hele regio Vysočina, de wegen zijn nat of hebben een lichte laag sneeuw. Ook in de regio Zuid-Bohemen begon het te sneeuwen, de wegen zijn voorzichtig begaanbaar.

Meteorologen zeiden zaterdag dat de sneeuwval vandaag door Tsjechië zal trekken in de gordel van Šumava via Vysočina naar Krkonoše, waarbij het tot tien centimeter sneeuw kan vallen en tot 15 centimeter in de bergen. Waarschuwing met een lage graad van gevaar geldt vandaag tussen 06:00 en 20:00.
Bron oa ceskenoviny.cz.

De weer-webcams geven veel witte beelden met sneeuwgrens van circa 300 meter. Zelfs Praag krijgt een beetje sneeuw.
Nog enkele livestreams met sneeuw op mall.tv/zive.
 
Dit staat er op de site van skiareal Spindleruv Mlyn:

Overigens willen hun openen op 10 december.
Vandaag valt er sneeuw, ook in de dorpen. En op verschillende pistes staan de sneeuwkanonnen aan.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Restaurants en hotels vragen 2G, dus een negatieve test is niet voldoende. (Dat vind ik niet direct duidelijk op de site van Spindl.)
En verder kan er helaas (m.n. vanwege omikron) nog steeds van alles veranderen natuurlijk...
 
Dit staat vlak onder de plaatjes bij "more info"
Ski passes can only be purchased after proving Covid-negativity:
  • vaccination
  • certificate of previous Covid-19 infection that is no older than 180 days
Proof is possible with a certificate/QR code or an output from a digital application – you can submit it when you buy a ski pass online.

Exceptions to these measures, where you can apply a PCR test no older than 72 hours, apply for those:
  • have received at least the first dose of vaccination
  • have a written confirmation from their doctor that vaccination is not recommended due to their health condition (and the doctor will enter it into the national information system ISIN)
  • between 13 and 18 years of age
The obligation to prove a non-infectious status does not apply to children under 12 years of age (inclusive).
Dat is dus ook 2G.
Het woordje "negativity" is verkeerd gekozen, waarschijnlijk bij de vertaling fout gegaan.
 
Het sneeuwt op dit moment op sommige plekken flink.
Ik zie dan ook op veel pistes de kanonnen uit staan, waar ze gisteren nog aan stonden.
Er wordt op verschillende pistes al ~30 cm sneeuw gerapporteerd. Dat gaat snel !
Dit is relatief vroeg in het seizoen en natuurlijk alleen maar goed voor de skigebieden, dan kunnen ze snel open.
 

7 verrassingen die je tijdens een familie wintersport in Tsjechië te wachten staan​


Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar een familie wintersport in Tsjechië is een uitstekend idee. In de Tsjechische bergen kun je je uitstekend vermaken, vooral voor families is het een uitstekende keuze. Waarom? Dat lees je hieronder.

Tsjechië is een budgetvriendelijke wintersportbestemming​

Een familie wintersport in Tsjechië is vriendelijk geprijsd. Prijzen van accommodaties, skihuur, skipassen en skilessen zijn hier een stuk aantrekkelijker dan in de Alpenlanden. Zo betaal je voor een maaltijd op de piste nooit meer dan 10 euro! En een glas bier, wat natuurlijk een halve liter bevat, kost omgerekend 2 euro. Een indicatie van prijzen voor een wintervakantie in het skigebied Lipno (december 2021):
  • Zesdaagse skipas volwassene: 220 euro.
  • Familie skipas per dag (2 volwassene+2 kinderen): 130 euro.
  • Verhuur skimateriaal voor zes dagen: 160 euro.
  • Vijf dagen skischool: 150 euro.

De skigebieden van Tsjechië zijn verrassend snel bereikbaar​

Klinkt Tsjechië ver weg? Dat is het gelukkig niet! Tsjechië ligt maar achthonderd kilometer rijden van Nederland. De skigebieden in het Ertsgebergte zijn zelfs nog dichterbij. Via de Duitse snelweg ben je zo in Tsjechië en een grenscontrole is ook al jaren niet meer nodig. Let er wel op dat winterbanden in Tsjechië verplicht zijn en op de Tsjechische snelwegen een elektronische vignet vereist is.

Het is de ideale plek om te leren skiën​

De Tsjechische skigebieden zijn niet zo groot. Het voordeel hiervan is, dat alles heel overzichtelijk is. Elkaar verliezen, of aan het einde van de dag in ander gebied eindigen, komt dan ook niet zo snel voor. De skigebieden in Tsjechië zijn uitermate geschikt voor beginners en families met kinderen. Er zijn volop brede blauwe pistes, net als leuke funparken, vrolijke mascottes en professionele skischolen. Skigebied Lipno, in het zuiden van Tsjechië, is het familieskigebied van Tsjechië. Maar ook Skiarena Jizerky, nabij de stad Liberec, is voor families een waar wintersportparadijs.

Tsjechische skigebieden zijn sneeuwzeker en modern​

Tsjechië is een winterbestemming waar menig winterliefhebber zijn hart kan ophalen. In de skigebieden is er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd. Dankzij de sneeuwkanonnen zijn de skigebieden sneeuwzeker, de gemoderniseerde liften bieden bescherming tegen wind en kou en pistes zijn de afgelopen jaren breder en langer geworden. Ook de ticketverkoop en skiverhuur kan bij de meeste skigebieden online.

Je kan een familie wintersport in Tsjechië met een stedentrip combineren

Veel Tsjechische skigebieden liggen in de buurt van mooie steden. Een combinatie van wintersport met een bezoek aan Praag of een andere Tsjechische stad, is dan ook ontzettend leuk. De Tsjechische hoofdstad Praag is vanaf de meeste skigebieden zo’n twee uur rijden met de auto en kan dus prima gecombineerd worden met een skivakantie. Het historische kuuroord Karlovy Vary, in het westen van Bohemen, heeft schitterende zuilengalerijen en een interessante glasfabriek die je kunt bezoeken. De stad ligt op een half uur rijden van het skigebied Klínovec. Wintersporters in Lipno kunnen naar Český Krumlov, een magische stad met indrukwekkende burcht die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De Noord-Boheemse stad Liberec ligt aan de voet van de berg Ještěd waar een klein skigebied ligt met tien kilometer aan afdalingen. Liberec is voor families absoluut een bezoek waard dankzij haar dierentuin, science museum, dinopark en een waterpark.

Er zijn fantastische wellness faciliteiten​

Bij wintersport in Tsjechië hoort wellness. Na een dag in de kou kan je hier heerlijk opwarmen in de sauna of warm bad. Steeds meer hotels en accommodaties in Tsjechië bieden deze faciliteiten. In wintersportplaats en kuuroord Janské Lázně is een zwembad met mineraalwater afkomstig van nabijgelegen bronnen. Ook zijn er een kruidensauna, stoomcabine en bubbelbaden. Willen de kinderen liever spelen? Dan is het zwempark in Liberec een aanrader.

Wintersport in Tsjechië is meer dan skiën en boarden​

Naast skiën en snowboarden is er in de Tsjechische skigebieden nog veel meer te doen. Zo vind je in de Tsjechische bergen tientallen kilometers aan langlaufloipes. Deze populaire sport is in het begin misschien even wennen, maar na een tijdje glijd je door besneeuwde bossen en kun je genieten van de rust en het winterse landschap. Heb jij liever wat meer vaart? In skigebied Černá Hora is een sleeroute van bijna 4 kilometer lang. Andere leuke winterse activiteiten zijn snowtubing, bobsleeën en een tocht met de hondenslee. Wanneer het Lipnomeer bevroren is, is hier een schaatsbaan van 11 meter! In Lipno en Janské Lázně is er bovendien een boomkroonpad. Deze uitzichttoren biedt fantastisch uitzicht over de omgeving.

bron: op-wintersport.nl
 

kuurgast

Donateur
Wanneer het Lipnomeer bevroren is, is hier een schaatsbaan van 11 meter!
Schaatsen op het bevroren oppervlak van het Lipnomeer is een van de meest populaire winteractiviteiten voor bezoekers uit heel Tsjechië, maar ook uit het buitenland.
Het Lipnomeer is ons grootste water, dat van december tot maart bevriest tijdens strenge vorst. Zodra het ijs een veilige dikte heeft bereikt (ca. 18 cm), wordt tussen de dorpen Lipno nad Vltavou en Frymburk een ijsbaan aangelegd van bijna 11 kilometer !!!
Het is de langste ijsbaan ter wereld en opgenomen in het Guinness Book of Records. Met een lengte van 10.922 meter overwon het een 7,8 kilometer lange ijsbaan in Ottawa, Canada.
Schaatsen en toegang tot de baan is volledig gratis, dankzij een aantal vrijwilligers van de brandweer van Frymburk en Lipno, die helpen om het sneeuwvrij, geveegd en vooral veilig te houden. Dit zorgt ook voor een regelmatige meting van de ijsdikte, die bij massaschaatsen nooit minder dan 18 cm mag zijn.
De ijsbaan is onder ideale omstandigheden 6 tot 8 meter breed en daardoor comfortabel voor gezinnen met kinderen. De meest comfortabele opstapplaatsen zijn in Lipno nad Vltavou (jachthaven en Kobylnice), Frymburk (bij veerboot) of in Přední Výton (strand). In Frymburk en ook in Lipno is de baan ook aangepast voor schaatsovalen, die meestal als eerste in gebruik worden genomen.
Bron oa lipno.cz.

Ondertussen zijn de eerste voorspellingen voor de hele maand december bekend en zal het bijna zeker een goede witte kerst worden in Tsjechië.
 
Bovenaan