Winterseizoen 2019 - 2020

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Het heeft de afgelopen dagen flink gesneeuwd in het Reuzengebergte ! Ook in het dal.
De meeste pistes spreken nu van powdery sneeuw ;)

De komende dagen wordt het weer wat wisselvalliger met temperaturen rond het vriespunt of net erboven.
Vanaf zondag wordt het weer iets warmer en dat houdt aan t/m dinsdag. Er gaat ook wat regen vallen maar het lijkt mee te vallen, voorgaande dagen werd slechter voorspeld.

Gelukkig voor alle vakantiegangers zal de temperatuur daarna weer zakken onder het vriespunt en dat lijkt ook de trend te worden voor de dagen erna! Al is dat natuurlijk nu nog onzeker.
 
Mooie foto's @wereldreiziger !
Ik zag het op de webcams gister ook, veel buien net als hier in Nederland.
Deze winter is in heel Europa erg zacht geweest, met een bijna constante west of zuidwest stroming. Hierdoor volgde Tsjechië vaak het weer van Nederland maar dan 12 tot 24 uur later, gelukkig wel wat lagere temperaturen door oa. de hoogte verschillen.
 
Mooie plaatjes toch, nu maar hopen dat de sneeuw blijft voor de vele mensen die nog komen in de carnavalsweek ⛷⛷
 

kuurgast

Donateur
Weerbericht Tsjechië
16 feb - De komende dagen is het in de Tsjechische skigebieden zacht. Daarbij kan het hard waaien waardoor enkele liften gesloten kunnen zijn. In de meeste dalen wordt het meer dan 10 graden. Ook in de nachten vriest het nauwelijks. De hoge temperaturen zijn slecht voor de sneeuwkwaliteit. De sneeuw in de lager gelegen gebieden zal dan snel wegsmelten. Vanaf dinsdag wordt het kouder en is kans op neerslag. Boven de 600 meter valt de neerslag dan in de vorm van sneeuw. In skigebied Klínovec ligt op de berg 80 centimeter sneeuw en is de wintersport in volle gang. Ook in Janské Lázne - Cerná Hora ligt voldoende sneeuw.
Bron weeronline.nl/Wintersport/Tsjechie.

Klínovec ligt 65 cm sneeuw en geen 80cm volgens meteocentrum.cz/predpoved-pocasi/snih.
Sneeuwhoogtes op meteocentrum.cz/predpoved-pocasi/snih.
Typ sněhu = Soort sneeuw
prachový=poederachtig
technický=technisch
zmrzlý=bevroren
vlhký=slushy
mokrý=nat

Aktuální záběry z České republiky=Huidige opnamen uit Tsjechië.
Overzicht webcams van skigebieden in diverse regio's Tsjechië.
 

kuurgast

Donateur
sneeuw 20 februari.PNG
Ik zag vanavond weer sneeuw vallen op de webcams in Tsjechië.

Weerbericht Tsjechië
20 feb - In de meeste Tsjechische skigebieden is het vandaag bewolkt en is kans op lichte sneeuwval. De sneeuwgrens ligt op circa 500 meter. Daarbij kan het hard waaien. In skigebied Klínovec ligt voldoende sneeuw en wordt volop genoten van wintersport. De komende dagen is een mix van zon en wolken en stijgt de vorstgrens geleidelijk. Zondag is het tijdelijk grijs en is kans op regen. Deze omstandigheden maken het minder prettig om eropuit te trekken. In de bergen kan het dit weekend zelfs stormachtig waaien waardoor de liften gesloten kunnen zijn. Na het weekend is het erg zacht met geregeld ruimte voor de zon. Gelukkig gaat de temperatuur later in de week weer omlaag, dus het wintersportseizoen is voorlopig nog niet voorbij.
Bron weeronline.nl/Wintersport/Tsjechie.

Volgens weerbericht op portal.chmi.cz komt er volgende week weer sneeuw in Tsjechië.
 
Zelf ben ik niet op wintersport gegaan dit jaar, door allerlei omstandigheden.
Maar familie wel. Afgelopen zaterdag was het een prima dag op de piste. Zondag zijn ze niet gegaan want het regende bijna de hele dag. Maandag hadden ze weer een prima dag en gisteren zijn ze ook niet gegaan vanwege regen en flinke mist.

Op dit moment sneeuwt het er en de voorspellingen voor vandaag t/m vrijdag zien er goed uit voor de wintersport. Met sneeuwval en temperaturen rond 0 of lager.
 

kuurgast

Donateur
Weerbericht Tsjechië
27 feb - De komende dagen wisselen perioden met zon, bewolking en sneeuwbuien elkaar af. De sneeuwgrens ligt onder de 500 meter hoogte en op veel plekken kleurt het wit tijdens sneeuwbuien, inclusief de dalen. In Špindleruv Mlýn valt de komende dagen ongeveer 15 cm sneeuw in het dal. Op de toppen komt daar nog een paar centimeter bovenop en valt ongeveer 25 cm. In de nachten vriest het waardoor de sneeuwkanonnen hun steentje kunnen bijdragen aan het sneeuwdek. De temperaturen in de skidorpen schommelen overdag rond het vriespunt. Gedurende het weekend wordt het plotseling een paar graden warmer en de sneeuwgrens stijgt naar 1000-1200 meter. Ook volgende week blijft het nog een lange tijd zacht. De kans op neerslag neemt af en het is overwegend droog met zonnige perioden. Het is dan heerlijk weer om te skiën! In Špindleruv Mlýn ligt momenteel 60-95 cm en vrijwel alle pistes en liften zijn in gebruik.
Bron weeronline.nl/Wintersport/Tsjechie.

Gisteren hadden ze zelfs melding gemaakt over skien in Janské Lázně. :toppie:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Meteoroloog Žák: De winter is voorbij, sneeuw ontbreekt nog steeds. Vroeger sneeuwde het hier in mei.

Aan het einde van de week, 29 februari, eindigt de meteorologische winter, die zal worden gearchiveerd als een van de warmste
en extreem arm aan sneeuw - vooral buiten berggebieden. Er lag slechts een paar dagen sneeuw in het laagland en de sneeuwbedekking was minder dan vijf centimeter.
En de sneeuwval die donderdagavond en vrijdagavond komt, zal de situatie niet te veel redden, omdat in de laaglanden de sneeuwlaag gedurende de dag zal ontdooien.
Maar het baart waterbeheerders en iedereen die afhankelijk is van water uit een put zorgen. De grondwaterstatus blijft subnormaal en als de lente niet nat aankomt, bestaat er een risico op een tekort aan grondwater vroeg in de warme helft van het jaar.

Sneeuw in maart?
Meestal brengt maart af en toe sneeuw, vooral naar de bergen. In de laaglanden wachten mensen meestal op de lente. Maar niet altijd aankomen. In 2013, na 10 maart, kwam de winter volledig terug en duurde tot begin april. De periode van vier weken van 11 maart tot 7 april was de koudste in honderd jaar, zelfs in de laaglanden rond het begin van maart en april viel een behoorlijke hoeveelheid sneeuw aan - bijvoorbeeld in Ostrava 27 centimeter in Velke Karlovice 33 centimeter.
Sneeuwval in de eerste helft van de lente is niet ongebruikelijk in Tsjechië. In maart, en vooral in april, hebben calamiteiten in het verleden herhaaldelijk de vaardigheden van wegonderhoudspersoneel getest aan het einde van de winter.

Wat staat Tsjechië dit jaar te wachten?
Voor de eerste dagen van de lente rekenen de bestaande modellen niet op een langdurige instroom van koude lucht die gepaard gaat met zware sneeuwval in de laaglanden. Sneeuw ligt meestal in de bergen, slechts af en toe van gemiddelde tot grote hoogten (400 tot 600 meter).
Ook de langetermijnvooruitzichten van CHMI afgelopen weekend gaan ervan uit dat warmer weer tot ten minste de tweede helft van maart zal voortduren. Ook geven de beschikbare seizoensmodellen een sterke voorkeur aan bovengemiddelde lentetemperaturen. Korte invasies van koude lucht kunnen de komende maanden echter niet worden uitgesloten, integendeel, ze zijn eerder typisch voor de Midden-Europese lente.
Bron ct24.ceskatelevize.cz.

Op snow.cz sneeuwhoogtes en als je de plaatsnaam aanklikt zie je onderaan een sneeuwgrafiek met daaronder sneeuw hoogtes van afgelopen 10 jaren. Als je dan kijkt naar 2013/2014 valt het deze winter nog mee.
 
Laatst bewerkt:
Als je dan kijkt naar 2013/2014 valt het deze winter nog mee.
Klopt, dat jaar was voor ons het slechtste sinds we (als familie) op wintersport gaan (2003) in het Reuzengebergte van Tsjechië. We zijn toch gegaan. :)
Ze konden de pistes maar net open houden en voor degenen die Bubakov en Herlikovice kennen: je moest een stukje van 50 meter lopen (over gras/zand dus) om van Bubakov naar de tussenpiste, naar Herlikovice te komen. De piste terug lag nog net wel sneeuw.
Ik herinner me wel dat toen de zon ook best veel scheen, dat maakt ook wel wat goed.

Dit jaar is in heel Europa de winter te warm geweest en voor wintersportgebieden erg wisselvallig. Er viel wel sneeuw maar een paar dagen later ook weer dooi en regen. Gelukkig kunnen ze, vooral op goede hoogte, tegenwoordig veel met de sneeuwkanonnen.
Vooral door die regen en hoge temperaturen werd er dit jaar dan ook nog een tijd lang getwijfeld om wel te gaan.
Ze zijn echter blij dat ze toch gegaan zijn. Ze hebben dalijk 5 van de 7 dagen prima kunnen skiën en snowboarden. Met gisteren, vandaag en morgen verse echte sneeuw. Helaas wat minder zon, maar je kan niet alles hebben ;)
 

kuurgast

Donateur
Weerbericht Tsjechië

02 mrt - Aanvankelijk is het nog wisselvallig in de Tsjechische skigebieden en er trekken regelmatig gebieden met neerslag over. In de hoge delen kan een paar centimeter sneeuw vallen. In de dalen valt neerslag in de vorm van regen of natte sneeuw. De temperaturen op de pistes liggen zowel overdag als ’s nachts onder het vriespunt wat gunstig is voor de sneeuwkwaliteit.

In de skidorpen wordt het de komende dagen maximaal 2-4 graden overdag.

Vanaf woensdag neemt de kans op neerslag af. Het weerbeeld bestaat dan uit een mix van zon en wolken. Af en toe kan er nog een enkele sneeuwbui voorkomen, maar het is overwegend droog.

Het vooruitzicht voor volgende week laat ook droog weer met regelmatig zonnige perioden zien. Heerlijk weer dus om te wintersporten!

In Špindleruv Mlýn ligt 35-80 cm sneeuw. Vrijwel alle pistes zijn geopend en een dalafdaling is mogelijk.

Bron weeronline.nl/Wintersport/Tsjechie.

Zie ook weerbericht op portal.chmi.cz

-----------------------------------------------------------------------------------

Tsjechische skigebieden verzilveren het coronavirus

De angst voor het coronavirus jaagt toeristen weg van de populaire skigebieden in de Alpen naar de winterresorts in Tsjechië en Slowakije, meldt het ctk-persbureau.


Lokale skigebieden die op dit moment meestal last hebben van een gebrek aan bezoekers, zeggen dat er een onverwachte toestroom is geweest van bezoekers die op het laatste moment vakanties in Oostenrijk hebben geannuleerd, ondanks het feit dat Oostenrijkse skigebieden nog steeds als veilig worden beschouwd.
Resorts in dit land hebben de belangstelling verwelkomd na een bijzonder slecht seizoen vanwege het gebrek aan sneeuw. Vanwege recente sneeuwval zijn de omstandigheden nu als goed gemeld.

Bron radio.cz/en

----------------------------------------------------------------------------

Deze winter sneeuwde het alleen in de hogere regio's. Maar als er weinig sneeuw smelt, krijgt de grond in het voorjaar niet genoeg water. De grondwaterreserves in de grond zijn al extreem laag.
Een derde van de sneeuw sijpelt in de grond en vult het grondwater op. Het huidige vochtgebrek laat echter zien dat de daling van het grondwaterniveau niet kan worden gestopt.

In de Midden-Europese omstandigheden is het ideaal als de sneeuw geleidelijk ontdooit in het vroege voorjaar. Dit is met name het geval van eind februari tot begin maart, wanneer de temperaturen nog steeds relatief laag zijn en de sneeuw slechts langzaam verdampt. De vegetatiefase is nog niet begonnen voor de meeste planten. Daarom is deze periode gewoon voorbestemd om het grondwater te vullen en is van fundamenteel belang voor Tsjechië.

Bron radio.cz/de
 

kuurgast

Donateur
Weerbericht Tsjechië
...............
In Špindleruv Mlýn ligt momenteel 60-95 cm en vrijwel alle pistes en liften zijn in gebruik.
Bron weeronline.nl/Wintersport/Tsjechie.
Gisteren hadden ze zelfs melding gemaakt over skien in Janské Lázně.
De meteorologische winter zit erop en bovenstaande website geeft geen weerberichten meer voor wintersporters in Tsjechië. Bij deze wil ik de weerman/vrouw bedanken voor hun berichten die steeds beter werden in het seizoen. :beleefd:
Nu zullen we het met de weer-grafiek van portal.chmi.cz en bv accuweather.com moeten doen, want het wintersportseizoen is nog niet voorbij in Tsjechië.
Webcams als portal.chmi.cz en kamery.humlnet.cz/en/kamery/medvedin zijn ook mooi om te zien, zoals vanmorgen:

sneeuw 4 maart.PNG
 

kuurgast

Donateur
In plaats van Italië gaan skiërs nu naar Tsjechië

Paradoxaal genoeg verbetert het Coronavirus het zwakkere seizoen voor hoteliers in de regio Lipno. Toeristen die naar Italië zouden gaan, geven nu de voorkeur aan Lipno vanwege de dreiging van het Coronavirus. In de regio zijn de omstandigheden om te skiën nog steeds goed, met veel bezienswaardigheden en lijkt het in de huidige situatie ook een veiligere bestemming.

Alternatief voor Italië? In Tsjechië zijn voornamelijk gebieden op grotere hoogten open. In het Reuzengebergte heersen goede omstandigheden om te skiën.

Bronnen novinky.cz + idnes.cz
 

dennuzzz

Donateur
Zondag 15 maart is de laatste dag voor skieen in Lipno dit seizoen kaartjes voor een speciaal tarief te koop voor 20 kc
 

kuurgast

Donateur
Vanaf vrijdag komt er weer een sneeuwfront over Tsjechië, maar de skigebieden zijn gesloten op last van de overheid.
Anders hadden enkele nog door willen gaan tot Pasen.
 
Bovenaan