Winterseizoen 2017-2018

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vandaag en de komende dagen zijn iets warmer, maar vrijwel alle pistes (en zeker in het Reuzengebergte) hebben voldoende sneeuw liggen om dat aan te kunnen. Sinds een paar dagen zijn ook bij Herlikovice-Bubakov allé pistes open.

Vanaf dinsdag zakt de temperatuur weer en er wordt ook weer verse sneeuw voorspelt vanaf as. donderdag. Ook al is het nog wat ver weg, maar alles lijkt erop dat het weer ons dit jaar niet in de steek laat. Wij hebben er zin in ! Over twee weken gaan we weer naar ons '2e thuis' in Vrchlabí :)
 
De afgelopen week waren een paar dagen iets warmer, maar zoals verwacht konden de pistes dat makkelijk aan.
De pistes zijn dus ook gewoon allemaal open gebleven.

Voor de komende weken (deze week en volgende week) zijn de voorspellingen gelukkig weinig veranderd. Het is, wordt en blijft koud ! En ook nog is zonnig... daar gaan we van genieten want dat hebben we niet elk jaar ;) Overdag zal de temperatuur rond -1, -2 blijven. Afhankelijk van hoe hoog je zit. In de nacht wordt -5 tot -8 voorspelt ! Voorlopig lijkt het erop dat er niet veel sneeuw bij zal vallen.

Voor ons zijn de voorbereidingen al in gang gezet. Aanstaande vrijdag rijden we weer aan ! We hebben er erg veel zin in. Zaterdag, na de eerste dag op de piste, gaan we weer ijshockey kijken :)
Iedereen die ook op vakantie gaat heel veel plezier en vooral genieten !!! Time flies...
 
Ook voor jullie, veel plezier. Dat is ook leuk naar het ijshockey, alleen de sfeer al!!
Wij zullen onze tijd het meeste doorbrengen op Cerny Dul.
 
Wij hebben een Superweek gehad met het skiën op Cerny Dul! Een genot om te zien hoe de kindjes van 4 - 5 en 6 het zo snel onder de knie hebben. Ze zijn dan ook heel trots op hun diploma.
 
Ook bij ons was het super, op helaas één ongelukje na. Schouder uit de kom van mijn vader...
We zijn 5 dagen op Bubakov-Herlikovice geweest en 2 dagen bij Spindler (Svaty Petr kant).

Het was heerlijk weer, met vaak zon en ook af en toe wat verse sneeuw. De pistes waren daardoor ook heel goed, de hele dag.
De koudste temperatuur die we zagen bij Bubakov was 's ochtends -8 , en in Spindler -10,5. Volgens mij is het alleen op vrijdag eventjes boven 0 geweest, 's middags. Maar daar hebben we geen last van gehad op de piste.
Aan de voorspellingen te zien blijft dit de komende tijd ook nog wel, in Tsjechië. Het is dus goed toeven daar.

De heen én terugweg verliepen ook goed, met ook fijn weer om te rijden en op veel plekken erg rustig. Wij dachten rustiger dan normaal, wellicht door vakanties in Duitsland...


Kortom: prima vakantie met fijne pistes, lekker eten, lekker bier, maar helaas een zwart randje vanwege het ongelukje van mijn vader.
 

Ad Verschoor

Donateur
Extreem koud en vrij zonnig in skigebieden
AdobeStock_4121825-1280x600.jpeg


Wie deze voorjaarsvakantie afreist naar de wintersportgebieden moet zich voorbereiden op ijzige temperaturen. Thermo-ondergoed en warme skikleding zijn hard nodig! Daarbij staat vooral in Tsjechië en Duitsland een ijskoude wind. Het is zonnig en droog, maar de middagtemperatuur ligt vanaf het weekend rond of onder -10 graden. Op de Tsjechische pistes is het voor het gevoel -25 tot -30 graden! In de Alpen is het overdag iets minder koud, maar vriest het ’s nachts zeer streng. Soms valt wat sneeuw.

Wie vrijdag of zaterdag de auto pakt naar de Alpen of de Duitse of Tsjechische skigebieden, kan een rustige rit tegenmoet zien. Dankzij een hogedrukgebied boven Scandinavië heeft heel West- en Centraal-Europa te maken met koud, droog en zonnig winterweer. Droge vorst gaat niet met gladheid gepaard en dat is gunstig.

Diepvriestemperaturen van -18 in de Tsjechische bergen
Wie de Tsjechische bergen opzoekt krijgt te maken met bijzonder koud winterweer. Siberische kou stroomt het land binnen en daardoor liggen de maxima rond of onder -10 graden. In de bergen ligt de temperatuur op 1500 meter hoogte rond -18 graden en ’s nachts kan het meer dan 20 graden vriezen. Omdat er een matige tot vrij krachtige noordoostenwind staat ligt de gevoelstemperatuur rond -30 graden! Aan sneeuw geen gebrek; skigebied Pec pod Snezkou (Schneekoppe) meet 80-120 cm sneeuw en in Klínovec/Keilberg ligt ruim één meter.

Weersverwachting-Klínovec.jpg

Bron: weeronline.nl
 
Sinds een paar dagen is het inderdaad kraakhelder en dus volop zon. Wij hadden ook zon, maar niet zo helder dan het nu is.
Ook hadden we een paar keer wat lichte sneeuwval, en dat was goed voor de piste ! Zoals het nu is, is de piste natuurlijk erg hard en krijg je sneller stukken ijs, die er vorige week ook al zaten op een paar plekken.


Ook volgens de andere sites:
http://www.yr.no/sted/Tsjekkia/Hradec_Králové/Vrchlabí/langtidsvarsel.html
http://portal.chmi.cz/predpovedi/predpovedi-pocasi/ceska-republika/tydenni-predpoved?l=en

Zal er volop zon zijn de komende dagen, met later nog meer kou. En ook meer wind waardoor het érg koud aan zal voelen.
 

kuurgast

Donateur
screenshot.04-03-2018 00.53.49.png afbeelding kaart actuele sneeuwhoogtes van portal.chmi.cz.

Weersvoorspelling komende 4 weken volgens novinky.cz.
Extreem sterke vorst verlaat Tsjechië na het weekend. De volgende vier weken zullen gemiddeld zijn en zullen niet de uitzondering zijn van een temperatuur rond de 10 °C gedurende de dag.
Het weer aan het einde van februari en begin maart was vrij uitzonderlijk: de gemiddelde wekelijkse temperaturen lagen 10 ° C onder het langjarig gemiddelde. De volgende vier weken zouden gemiddeld of net onder het gemiddelde moeten zijn. De nachttemperaturen liggen rond de nul, de dagtemperaturen liggen rond de 6 °C in de eerste twee weken en rond de 10 °C in de derde en vierde week. Waar veel zon is, kunt u zelfs 15 °C verwachten.

Zie website ČHMÚ waar komende dagen enkele sneeuwbuien worden voorspeldt.
Komende week nog prima sneeuwcondities met de koude nachten en wat verse sneeuw.

Weerbericht Tsjechië
03 mrt - Vandaag is het nog zeer koud met in de bergen maxima rond -10 en een krachtige oostenwind. Komende dagen wordt het zachter met in Klínovec/Keilberg maxima rond het vriespunt en in de nachten lichte tot matige vorst. In Pec pod Snezkou (Schneekoppe) kan het in de middagen licht dooien. Aanvankelijk blijft het droog. Vanaf dinsdag neemt de kans op sneeuw toe. Bron weeronline.nl/Wintersport/Tsjechie.
 
Inderdaad, temperaturen gaan net als hier in Nederland omhoog.
Als de pistes het nog 2-3 weken volhouden zijn veel pistes toch zo'n 3 maanden open geweest, een prima winterseizoen met de meeste tijd goed en mooi weer :)
 
De winter is nog niet voorbij. Vanaf vrijdagavond zakken de temperaturen flink en is er kans op sneeuw !
 

kuurgast

Donateur
Vanaf vrijdagavond zakken de temperaturen flink en is er kans op sneeuw !
De winter is terug na een korte opwarming van vorige week!
Komende week blijft het vriezen in de nachten en zal er genoeg sneeuw zijn , zie voorspelling portal.chmi.cz.

Dit is de perfecte tijd voor diegenen die willen gaan skiën met een goede sneeuw-kwaliteit, zonder te wachten op de skilift en bovendien goedkoper, omdat de prijzen van skipassen buiten het seizoen lager zijn.
Skiën is tot Pasen in Lipno.
Černá hora-Pec pod Sněžkou in het Reuzengebergte hebben skiërs rond 36 kilometer aan afdalingen. De Montenegrijnse rodeltocht is nog steeds open en er zijn langlaufloipes van bijna 70 kilometer rond Černá hora en Pece pod Sněžkou.
Špičák, het grootste resort van West-Bohemen zal zeker tot Paasmaandag open zijn.
Dit is de perfecte tijd voor diegenen die willen gaan skiën met een goede kwaliteit,
zonder te wachten op de skilift en bovendien goedkoper, omdat de skipas-prijzen buiten het seizoen lager zijn.Bron vertaling novinky.cz.

screenshot.17-03-2018 14.42.05.png
kaart van sneeuwhoogtes op portal.chmi.cz.
Op webcams was gisteren niet veel sneeuw te zien , maar nu in bijna heel Tsjechië een wit laagje.

Verkeer compliceert sneeuw en vorst, ongevallen nemen toe.
In een aantal delen van de Tsjechische Republiek is door sneeuw het vervoer op zaterdagochtend gecompliceerd. De problemen liggen in Vysočina en op de snelweg D8 tussen Ústí nad Labem en de Duitse grens.
Volgens de Tsjechische radio liggen er ook sneeuwproblemen in de regio Ústí nad Labem. Ze betreffen de snelweg D8 naar Dresden in beide richtingen. Moeilijkheden hebben vrachtwagens op een helling. Problemen worden ook geconfronteerd met vrachtwagens in Děčín, waar kolommen worden gevormd op de weg in de richting van Česká Lípa.
Een ongeluk wordt gemeld vanaf de D6 bij Unhošť richting Praag, waar de rechter rijstrook is afgesloten.
Krkonoše / Reuzengebergte is een sneeuwstorm vanaf de ochtend met zeker 15cm nieuwe sneeuw.
De windsnelheid in bergresorts wordt geschat op 40 kilometer per uur.
In Praag sneeuwt het sinds vrijdagnacht en de temperaturen in de ochtend schommelden rond de vier graden onder nul. Bestuurders moeten rekenen op sneeuwbuien, op sommige plaatsen met vorst en wind.
In Centraal viel Bohemen sneeuw tijdens de nacht en ben nog steeds op veel plaatsen was het zwaar sneeuwde. Wegen zijn veilig, maar bestuurders moeten extra voorzichtig zijn.
Zuid-Bohemen ook sneeuwbuien overgegaan in sneeuw blazen, daalde de temperatuur en de drie graden onder nul. De chauffeurs hadden de meeste uitstapjes naar Tábor, Strakonice en Jindřichův Hradec. Na een chemische behandeling zijn de wegen nat, maar bestuurders moeten voorzichtig zijn. Ergens kunnen bevroren bruggen of wegen aan de rand van het bos zijn. In de regio's Karlovy Vary en Pilsen hebben zich 's nachts enkele centimeters sneeuw voorgedaan.
Er is een massaal ongeval op de snelweg D1 op de 175e kilometer richting Brno.
Sneeuwbuien of vorst kunnen het voor bestuurders in sommige delen van de regio Moravië-Silezië moeilijk maken, ook als de wegen redelijk zijn.
goochel vertaling van novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
screenshot.12-04-2018 14.19.46.png
screenshot webcam Svaty Petr vrijdag.

Skiseizoen eindigt in Tsjechië.

Voor de laatste keer hebben skifanaten de mogelijkheid om dit weekend skigebieden in Tsjechië te bezoeken. Daarna wilden ze het seizoen afsluiten, zeiden oa Harrachov en Špindlerův Mlýn. Ondanks het warme weer hebben resorts zoals Špindlerův Mlýn nog steeds zo'n 40 centimeter sneeuw.
Volgens de exploitanten van de Tsjechische skigebieden was het huidige seizoen een van de meest succesvolle in de afgelopen jaren.
Bron oa radio.cz/de.
 
Bovenaan