Winkel van de toekomst wordt geopend in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Winkel van de toekomst wordt geopend in Tsjechië

De COOP Group opent haar eerste supermarkt, waar klanten 24 uur per dag, zeven dagen per week kopen. Klanten hebben een bankpas nodig om de winkel binnen te komen. Je betaalt bij de zelfbedieningskassa's en na betaling wordt de uitgang voor klanten ontgrendeld.

De eerste winkel van de toekomst zonder personeel opent in februari in Strakonice, Zuid-Bohemen. Er zullen meer volgen. De tweede is de winkel in Český Krumlov.

"Het woord selfservice krijgt bij ons nieuwe inhoud. Het concept van een automatische winkel past zich aan de behoeften van klanten aan, voor wie de noodzaak om hun aankopen te plannen op basis van de openingstijden van de winkels eindigt," zei Lukáš Němčík, Marketing Director, over de geplande opening van de winkel.

In de eerste helft van 2022 wil het bedrijf twee of drie van dergelijke winkels openen. "Een eventuele verdere ontwikkeling hangt af van het succes van de eerste winkels. We hebben geen referentiekader voor hoe de service zal worden ontvangen, omdat er niets vergelijkbaars is in Tsjechië," voegde hij eraan toe.

Het nieuwe concept richt zich op kleine en middelgrote steden. De grootste binnenlandse groep van coöperatieve winkels ziet er meerdere voordelen in. De eerste is de volledige vrijheid van de klant. Het probleem met veel landelijke winkels is dat mensen uit grotere steden terugkeren van hun werk terwijl de winkels in hun woonplaats al gesloten zijn. De groep wil ook een nieuw format gebruiken om jongere technologisch geletterde studenten aan te spreken.

Een ander voordeel zijn volgens COOP lagere bedrijfskosten. Volautomatische, onbeheerde winkels zullen een alternatief zijn dat het bedrijf zal overwegen bij uitbreiding. De technologie kan bijvoorbeeld in een zeecontainer worden ingebouwd.
“In eerste instantie rekenen we ook op het personeel, zodat senioren de mogelijkheid hebben om contact met hen op te nemen. Het personeel zal de nieuwigheid aan hen uitleggen," zei Němčík.

Buiten de openingsuren zal de winkel volledig onbeheerd zijn. Alleen de toonbankverkoop van lekkernijen die vooraf worden gesneden, zal niet beschikbaar zijn. Dankzij de non-stop werking verwacht het coöperatieve netwerk hogere bestedingen in deze winkels.

Toegang tot de winkel is onderworpen aan dubbele identificatie van de klant, die een bankidentiteit moet hebben en ook een speciale applicatie op de mobiele telefoon.

COOP, Jednota of Konzum is een aanduiding voor consumentencoöperaties van de COOP-groep in Tsjechië. Ze exploiteren voornamelijk winkels voor levensmiddelen en andere consumptiegoederen in bijna heel Tsjechië. De COOP-groep exploiteert meerdere winkelketens onder verschillende namen.

Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Eerste selfservice winkel in Strakonice open.

De winkel leidt een dubbelleven. Tijdens de normale openingstijden van 06.00 uur tot 17.00 uur verschilt het niet van andere winkels. Het biedt 2500 soorten goederen in een kleine ruimte, inclusief een toonbank met verse goederen zoals vlees en kaas. Na 17.00uur wordt de winkel een automatische winkel, wat uniek is in de context van de Tsjechische retail.

De medewerkers gaan weg, de tralies worden neergelaten boven de toonbank, de dubbele voordeur wordt gecodeerd en de nachtploeg van de bewaker begint bij de afstandsbedieningskamer, die in de gaten houdt wat er in de winkel gebeurt.

Als je wilt gaan winkelen, moet je door twee voordeuren. Het opent ze door de QR-code in de mobiele telefoon te scannen met een lezer op de deur. De code wordt verkregen na het koppelen van de Contio mobiele applicatie met een bankidentiteit. Dit geeft alleen toegang aan personen ouder dan 18 jaar of hun begeleiders. In de zoektocht naar een technologische oplossing voor een moderne winkel, verkoos COOP bankidentiteit boven identificatie met een betaalkaart die gedeeld kan worden.

Na het overwinnen van de eerste deur, bevindt de klant zich in een kleine ruimte tussen twee deuren die wordt bewaakt door een camera. De anderen, waarachter zich al schappen met goederen bevinden, gaan met dezelfde QR-code open. De reden is niet de obsessie van het bedrijf met deuren, maar veiligheid.

Dezelfde QR-code wordt in de winkel gebruikt om in te loggen op de zelfbedieningskassa en ook om de voordeur te ontgrendelen. Het is echter niet mogelijk om naar buiten te stappen zonder te betalen.
In gevallen waarin de betaalkaart niet zou werken of de telefoon van de klant op was, zou hij de meldkamer om hulp moeten vragen.

De winkel is onder constant toezicht aangesloten op de centrale bewakingsbalie. Als de klant arriveert, start de opname automatisch en kijkt de meldkamer live mee wat er gebeurt. Bij problemen is er een noodknop. Hij kan de kassa resetten, de deur openen, de politie bellen of ambulance. Als een coördinator ziet dat vijf mensen tegelijk de winkel binnenkomen of dat iemand de klant lastigvalt, kan hij ingrijpen of de toegang verbieden.

In juni opent COOP een tweede winkel van de nieuwe generatie. De winkel wordt drie keer groter in het nabijgelegen Český Krumlov.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Bovenaan