Wikipedia-gegevens over het Reuzengebergte

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Redactioneel slecht; dom als je beweert dat het Reuzengebergte het kleinste hooggebergte in Europa is.

Tekst Wikipedia. "Het Reuzengebergte is het kleinste hooggebergte van Europa met een zeer extreem klimaat". Volledige tekst op http://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzengebergte . Sorry kon het niet laten. Verder duidelijke kritiek waar ik me in kan vinden. Leuker zijn natuurlijk de positieve reacties, maar dat is altijd zo.
 

Freddy2005

† In Memoriam
U weet toch dat op wikipedia door iedereen kan geschreven worden! Daar staan dus heel veel onvolmaaktheden in.

Als je wikipedia overigens raadpleegt met de term "hooggebergte" dan zie je daar, dat hooggebergte als gemiddelde topografische hoogte vanaf 1500 meter aangegeven wordt. Een belangrijk kenmerk zijn de spitse, nog niet door erosie afgesleten, toppen.

Er blijft dus niet zoveel hooggebergte over van het reuzengebergte en die spitse toppen heb je er helemaal niet. Dus de term middelgebergte is veel beter van toepassing.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Wikipedia is een project van de Wikimedia Foundation, een in Florida gevestigde organisatie zonder winstoogmerk. Het doel van Wikipedia is om in elke taal een vrije (gratis) internetencyclopedie te creëren.

Wikipedia is in principe door iedereen die te goeder trouw is te bewerken. Dat is ook een van de redenen dat Wikipedia geen garantie voor de juistheid en evenwichtige kwaliteit van de informatie kan geven.

Bij elkaar worden de Wikipedia's opgebouwd door vele duizenden mensen over de hele wereld: wetenschappers, hobbyisten, studenten, experts en mensen met een goede algemene ontwikkeling. Iedereen kan aan Wikipedia bijdragen, ook anoniem. Er is geen limiet aan het bijdragen, sommigen doen dit incidenteel, anderen dagelijks. Alle tekst kan door iedereen bewerkt worden, dus als iemand aan een kort artikel begint, kan een aantal anderen eraan verder werken tot het een volwaardig encyclopedisch artikel is.
 
Het enige gebergte wat de titel 'kleinste hooggebergte van Europa' mag dragen is de Hoge Tatra in Slowakije. Met het hoogste punt op 2655 meter en zo'n 25 toppen boven de 2500 meter :). Het Reuzengebergte is geologisch gezien wel één van de oudste gebergte in Europa, vooral te zien aan zijn afgeronde toppen.
 
Bovenaan