Wijn en Tsjechië (Moravische wijnroutes)

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur

Het aantal medailles van Tsjechische wijnmakers is in zeven jaar bijna verdubbeld​

Vorig jaar wonnen wijnmakers uit Moravië en Bohemen 978 medailles op buitenlandse wedstrijden. Hoewel de jaarlijkse groei vorig jaar niet eindigde met het record van 1.100 medailles, is het aantal medailles in zeven jaar praktisch verdubbeld, zo blijkt uit de statistieken van het Wijnfonds.

De belangrijkste reden voor de daling van het aantal medailles was de pandemie van het coronavirus, waardoor een aantal gebruikelijke wedstrijden niet of in beperkte vorm plaatsvonden, aldus het Wijnfonds, dat de deelname van wijnmakers aan wedstrijden financieel ondersteunt.
"Onder de prijzen waren er niet alleen 359 gouden, 467 zilveren en 100 bronzen medailles, maar ook maar liefst 30 grote gouden en 9 platina medailles. Medaillewinsten werden bekroond met 13 kampioenstitels, dwz onderscheidingen voor wijnen van uitzonderlijke kwaliteit, die in het algemeen of in hun categorie geen concurrent vonden ", vatte de resultaten van de directeur van het fonds Jaroslav Machovec samen.
De meeste medailles, 293, werden gebracht door wijnmakers van de AWC Vienna-competitie. Ze wonnen zeven keer platina bij de Great American International Wine Competition in New York en 16 grote gouden medailles bij de Michelangelo International Wine & Spirits Awards in Zuid-Afrika.

Net als vorig jaar werd de wijnmakerij Bíšek in Ratíškovice een van de meest succesvolle wijnmakerijen. Naast enkele tientallen gouden en zilveren medailles scoorde hij vooral bij de Best of Riesling-competitie in de meest prestigieuze categorie droge Rieslings, waar hij de derde plaats behaalde.

JaarAantal gewonnen medailles (bron: Wine Fund)
2014555
2015500
2016645
2017728
2018909
2019990
20201100
2021978

Op de wedstrijd Le Mondial des Vins Blancs in Straatsburg won hij de prijs voor de beste droge wijn en op het jaarlijkse Concours Mondial de Bruxelles de titel voor de beste witte wijn in de wedstrijd.

Een zeer succesvolle wijn was Tramín červený 2017 selectie van cibebas uit Znovín Znojmo. Hij won een grote gouden medaille op het Concours Mondial de Bruxelles en de Berliner Wein Trophy, een gouden medaille op de Decanter World Wine Awards, nog een gouden medaille op de Portugal Wine Trophy, de Slovak Danube Wine Challenge of de Vinalies Internationales in Parijs.
Vervolgens werd hij de kampioen en winnaar van de categorie van natuurlijk zoete wijnen op de VinAgora-competitie in Hongarije.

bron: novinky.cz
 
Ik wist niet van het bestaan van dit topic. Zou er iets aan toe willen voegen. In de bibliotheek van Liberec vindt je drie tijdschriften over wijn maken/proeven. Ook met tests. Mij valt daarbij op dat ook wanneer je op zoek bent naar een goedkope en goede wijn je daarin zeker wat kunt vinden. De meeste wijnen zijn dan via internet te bestellen.
 
Tsjechische chardonnay bekroond tot beste ter wereld

Een chardonnay van de Tsjechische wijnmakerij Josef Valihrach is uitgeroepen tot ‘s werelds beste op de prestigieuze Chardonnay du Monde-competitie in Frankrijk.


vinask-turistika-oldrich-hrb-meisjes-wijngaard.jpg


Niet alleen bier
Tsjechië staat al lang bekend om zijn bier, maar de lokale wijngaarden krijgen de laatste jaren steeds meer erkenning. Op het prestigieuze festival Chardonnay du Monde in Frankrijk, dat plaatsvond in maart, won een Tsjechische chardonnay de eer van de beste ter wereld. De chardonnay uit de regio Zuid-Moravië is van de wijnmakerij Josef Valihrach. Het familiebedrijf bestaat sinds 1980 en bevindt zich in Krumvíř waar het 20 hectare aan wijngaarden heeft.

vinarstvi-josef-valihrach.jpg


De wedstrijd Chardonnay du Monde werd voor de 29e keer gehouden en heeft een strikt wedstrijdprotocol voor deelnemers en juryleden. Er streden in totaal 546 wijnen uit 32 landen om de onderscheiding. Vijf wijnen uit Tsjechië kregen medailles, 3 wijnmakerijen wonnen zilver en 2 wonnen goud. Alle winnende Tsjechische wijnen zijn afkomstig van wijngaarden uit de Zuid-Moravische regio. Zuid-Moravië is goed voor 96 procent van de Tsjechische wijnproductie en in de afgelopen 25 jaar heeft de Tsjechische wijnindustrie aanzienlijke verbeteringen gezien in de wijnbereidingstechnologie en het wijngaardbeheer.

vinask-turistika-oldrich-hrb-meisjes-wijn.jpg


Niet alleen de witte wijnen uit Tsjechië worden steeds vaker geprezen om hun kwaliteit. In 2020 won een Moravische merlot de hoofdprijs en vorig jaar werd een Pinot Noir van Znovín Znojmo uitgeroepen tot ‘s werelds beste op de Mondial des Pinots in Zwitserland.

De winnende chardonnay uit 2016 van Josef Valihrach is helaas niet meer online beschikbaar. Er zijn echter veel andere wijnen van Josef Valihrach online te koop vanaf 15 euro. In de wijnwinkel van Josef Valihrach in Kašnice vind je het complete assortiment van het wijnhuis. Ook leveren ze aan hotels, restaurants en wijnbars in Tsjechië.

vinarstvi-josef-valihrach-glas-wijn-1024x1024.jpg


bron: verkeersbureaus.info
 
Bovenaan