Wielersport

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Michael Boros rijdt voortaan voor CEZ Cyklo Team Tabor

CORVOS_00030568-159-e1568623178292-728x350.jpg


Na vijf jaar keert Tsjechisch veldritkampioen Michael Boros (27) definitief terug naar zijn land. Voortaan rijdt hij opnieuw voor zij moederclub – CEZ Cyklo Team Tabor – en focust hij op de Zwitserse EKZ Tour, de Toi Toi Cup in eigen land en de Wereldbeker.

In 2015 haalden de broers Roodhooft Michael Boros naar België. In navolging van onder meer Radomir Simunek kreeg Boros een kans bij BKCP-Corendon, later Beobank-Corendon. Boros werd er ploegmaat van onder meer de broers Van der Poel en Philippe Walsleben.

Een jaartje later werd hij bij ERA-Circus ondergebracht, om in 2017 naar Pauwels Sauzen-Vastgoedservice te verhuizen. En vorig jaar kwam hij dan weer uit voor Creafin-TÜV SÜD. Maar op het eind van de voorbije winter kreeg Boros te horen dat hij naar een ander team moest uitkijken.

Jammer
Een zoektocht die de drievoudige – en regerende – Tsjechische niets opleverde. “Ik rijd nu opnieuw voor CEZ Cyklo Team Tabor”, vertelt Boros ons. “Ik was in de winterperiode natuurlijk liever in België blijven wonen en voor een Belgisch team uitgekomen. Jammer, maar het is niet anders.”

Dat betekent uiteraard dat Boros minder in België zal crossen dan de voorbije jaren. “Ik heb nog geen definitief zicht op mijn programma, maar ik doe uiteraard wel de Europese wereldbekermanches. Daarnaast zal ik vooral focussen op de Toi Toi Cup en de EKZ Tour.” De Toi Toi Cup is een Tsjechisch regelmatigheidscriterium, de EKZ Tour een Zwitsers.

Bron: wielerflits.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Ouderdomsdeken Nash ploetert naar wereldbekerwinst in Waterloo
CORVOS_00030097-075-e1548511265427-728x350.jpg


De 41-jarige Katarina Nash heeft de wereldbekermanche in Waterloo naar haar hand gezet. De Tsjechische rekende af met de Zwitserse Jolanda Neff na een leuke moddercross. De Britse Evie Richards mocht mee op het podium in de tweede wereldbekercross van het seizoen.

Het was een mooi beeld bij de eerste seconden in het veld: witte truien Maghalie Rochette, leidster in de wereldbeker bij de elite dames, en Inge van der Heijden, leidster bij de beloften dames, doken zij aan zij het veld in. Ongetwijfeld vol motivatie om hun nummertje van vorige week in Waterloo over te doen, maar de klimatologische omstandigheden waren eigenlijk amper te vergelijken.

De omloop in Waterloo was namelijk omgetoverd tot een ware modderpoel, met diepe sporen en amper nog recuperatiestroken. Heel de middag ploeteren dus. Daar had Evie Richards wel zin in. De Britse Richards wachtte nog geen tweehonderd meter om naar de kop te snellen en op de eerste brug van de dag een kloofje te slaan.

Katerina Nash ging tot twee keer toe in de fout met een knieval en verloor zo wat terrein, maar gaf samen met de Franse Caroline Mani de hoop nog niet op. Na een twaalftal minuten schoof Nash met een indrukwekkende rush alsnog naar de leiderspositie. Ze ging niet alleen op, maar ook volledig over de Britse Richards, die haar inspanningen al een beetje begon te voelen.

Nog een ronde bleef Richards binnen de tien seconden van Nash, maar aan het einde ging het licht toch uit. Het grootste gevaar voor Nash kwam nog van de Zwitserse mountainbikester Jolanda Neff, die zich vanuit de achtergrond stilaan maar zeker naar voren aan het knokken was. Neff kwam echter te kort om een indrukwekkende Nash nog te bedreigen.

Wereldbeker veldrijden 2019-2020
Uitslag manche 2: Waterloo

1.
cz.gif
Katerina Nash
2.
ch.gif
Jolanda Neff op 19s
3.
gb.gif
Evie Richards op 31s
4.
us.gif
Clara Honsinger op 1m25s
5.
ca.gif
Maghalie Rochette op 1m29s
6.
fr.gif
Caroline Mani op 1m47s
7.
us.gif
Jennifer Jackson op 2m07s
8.
nl.gif
Manon Bakker op 2m20s
9.
nl.gif
Maud Kaptheijns op 2m42s
10.
us.gif
Rebecca Fahringer op 2m54s

Bron: wielerflits.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Wielrenner Stybar gaat veldrijden: ‘Amuseren en klaarstomen nieuw seizoen’

imageName154339582_original-756x422.jpg


Zdenek Stybar gaat in voorbereiding op het wegseizoen en aantal veldritten rijden. Wielerploeg Deceuninck - Quick-Step meldt dat de 33-jarige Tsjech de komende weken zal starten in wedstrijden in Essen, Zonhoven, Sint-Niklaas, Zolder, Bredene, Loenhout, Diegem en Baal.

Stybar is 3-voudig wereldkampioen veldrijden. Hij veroverde die titels in 2010, 2011 en 2014. Daarna werd hij een succesvol wegrenner met onder meer etappezeges in Tour en Vuelta. Dit jaar won hij onder meer de Omloop Het Nieuwsblad en de E3 BinckBank Classic, voorheen de E3 Prijs Harelbeke.

Goede voorbereiding
Stybar ziet de veldritten met name als een goede voorbereiding op de voorjaarsklassiekers. "Daarbij is de sfeer ook altijd top met een geweldig publiek. Vooral de wedstrijden rond kerst en oud & nieuw spreken me aan. Ik heb hetzelfde doel als vorig jaar: me amuseren en me klaarstomen voor het nieuwe seizoen."

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
WK BMX | Dominik Nekolny laat zien hoe het moet...

In China heeft de Tsjech Dominik Nekolny het wereldkampioenschap BMX Flatlands gewonnen. In Chengdu wist Nekolny met de moeilijkste trucs zijn tegenstanders achter zich te houden. Met deze winst mag hij zich de allereerste wereldkampioen BMX Flatlands ooit noemen!

 

Ad Verschoor

Donateur
Nederlandse zeges bij Wereldbeker veldrijden in Tabor

De WB-wedstrijd in het Tsjechische Tábor is gewonnen door Mathieu van der Poel. Na een mooie inhaalrace verwees hij Eli Iserbyt, de Belgische leider in de WB-stand, naar de tweede plaats.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Annemarie Worst. In een wedstrijd die door Oranje-rensters gedomineerd werd, rekende ze in de laatste ronde af met Ceylin del Carmen Alvarado.
 

Ad Verschoor

Donateur
Strijd om nationale titels in Praag

cz-1.jpg


Tijdens het tweedaagse event ‘Maxbike mistrovství Planety – Velká cena hlavního města Prahy’ op de overdekte baan van ‘Motol Praha’ in Praag (Cze) werd er zaterdag o.a. om drie nationale titels gestreden.

De titel op het onderdeel team pursuit was voor het viertal Nicolas Pietrula – Jan Kraus – Petr Kelemen – Matyáš Janoš

Heren MČR:points race

1. Nicolas Pietrula 129 pts
2. Luděk Lichnovský 115 pts
3 Martin Voltr 82 pts
4. Daniel Babor 72 pts
5. Jan Kraus 52 pts

Dames MČR elimination

1. Kateřina Kohoutková
2. Kristyna Burlová,
3. Jarmila Machačová
4. Veronika Bartoníková
5. Gabriela Bártová
 

Ad Verschoor

Donateur
Zdenek Stybar maakt morgen rentree in het veld: “Goed dat Van der Poel niet mee doet, dan kan ik niet gedubbeld worden”

763

BELGA

Daar is Zdenek Stybar (33) weer. Zaterdag begint de Tsjechische ex-wereldkampioen aan zijn jaarlijkse uitje in het veld. “Winnen zit er niet in”, zegt hij, maar het worden wel acht belangrijke crossen: vorig jaar leverden ze hem dubbele winst op in de klassiekers.

Bron: hln.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Onduidelijkheid over toekomst König: “Weet niet of hij is gestopt”

Leopold König maakte ooit indruk in dienst van Team NetApp, maar de Tsjechische ronderenner heeft al bijna twee jaar geen wedstrijd meer gereden. Volgens lokale media heeft de 32-jarige König een punt gezet achter zijn carrière, maar de klimmer zelf weigert te reageren. “Ik weet niet of hij is gestopt”, zo vertelt zijn voormalige manager Ralph Denk aan Cyclingnews.


Konig-e1576240979112-728x350.jpg


König leek enkele jaren geleden nog uit te groeien tot een uitstekende ronderenner. Zo werd hij in dienst van NetApp, het huidige BORA-hansgrohe, negende in de Vuelta a España en zevende in de Tour de France. Vier jaar geleden finishte hij namens Team Sky ook als zesde in de Giro d’Italia. Dit bleek echter zijn laatste grote wapenfeit, aangezien hij last kreeg van zijn knie.

In 2016 moest hij een groot deel van het voorjaar laten schieten, maar speelde hij nog wel een belangrijke rol voor kopman Chris Froome in de Vuelta a España. Hij keerde eind 2016 terug naar BORA-hansgrohe, maar hij reed door hardnekkige knieklachten slechts enkele wedstrijden voor de Duitse formatie. In 2019 bleef de teller zelfs op nul koersdagen staan.

“Hij heeft uiteindelijk nooit gebeld”
BORA-hansgrohe besloot onlangs om het contract van König niet te verlengen. “We hebben in 2018 een hele goede afspraak gemaakt. Hij was toen niet in staat om te koersen, maar hij bleef wel deel uitmaken van de selectie. Hij kon altijd weer aansluiten bij de groep, maar hij heeft uiteindelijk nooit gebeld met de vraag of hij weer mocht koersen”, aldus teammanager Denk.

“Bij zijn komst had hij last van een knieblessure, maar ik weet niet wat de uiteindelijke reden is geweest van zijn stille vertrek. Ik weet ook niet of hij gestopt is, dat moet je echt aan hem vragen. Ik heb geen verdere informatie.” König is al tijden niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: wielerflits.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Mistrovství ČR v omniu

Vandaag werd op de overdekte baan in Praag (Czech Republik) gestreden om de laatste nationale titels van dit jaar. De strijd om de nationale omnium titels werd in alle categorieën, heren dames en junioren, gedomineerd door leden van Dukla Praha.


kel.jpg

t.jpg


Heren MČR omnium
1. Petr Kelemen 183 pts
2. Nicolas Pietrula 159 pts
3. Jan Kraus 137 pts
4. Luděk Lichnovský 121 pts
5. Michal Kohout 107 pts
6. Denis Rugovac 105 pts

Dames MČR omnium
1. Jarmila Machačová 224 pts
2. Kateřina Kohoutková 196 pts
3. Petra Ševčíková 181 pts
4. Kristýny Burlová 119 pts
5. Gabriela Bártová 119 pts
6. Sabina Džerengová 70 pts

Bron: baanwacht.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Petr Vakoc: “Bij Alpecin-Fenix proeven van kasseiklassiekers”

CORVOS_00026438-005-e1578268896554-728x350.jpg

foto: Cor Vos (archief)

Na zes jaar Quick-Step verhuisde Petr Vakoč eind 2019 naar Alpecin-Fenix. WielerFlits had tijdens de ploegvoorstelling een uitgebreide babbel met de 27-jarige Tsjech. De hamvraag: haalt Vakoč, twee jaar zijn zware val, opnieuw zijn topniveau? “Absoluut”, klink het overtuigd. “Mijn data zijn nu al even goed als in 2017.”

Flashback naar 25 januari 2018. Tijdens een trainingskamp in Zuid-Afrika worden de Quick-Stepploegmaats Bob Jungels, Laurens De Plus en Petr Vakoč aangereden door een vrachtwagen. De Plus heeft breukjes in het bekken. Maar Peter Vakoč is er met zes gebroken ruggenwervels nog veel erger aan toe.

“Wat ik er nog van weet? Alles, tot net voor het ongeval”, begint de voormalige Tsjechische kampioen zijn verhaal. “Dat we met ons drieën genoten van ons trainingskamp. En dat we die bewuste dag op een grote weg fietsten waar amper verkeer was. Het laatste half uur zagen we misschien drie wagens. Tot plots het licht uitging. Het volgende wat ik me herinner is het moment dat ik wakker werd. Ik lag op het asfalt, een aantal mensen over mij gebogen. Alsof ik ontwaakte uit een nachtmerrie. Tot ik plots besefte dat het allesbehalve een droom was. Ik voelde een immense pijn in de rug.”

Paniek
“Ik zag Bob (Jungels, red) en onze coach Koen Pelgrim staan. En een aantal mensen die ik niet kende. Het duurde even vooraleer ik me realiseerde waar ik was, maar toen het besef kwam, wist ik onmiddellijk dat het ernstig was. Ik was bij bewustzijn, maar wel in shock. Daardoor kon ik mijn benen niet bewegen. Ik panikeerde. Al snel kwam het besef dat ik in eerste instantie blij moest zijn dat nog leefde.”

Het duurde uren vooraleer Vakoč in het ziekenhuis aankwam. “Nadat ik wakker was geworden, duurde het nog een uur vooraleer de ambulances ter plaatse waren. Vervolgens reden de ziekenwagens (een met De Plus, een andere met Vakoč en Pelgrim, red) nog anderhalf tot twee uur door de bergen vooraleer we in het hospitaal aankwamen. Het verdict na het nemen van de scans: zes gebroken ruggenwervels. Ik werd nog dezelfde dag geopereerd. Toen ik weer wakker werd, was maar één iets belangrijk: kon ik mijn benen bewegen? Het lukte. Wat een opluchting. Ik zou herstellen, vertelden dokters me. Het zou een lange revalidatie worden, maar ik was zelfverzekerd.”

Eeuwige dankbaarheid
Het wérd effectief een lange revalidatie. “Met ups en downs”, gaat de in Andorra wonende Vakoč verder. “Ik kende een paar keer een terugval. Maar ik ben hard blijven werken en er blijven in geloven. Ondertussen leun ik dicht tegen mijn niveau van weleer aan. Eigenlijk al sinds juni van vorig jaar. Ik reed toen een heel goede Dauphiné. In de tweede helft van 2019 ging het steeds beter. Ik kijk met vertrouwen de toekomst tegemoet.”

Vakoč was eind 2018 einde contract bij Quick-Step, maar teambaas Patrick Lefevere toonde zich van zijn mooiste kant. “Ik ben Patrick daar eeuwig dankbaar voor. Hij stelde me meteen gerust. ‘Neem je tijd om volledig te herstellen, ik verleng je contract wel’, beloofde hij me. Dat is ook gebeurd. Ik kon voor een jaar bijtekenen.”

CORVOS_00031856-027-1024x682.jpg

Vakoc (links), Modolo en Sbaragli, drie aanwinsten voor Alpecin-Fenix – foto: Cor Vos

Kon je er ook in 2020 blijven?
“Jawel. En ik heb er ook goed over nagedacht. Omdat ik het zes jaar geweldig naar mijn zin heb gehad bij de ploeg, maar aan de andere kant… Ik was toe aan iets nieuws.”

Is dat niet een beetje ondankbaar naar Lefevere toe?
“Goh. Ik denk niet dat Patrick boos is. Ik heb in 2019 mijn job goed gedaan. Ik heb hard gewerkt voor de ploeg. Nee, ik heb een zuiver geweten en volgens mij zijn we goed uit elkaar gegaan. Het is wel zo dat ik enorm gecharmeerd was door het voorstel van de broers Roodhooft en Alpecin-Fenix.”

Vertel…
“Het is vooral de combinatie van een tweetal factoren die me aansprak. Enerzijds zal in dit team iets meer vrijheid krijgen. En daarnaast wil ik proeven van de Vlaamse voorjaarsklassiekers. Bij Quick-Step werd ik bestempeld als een renner voor de Ardennen, vooral nadat ik in 2016 de Brabantse Pijl won. Ik sprak met Patrick om in de toekomst toch enkele kasseikoersen te mogen rijden, maar er is zoveel concurrentie. Wellicht was de kans zelfs minder dan vijftig procent dat het kon. En in de Ardennen is Julian Alaphilippe de uitgesproken leider van de ploeg. Dus dacht ik dat dit het juiste moment was om de stap naar Alpécin-Fenix te zetten.”

Oei. Hier hebben ze anders ook wel een uitgesproken kopman…
“(lacht) Dat weet ik, dat weet ik. Maar Mathieu combineert drie verschillende disciplines. En hij kan ook niet overal rijden. Dus denk ik dat er kansen komen. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië, want ik zou graag een mix van beide rijden. Kijk, ik wilde naar een team van hoog niveau wat betreft coaching en materiaal. En tezelfdertijd toch een iets kleiner team, zodat ik wat meer vrijheid zou hebben. Ik denk dat ik dat bij Alpecin allemaal gevonden heb.”

Wil je dan een programma mét, of vooral naast Mathieu van der Poel?
“Ook dat wordt een mix, veronderstel ik. Ik denk dat het bijzonder uitdagend is om samen met Mathieu te koersen en als team de grootste wedstrijden proberen te winnen. Het team zal altijd voorop staan en ik zal er geen enkel probleem mee hebben om me helemaal weg te cijferen voor Mathieu. Dat deed ik bij Quick-Step trouwens ook met plezier. Met Mathieu hebben we immers de grootste kans om te winnen. Maar, Mathieu zal ook geviseerd worden door de concurrentie. Misschien kan ik daar wel een keertje mijn voordeel uithalen.”

Heb je al zicht op je programma?
“Nee, dat wordt ongetwijfeld besproken op onze eerstvolgende stage. In februari start ik in een van de drie voorbereidingswedstrijden (Algarve, Ruta del Sol of de Tour of Antalya, red). Daarna volgt wellicht de Omloop Het Nieuwsblad en – als we een uitnodiging op zak hebben – de Italiaanse wedstrijden die op onze agenda staan. Om dan in het voorjaar een mix van Vlaamse – en Ardennenklassiekers te rijden.”

Succes!
“Dank je. Het zal niet mankeren. Mijn data waren eind 2019 al even goed als die van voor mijn val. Dat uitte zich nog niet in overwinningen, maar wat mij betreft is dat de volgende stap.”

Bron: wielerflits.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechisch kampioen veldrijden is 42 jaar

Bij de kampioenschappen veldrijden was de winst erg verrassend voor de 42-jarige Emil Hekele. Hij klopte in Jicin, in de regio Hradec Kralove, de nauwelijks twintigjarige Tomas Kopecky, die rijdt voor Pauwels Sauzen-Bingoal. Michael Boros werd derde. Zdenek Stybar deed niet mee.
 

Ad Verschoor

Donateur
Praag toont interesse in start Tour de France en Giro d’Italia

CORVOS_00031312-078-e1564339131380-1024x492-728x350.jpg


Vertrekken de Tour de France en de Giro d’Italia in een van de komende jaren in Praag? Dat zou zomaar het geval kunnen zijn. De Tsjechische hoofdstad is namelijk zeer geïnteresseerd in het binnenhalen van beide wielerevenementen, meldt het Tsechische persbureau ČTK.

Een Praagse delegatie heeft de afgelopen dagen gesprekken gevoerd met de Tsjechische wielerbond en de ASO, zegt sportwethouder Vít Šimral. “De Tour wil graag naar Praag en Praag wil de Tour graag ontvangen. Tegelijkertijd zijn we ook zeer geïnteresseerd in de Giro d’Italia. Ieder evenement dat onze inwoners enthousiast maakt voor fietsen heeft onze steun. We geloven dat beide organisaties goed bij onze stad zullen passen.”

Tourbaas Christian Prudhomme noemt Praag op zijn beurt een van de mooiste steden van Europa en hij ziet het Tourpeloton al over de iconische Karelsbrug rijden. “Als Praag de Tour daadwerkelijk wil hebben hun aanbod zeker in overweging nemen.”

Het is nog onduidelijk wanneer een van de twee wielerrondes de Tsjechische hoofdstad moet aandoen. Wel gaan er geruchten dat het traject van de ter ziele gegane eendagskoers Praag-Karlovy Vary-Praag zal worden gevolgd.

Dit jaar vertrekt La Grande Boucle in Nice, terwijl de Giro in Boedapest op gang wordt geschoten. Komend jaar ontvangt Kopenhagen de Tourkaravaan. Het Grand Départ van 2022 is nog niet vergeven. Namens Nederland zou Den Haag interesse hebben, terwijl ook Marseille en Noorwegen op de lijst staan. Voor 2023 lijkt Bilbao de belangrijkste gegadigde.

Bron: wielerflits.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
WK veldrijden 2024 toegekend aan Tábor

De wereldkampioenschappen veldrijden worden over vier jaar gehouden in Tábor. Daarmee keert de mondiale titelstrijd na negen jaar terug naar de Tsjechische crossplaats. Het WK van 2025 is toegekend aan de Franse bond, maar het is niet niet bekend waar de titelstrijd wordt gehouden.


Tweeënhalve maand geleden werd bekend dat Tábor zich kandidaat stelde voor het WK veldrijden van 2024. “We doen ons best om dit voor elkaar te krijgen, want Tábor verdient het”, zei voorzitter Petr Marek van de Tsjechische wielerbond. De organisatie kondigde toen al aan dat het parcours voor een nieuw WK voor tweederde gewijzigd wordt ten opzichte van het huidige parcours.

Nu is de kogel door de kerk en is het WK definitief toegekend aan Tábor. De laatste keer dat het wereldkampioenschap neerstreek in de regio Zuid-Bohemen was in 2015, toen Mathieu van der Poel bij zijn debuut direct de regenboogtrui veroverde. Bij de vrouwen ging Pauline Ferrand-Prévot er destijds met het goud vandoor. Ook in 2010 en 2001 was het WK al in Tábor.

Frankrijk
Ook voor 2025 is al bekend waar de wereldkampioenschappen veldrijden worden gehouden. De Franse bond mag de mondiale titelstrijd organiseren. De precieze locatie is nog niet bekend, maar mogelijk komt Liévin daarvoor in aanmerking. Met die plaats stelde de Franse bond zich namelijk, net als Tábor, al kandidaat voor 2024.

Komende WK’s
2020:
ch.gif
Zwitserland (Dübendorf)
2021:
be.gif
België (Oostende)
2022:
us.gif
Verenigde Staten (Fayetteville)
2023:
nl.gif
Nederland (Hoogerheide)
2024:
cz.gif
Tsjechië (Tábor)
2025:
fr.gif
Frankrijk (n.t.b.)

Bron: wielerflits.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Zdenek Stybar over koersloze periode: “Zwaarder dan gedacht”

Zdeněk Štybar had vandaag eigenlijk zijn titel moeten verdedigen in de E3 BinckBank Classic, maar de wielerwereld ligt volledig stil als gevolg van het coronavirus. “Niet koersen, het is toch zwaarder dan gedacht”, zo vertelt de Tsjechische klassiekerspecialist op de website van zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step.

CORVOS_00031854-061-e1577953218301-728x350.jpg

foto: Cor Vos (archief)

De 34-jarige Štybar was naar eigen zeggen klaar voor de belangrijkste voorjaarsklassiekers. “Ik heb de voorbije periode ontzettend hard gewerkt en mijn winter was erg goed. Ik wist al vroeg op het jaar te winnen in Argentinië (in de Vuelta a San Juan, red.) en was hongerig naar meer succes. Ik voelde in Parijs-Nice dat het crescendo ging met de vorm.”

De gewezen wereldkampioen veldrijden keek dan ook reikhalzend uit naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, zijn twee hoofddoelen dit voorjaar. “Het gaat nu jammer genoeg allemaal niet door. We kunnen nu alleen maar hopen dat de situatie zo snel mogelijk weer normaliseert”, aldus Štybar, die moeite heeft met zijn ‘nieuwe leven.’

Over trainen zonder doel: “Moeilijk en frustrerend”
“Het is mentaal niet makkelijk”, zo doelt hij op een periode zonder wedstrijden. “Ik blijf natuurlijk wel trainen, al werk ik nu geen trainingstochten van tweehonderd kilometer af. Het is moeilijk en frustrerend om zonder doel te trainen. Het geeft je echter wel een nieuwe kijk op de wereld, het gaat nu niet om wielrennen. Het gaat nu om het echte leven.”

De coureur van Deceuninck-Quick-Step kan nu ook meer tijd doorbrengen met zijn familie. “Ik heb normaal altijd een koffer bij me, maar die ligt nu in de kelder, wat toch wel vreemd is. Het voordeel is wel dat ik nu meer tijd kan doorbrengen met bijvoorbeeld mijn zoon. Dat is wel erg fijn.”

Bron: wielerflits.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
139660_5bd22eb9d126345d626d3cd21bc3d8f8.jpg


Kreuziger: 'Laatste keer Cauberg was ongelooflijk door fans met bier'


Roman Kreuziger rijdt tegenwoordig voor NTT Pro Cycling. Daarin heeft de 33-jarige Tsjech ploeggenoten als Edvald Boasson Hagen en Victor Campenaerts. Grote successen boekte hij bij deze ploeg nog niet, maar met Bjarne Riis als nieuwe ploegleider is hij zeer optimistisch om daar verandering in te brengen, zo laat hij weten in de Unclipped Podcast.

Bjarne Riis keerde dit seizoen na vijf jaar terug als ploegleider in de WorldTour. De Deen heeft een bekend dopingverleden en dat zorgde er onder meer voor dat het even heeft geduurd voordat hij zijn rentree maakte. Kreuziger is erg blij met de terugkeer van Bjarne Riis, nadat hij hem eerder als ploegleider had bij Tinkoff-Saxo, van 2013 tot 2015. 'Bjarne snapt het wielrennen, maar ook het gevoel van een wielrenner. Je krijg meer vertrouwen en energie als hij in de ploegwagen zit. Hij weet wat je wel en niet moet doen.'

Vorig jaar was een slecht jaar voor de ploeg met maar enkele overwinningen. Dit jaar ging het al een stuk beter met overwinningen in de Tour Down Under en Parijs-Nice. Volgens Kreuziger is dat geen toeval: 'Vorig jaar hadden renners ook al veel potentie, maar met Bjarne worden die potenties ook benut. Door hem hebben we ook veel meer plezier in het team.'

'Amstel Gold Race 2013 niet mijn beste race'
Ook blikt hij terug op de Amstel Gold Race die oorspronkelijk afgelopen zondag werd verreden. Het is één van zijn favoriete koersen en in 2013 boekte hij daar verrassend zijn mooiste overwinning uit zijn carrière. 'Het was niet de beste dag van mijn carrière, dat was in 2008, in de Ronde van Zwitserland. Toch was ik tijdens de Amstel Gold Race erg sterk. Het was een speciale dag, want er was voor het eerst een nieuwe finish. We hadden nog weinig resultaten dat seizoen en ik had nooit gedacht dat het mij ging lukken om te winnen. In de laatste kilometers heb ik heel vaak omgekeken, maar de fans die dicht op het parcours stonden met een biertje in hun hand hebben mij geholpen. Het was een ongelooflijke dag die ik nooit meer vergeet.'

Bron: indeleiderstrui.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
143842_aacff284e4e8a49e343f7f67c0b227c5.jpg


Kreuziger kijkt met schuin oog naar afscheid: 'Maar eerst een Tourrit winnen'

Roman Kreuziger (34) is al aan zijn vijftiende jaar in het WorldTour-peloton bezig, en begint stilaan te denken aan een naderend afscheid. De Tsjech heeft nog één doel voor ogen: Een ritzege bemachtigen in de Ronde van Frankrijk.

Vier keer wist Kreuziger in de top tien van het eindklassement van La Grande Boucle te eindigen, maar een ritzege zat er nooit in. 'Ik heb een keer een rit gewonnen in de Giro en dat was fantastisch. Voordat ik mijn loopbaan beëindig, wil ik een etappe winnen in de Tour', aldus de renner van NTT Pro Cycling in de podcast Unclipped.

Op de erelijst van de Tsjechische renner prijken onder meer de Amstel Gold Race van 2013 en meerdere WorldTour-rittenkoersen. Toch is hij zelf trotser op zijn prestaties in de grote rondes. 'Ik heb altijd veel energie gestoken in een top tien-klassering of in het werken voor mijn kopmannen, maar toch wil ik zelf ook een keer het podium beklimmen.' (foto: Sirotti)

Bron: indeleiderstrui.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
In Tsjechië komen mountainbikers met mondmasker aan de start

Bij ons is het nog enkele weken wachten op een koers, in Tsjechië hebben ze de draad weer opgepikt met een mountainbikewedstrijd. Aan de start stond elke deelnemer met een sjaal of een masker voor zijn mond. In de race zelf mocht die af.

0fc783f6-985f-11ea-aae0-02b7b76bf47f.jpg


Internationale wedstrijden zijn nog een tijd verboden, maar in Tsjechië zijn ze weer begonnen met regionale wedstrijden. In Hradec Kralove, in het noorden van het land, reden mountainbikers gisteren een wedstrijd over 35 kilometer.

Opvallend, bij het vertrek bedekten de deelnemers hun mond met een sjaal of een masker. Toen het startsignaal klonk konden de kapjes af.

Filip Adel won voor Tomas Paprtska, die u misschien nog kent uit het veldrijden. Voormalig olympisch kampioen Jaroslav Kulhavy finishte als 8e.

Bron: sporza.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Zdenek Stybar koerste in Pilsen: “Eindelijk met rugnummer”

Zdenek Stybar heeft zijn eerste competitiekilometers sinds het uitbreken van Covid-19 achter de rug. Gisteren nam hij deel aan een lokale wedstrijd in het Tsjechische Pilsen.

Schermafbeelding-2020-06-03-om-12.12.53-e1591181416993-728x350.png

© Zdenek Stybar

Op officiële UCI-wedstrijden is het nog even wachten. En in België en Nederland mag sowieso nog niet competitief gesport worden. In Tsjechië kan dat wel al. Dus keerde Zdenek Stybar terug naar zijn roots: in Pilsen, goed dertig kilometer ten westen van zijn geboortedorp Stribro, deed hij mee aan een lokale wielerwedstrijd.

Het betrof een race over 66 kilometer, eentje die de Deceuninck-Quick-Stepprof kent uit zijn jeugd. “Een oude traditie”, klonk het op Instagram. “Hier koerste ik twintig jaar geleden ook al.” Stybar, die met het rugnummer één van start mocht, nam het op tegen lokale teams uit Pilsen, Praag en Tabor. Petr Kelemen won de wedstrijd, Zdenek Stybar finishte als vierde.

Bron: wielerflits.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
MČR sprint en keirin
kaankovska.jpg

Martin Čechman is een van de jonge Tsjechische sprinters, maar breekt hij door?

Van 1 t/m 3 juli wordt op de 333 meter betonnen baan van het Velodrom Třebešín in Praag (Tjechië) het MČR op de ‘Kurzzeit’ onderdelen gehouden.
De inschrijvingstermijn sluit 26 juni maar nu wij de namen van de voornaamste deelnemers en deelneemsters elite/beloften die een gooi doen naar de nationale titel sprint – keirin of 1 km I.T.T uitgezocht.

In 2019 werden de nationale titels gewonnen door Pavel Kelemem (sprint), die de overstap naar met name het omnium maakt, Jiří Fanta (keirin) en Tomáš Bábek ( 1km I.T.T.) Tot nu toe ontbreken Jiří Fanta en ook David Sojka op de entrylist.

kankovska-sa.jpg

Sára Kaňkovská veroverde in 2019 de nationale titel sprint en keirin
Heren elite

Robin Wagner
Jiří Janošek
Tomáš Bábek
Nicolas Pietrula
Jan Kraus
Ondřej Rybín

Heren U23
Jakub Šťastný
Martin Čechman
Jan Voneš
Luboš Komínek
Martin Voltr
Matyáš Janoš
Jan Kašper

Dames
Sára Kaňkovská
Veronika Jaborníková
Kateřina Kohoutková
Jarmila Machačová
Jarmila Machačová

Bron: baanwacht.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Men MČR teamsprint

Op de tweede dag van het Tsjechisch ‘ Kurzzeit’ kampioenschap was de regen spelbreker op de open baan van het Třebešín in Praag. De 1 km I.T.T. voor heren wordt vandaag na de titelstrijd keirin afgewerkt.

kankovska-apel.jpg

De nationale titel 500 meter I.T.T ging naar Sára Kaňkovská

Bij de dames was Sára Kaňkovská op de 500 meter I.T.T. met 36,337 duidelijk sneller dan Veronika Jaborníková (36,897).
Tomáš Bábek, de winnaar van de sprinttitel, moest zich tevreden stellen met zilver op de teamsprint.

Heren MČR teamsprint
upload_2020-7-3_11-7-39.png Matěj Bohuslávek – Jakub Štastný – Martin Čechman 1:01,061
upload_2020-7-3_11-7-39.png Dominik Topinka – David Sojka – Tomáš Bábek 1:01,468
upload_2020-7-3_11-7-39.png Jiří Janošek – Robin Wagner- Pavel Kelemen
 
Bovenaan