Wielersport

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Wereldbeker veldrijden in Tabor live op tv

Op zondag 29 november start het wereldbekerseizoen in het veldrijden. Na een aantal afgelaste en uitgestelde wedstrijden is die in het Tsjechische Tabor de eerste. NPO 1 en Eurosport 1 doen live verslag op tv. Online kun je kijken via NOS.nl, Eurosport Player en de Gids.tv-livestream.

wereldbeker-veldrijden-in-tabor-live-op-tv.jpg


Vrouwen
De vrouwen komen vanaf 13.30 uur in actie. De Nederlanders Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Lucinda Brand behoren tot de absolute topfavorieten.

Mannen
Bij de mannen geen Mathieu van der Poel. Vanaf 14.30 uur komen wel Lars van der Haar en Corné van Kessel in actie. Favorieten zijn Belgen als Eli Iserbyt, Wout van Aert en Toon Aerts.

Bron: gids.tv
 

Ad Verschoor

Donateur
Privévlucht brengt deel Belgische selectie naar Tsjechië

Omdat een aantal van de Belgische toppers zowel in Kortrijk van start gaan als morgen op de wereldbekermanche in Tabor (Tsjechië) verwacht worden, heeft bondscoach Sven Vanthourenhout een privévlucht geregeld voor acht van hen, in samenspraak.

vliegtuig.jpg


Dit weekend staat op zaterdag de Urban Cross Kortrijk en op zondag de wereldbekerwedstrijd in Tabor (Tsjechië) op het programma van veel veldrijders. Om de te overbruggen afstand comfortabeler te maken heeft bondscoach Sven Vanthourenhout een privévlucht geboekt voor zichzelf en Toon Aerts, Quinten Hermans, Eli Iserbyt (die met het idee kwam), Daan Soete, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Wout van Aert. Sanne Cant wou ook mee en om dat te bewerkstelligen, staat de bondscoach zijn zetel af aan haar en gaat hij zich installeren op een zitje, dat normaal bestemd is voor het cabinepersoneel.

"Ik heb eerst geprobeerd om een groter vliegtuig te vinden, met een paar plaatsen extra, maar uiteindelijk is het makkelijker als zij mijn zetel neemt.", vertelde Sven Vanthourenhout aan Het Laatste Nieuws.

Een lijnvlucht zou niet voldoende coronaproof zijn en in dit geval zal iedereen die meevliegt van Wevelgem naar Praag getest zijn, inclusief de crew. Belangrijke voetnoot: iedereen betaalt uit eigen zak.

Bron: veldritkrant.be
 
Diepe vleeswond Van Anrooij na zware crash in Tabor

Bron: PZC - Roeland van Vliet 29-11-20

TABOR - Voor Shirin van Anrooij was zondag de wereldbekerwedstrijd in Tabor al snel voorbij. Na amper 100 meter was de Kapelse veldrijdster betrokken bij een grote valpartij. Met een zeer ernstige open wond werd ze per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Bij de Tsjechische World Cup, de eerste van het seizoen, vertrok Van Anrooij (18) rechts op de tweede startrij. Daardoor kwam ze bij de eerste bocht naar rechts enigszins in het gedrang. Buiten het beeld van de camera's smakte een aantal rensters tegen het asfalt, waarschijnlijk nadat ze in elkaar waren gehaakt. De Zeeuwse krabbelde wel weer snel op, maar hield haar rechterarm met een vertrokken gezicht vast. Een nog draaiende remschijf had zich in haar arm gezet. Aanvankelijk werd gedacht aan een botbreuk, maar dat bleek niet het geval.

Nys meldde dat Shirin van Anrooij haar moeder bij zich heeft in het ziekenhuis. De Belgische oud-wereldkampioen vertelde aan andere nieuwssites dat hij niet eerder zo'n wond bij een renster gezien had. Ze zou ook veel bloed verloren hebben. Ook andere rensters werden per ambulance afgevoerd.
 

Ad Verschoor

Donateur
Deze winter geen Zdenek Stybar in het veld

Zdenek Stybar telt nog steeds veel fans onder het veldritpubliek. Maar die zullen de ondertussen 35-jarige Tsjech deze winter niet kunnen aanmoedigen. Zelfs niet vanuit de luie zetel op tv.

CORVOS_00031859-043-scaled-e1608394741285-728x350.jpg


De voorbije twintig jaar was er maar één winter waarin we de tweevoudige wereldkampioen veldrijden niet aan het werk zagen, dat was in het seizoen 2017-2018. Alle andere jaren, ook na zijn switch van het veld naar de weg, kwam hij wel een paar keer in actie op zijn crossfiets.

Vorig jaar bijvoorbeeld ging Styby op 7 december van start in Essen, het geboortedorp van zijn vrouw Ine. De Ethias Cross was de eerste in een reeks van negen wedstrijden waarin hij zijn opwachting maakte. Hij haalde toptienplaatsen in Sint-Niklaas, Bredene en Gullegem, waar hij zijn korte crossuitstap beëindigde. Dit jaar blijven de fans op hun honger zitten.

“De reden is eenvoudig”, vertelt Wilfried Peeters, zijn ploegleider bij Deceuninck-Quick-Step ons. “Dat vreemde coronaseizoen heeft heel lang geduurd. Vergeet niet dat Zdenek pas op 8 november, met de slotetappe in de Ronde van Spanje, een punt achter zijn wegseizoen zette. Dan kan je niet verwachten dat hij in december nog een aantal crossen inlast. Ook hij heeft zijn rust nodig.”

Bron: wielerflits.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische crosskampioen Emil Hekele vier jaar geschorst

Hekele (43) was bij een ‘out-of-competition’ dopingcontrole op 9 september 2020 positief getest op de verboden middelen Oxandrolon en Clenbuterol. Daarop werd de zaak besproken door de disciplinaire commissie van de nationale bond, die de renner vervolgens een vierjarige schorsing oplegde.

Eerder al reageerde Hekele op zaak. “De verboden substanties zijn buiten mijn weten mijn lichaam binnengekomen, daar ben ik van overtuigd. Vermoedelijk is het gebeurd tijdens een vierdaagse meeting met de nationale ploeg.” Volgens de renner kon er iets in het eten hebben gezeten of ging het om een poging om hem doelbewust te beschadigen.

Tsjechisch kampioen
Vorig jaar veroverde Hekele voor het eerst in zijn loopbaan de Tsjechische crosstitel. Ook was hij de afgelopen jaren te zien op de WK’s van Dübendorf (2020), Valkenburg (2018) en Bieles (2017) en het EK in Tábor (2017), in eigen land. Gezien zijn leeftijd betekent dit vermoedelijk het einde van zijn sportieve carrière.

Bron: wielerflits.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Michael Boros nieuwe Tsjechische kampioen Veldrijden

CORVOS_00032650-023-scaled-e1605621116527-728x350.jpg

foto: Cor Vos

Michael Boros heeft zich voor de vierde keer gekroond tot Tsjechisch kampioen in het veld. De 28-jarige veldrijder, dit jaar ook winnaar van de Toi Toi Cup, bleef in Jabkenice Tomas Paprstka en Josef Jelinek voor.

Adam Toupalik, vooraf bestempeld als de grote uitdager van Boros, brak bij een onfortuinlijke valpartij zijn voorwiel en verloor teveel tijd om een rol van betekenis te spelen in het kampioenschap. De nummer vier van het wereldkampioenschap veldrijden voor beloften in 2018 haalde de finish niet.

Bij de vrouwen greep de 37-jarige Pavla Havlikova de zege. Voor het vijfde jaar op rij veroverde zij de nationale titel. Boros volgt bij de mannen Emil Hekele op, die deze week voor vier jaar werd geschorst.

Bron: wielerflits.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Stybar gaat gooi doen naar vierde wereldtitel: ‘Ik kreeg plots kriebels in mijn buik’

WK VELDRIJDEN Zdenek Stybar verwacht niet dat hij om de titel zal meestrijden, maar de 35-jarige Tsjech is komende zondag wel een opvallende verschijning bij het WK veldrijden in Oostende.

694

Zdenek Stybar werd in 2010, 2011 en 2014 wereldkampioen veldrijden. © BELGA

Na zeven jaar afwezigheid verschijnt hij zondagmiddag (15.15 uur) aan de start in België. De ervaren renner van Deceuninck Quick-Step, drievoudig wereldkampioen veldrijden (2010, 2011 en 2014), heeft toestemming van zijn ploegmanager Patrick Lefevere.

,,Het was niet gepland, maar de zaken zijn veranderd. Veldrijden is nu eenmaal mijn passie. Ik kreeg de kriebels in mijn buik toen ik de afgelopen weken naar de veldritten op televisie keek. Ik wil dolgraag meedoen”, aldus de 35-jarige Stybar, die na zijn succesvolle jaren in de cross definitief koos voor de weg.

Bron: ad.nl
 
Hoe Stybar de lockdownblues verdreef: 'Ritjes met Mathieu waren echt plezant'

Bron: NOS - Arthur Huizinga - 27 januari 2021

Maandagochtend, 8.30 uur. De frisse glimlach van Zdenek Stybar spat van het beeldscherm, ondanks het vroege tijdstip. "Ik heb een zoontje van vijf, Lewis", verklaart hij in onvervalst Vlaams, nippend van zijn Rocket espresso. "Dus ik ben altijd om 7.00 uur op."

Zorgen over thuisonderwijs, zoals vele gezinnen in Nederland, heeft hij niet. "Nee, gelukkig zijn de scholen hier gewoon open. Want anders weet ik ook niet wat we hadden moeten doen. Eerlijk gezegd geniet ik er ook van om thuis te zijn. Ik ben nog nooit zo veel thuis geweest. Voor Lewis heb ik zelfs een trainingsschema gemaakt, ritjes van acht of tien kilometer. Met halverwege een stop bij de speeltuin."

Zelf werd hij als zevenjarig Zdenekje in het Nederlandse zand al eens wereldkampioen BMX.

Later zou hij de Vlaamse crossfans tot wanhoop drijven. Een waslijst aan veldritzeges en drie wereldtitels later werd hij binnengehaald door het grote QuickStep om op de weg te rijden. Daar groeide hij uit tot smaakmaker en onmisbare schakel in de zegemachine. Zelf won hij onder meer Strade Bianche, Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke en etappes in de Tour en de Vuelta.

1024x576a.jpg


Inmiddels is 'Styby' 35 jaar en staat hij aan de vooravond van zijn elfde seizoen bij de ploeg van manager Patrick Lefevere. Maar ook hij kwam afgelopen voorjaar tot stilstand, toen de coronapandemie de wereld in een houdgreep nam. "Natuurlijk was het mentaal zwaar in het begin, de lockdown. Ik was heel goed in vorm en keek uit naar de klassiekers. En toen was er niets meer. Dan komen de twijfels vanzelf."

Stybar over Dumoulin: 'Echt straf, maar ik snap hem ook'
Het besluit van Tom Dumoulin om even helemaal uit het wielerwereldje te stappen kwam ook voor Stybar uit de lucht vallen. "Ik heb veel respect voor die keuze. Het is echt straf, maar ik snap hem ook. Jammer vind ik het wel, zeker toen ik hoorde dat hij de Ronde van Vlaanderen zou gaan rijden. Ik weet wat hij kan en dacht: dat is er eentje om bij in het wiel te kruipen als hij gaat. Chapeau voor Tom, ik hoop dat hij de juiste keuze maakt."

De redding voor Stybar kwam in de vorm van een van zijn grootste concurrenten. "Normaal gesproken train ik vooral op Mallorca en in Tsjechië, maar door de corona kwam ik opeens met mijn gezin in de lockdown in België." Omdat er alleen getraind mocht worden in tweetallen, zocht Stybar een trainingsmaatje.

En niet zomaar een: Mathieu van der Poel.

'Hoe lang is het nog naar de bakker?'
Stybar straalt als hij terugdenkt aan de vele trainingsritten, op de wegfiets en soms ook op de mountainbike. "Het was heel plezant. We reden vaak hard, echt hard, maar stopten ook gewoon bij de bakker voor een koffiebroodje. Als ik een trainingsblok moest doen van de ploeg, dan kroop hij in mijn wiel en andersom ook. Verder reden we gewoon naast elkaar en babbelden we over van alles. Maar pas op hè, wel altijd met gemiddeld veertig kilometer per uur."

"Dan kwamen we thuis na 200 kilometer en zag Mathieu op Strava dat iemand 250 kilometer had gedaan. Zei hij: 'Eigenlijk trainen we helemaal niet zo hard.' Meestal zaten we lachend op de fiets, maar soms was Mathieu een half uurtje stil. 'Hoe lang is het nog naar de bakker?', zei hij dan. Hongerklop."

Later zou Van der Poel de conclusie trekken dat hij tijdens de coronastop te veel getraind had. Vooral tijdens de hoogtestage met zijn ploeg in Livigno zou hij te veel van zichzelf gevergd hebben. In plaats van in topvorm, begon hij overtraind aan het seizoen. "Ik appte hem, met een knipoog natuurlijk: 'Lefevere heeft mij betaald om jou kapot te rijden.'"

Maar ook Stybar kreeg te maken met een terugslag, al waren zijn eerste koersen (6de in Strade Bianche, 19de in Milaan-Sanremo) nog goed. "Ik was al in Nice voor de start van de Tour de France, toen ik mijn koffers weer moest pakken. Overbelasting van mijn knie. Daarna ben ik nooit meer in de juiste conditie geweest."

Parijs-Roubaix, zijn lievelingskoers waarin hij al twee keer tweede werd, werd geschrapt. En in de Ronde van Vlaanderen speelde Stybar een bijrol. "Mijn conditie was niet goed. Het was ook vreemd om zonder publiek op de Kwaremont te fietsen. Normaal word ik ziek van de geur van friet en sigaren, maar nu miste ik het echt."

Stybar werd 73ste, een uitslag om snel te vergeten. "Maar ik heb wel genoten van die sprint tussen Mathieu en Wout van Aert. Wout heeft zo'n ongelooflijk goed seizoen gehad en verdiende de overwinning ook. Maar Mathieu is mijn vriend. Dus ja, ik was heel blij voor hem."

WK veldrijden
Zondag komt hij ze weer tegen bij het WK in Oostende. Zijn deelname, de eerste sinds 2014, was een grote verrassing. "Ik zou eigenlijk helemaal niet crossen, maar het begon toch te kriebelen. Ik heb Patrick (Lefevere, red.) gebeld om te vragen of ik zou mogen deelnemen aan het WK in Oostende. Hij zei: 'Altijd'."

Na zijn overstap naar de weg in 2012 reed Stybar sporadisch een veldrit. Meestal voor de lol, behalve dan die ene keer in Hoogerheide, de thuisbasis van de Van der Poels.

In 2014 klopte hij met slechts vijf crossen in de benen Sven Nys en pakte zo zijn derde wereldtitel. Een jaar later zou Mathieu van der Poel met 20 jaar en 1 dag de jongste wereldkampioen ooit worden en begon de hegemonie van Van der Poel en Van Aert.

Terwijl die twee elkaar afgelopen zonder weer eens de maat namen in Overijse, beulde Stybar zichzelf af in de bossen van de Noorderkempen. "De conditie is goed", constateert hij lachend. "Ik geef Mathieu 50 procent kans op de wereldtitel, Wout 49 procent en mijzelf 1 procent..."

Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en het WK in Leuven zijn de voornaamste doelen dit jaar voor Stybar. Ook wil hij terug naar de Tour. En daarna naar de Olympische Spelen in Tokio en het WK in Leuven.

"Het parcours in Tokio is misschien wat zwaar, maar de beklimming van Mount Fuji ligt nog wel een eind van de finish. Ik ben er al eens opgereden in 2007 of 2008; hij is zwaar, maar niet heel lang. In Rio ben ik afgestapt. Maar die olympische sfeer wil ik zeker nog eens meemaken. En het WK in Leuven wordt echt genieten. Ik hoop dat er dan publiek wordt toegelaten, heel België zal langs de weg staan."

Het WK veldrijden in Oostende is zaterdag (vrouwen) en zondag (mannen) vanaf 15.15 uur live te zien op NPO 1 en via de livestream op NOS.nl.

In 2024 staat het WK veldrijden gepland in eigen land, in Tabor. Het zou veertien jaar na zijn eerste wereldtitel zijn, en ook nog op dezelfde plek. Stybar begrijpt de hint. "Dat zou een mooi afscheid zijn, zeker? Nou ja, wat mij betreft is dat nog een beetje vroeg."

Stybar neemt nog maar eens een slok van zijn koffie. "Zodra ik ga trainen met een vuile fiets, dan stop ik ermee. Nu heb ik er nog veel te veel plezier in. Zometeen gaan we een beetje uitfietsen. Met Mathieu, ja."
 

Ad Verschoor

Donateur
Zdenek Stybar na WK veldrijden: "Afgezien, maar genoten"

Zdenek Stybar wist vooraf al dat vooral de start belangrijk zou zijn, als hij een topprestatie wilde neerzetten op het WK veldrijden. Toch werd de Tsjech opgehouden bij de start, wat resulteerde in een achttiende plek.

CORVOS_00032853-027-scaled-e1612110355443-728x350.jpg

foto: Cor Vos

“Eigenlijk maakte ik nog een goede start”, aldus Stybar bij Sporza. “Ik dacht: ik ben goed weg, rond de vijftiende plaats. Dat wil zeggen dat je toch al dertig man bent gepasseerd in de eerste 300 meter. Maar op de brug ging het alsnog fout. Voor mij stonden ze stil, waardoor ik voet aan grond moest zetten en net niet boven geraak. Daar verlies ik direct weer meer dan tien plaatsen.

De rest van de dag ben ik dan vooral met Tim Merlier op pad geweest, maar in de laatste tien minuten maakte ik nog veel fouten, en daar verlies ik dan ook nog een aantal plekjes mee denk ik.”

Desondanks kan hij terugkijken op een mooie dag. “Het WK is altijd speciaal voor mij, ik heb hier heel mooie herinneringen. De afgelopen week kwam alles een beetje terug. Natuurlijk rijd ik hier vandaag niet hetzelfde resultaat als in mijn topjaren en het is jammer dat ik die goede statistieken kwijt ben, maar dit was wel een supergoede training. Wat ik hier vandaag gedaan heb, dat kan je niet nabootsen op training. Ik heb veel afgezien, maar ook genoten.”

Bron: wielerflits.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Podia ‘Mistrem České Republiky’ – omnium

Republiek Tsjechië

Vandaag werden de nationale titels op het onderdeel omnium gewonnen door Jarmila Machačová bij de dames en Daniel Babor bij de heren. Bij de heren eindigde een junior op de derde plaats en hij won de titel in zijn categorie.

Heren MČR omnium

1. Daniel Babor 170 pts
2. Jan Kraus 144 pts
3. Nicolas Pietrula 130 pts
4. Pavel Kelemen 111 pts
5. Filip Řeha 104 pts

Dames MČR omnium

1. Jarmila Machačová 186 pts
2. Petra Ševčíková 180 pts
3. Kateřina Kohoutková 152 pts
4. Kristýna Burlová 140 pts
5. Sabina Džerengová 88 pts

Bron: baanwacht.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

Zdenek Stybar mist Ronde van Vlaanderen na kleine hartingreep​


De Tsjechische wielrenner Zdenek Stybar doet niet mee aan de Ronde van Vlaanderen. De 35-jarige Stybar heeft in Brussel een kleine hartingreep ondergaan en de koers van zondag komt voor hem te vroeg.

„Ik ben natuurlijk teleurgesteld dat ik zondag ’De Ronde’ mis”, aldus Stybar. „Ik heb de opbouw en opwinding op de televisie bekeken en deze periode, met de E3, Gent-Wevelgem, Vlaanderen en Parijs-Roubaix, is mijn favoriete deel van het seizoen. Ik heb goed getraind en had het gevoel dat ik in de beste vorm sinds tijden stak.”

Na zijn deelname aan Gent-Wevelgem, afgelopen weekend, meldde Stybar zijn ploeg Deceuninck - Quick-Step dat hij zich niet lekker voelde. In een ziekenhuis kwam een hartritmeprobleem aan het licht, dat inmiddels is verholpen.
„Ik heb het geluk gehad dat dit een kleine ingreep is en ik ben dankbaar dat het verholpen is”, zei de Tsjech. „Niet alleen voor de rest van mijn seizoen, maar ook voor mijn algehele gezondheid. Na een enorme check-up is het fijn om te weten dat het niets ernstigers was. Ik neem nu een paar dagen vrij om te ontspannen met mijn zoon en mijn vrouw en kijk ernaar uit om weer te gaan trainen.

Bron: telegraaf.nl
 
Bovenaan