Wie kent deze klederdracht?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

50029f1de846e78903fe67ecea932ae0_large.jpg Op deze foto is een Tsjechisch gezelschap in klederdracht rond 1890-1900 te zien. Volgens de overlevering is deze groep mensen op bezoek bij mijn overgrootvader (van vaderskant) in Loenen aan de Vecht. Mijn overgrootvader, Johann Baptist Koch, is rondom 1870 uit Tsjechië naar Nederland gekomen en was in Oudenrijn mede-eigenaar van de Capsulefabriek Smulders & Koch. Mijn overgrootvader is in Tsjechië geboren in Althütten, in het toenmalige (midden) Bohemen (Nu: Stará Huť). De familie heeft ook gewoond in het Boheemse plaatsje Wassersuppe (Nu: Nemanice). Overgrootvader was in Bohemen al een industrieel met een Capsulefabriek. Johann Baptist Koch is op 18 Juli 1923 overleden op de leeftijd van 79 jaar in Noordwijkerhout. Hij was getrouwd met Margaretha Stangl. Zijn vader (Betovergrootvader) was Andreas Koch en zijn moeder Barbara Brom. De 2e generatie heeft zich gevestigd in Rotterdam. Zelf ben ik van de 4e generatie.

Ik ben al geruime tijd op zoek naar informatie over deze foto.
Weet u iets over de klederdracht op de foto? Dan hoor ik dat graag.

Weet u iets over de Tsjechische immigratie aan het eind van de 19e eeuw dan hoor ik dat ook graag.
 
kroj

@Pelhřimov Fijn! Bijvoorbaat hartelijk dank! Ik heb deze vraag zelfs gesteld aan een Professor van de Rijksuniversiteit in Groningen, maar die was enkel in de 20ste eeuwse Tsjechische Geschiedenis gespecialiseerd en kon of wilde er niets over zeggen of er over speculeren. Iedere aanwijzing is dus welkom!
 
Hallo Huub, zeer interessant stukje..
Mij intrigeert dit soort dingen altijd, en als ik je advies mag geven, neem eens contact op met het Braunauer Heimatmuseum in Forchheim.
tel.09191/64563.
openingstijden elke woensdag tussen 9.00 u en 12.00u.
Succes, en hou ons op de hoogte.

men heeft ook een website.. www.braunau-sudetenland.de
 
Het Heimatmuseum heeft een schat aan informatie, je kunt er zoeken op stamboom, (Ahnenforschung) en klederdrachten bekijken etc.
Een groot gedeelte van het huidige Tsjechie was vroeger Duits (Sudetenland).
Na 1945 moesten de Duitsers het grondgebied verlaten.
Op initiatief van een paar mensen is toen dit museum opgericht.
Men geeft ook een blad uit, de Braunauer Rundbrief.
De bedoeling van dit blad was in eerste instantie bedoeld om familieleden welke na de verdrijving van elkaar gescheiden waren, bij elkaar te brengen..
 
Jazeker! Echt uit de tijd dat je nog een minuut of 5 moest nemen om een foto te maken. Als je niet stil zat stond je er vaag op. Nog bijzonder dat de ruiter met paard er scherp op staat.
 

char

† In Memoriam
Ik heb een half uurtje naar de foto zitten staren...

Mijn bevindingen zijn niet zaligmakend of geschiedkundig onderlegd..

Wat zie ik?..

3 verschillende groepen mensen... A- de eigenaar van de Toko (rechts boven) en zijn vrouw (naast dat paardje) plus 3 personeelsleden naast die vrouw...B- Een bont muziek/dans/toneelgezelschap..gekleed in kleding die voor de voorstelling gemaakt is en waarschijnlijk niets met die tijd te maken heeft. De kleding hoeft zelfs niet streekgebonden te zijn. C- Plaatselijke bevolking en/of familie van de eigenaar van de Toko..De mensen in het wit (links) waren belangrijk,..de mensen rechts (vlak onder de "eigenaar") minder.

Ik weet dat je hier waarschijnlijk niets mee opschiet, maar dit is wat ik zie..

Char.
 
Hallo Char. Dank voor je opmerking. Ik heb met mijn vrouw zojuist ook nog eens naar de foto gekeken. Jouw observaties sluiten daar goed bij aan en neem ik mee in de ontwikkeling van een visie op deze foto. Nogmaals dank voor het meekijken!
 

Pelhřimov

Donateur
Ik kreeg net een mailtje terug dat mijn vriendin vandaag de hele dag weg is, maar dat ze morgen verder zou kijken. Ze vond de foto ook mooi. Haar viel meteen de stroman links achter op. Links voor staat iemand met een geweer.

In dit verhaal staan een aantal links naar het slovacke-muzeum waar ook veel klederdrachten getoond worden.
 

Pelhřimov

Donateur
... Johann Baptist Koch is op 18 Juli 1923 overleden op de leeftijd van 79 jaar in Noordwijkerhout. Hij was getrouwd met Margaretha Stangl. Zijn vader (Betovergrootvader) was Andreas Koch en zijn moeder Barbara Brom. De 2e generatie heeft zich gevestigd in Rotterdam. Zelf ben ik van de 4e generatie...

Huub, ben jij toevallig (ook) met stamboomonderzoek bezig?
Op deze sites kan je waarschijnlijk heel veel terugvinden als je eenmaal met een stamboom begonnen bent:
http://www.myheritage.nl/
http://www.genealogieonline.nl/
 
@Pelhřimov Dank voor je link naar het artikel en voor het bericht van je vriendin. Ben benieuwd wat ze er verder van vindt. Bedoelt ze met 'de stroman' de man met de puntmuts achtige hoed met slierten? Daar staat er achteraan meer naar rechts nog een van! De man met het geweer was me al opgevallen... zou een jager kunnen zijn. Vooralsnog nogmaals dank voor je reactie!
Huub, ben jij toevallig (ook) met stamboomonderzoek bezig?
Op deze sites kan je waarschijnlijk heel veel terugvinden als je eenmaal met een stamboom begonnen bent:
http://www.myheritage.nl/
http://www.genealogieonline.nl/
@Pelhřimov Met stamboom onderzoek ben ik al een tijdje bezig. Op dit moment gaat het vooral om antwoorden of aanwijzingen op heel specifieke vragen. De links ga ik bezoeken! Ook hiervoor mijn dank!
Jeanne!!.. Je bent weer geweldig bezig!!..

Ik moet het van kijken hebben,..en jij van kennis!!.. Dat laatste is toch beter!!..

Char.
@char. Voor mij is dit gesprek een prachtig voorbeeld van samenwerken. Zonder kijken dus geen kennis en andersom precies het zelfde! Dat is nou juist het mooie van een forum als dit. Alle stemmen helpen mij als vraagsteller een stukje verder!
 

Pelhřimov

Donateur
@Pelhřimov Met stamboom onderzoek ben ik al een tijdje bezig. Op dit moment gaat het vooral om antwoorden of aanwijzingen op heel specifieke vragen. De links ga ik bezoeken! Ook hiervoor mijn dank!

Ik ben zelf pas sinds begin mei hiermee bezig (ik heb alleen nog maar gezocht via internet) en heb van mijn familie al ruim 600 "verre verwanten" gevonden, waarvan enkele heel interessante personen. Na onze vakantie ga ik ermee verder en dan serieuzer. Via Geni.com kan je een overzichtelijke boom maken.
 
@Pelhřimov Heb je daar dan nog wat aan? 600 verre verwanten? Voor mij was het al een hele klus om de 1e en 2e generatie van mijn familie goed in beeld te krijgen. En een idee van wat dat voor mensen waren? Wat bracht ze naar Nederland? Wat hebben zij weer betekent voor mijn vader en zijn broers en zussen asl 3e generatie en wat heeft dit verhaal mij weer te vertellen? Hoe is dat voor jou?
 

Pelhřimov

Donateur
Tot een kleine 2 maanden terug wist ik alleen de namen van mijn beide opa's en oma's....

Heel toevallig kwam ik begin mei mijn opa's naam voor het eerst tegen in een kwartierstaat op internet. Daarvan heb ik een aantal gegevens aan kunnen vullen. En diegene heeft voor mij toen een persoonlijke kwartierstaat gemaakt terug tot 8 generaties van mijn vaders kant en 2 generaties van mijn moeders kant. Na het invullen van deze namen in de stamboom op myheritage.com kwam ik steeds meer links naar nieuwe namen tegen.

Op o.a. Genealogieonline en in sommige gepubliceerde kwartierstaten en parentelen worden ook diverse achtergrondverhalen beschreven die reeds uitgezocht zijn.
Zo blijkt een van mijn voorvaders van vaders kant diverse uitvindingen gedaan heeft, waaronder een lintweefmachine, waar toentertijd patent op aangevraagd is. En er is zelfs een boekje uitgegeven met onze familiegeschiedenis.
Sinds vorige week ben ik van moeders kant terug tot ongeveer 1200 bij een bekende adellijke familie waarvan heel veel bekend is en waarvan dus nog heel veel meer te vinden is.
En vanavond kwam ik erachter dat een bekende zanger/cabaretier ook verre familie is.

Ik vind deze zoektocht daardoor steeds leuker en leuker worden. Als ik in augustus terug ben van vakantie ga ik dan ook weer verder met zoeken (en dan niet alleen via internet, want ik besef ook dat ik daarvan niet alles moet geloven). Tevens ga ik ook op zoek naar dat boek over onze familiegeschiedenis.


Maar we wijken nu eigenlijk wel een beetje van jouw oorspronkelijke vraag af en ik hoop dat er mensen zijn die jou verder kunnen helpen met je zoektocht welke klederdracht op de foto is. (Ik moet ergens een boek hebben met Tsjechische klederdrachten maar dat moet ik eerst nog terug zien te vinden. :D)
 
@Pelhřimov Prachtig verhaal! Waarmee wel duidelijk is geworden waar jouw enthousiasme vandaan komt. En terecht natuurlijk. Nogmaals dank voor je links naar eerdergenoemde websites. Als je vriendin nog iets had opgemerkt hoor ik dat graag. Zodra ik zelf nieuws heb (via het eerder genoemde Museum) laat ik dat zeker hier weten!
 
misschien een hele domme opmerking, en daar ben ik erg goed in zou mijn vriend Char zeggen..:D

Huub,dat huis op die foto..nr.89..in Loenen aan de Vecht..als je daar nou eens aanbelt..??
mits het nog bestaat..
 
Bovenaan