What a material! Queer art van Centraal Europa in Amsterdam.

Topic in 'Het Archief' gestart door kuurgast, 05-08-2012.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Ter gelegenheid van de jaarlijkse gay pride in Amsterdam presenteert het Tsjechisch centrum een tentoonstelling met queer art uit Midden-Europa. Met videoart, foto's, comics en schilderijen.

  Queer art is meer dan homoseksuele kunst en heeft een verdergaande maatschappelijke en culturele betekenis. Het gaat om het overschrijden van de grenzen van wat normaal is, een uitgangspunt dat in Midden-Europa geregeld voor opschudding zorgt. 'What a material!' is samengesteld door de Tsjechische curator Ladislav Zikmund-Lender en bestaat voornamelijk uit recent werk. De tentoonstelling bevat ook enkele reproducties van de vooroorlogse kunstenaars Vratislav Nechleba en Ladislav Vlodek, ter herinnering aan de rijke traditie van 'queer art' in Midden-Europa. Een traditie waar na de communistische machtsovername van 1948 hardhandig mee werd gebroken, maar die nu weer springlevend is.

  Van "What a material!" verschijnt een catalogus met een inleiding op de tentoonstelling, artikelen over de queer art scene in Tsjechië, Slowakije en Polen, en bijdrages van auteurs als Pawel Leszkowicz, curator van de veelgeprezen tentoonstelling Ars Homo Erotica in Warschau (2010). De catalogus gaat ook in op de politieke controverses die rond sommige van de tentoongestelde werken zijn ontstaan. Een tentoonstelling van Mark Ther is bijvoorbeeld gesloten na beschuldigingen dat zijn werk ‘homosexuele en nazistische propaganda’ zou zijn en tegen een galerie die zijn werk exposeerde is aangifte gedaan. De catalogus is gesubsidieerd door het Tsjechische Ministerie van Cultuur en te koop bij P.A.X. 2012.

  Locatie: P.A.X. 2012
  Messinastraat 38B
  1019 LW Amsterdam
  Te zien tot en met 26 augustus (wo-zo 12.00 – 19.00 uur)
  Bron:oa hague.czechcentres.cz/programma.
   

Deel deze pagina