Werkgelegenheid

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

WW uitkeringen aangepast

Per 1 januari 2012 is de WW uitkering maximaal 13.762 (€538) per maand, voor de uikeringen die aanvangen in 2012.
Werklozen die eerder al in de WW zaten kunnen maximaal 13.528 (€528) ontvangen.

Hoogte van de WW uitkering is de eerste 2 maanden ongeveer 65% van het laatst verdiende netto loon, tot de hierboven vermelde maximum. Vervolgens krijgt men 2 maanden 50% en daarna 45%.
 
Sorry Vasek, maar dit is niet de naam van mijn vriendin en dit is gepost op FB. En je heb wel gelijk vind ik.
Ze zei dat dit erg hoog was vandaar dat het geplaatst was, Is dit inderdaad zo hoog?
 
Lichte stijging werkloosheid in februari

Februari was goed voor bijna 542 duizend werklozen. Dat is 9,2%.
Het aantal werkzoekende steeg met 1,4%.
Het aantal vacatures steeg met 36.600 (+6%).
Grootste werkloosheid is in de gemeente Jeseník a Bruntál, 18%.
Gevolgd door Most, Znojmo a Hodonín met 17%.
Laagste werkloosheid is zoals gewoonlijk in Praag en Mladá Boleslav.

Knipsel.JPG


Knipsel1.JPG
iDNES
 

Ad Verschoor

Donateur
Europese werkloosheid in Tsjechië het laagst

LUXEMBURG - De werkloosheid in de eurozone is in september opnieuw onveranderd gebleven op het laagste niveau in vijf jaar. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat donderdag.


De werkloosheid bedroeg 10 procent van de beroepsbevolking, net als in augustus. Dat is het laagste punt sinds juni 2011. Volgens Eurostat waren in het eurogebied een kleine 16,2 miljoen mensen werkloos.

In de gehele Europese Unie werd een werkloosheid gemeten van 8,5 procent, eveneens onveranderd ten opzichte van een maand eerder. In de EU gaat het om bijna 21 miljoen werklozen.

De laagste werkloosheid in de EU werd met 4,0 procent genoteerd in Tsjechië, op de voet gevolgd door Duitsland met 4,1 procent. De werkloosheid was nog altijd het hoogst in Griekenland (23,2 procent). Voor Nederland werd door Eurostat een werkloosheid van 5,7 procent gemeld.

Verder waren in de eurozone ruim 2,9 miljoen jongeren werkloos. In alle 28 EU-landen samen hadden ruim 4,1 miljoen personen jonger dan 25 jaar geen baan.

Bron: telegraaf.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Europese werkloosheid blijft in Tsjechië het laagst

LUXEMBURG (AFN) - De economische groei in de eurozone is in het vierde kwartaal gemiddeld op 0,5 procent uitgekomen, tegen een herziene 0,4 procent in de voorgaande periode. Dat blijkt uit een eerste schatting die statistiekbureau Eurostat dinsdag naar buiten heeft gebracht.


Het groeicijfer over de laatste drie maanden van vorig jaar komt overeen met wat economen in doorsnee hadden voorspeld. Over heel 2016 is de economie van de negentien eurolanden met 1,7 procent gegroeid.

Voor de gehele Europese Unie, inclusief de negen landen die hun eigen munt hebben behouden, kwam de groei in het vierde kwartaal uit op 0,6 procent. Dat was in de voorgaande periode nog 0,5 procent. Over heel 2016 werd de economie van alle 28 EU-landen samen 1,9 procent groter.

Werkloosheid
De gemiddelde werkloosheid in de eurolanden kwam in december uit op 9,6 procent. Dat is 0,1 procentpunt minder dan in november en 0,9 procentpunt minder dan in december 2015. Het werkloosheidspercentage in de eurozone was sinds mei 2009 niet meer zo laag.

De werkloosheid was vorige maand het laagst in Tsjechië (3,5 procent) en Duitsland (3,9 procent). In Griekenland (23 procent) en Spanje (18 procent) zat relatief gezien nog altijd het grootste aantal mensen zonder werk. In Nederland stond de werkloosheid op 5,4 procent.

Bron: telegraaf.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Waarom Tsjechië de laagste werkloosheidgraad van de EU heeft

386


De werkloosheidsgraad in Tsjechië zit op 2,9 procent en heeft daarmee het laagste werkloosheidspercentage van de EU. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Wat is de succesformule van dit vroegere communistische land?

Volgens een Oeso-rapport van dit jaar heeft Tsjechië het grootste risico op banenverlies omdat haar economie vooral wordt gekenmerkt door zware industrie. In het rapport wordt ook een voorspelling gemaakt voor het komende jaar: de werkloosheid zal er volgens OESO blijven dalen.

Laagste punt sinds 2009
In de EU heeft de werkloosheidsgraad zijn laagste punt bereikt sinds 2009. In juni bedroeg het 9,1 procent in de eurozone. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Een maand eerder klokte de werkloosheidsgraad af op 9,2 procent. Ter vergelijking: in juni 2016 kampte de eurozone nog met een werkloosheidsgraad van 10,1 procent.

Bron: demorgen.be
 
AMSTERDAM - Met 3,5% was de werkloosheid in Nederland erg laag. Maar er zijn vijf EU-lidstaten waar nog minder mensen ongewild zonder baan zitten.

Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat. Gemiddeld in de 28 lidstaten van de Europese Unie is de werkloosheid 6,2%. Dat is het laagste cijfer in bijna twintig jaar.

Het land met de allerlaagste werkloosheid is Tsjechië met slechts 2%. Daarna doet Duitsland het het best met 3,1%. Ook in Malta (3,3), Polen (3,3) en Hongarije (3,4) is het officiële werkloosheidscijfer lager.

Griekenland
In Griekenland is de werkloosheid met 17% het hoogst. Maar in augustus 2018 was de werkloosheid nog 19,2%, dus het gaat wel de goede kant op. Ook in Spanje (13,8) en Italië (9,5) is de werkloosheid hoog.

In Griekenland (33%), Spanje (32,2) en Italië is de werkloosheid onder jongeren onder de 25 ook het hoogst. In Tsjechië (5,1%), Duitsland (5,7%) en Nederland (6,9%) is die juist het laagst.

In de Verenigde Staten was de werkloosheid in augustus 3,7%.

bron: Telegraaf
 
Arbeidsbureaus Tsjechië: werkloosheid hoogste in 3,5 jaar

Eind 2020 was het werkloosheidspercentage in Tsjechië gestegen van 3,8% in november naar 4%. Dit is het hoogste aantal sinds juli 2017. Desalniettemin blijft de werkloosheid in Tsjechië het laagste in de Europese Unie. Volgens de website van Poney.cz zijn deze gegevens van december vandaag gepubliceerd door het arbeidsbureau van de Tsjechische Republiek.

Er waren 291.977 mensen zonder werk, vergeleken met bijna 17.500 in november. Het aantal vacatures is licht gestegen ten opzichte van november - met 610 tot 318.582. In vergelijking met het voorgaande jaar zijn dat er bijna 22.400 minder.

"Ik zou het een coronavirus- paradox noemen . De getroffen sectoren ontslaan of behouden werknemers alleen dankzij staatssteun, terwijl de industrie, IT, communicatie, onlinediensten of bijvoorbeeld importdiensten kampen met personeelstekorten. Er is een groot structureel probleem op de arbeidsmarkt ”, zegt Helena Horská, hoofdeconoom van Raiffeisenbank.

Er zijn nog steeds minder vacatures dan officiële kandidaten. Er zijn nu gemiddeld 0,9 sollicitanten per vacature. “Het probleem is echter dat veel vacatures niet erg aantrekkelijk zijn voor sollicitanten. Ze worden vaak slecht gewaardeerd of zijn te veeleisend ”, herinnert Štěpán Křeček zich, econoom bij BH Securities.

De werkloosheid zal waarschijnlijk verder stijgen. “Aan de andere kant verwachten we niet dat het aantal werklozen terugkeert van de laatste crisis. Het antivirusprogramma voor werkgelegenheidsondersteuning van de staat houdt tienduizenden banen in leven. Het is niet zeker wat er met hen zal gebeuren na het beëindigen van de ondersteuning. Sommigen kunnen overleven, anderen niet. Bovendien maken steeds meer sluitingen van de economie de situatie alleen maar moeilijker voor die bedrijven die proberen te "overleven" en mensen banen te bieden. Ze geven het niet ver op. Daarom kunnen we een stijgende werkloosheid niet vermijden ”, zegt Helena Horská.

Helena Horská verwacht dat de werkloosheid kan oplopen tot 6 procent na beëindiging van de ondersteuning, zodat een half miljoen mensen zonder werk kunnen zitten. ING Bank-econoom Jakub Seidler verwacht een meer bescheiden stijging van de werkloosheid, volgens welke deze zou moeten stijgen tot gemiddeld 4,4% in 2021.

"Over het algemeen verwachten we geen afname van het aanbod van vacatures voor basis-, manuele of operatorfuncties. Maar waar we nog meer vrije mensen in de markt verwachten, zijn functies in administratie, dienstverlening, retail of marketing. Helaas schijnt hij hier nog niet voor betere tijden. Het is ook de vraag hoe de statistieken zullen worden beïnvloed door het feit dat veel zelfstandigen of kleine handelaars niet langer bestand zullen zijn tegen de steeds terugkerende golven van beperkingen die hun vakgebied beïnvloeden '', zegt Jacek Kowalak, CEO van de Tsjechische tak van het personeelsadviesbureau Randstad.

Bron: Money.cz
 
Bovenaan