Wat zijn traditionele Tsjechische gerechten?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hallo Iedereen,

zal me eerst even voorstellen. Ik ben Jon Arts, 15 jaar oud en woon in Heesch (bij Den Bosch).
Ik ben actief lid van de Scouting, en dit jaar gaan we, (ja je raad het al) op kamp naar Tsjechië. We gaan naar het plaatsje Pribyslav en vanuit daaruit, gaan we verschillende dingen doen, zoals een tocht lopen van 3 dagen een dag naar praag.
Nu is het ook de bedoeling dat we per tweetal een programma maken voor een dagdeel. Ik ben samen met iemand aangewezen om een Kookprogramma te maken. Maar nu is mijn vraag:

Wat zijn traditionele gerechten uit Tsjechië en zijn deze makkelijk en goedkoop te bereiden?

ook moet ik hierbij denken of de gerechten makkelijk te verkrijgen zijn. Het leek me namelijk leuk om gerechten te maken die uit het land zelf komen, natuurlijk kunne we ook wel aardappels koken, maar ja, dit is natuurlijk niet zo leuk.

Alvast bedankt!

Jon
 
Mijn favoriet dat ze overal in reastaurants wel hebben: Svíčková

633px-Praha_2005-09-25_sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1_na_smetan%C4%9B-00.jpg
 

kuurgast

Donateur
Bechertje schreef:
Couracka (zuurkoolsoep)
Bechertje;
Is de Tsjechische benaming van zuurkoolsoep geen Zelnacka?:confused:
En waar zijn de knoflook,spekjes en worst?

200 gram Zuurkool
200 gram Aardappelen
400 ml Melk
30 gram Bloem
200 ml Room
40 gram Boter
Zout
Komijn (Karwijzaad)

Snij de zuurkool, kook dit met zout en komijn tot het half gaar is. Snij de aardappels klein, doe dit bij de zuurkool en kook ze gaar. Dan de room en bloem toevoegen en even meekoken. Regelmatig roeren. Maak het milder met room en voor het serveren een beetje boter erbij.

Ik heb dit maar even vertaald voor jou. De Tsjechische karakters invoegen lukt me nog steeds niet :fool: sorry, maar dat komt nog wel.
iets vaker reageren, mischien gaat het dan goed komen.
Dobrou noc, Kuurgast.
 

pepo

† In Memoriam
Couracka (zuurkoolsoep)
Bechertje;
Is de Tsjechische benaming van zuurkoolsoep geen Zelnacka?:confused:
En waar zijn de knoflook,spekjes en worst?
Couračka, evenals zelňačka, zijn zuurkoolsoep variaties. Zelňačka wordt verrijkt met gerookt vlees (uzené maso) of (stukjes) worst.
Knoflook is niet gebruikelijk.
En geen komijn, maar karwijzaad gebruiken!
 

Tsjechisch eten

Voorgerechten en bierkruiden



Hamrolletje gevuld met mierikswortel

Hamrolletje is een feestelijk Tsjechisch voorgerecht. Het is een heel eenvoudig, mooi ogend en tegelijkertijd heerlijk gerecht.

Ingelegde Hermelin-kaas

Camembert is een rijpende kaas met witte schimmel op het oppervlak - vergelijkbaar met Franse camembert. Ingemaakte wordt geserveerd als voorgerecht of een pittige lekkernij bij bier.

Verdronken

Drowned is een van de zeer populaire koudbierdelicatessen. Dit zijn gesneden spek met uien gemarineerd in zoetzure augurk, meestal gevuld in een grote fles.

Bij

Net als de verdronken en gepekelde camembert, worden de apenstaartjes meestal geserveerd met bier. Dit zijn plakjes vis gewikkeld in groenten en geladen in een zoetzure augurk.


Soepen



Knoflooksoep

Een eenvoudige soep die elke fijnproever zal waarderen vanwege zijn kenmerkende smaak en aroma van knoflook. Het wordt vaak geserveerd met kaas en broodcroutons.

Aardappel soep

Aardappelsoep met champignons

Aardappelsoep is lange tijd een van de traditionele Tsjechische gerechten geweest. Misschien heeft elke Tsjechische familie zijn eigen recept bedacht voor de "beste" aardappelpannenkoek.

Runderbouillon met leverknoedels

Rundvleessoep met leverknoedels is een typisch begin van een klassiek Tsjechisch menu. We vinden het zowel in het menu van de meeste restaurants als tijdens de gezinslunch op zondag.


Hoofdgerechten



Varkensvlees, knoedels en zuurkool

Als je in Tsjechië vraagt welk voedsel hier het meest typisch is, zul je waarschijnlijk die varkensknoedelgroen ontdekken. Het is letterlijk synoniem met de traditionele Tsjechische keuken.

Ossenhaas

Ossenhaas met veenbessen

Rundvlees gegarneerd met roomsaus, gegarneerd met veenbessen en geserveerd met broodballetjes is een van de meest populaire Tsjechische gerechten.

Gebraden eend met rode kool

Gevogelte heeft altijd een vaste plaats gehad tussen de Oud-Tsjechische gerechten. Geroosterde eend, knoedels en kool - dit is nog steeds een van de meest aangename ideeën voor een feestelijke lunch voor de meeste Tsjechen.

Rundvlees met tomatensaus

Tomatensaus is een van de meest populaire Tsjechische sauzen. Geserveerd met rundvlees en broodballetjes.

Fruit knoedels

Fruit knoedels

Dumplings met fruit zijn een specifieke delicatesse van de Tsjechische keuken. Ze worden in verschillende varianten bereid als zuurdesem, aardappel of kaas. Het is gevuld met fruit.

Gebakken karper met aardappelsalade

Gebakken karper is een van de symbolen van Kerstmis. Het wordt geserveerd met een koude aardappelsalade en is een typisch Tsjechisch kerstavondgerecht.

Aardappelpannekoeken

Aardappelpannenkoek is een pittige aardappelpannenkoek. Het wordt geserveerd als bijgerecht, maar het smaakt ook heerlijk op zichzelf, vooral bij bier.


Nagerechten



Pannekoeken

Pannenkoeken zijn populair als dessert en als hoofdgerecht. Ze worden meestal bereid met jam of vers fruit.

Broodjes met pruimenjam

Broodjes met pruimenjam

Sprookjesachtige broodjes die niet alleen gevuld zijn met pruimenjam, maar ook met kwark of maanzaad.

Soufflé

Bublanina is een Tsjechische "universele" cake. Het kan worden bereid met verschillende soorten fruit, afhankelijk van wat er momenteel op de markt is.


Drankjes



Niet-alcoholische dranken

Tsjechen drinken meestal mineraalwater van hoge kwaliteit. De bekendste zijn Mattoni, Dobrá voda, Magnesie, Korunní of Bonaqua. Kofola is ook een erg populaire frisdrank. Het is een koolzuurhoudende drank van het cola-type, die in de jaren zestig van de twintigste eeuw is ontstaan als alternatief voor Coca-Cola en Pepsi.

Alcoholische dranken

Bieren

Tsjechen beschouwen bier als hun nationale drank, de productie ervan heeft hier een eeuwenoude traditie. Op de Tsjechische biermarkt vind je momenteel meer dan 470 soorten bier. De beroemdste Tsjechische bieren zijn onder meer Pilsner Urquell en Budweiser Budvar (in de wereld bekend als Budweiser). Bier wordt gedronken uit glazen van een halve liter en je betaalt er meestal voor van 17 tot 30 CZK (0,70-1,05 euro).

Fout

De wijnbouw gedijt het beste in Zuid-Moravië, maar er zijn ook beroemde wijngaarden in Bohemen. De volgende rassen worden het meest verbouwd: van witte wijnen Riesling, Chardonnay, Veltlínské zelené, Sauvignon en Müller-Thurgau, van rode wijnen dan Frankovka en Svatovavřinecké. U kunt meer te weten komen over Tsjechische wijnen op www.wineofczechrepublic.cz .

Becherovka

Becherovka is een kruidenlikeur. Het is gemaakt volgens een traditioneel recept, bevat Karlovy Vary-water, kwaliteitsalcohol, natuurlijke suiker en specifieke mengsels van kruiden en specerijen. Het werd in 1807 op de markt gebracht. Het wordt meestal alleen gedronken, maar de laatste jaren wordt het in de volksmond ook aan mixdrankjes toegevoegd.


Recept voor traditioneel Tsjechisch eten



Varkensvlees, knoedels en zuurkool

  • Bereidingstijd: meer dan 90 minuten
  • Plan voor 4 porties
  • Varkensvlees
Vlees
Voor de bereiding hebben we nodig: 800 g varkensnek of varkensschouder, 2 uien, komijn, zout.
Zout het gewassen en gedroogde vlees en bestrooi met komijn. Doe in een ingevette ovenschaal en besprenkel met gehakte uien. Besprenkel met water (of bouillon) en bak ongeveer anderhalf uur op hoge temperaturen. Roer constant zodat het gebraad niet uitdroogt. Als het vlees zacht is, legt u de bakvorm bloot om een korst te maken. Snijd het afgewerkte gebraad in plakjes. Het gebraden vlees zelf kan worden bestrooid met bloem en aan de kook worden gebracht.

Knoedels
Voor de bereiding hebben we nodig: 700 g aardappelen, 200 g grof meel, 80 g griesmeel, 2 eieren, zout.
Kook de aardappelen in hun schil, schil en rasp. Meng ze met bloem, griesmeel, eieren en zout. Met onze handen maken we een stevig deeg. Hieruit vormen we verschillende rollen met een diameter van ongeveer 6 cm. Leg ze in kokend gezouten water. Na een tijdje moeten de dumplings worden opgetild, zodat ze niet aan de bodem blijven plakken. Kook ze ongeveer 20 tot 25 minuten, verwijder ze dan en snijd ze in plakjes.

Groente
Voor de bereiding hebben we nodig: 700 g gesteriliseerde zuurkool of een halve krop rauwe kool, bloem, reuzel of ander vet, zout, suiker.
Fruit de ui in vet op een glas, bestrooi hem met twee eetlepels bloem en bak opnieuw. Voeg kool toe die in kleine reepjes is gesneden, zout, donkerder, giet een beetje water (of pekel als we kool hebben gesteriliseerd) en stoof. Tijdens verstikking geven we af en toe water. Ten slotte verzuren of verzoeten we naar smaak. Witte kool kan op dezelfde manier worden bereid als rode kool.

We serveren vlees, kool en dumplings met gebakken goederen samen op één bord en drinken ze met gekoeld bier. Eet smakelijk!

bron:
www.eu2009.cz
 
Bovenaan