Wat MOET je gezien hebben in Praag?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Langdurige renovatie van de Karelsbrug

De renovatie van de Karelsbrug, die twee decennia duurt, staat voor de deur. Een recente technische inspectie van alle Praagse bruggen onthulde dat het monument van Praag in zeer slechte staat verkeert. Op een schaal van 1 - 7 staat ze op de zesde plaats, wat zeven instortgevaren betekent. Rehabilitatiewerkzaamheden zullen volgens planning starten eind 2019 of begin 2020.

De brug werd tussen 2008 en 2010 grondig gerenoveerd, wat voor enige controverse zorgde. Het UNESCO Werelderfgoedcomité bekritiseerde dat de renovatiewerkzaamheden slecht waren gepland. De brug maakt deel uit van het Werelderfgoed en is een beschermd monument.

Bedrijven in opdracht van het stadhuis moeten de staat van de stenen blokken van de brug onderzoeken en beginnen met de reparatie van de houten ijsbrekers en de 14e boog die boven het eiland Kampa in de Mala Strana staat, waar de voegen tussen de stenen afbrokkelen en scheuren.

Daarna moeten de overgebleven bogen worden hersteld, wat ongeveer 20 jaar zou vergen. De renovatie van een boeg kost 45 tot 60 miljoen Kč (ongeveer 1,7 tot 2,3 miljoen euro). Het werk moet onopvallend worden uitgevoerd, zodat het zicht op de brug niet wordt aangetast.

De stad is momenteel op zoek naar een steengroeve voor geschikte stenen. Een van de kritieken van de vorige renovatie was dat de nieuwe stenen niet bij de oude pasten.

De houten ijsbrekers, die boomstammen die uit de rivier steken voor de brugpieren, moeten eerst worden vervangen. De dag van vandaag is 20 jaar oud, maar werd gemaakt van hout van slechte kwaliteit. De nieuwe ijsbrekers worden gemaakt van Tsjechische bomen.

De pilaren van de brug zijn in goede staat. Ze zijn voor het laatst gecontroleerd in 2016.

De bouw van de Karelsbrug begon in 1357 op de 9e dag van de 7e maand om 05:31 uur, waarbij het numerieke palindroom 135797531 werd gecreëerd. De tijd werd gekozen door astrologen, aangezien keizer Karel IV volgens de tijdgeest sterk bijgelovig was. De oorspronkelijke architect was een meester genaamd Otto, ook wel Otlín genoemd. De beroemde bouwmeester Peter Parler, die ook op de Praagse burcht werkte, zou na de dood van Otlín de bouw hebben overgenomen.

De Karelsbrug, toen de stenen brug genoemd, verving de bebouwing tussen 1158 en 1172, Judith Bridge, die zwaar beschadigd was door de overstroming van Magdalenen in 1342.

Een verhaal zegt dat op aanraden van keizer Karel IV eieren zijn gebruikt om de mortel te versterken. Een onderzoek dat tijdens de laatste verbouwingswerkzaamheden werd uitgevoerd, had gemengde resultaten. Sommige wetenschappers beweerden in 2008 sporen van eiproteïne te hebben gevonden. Twee jaar later zei dezelfde universiteit dat deze resultaten gebreken vertoonden. Het mengsel van kwark en wijn kon echter worden gedetecteerd.

Tot 1841 was de Karelsbrug de enige brug over de Moldau in Praag. De beelden op de brug maakten geen deel uit van het oorspronkelijke ontwerp, maar werden geleidelijk toegevoegd in de 17e eeuw. Het standbeeld van St. Johannes van Nepomuk werd in 1683 geïnstalleerd en is het oudste figuur op de brug.

De brug werd meerdere keren beschadigd tijdens overstromingen. Een overstroming in 1432 beschadigde drie pijlers. In 1496 brak de derde boog, gezien vanuit de Oude Stad, aan op inspanningen om een kolom te versterken. Reparaties zijn voltooid in 1503.

In september 1890 werd de brug beschadigd door een nieuwe overstroming. Boomstammen die in het rivierwater afdreven zorgden ervoor dat drie bogen en twee pilaren instortten, andere gedeeltelijk werden beschadigd. De reparatie duurde twee jaar en de brug werd heropend op 19 november 1892.

Tijdens de overstroming vielen twee beelden in de rivier. Het standbeeld van Sint-Kajetan is vervangen door een kopie. En de beeldengroep met St. Ignatius werd in de jaren 1928-1938 vervangen door de heiligen Cyril en Methodius. De Byzantijnse geleerden en priesters bedienden de christelijke bekering van de Slavische volken en worden daarom Slavische apostelen genoemd.

Bron: tschech.news (Google vertaling)
 
Even over de dierentuin in Praag... Maar weinig mensen weten dat er een ontzettend leuke, alternatieve manier is om erheen te gaan: namelijk per boot over de Moldau!
Nu op de website van de bootmaatschappij merk ik op dat er ook een stopplaats voorzien is aan de cech brug meer noordelijker op de Moldau. Klopt dit, want mijn Engels is niet zo goed.
Wij plannen in de 3e week van augustus een trip naar Praag en zouden graag met de boot de zoo willen bezoeken.
 

kuurgast

Donateur
Ginger and Fred was de oorspronkelijke naam van dit pand, wat dienst doet als kantoorgebouw in de nieuwe stad. De naam was gebaseerd op Ginger Rogers en Fred Astaire, omdat het leek op een dansend paar. Uiteindelijk is daar ook de nieuwe naam op gebaseerd, het Dansende Huis (Tancici Dum).
.................................................................
Uiteindelijk is het geen openbaar gebouw geworden, maar een kantoorpand. Dit vond hij jammer. Echter op de bovenste etage zit een restaurant met prachtig uitzicht over de Moldau, maar dit is vrij sjiek en duur.
Twee verdiepingen die eerder gebruikt werden als kunstgalerie, werden omgezet in een 21-kamer vier-sterren hotel met uitzicht op de Praagse Burcht en rivier de Moldau.
Hoogtepunt voor de gasten zijn appartementen in de torens met de namen Ginger Royal Suite en Fred Royal Suite, die direct uitzicht op de Praagse Burcht bieden. Bron prague.tv/en.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ervaar retro Tsjechoslowaakse kerst in Galerie Tančící dům.

Een grote tentoonstelling in de Dancing House Gallery duikt in het verleden van Kerstmis
In de jaren '70 en '80 kun je een glimp opvangen van Kerstmis in Tsjecho-Slowakije in de nieuwe tentoonstelling Retro zima za socíku (Retro winter onder socialisme) op drie verdiepingen van de Dancing House Gallery. De tentoonstelling loopt tot 3 maart 2019.
Retro zima omvat bijna 1.300 objecten uit privécollecties of geleend van Barrandov Studios en Czech Television. Deze omvatten kostuums gedragen door Jiřina Bohdalová op populaire tv-shows.

Voor sommigen is de tentoonstelling een reis met herinneringen, en voor anderen is het een glimp van een vreemde wereld die ze nooit hebben meegemaakt.
De met glas omhulde begane grond van de Dancing House Gallery zal enkele maanden worden verlicht en is omgetoverd tot een verouderde versie van het warenhuis Kotva, vol met oude kerstdecoraties, kleding en originele spullen uit Tsjecho-Slowakije.
Er is een rijkversierde boom, een auto die geschenken laat vallen en een replica van een typische flat waar de voorbereidingen voor kerstavond in volle gang zijn. De keuken heeft toestellen van Eta en Tesla, waar geen enkele familie zonder was.

Onderdeel van de tentoonstelling is een privécollectie speelgoed uit de jaren '70 en '80 van een museum in Rychnov nad Kněžnou. Sommige voorwerpen uit het 50 jaar oude museum zijn nog nooit eerder tentoongesteld.
Er is een kinderverdieping met een interactief kindergedeelte met originele illustraties van verschillende kinderillustrators en geanimeerde tv-shows. Kleine bezoekers kunnen maskers maken die verband houden met de vakantie. Er is ook een kinderhoek met traditionele bouwstenen van Seva.
Tijdens de tentoonstelling worden verschillende wedstrijden georganiseerd voor alle leeftijdsgroepen.

Er is ook een plank in de galerij waar kinderen brieven naar Ježíšek (Baby Jesus) kunnen sturen. In de Tsjechische traditie brengt Ježíšek cadeaus op kerstavond. Sinterklaas plus een engel en duivel komen op de avond van 5 december, maar alleen om snoep of kleine traktaties uit te delen. Father Christmas komt niet voor in het lokale systeem.

De laatste verdieping kijkt in de jaren '70 en '80 naar het dagelijks leven in Tsjecho-Slowakije en is gewijd aan elektronica en andere dagelijkse behoeften. De producten van toonaangevende nationale bedrijven zoals Madeta, Kofola, Eta, Fatra, JAWA, Tesla en anderen worden tentoongesteld.
De tentoonstelling toont de originele producten en voedselverpakking, en er is periodekleding die gekocht, op bestelling gemaakt of thuis gemaakt kan worden volgens ontwerpen in tijdschrift Burda.

De tentoonstelling is elke dag tot 3 maart 2019 geopend van 9.00 uur tot 20.00 uur in de Dancing House Gallery.
Bronnen prague.tv/en + nl-nl.facebook.com/galerietancicidum.
 

kuurgast

Donateur
Botanické zahrady/Botanische tuinen van Praag

Een minder toeristische plek in Praag is de Botanische tuin in de wijk Troja, nabij de beroemde dierentuin. Komende tijd wordt de ingang veranderd en er zijn ook nog andere bouwplannen, volgens een artikel op prague.tv/en.

Ondertussen is er genoeg te zien, beleven en te doen:
Inspiratie voor kerst kan je opdoen van 22 november tot 1 januari, dankzij de nieuwste trends in decoraties en feestelijke arrangementen. Op 24 en 25 november kan je zelf aan de slag om een kerststuk te maken.

Nieuwe foto-wedstrijd met ZEISS tot 30 april 2019

De foto moet worden gemaakt in de botanische tuinen van Praag. Foto's van verschillende thema's kunnen het hele jaar door worden geüpload. Elke maand wordt er een winnaar geselecteerd.
Op de Facebook-pagina van de Botanische Tuin kun je ook stemmen op de mooiste foto's.
In mei 2019 selecteert de jury 12 winnaars uit alle ontvangen foto's.
Zie meer op facebook.com/BotanickazahradahlmPrahy + prague.eu/en.
 
Bovenaan