Wat MOET je gezien hebben in Praag?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
SIGNAL FESTIVAL PRAAG.

995193_493907947353905_1370207326_n.jpg


Van 17 tot 20 oktober wordt in de historisch binnenstad van Praag een lichtfestival georganiseerd.

Programma oa:
- 4 architectonische video mapping projecties.
- 25 lichtkunst installaties en interventies in de openbare ruimte.
- Live stille concerten in de straten.
- club evenementen.
- educatief programma: workshops, seminars, presentaties, discussies.

Zie voor meer info signalfestival.com/en/ en facebook.com/SignalFestival.
 

Ad Verschoor

Donateur
Praag best gewaardeerde stad

Praag_december-h307b580x1261y1292x22939y21710.jpg


Praag is onder de bezoekers van Reisgraag.nl de best gewaardeerde stad in de maand december. Bezoekers van Praag lieten hun ervaring met deze stad achter en hieruit is gebleken dat de stad gemiddeld een 8,5 krijgt in de feestmaand. Hiermee wint de bestemming van Londen en Berlijn.

Populaire stad voor stedentrip
De hoofdstad van Tsjechië wordt steeds populairder als bestemming voor een stedentrip. Waar eerder de steden Londen en Berlijn het populairst waren in december, staat nu Praag op nummer één. Londen en Berlijn staan wel in de top drie best gewaardeerde steden. Met een 8,4 staat Londen op een mooie tweede plek en Berlijn met een 8,0 op de derde plek.



Bezienswaardigheden best gewaardeerd
De vele bezienswaardigheden in Praag worden met gemiddeld een 9,3 het best gewaardeerd. Ook de cultuur in de stad wordt goed gewaardeerd en krijgt een 9,0. De restaurants en de ligging van de stad krijgen beide een 8,7. Het uitgaan scoort het laagst met toch nog een 7,5 gemiddeld. Er zijn in totaal 48 ervaringen ingevuld over de stad Praag.

Ervaringen bezoekers
De ervaringen van de bezoekers van Praag zeggen allemaal hetzelfde: Praag is een prachtige historische stad, wat tijdens de feestdagen nog beter tot zijn recht komt. Bezoekers laten namelijk weten dat Praag een stad is met veel bezienswaardigheden, die door middel van een gids erg interessant zijn om te bekijken. Ook is alles goed te bezoeken met het openbaar vervoer en moet je echt de beroemde bruggen van de stad gezien hebben. De stad heeft in december zowel overdag zijn charmes als 's avonds, omdat Praag helemaal in kerstsfeer is gebracht. Kerstmarkten, het proeven van Praagse lekkernijen en de vele versierde winkeltjes bezoeken mogen zeker niet ontbreken bij een bezoek aan Praag in december.

Historisch Praag
Praag is een bestemming die prima het hele jaar door bezocht kan worden. De barokke uitstraling en het historische centrum van Praag zorgen voor een uniek gezicht. Praag is opgedeeld in tien wijken, die ieder weer een eigen karakter hebben. In de hele stad zijn in december kerstmarkten te vinden, van klein tot groot. De gemiddelde temperatuur is in december 0ºC, maar vaak ook met temperaturen onder nul. Grote kans dus dat er een mooi pak sneeuw ligt!

Bron: Reisgraag.nl
 

kuurgast

Donateur
Het uitgaan scoort het laagst met toch nog een 7,5 gemiddeld.
Dat komt waarschijnlijk omdat men niet weet waarheen te gaan in Praag.
Er zijn genoeg café's en disco's in Praag, maar je moet van tevoren wel uitzoeken waar die zijn, anders vind je ze niet.
Vooral op expats.cz staan de meest populaire tips voor uitgaan in Praag en praag-nu.nl geeft ook leuke info.
Natuurlijk kunnen ze ook dit hele topic doorlezen wat vol staat met tips en links. :D
 

kuurgast

Donateur
Olympijský park v Praze.


7 t/m 23 februari Olympisch Park in Praag 7 - Letná ,in het kader van Olympische Spelen in Sochi.
Grote ijsbaan ,curling ,ijshockey ,sneeuwpark voor langlaufen ,biatlon en meer.
Op een groot scherm zijn live-uitzendingen van de wedstrijden in Sochi en interactieve interviews met atleten te zien.
Dagelijks open van 10:00 tot 22:00uur ,zie olympijskypark.cz.
 

kuurgast

Donateur
De 51ste Matějská Pout'/kermis is 1 maart begonnen in Holešovice
,Praag 7.
Dit is de grootste kermis van Tsjechië en eindigt op 21 april.
Men verwacht door het zachte winterweer een hoger bezoekersaantal dan vorig jaar toen er veel sneeuw en kou was.
Er staan naast traditionele onderdelen een groep van Nederlandse attracties die erg worden gewaardeerd door de mensen in Praag.
Openingstijden:
dinsdag - vrijdag 14:00-21:00
zaterdag - zondag 10:00-22:00
 

kuurgast

Donateur
Mesto_na_kole_2014_vizual.jpg


12 + 13 April Město na kole/Stad op de fiets.
Groot evenement met van alles rondom fietsen voor jong en oud.(gratis toegang)
Rašínovo nábřeží is aan de oever van de Vltava tussen de bruggen Jiráskův most en Palackého most.
Dit is mooi te combineren met de paasmarkten in Praag die 5 april beginnen.
 

kuurgast

Donateur
0422bajofondo_plakat_1401461586.jpg


United Island: Prague International Music Festival 19 t/m 21 juni 2014.


Tijdens United Island, Prague International Music Festival wordt Praag omgetoverd tot één groot muzikaal feest. Op dit grootste openluchtfestival van Praag nemen zoals elk jaar nationale en internationale groepen en muzikanten deel.
Wereldmuziek en Afrikaanse ritmes komen samen. Het festival vindt van oudsher plaats in het historische centrum van Praag, op het Vltava eiland en de nabijgelegen rivieroevers. Dit 3-daagse festival is één van de muzikale hoogtepunten van de zomer.
De Nederlandse band When We Are Wild staat zaterdag de 21ste op het hoofdpodium van 19:00 - 20:00uur.

Je kan het festival bereiken met de metro vanuit het stadscentrum.
 

kuurgast

Donateur
Deze dagen staat Praag in het teken van 25 jaar vrijheid ,zie prague.eu/en + festivalsvobody.cz + facebook.
Bijzonder is 17 november een concert van het Roma koor Čhavorenge met het Czech Philharmonic orkest.
Artikel over het koor op radio.cz/en. Het concert wordt ook uitgezonden op Český rozhlas.

Er is nu een nieuwe Engelse versie van Jára Cimrman zijn toneelstuk "Záskok" met als titel "The Stand In".
Dit stuk wordt opgevoerd in het Žižkovské divadlo Járy Cimrmana op 22 november en 30 december zie zdjc.cz.

29 November gaan de lampjes in de kerstboom weer aan op Staroměstské náměstí/oude stadsplein waarna de kerstmarkten beginnen. Enkele kerstmarkten beginnen al eerder in Praag zie vanocnitrhy.cz.
 

kuurgast

Donateur
CityZapper.nl Praag.

Inspirerende reis- en lifestylewebsite met nieuws over hotspots, cultuur en voedsel/restaurants in wereldsteden.

CityZapper is vooruitstrevend en modern. Met dagelijkse updates en nieuwsberichten over cultuur, lifestyle, mode en nieuws uit wereldsteden is CityZapper altijd actueel. En dat al sinds 2002.

Naast dagelijks nieuws en uitgebreide reportages heeft de bezoeker toegang tot meer dan 90 uitgebreide cityguides met unieke tips over leuke restaurants, trendy bars, verborgen winkels, interessante musea en meer. Voor de ‘verborgen schatten’ in verschillende wereldsteden is CityZapper het juiste adres. De site is de plek waar reislustige en trendgevoelige consumenten met mooie beelden en korte teksten regelmatig terugkomen voor inspiratie. Niet alleen via de website, maar ook in de twee maandelijks verstuurde nieuwsbrief en de apps.

Ontdek met de CityZapper app de highlights en verborgen plekjes die Praag te bieden heeft! De app geeft je uitgebreide en unieke informatie over bijzondere plekken in Praag. Navigeren gaat snel en eenvoudig met het interactieve wiel. Hierop staan verschillende categorieën vermeld: van uitgaan en musea tot restaurants en bezienswaardigheden. Verken de stad als een local met unieke tips van plaatselijke bewoners, luchtvaartpersoneel en expats.

- De app werkt geheel offline, dus geen datakosten!
- Unieke en actuele informatie.
- Sla je lievelingsplekken in de stad op in je favorieten.
- GPS-functie: de app geeft aan welke hotspots in de buurt zijn.
 

Ad Verschoor

Donateur
De mooiste panorama's van Praag

Introfoto.jpg


Praag wordt ook de Gouden Stad aan de Moldau genoemd. En dat is niet voor niks: het is een bijzonder mooie en sfeervolle stad met veel water, stedelijk groen, prachtige architectuur en talloze monumenten die tot het Unesco-werelderfgoed behoren. Natuurlijk is het de moeite waard om door Praag te wandelen en al dit moois te bekijken. Maar wil je een goed totaalbeeld van deze schitterende stad, dan is het raadzaam om een wat hoger gelegen plek op te zoeken, zodat je kunt genieten van een fantastisch panorama. Dit zijn de mooiste Praagse vergezichten op een rij.

Malá Strana: Petřín- heuvel en uitkijktoren
Malá Strana is een van de oudste wijken van Praag, gelegen tussen de rivier de Moldau en de Praagse Burcht. Wil je een weids uitzicht over dit mooie historische stadsdeel? Dan zit er niets anders op dan de heuvel Petřín te beklimmen of het kabeltreintje te nemen, wat trouwens beide erg leuk is. Vanaf de Praagse Burcht of vanuit de Vrtba-tuinen heb je ook een redelijk panorama, maar dat valt in het niets bij het vergezicht vanaf de Petřín-heuvel. Heb je energie over en wil je nog verder over de stad uitkijken? Beklim dan 299 treden van de 60 meter hoge Petřín-toren, een stalen constructie uit 1891 die aan de Franse Eiffeltoren doet denken.

Petrintoren.JPG


Oude Stad: Kruittoren, Raadhuis en Hotel Prince U
Ben je in de Oude Stad (Staré Město) en wil je de prachtige historische gebouwen, rode daken, smalle straatjes en mooie pleinen van bovenaf bekijken? Dan is het de moeite waard om de gotische Kruittoren te beklimmen of in het veertiende-eeuwse Raadhuis naar boven te gaan. Een mooi uitzicht over het plein van de oude centrum (Staroměstské Náměstí) heb je vanaf het dakterras van het chique hotel U Prince. Het is overigens af te raden om hier rond het hele uur heen te gaan: er staan dan duizenden toeristen op het plein om het astronomische uurwerk aan de zuidelijke muur van het Raadhuis te bewonderen, waardoor je van al het Unesco-werelderfgoed maar weinig ziet.

Kruittoren.jpg


Moldau en Praagse Burcht: café Slavia
Een lekkere cappuccino in een stijlvol art deco-interieur en dan genieten van een fantastisch uitzicht over de Moldau en in de verte de Praagse Burcht? Dat kan in Kavárna Slavia, dat tegenover het Nationale Theater ligt en in het verleden een drukbezochte ontmoetingsplaats was voor de Tsjechische avant-garde, mensenrechtenactivisten, dissidenten die zich tegen het communistische regime keerden en talloze bekende musici en schrijvers. Probeer een plekje bij het grote raam aan de voorkant te bemachtigen, blijf lekker lang zitten en bestel een grote punt Sachertorte of Apfelstrudel bij je koffie. Een iets minder mooi interieur en minder historische waarde, maar een net zo prachtig uitzicht vind je op het terras van Klub Lavka.

Klub+Lavka.jpg


Hele stad: Televisietoren Zizkov
Ook buiten het centrum zijn verschillende plekken die een prachtig panorama bieden. Een van die plaatsen is Televisietoren Žižkov, die vernoemd is naar de gelijknamige westelijke stadswijk waarin hij staat. Met de supersnelle lift zit je binnen een paar tellen op 95 meter hoogte. Hier zit het observatorium van waaruit je 360 graden rondom over Praag kunt uitkijken. Een glaasje wijn en heerlijk lunchen of dineren met een adembenemend vergezicht over de stad? Dat kan vanuit het restaurant, dat op 63 meter hoogte aan de toren ‘hangt’. Een goede tweede qua uitzicht over de gehele stad is overigens het Nationaal Monument op de Vitkovheuvel, niet ver van de Žižkovtoren.

Zizkov-tvtoren.jpg


Bron: StedenTripper.com
 

Ad Verschoor

Donateur
Informatie en tips Praag, Karelsbrug, Moldau

Praag is een van de mooiste steden ter wereld. Door zijn schoonheid heeft de stad in de loop der eeuwen vele bijnamen gekregen zoals: de Gouden Stad en Stad met de Honderd Torens. Dit is ook wel terecht, want de geschiedenis komt je op elke hoek tegemoet in deze eeuwenoude stad. De ligging van de stad is ronduit prachtig, langs de brede, bochtige rivier de Moldau (Vltava). Barokke kerken, paleizen, burchten en andere eeuwenoude monumenten verheffen zich langs de oevers.

De uitgaansmogelijkheden in Praag zijn een andere attractie van deze culturele hoofdstad. Het is dan ook de ideale bestemming voor een Stedentrip of een "weekendje Praag". Het is gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig, bus, trein of met je eigen auto.

De stad Praag is een doolhof van binnenplaatsen, pleinen en oude steile straatjes en steegjes. Het historische centrum is verrassend klein en de rivier komt u altijd wel weer ergens tegen.

Het oude centrum bestaat uit vijf stadsdelen, die nog in perfecte staat verkeren. Op de rechteroever van de Moldau liggen Stare Mesto (Oude Stad), de Joodse wijk Josefov en Nove Mesto (Nieuwe Stad). Aan de overkant liggen Hradcany (Burcht) en aan de voet daarvan Mala Strana (Kleine Zijde).

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de wereldberoemde Karelsbrug (Karluv Most). Rijen heiligenbeelden sieren de brug, die tegenwoordig vooral door toeristen, muzikanten, portretschilders en sneltekenaars bevolkt wordt. Vanaf het einde van de Karelsbrug heeft men een mooi uitzicht over het romantische Kampa eiland met zijn "Praags Venetie".

In de wijk Stare Mesto vind je de meeste cafe's, restaurants, terrasjes, hotels en markten.
In het hart van deze prachtige buurt ligt ook het beeldschone marktplein Staromestske Namesti (Oude-Stadsplein). Het plein wordt omringd door een aantal historische gebouwen zoals het Kinsky Paleis en de St. Nicolaaskerk. Aan het smallere gedeelte van het plein staat het Staromestske Radnice (Stadhuis van de Oude Stad). De meeste toeristen komen naar het plein om het astronomisch uurwerk, uit het jaar 1410, in werking te zien. Het oude uurwerk brengt elk heel uur een kleine voorstelling met klokkenspel op gang.

Het belangrijkste gebouw van Tsjechie is toch wel de Praagse Burcht. De president en de regering zetelen in deze eeuwenoude burcht. Met zijn vele kerken, pleinen, straatjes en stegen vormt de bij de Praagse Burcht behorende wijk Hradcany een stad in een stad. Hier bevindt zich ook het "Het Gouden Straatje". Het schilderachtige straatje met zijn prachtige huisjes wordt ook wel het Alchemistenstraatje (Zlata Ulicka) genoemd en is naast de Karelsbrug een van de drukstbezochte bezienswaardigheden van Praag. Op het "Derde Burchtplein" vind je de St.-Vituskathedraal, tevens de grootste kathedraal van Tsjechie.

Josefov is de voormalige Joodse wijk van de stad.
Aan een geschiedenis van meer dan tien eeuwen, kwam een tragisch einde met de deportatie van de Joden door de nazi`s. Er zijn nog zes synagogen bewaard gebleven, waarvan er twee nog gebruikt worden als synagoge. In het hart van deze wijk ligt de prachtige "Parijse straat" (Parizska), met zijn vele winkels en hotels. De Oude Joodse Begraafplaats is een van de indrukwekkendste ter wereld. De oudste grafsteen dateert van 1439, de laatste van 1787. Je kunt de begraafplaats alleen bezoeken met een gids.

Het ongeveer 700 m lange Wenceslasplein is eigenlijk meer een boulevard dan een plein. Het altijd levendige plein wordt omgeven door talrijke hotels, pensions, restaurants, cafe's, disco's, winkels en bioscopen. Men vindt er bijvoorbeeld het prachtige art nouveau Hotel Europa (Hotel Evropa) evenals het Nationaal Museum. Het Wenceslasplein kent een bewogen geschiedenis. In 1968 werd hier door Russische tanks een einde gemaakt aan de "Praagse Lente" en in 1969 voerde Jan Palach hier zijn protest uit tegen de bezetter. In 1989 vierden de Tsjechen er samen met Vaclav Havel en Alexander Dubcek de val van het voormalige communistische regime.

Vervoer: stedentrip - vliegtuig - treinreizen
Door de populariteit van Praag is de stad makkelijk te bereiken. Diverse reisbureau`s bieden goedkope reizen, vliegtickets en stedentrips aan naar de Tsjechische hoofdstad. Bij het vervoer naar de stad kunt u kiezen uit busreizen, treinreizen, vliegtuig en uiteraard met de auto. Meestal boek je bij de touroperator een stedenreis inclusief accomodatie.
Voor toeristen die zelf een los hotel, appartement, pension of hostel willen boeken, is er een ruime keuze voorhanden. Het aanbod varieert van goedkope pensions en jeugdherbergen tot zeer sjieke 5 sterren hotels. Tevens zijn er diverse campings in de directe nabijheid van de hoofdstad.

Het aantal bezienswaardigheden in Praag is te groot om ze allemaal te kunnen beschrijven. Het is ook een heerlijke stad om uit te gaan. In elke wijk zijn er gezellige cafe's en restaurants. De muziek en cultuurliefhebbers komen ruimschoots aan hun trekken, gezien het grote aantal clubs, disco's, theaters, opera en concertgebouwen.

Tips: bezienswaardigheden & uitstapjes
Enkele attracties die zeker een ook een bezoek tijdens je vakantie in Praag verdienen zijn:

* Obecni Dum met de prachtige Smetanazaal (Smetanova Sin). Een van de mooiste gebouwen in Praag, met veel Jugendstil en art nouveau kenmerken. Bezoek ook het inpandige grand café.

* Prasna Brana. Deze kruittoren kun je beklimmen met als resultaat een prachtig uitzicht over de rode daken van de Oude Stad.

* Klementium. Hier bevinden zich o.a. de Nationale Bibliotheek en een sterrenwacht.

* Cafe Slavia. Het beroemde koffiehuis waar veel schrijvers, musici en kunstenaars een rekening hadden uitstaan. Mooi uitzicht op de Moldau.

* Lanterna Magika. (Toverlantaarn) Theatervoorstellingen met behulp van film en geluid.

* U Fleku. Het beroemdste biercafe van Praag. Is wel erg toeristisch geworden met de daarbij behorende prijzen. Zodra je glas leeg is wordt er onmiddelijk bijgeschonken.

* Kinderopera Praag. (Detska Opera Praha). Geeft regelmatig uitvoeringen, ook leuk voor volwassenen.

* Black Light Theatre (Divadlo Image). Shows met licht, dans, mime en muziek.

* Staropramen Brewery Visitor`s Centre. Een bezoek aan de brouwerij van het befaamde Praagse biermerk Staropramen.

* Smetana Museum. Opgedragen aan de componist Bedrich Smetana. Het museum is gehuisvest in een gebouw vlakbij de Karelsbrug aan de rivier de Moldau.

* Nationaal Museum (Narodni Muzeum). Aan de kop van het drukke Wenceslasplein. Regelmatig wisselende tentoonstellingen.

* Rudolfinum. Concertgebouw en zetel van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest.

* Nationaal Marionetten Theater (Narodni Divadlo Marionet). Het beste poppentheater in Praag.

Bron: vakantieinfo.com
 

kuurgast

Donateur
Vanaf 28 februari t/m 19 april is er weer Matějská pouť / kermis in Praag.
Dit is de grootste kermis in Tsjechië met 120 attracties waaronder diverse uit Nederland.
De grootste Nederlandse attractie is daar aanwezig de Free Fall Tower met een vrije val van 80 meter.
Leuk verslag uit 2011 over deze kermis van een Nederlandse kermisexploitant kan je zien hier.
 

kuurgast

Donateur
24 oktober Novoměstský krajáč Festival van originele regionale producten.
Novoměstské radnici/Nieuwe stadhuis in Praag, gratis toegang.

Vrijdagavond 30 oktober is er een unieke Halloweenwandeling in Praag!
Vanaf 18.00 uur route Václavské náměstí/Wenceslausplein naar Staroměstské náměstí/oude stadsplein.
Duik de verkleedkist in en loop mee als spook, Dracula, etc met honderden andere gekostumeerde mensen.

1441624665_11231100_896882570387111_3953425258687277415_o.jpg
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan