Wat MOET je gezien hebben in Praag?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
images
images


De winter is in aantocht daarom is er 13 en 14 oktober Festival Aprés Ski aan de Rašínovo nábřeží in Praag2.
Geen saaie hal met tentoonstelling maar buiten langs de waterkant wordt van alles georganiseerd. Decor van een bergdorp compleet met sneeuw en sneeuwballengevecht, leveranciers, top van de snowboarders en freeskiërs vertonen hun kunsten, vermaak voor jong en oud.
 

Ad Verschoor

Donateur
Winterse taferelen in sprookjesachtig Praag

Vanaf 1 december kun je kennismaken met typisch Tsjechische tradities op de befaamde kerstmarkten van Praag. Laat je betoveren door het winterse landschap, shop voor authentieke kerstgeschenken en doe je tegoed aan lekkernijen als trdelník en hete punch. Voor wie graag meer wil dan winkelen, is er genoeg te doen. Op minder dan anderhalf uur rijden ligt het authentieke dorpje Monínec, waar je een dagje in alle rust kunt skiën.

Sprookjesachtig winters Praag
Er zijn twee grote kerstmarkten in Praag: op het Wenceslas Plein en het Oude Stadsplein, beiden zijn van 1 december tot 6 januari geopend. Op het Oude Stadsplein vind je een gigantische versierde kerstboom die het eerste weekend van december feestelijk wordt “aangestoken”. Kerstmis in Tsjechië staat bol van tradities: zo wordt er zelfs een beloning uitgeloofd aan de Tsjech die de kerstboom aan het stadsbestuur tipt die uiteindelijk op het Wenceslas Plein staat. Op de kerstmarkten maak je kennis met de Tsjechische cultuur: geniet van lokale delicatessen als hete punch (punč), een glaasje glühwein (svarene vino) of de Tsjechische opgerolde lekkernij met amandelen en suiker (trdelník). In en om de stad vind je zangkoren, optredens en concerten die zorgen voor een authentieke kerstsfeer. Kerstinkopen doen in Praag is extra gezellig als de stad bedekt is met een sneeuwlaagje. Wie genoeg heeft van het winkelen, kan één van de vele Praagse musea bezoeken, zoals het Centrum Voor Hedendaagse Kunst (DOX) of het kunstmuseum AMoYA.

Gemoedelijk skiën op 1,5 uur van Praag
Rondom Praag is er ook 's winters genoeg te doen. Op slechts 1 uur en 15 minuten rijden richting het zuiden, ligt het rustieke dorpje Monínec, waar je kunt overnachten in het plaatselijke hotel, één van de gasthuizen of je intrek nemen in het appartementencomplex. Vanuit de twee restaurants heb je uitzicht op het landschap van de streek Český Merán, dat volgens kenners doet denken aan het Italiaanse landschap Merano. In Monínec is er een kleinschalig skiresort op de 724 meter hoge berg Javorová, voor wie - indien er sneeuw ligt - graag een dagje gemoedelijk wil skiën of langlaufen. Volwassenen betalen 20 euro per dag en voor kinderen kost het 15 euro. Kleine avonturiers kunnen zich uitleven op het tubing traject, waarbij je op een rubberen band van de piste afsnelt.

Bron: tourpress.nl
 

kuurgast

Donateur
Goed gevonden Ad. :toppie:
Voor alle informatie over Monínec de website moninec.cz/zima/en/.

Zag eerdere berichten over rommelmarkten en antiek bij deze nieuwe update:
De 30ste Veletrhy starožitností Antique/Antiekbeurs is van 8 t/m 11 november in het Novoměstské radnice ,
adres Karlovo náměstí 1/23 ingang aan de ulice Vodičkova.

Pravý bleší trh Praha/vlooienmarkt in Praag is iedere tweede zaterdag van de maand aan het water op het Palackého náměstí en de laatste zaterdag van de maand op het Tylovo náměstí. Zie de website prazsketrhy.cz met onderaan google vertaalkeuze.

Antik trhy/Antiekmarkten Buštěhrad op de vrijdagmorgen 9 en 23 november en 14 december.
Op de zaterdagenochtenden aansluitend aan de antiekmarkten is er Bleší trhy + farmářské trhy/rommelmarkt + boerenmarkt.
 

kuurgast

Donateur
In het weekend van 1 en 2 december zal een aantal monumenten van het historische centrum van Praag toegankelijk zijn, gratis of voor een symbolisch bedrag in verband met de viering van de 20ste verjaardag van Praag en UNESCO.
Praag is in 1992 opgenomen op de lijst van de UNESCO.
Zie de website praguewelcome.cz waar een lijst van deelnemende monumenten staat.
 

kuurgast

Donateur
images


In Praag Holešovice is op 7 en 8 december voor de 4e maal een mode-, design- en sieradenmarkt met aanvullend programma.
Zie website lovemusic.cz/holesovice-fashion-market.

Van 6 t/m 9 december Design Supermarket aan de Na Poříčí 26, Praag 1.
Design Supermarket wordt de moeder van alle design-georiënteerde kerstmarkten genoemd in Praag.
Een evenement van aanstaande jonge Tsjechische ontwerpers die hun nieuwste persoonlijke werken exposeren en presenteren; deze zijn tevens te koop.

Andere is Dyzajn Márket op 16 december. Zie voor info expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Tentoonstelling van Matchbox speelgoed tot 1 april 2013.

In het museum van decoratieve kunst upm.cz staan tot 1 april zo'n 1500 van de bekende autootjes die vooral populair waren in de jaren '50.
Er zal een speelhoek voor kinderen zijn waar ze met Matchbox mogen spelen volgens praha.eu.

matchbox4x.jpg

Al vind ik dit meer op "onze" gouden koets lijken.
 
Dat zeg je nu Dieter geen kinderen mee laten spelen, ik heb er zeker een paar honderd staan en de kinderen hebben er altijd mee gespeeld, en mogen het nog.
Enkele auto`s heb ik inderdaad nog in de verpakking en daar mogen ze niet mee spelen maar dat weten ze.


1500 is niet zo veel , afhankelijk van welke jaren ze tentoonstellen.
 

kuurgast

Donateur
Het is mooi, meeslepend, magisch en het heeft een hippe naam: video mapping. Een projectietechniek uit de entertainmentindustrie die ieder oppervlak lijkt te veranderen in een videoscherm. Er ontstaat een optische illusie tussen 2D en 3D, tussen projectie en realiteit. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij het projecteren op gebouwen.
Vorig jaar was dit te zien op de gevel van de beroemde astronomische klok van Praag en dit jaar willen ze (in of vanaf?) begin mei dit herhalen maar dan op 7 andere gebouwen......
Tot nu toe is er nog niet echt iets mee gedaan in Praag......Máár zaterdagavond 23 maart 2013 zijn er twee shows die worden geprojecteerd op de gevel van Betlémská kaple/Bethlehemkapel (Oude Stad) om 20:30 en 21:30.
Het is een uitbeelding van de Hussieten geschiedenis.
Teksten zijn naast het Tsjechisch ook in Engels voor de toeristen.Bron:praha.idnes.cz.

betlemskaodysea-13program_denik-600.jpg
 

kuurgast

Donateur
Nieuw in Praag 4DX films in Cinema City Nový Smíchov Praag 5.
Het 4DX-systeem voegt een extra dimensie toe aan het kijken van een film in de bioscoop. Het is een 4D entertainment systeem, dat 3D technologie combineert met fysieke effecten. Het systeem is voorzien van bewegende stoelen, watersproeiers, mist, lucht en geuren uit een collectie van 1.000 geuren, van een rozentuin tot buskruit. Daarnaast worden er grote fans en strobe lichten geïnstalleerd om echte weer condities te simuleren.

Tip! Op maandag kan je goedkoper naar de bioscoop in Praag.
 
Geweldig, dit is exact wat ik zocht! Wij gaan naar Afrikania volgende week, ik denk dat mijn dochter dat ook helemaal geweldig vindt! Alleen jammer dat de show net niet op haar verjaardag draait.
We komen er net vandaan, het was erg leuk!
Vandaag ook een legomuseum ontdekt tegenover de Tesco, en onderaan de Karelsbrug is een nieuw filmmuseum, dat staat nog op het programma. Het is hier wel bloedheet, niet normaal meer!
 
Dat zeggen ze wel ja, waarschijnlijk omdat er nergens anders een Legomuseum is:lmfao:
Dat is idd de link van het filmmuseum. Vrijdag gaan we het bezoeken.
Vandaag ook weer veel gedaan: tuinen van de Burcht, Vrtba-gardens en Hvezda, een beetje de schaduw van de bomen opgezocht vandaag...
Morgen bezoeken we oa het graf van Havel, Resslova street, Vitkov en de tvtoren.
De boot naar de Zoo slaan we over, vrijdag maken we nog wel een ander boottochtje.
Zaterdag via Theresienstadt naar Dresden. Onze vrienden zijn de overstromingen gelukkig goed doorgekomen, en voordat we het ghetto bezoeken gaan we even bij hen op de koffie (na 6 jaar).
Wederom groetjes uit een bloedheet Praag!
 
Bovenaan