Wat is er gebeurd met de leiders van toen?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

In 1989 was er in Tsjechoslowakije de val van het communisme.
Wat is er gebeurd met de communistische partijbonzen, hoogwaardigheidsbekleders, medewerkers van de geheime dienst etc.?

Zijn deze mensen gestraft? Moesten ze daadwerkelijk de gevangenis in? Waren er afrekeningen na de val?
Hebben deze lui nadien nog belangrijke functies bekleed?

Wat mij uit die tijd nog het meest bij staat zijn de executie van Ceaucescu, en dat proces tegen Honnecker wat wegens zijn gezondheid was gestaakt. (hij vertrok toen naar zijn dochter in Chili)

Hoe is het afgelopen met de tsjechoslowaakse elite uit die tijd?
 
Hoe ik weet ( maar niet helemaal zeker ) was Husaak ergens stilletjes, kort na de revolutie door een onbekend dader vermoord.

Hoe zit het met de verdere communistische partijbazen?

Volgens vele "boze tongen" was dit eigenlijk geen revolutie van een stelletje jonge idealisten maar juist de alle enige manier voor vele STEENRIJKE partijbasen om hun geld eindelijk te kunnen opelijk gaan gebruiken.

Dus meeste zoals bijvoorbeeld ing: Junek gingen gewonweg opelijk zaken doen of verdwijden met een hele partijkassa's met de noordezoon.

Wat betreft geheime dienst: na 1968 - was er heel wenig zelfstandig opereerende tsjechische STB agenten over. Zelfs STB (Tsjechische veiligheidsdienst ) werd direkt uit Moskau gedirigeerd- Tsjechische agenten hadden bohoorlijk hekel aan Russen waardoor dus het niveau van STB zwaar naar beneden viel.

Na de revolutie gingen meeste geheime agenten gewoon net als alle partijbasen privesfeer in beveiligings bedrijven, bedrijfspionage, vervoer bedrijven, reisburaeu's noem maarop.

Het is ook bepaald door het feit dat geheimagent een keer blijft gewoon geheim.
die mensen hadden gewoon hun identiteiten veranderd en hun persoonlijke dossiers gewist en leven ging gewoon vrolijk door.
 

Marcel

Moderator
er zal wel over enkele of tientallen jaren wel ergens een beerputje opengetrokken worden.
en dan zijn er twee opties :
1. de politici vergoeilijken eea en nemen geen enkele verantwoordelijkheid.
2. er komt een giga-rel in de pers en de politici vergoeilijken eea en nemen geen enkele verantwoordelijkheid.

heerlijk hoe geschiedenis voorspelbaar kan zijn.

marcel
 
Even volledigheidshalve : Gustáf Husák werd niet vermoord na de revolutie, maar is in febr. 1991 gestorven in Bratislava, vanwaar hij ook afkomstig was. Zijn fysische toestand was op dat ogenblik reeds niet al te best, hij heeft denk ik ook heel moeilijk kunnen verkroppen, dat hij kort na de revolutie door de Kommunistisch Partij uit de partij werd gezet, hij die steeds rotsvast in de beginselen van de partij geloofde en ze trouw bleef. Niet te vergeten dat Husák in 1951 werd aangehouden, om vervolgens in 1954 in het kader van de Stalinistische processen tot levenslange straf te worden veroordeeld wegens bourgeois - activiteiten. Hij werd begenadigd in 1960, nadat hij toch maar 9 jaar gezeten had, om nadien in dezelfde partij, die hem toen uitgespuwd had, aan een steile opgang te beginnen. Een zelfde lot onderging hij, zoals gezegd, nogmaals in 1989.
 
Een beetje de Deng Xiao Ping van Tsjechië, lijkt wel. Zijn periode van 'normalisatie' in welke Tsjechoslovakije 'het Biafra van de geest' (citaat Havel als ik het me goed herinner) werd, ging economisch dezelfde richting uit: meer aandacht voor consumentengoederen en ondertussen trok men zich terug in de weekendhuisjes, 'het einde van de geschiedenis' (wederom Havel). De tijd dat de Tsjechoslovaak al lang niet meer een half pakje roomboter met de Kerst kreeg zoals de Pool...
 

kuurgast

Donateur
Doortrapte valstrik: Veiligheidsdienst lokte vluchtelingen in de val.

Tsjechië wil de mannen opsporen achter een duivelse val waardoor vluchtelingen in de Koude Oorlog hun beste vrienden aangaven.

140659_17_03_03.jpg

De grensovergangen tussen Tsjecho-Slowakije en West-Duitsland werden van 1948 tot 1989 streng bewaakt.

Kort na de Tweede Wereldoorlog bedacht de geheime dienst van Tsjecho-Slowakije een van de slimste listen van de Koude Oorlog. In het geheim zette ze valse grensposten op, waardoor Tsjecho-Slowaakse vluchtelingen dachten dat ze West-Duitsland al hadden bereikt.

De Amerikaanse soldaten die de vluchtelingen ontvingen, waren in werkelijkheid leden van de StB, de geheime politie van Tsjecho-Slowakije. ‘Het was diep tragisch. Deze mensen werden naar een gebied gebracht waarvan ze dachten dat het in het Westen lag’, aldus Pavel Bret tegen de krant The Telegraph.
Veiligheidsagenten deden of ze Amerikanen waren

Bret leidt het Tsjechische centrum voor onderzoek naar communistische misdaden. Volgens hem droegen de leden van de geheime politie Amerikaanse uniformen en vroegen ze de vluchtelingen de namen op te schrijven van degenen die hen bij de vlucht hadden geholpen.

Soms dronk een valse Amerikaanse officier zelfs een glas whisky met een vluchteling uit Tsjecho-Slowakije, waardoor die makkelijker zijn verhaal deed en zijn beste vrienden verraadde – zonder het door te hebben.

‘De val zat geniaal in elkaar, dat kun je niet ontkennen’, zegt Bret. Als de vluchtelingen alles hadden verteld, werden zij en hun connecties gearresteerd en vaak zwaar gestraft.

De geheime operatie vond plaats van 1948 tot 1951, en een aantal van de bedenkers zou nog in leven zijn. Volgens The Telegraph willen de Tsjechische autoriteiten deze mensen opsporen.
Bron:historianet.nl.

Soortgelijk verhaal staat ook in de Tsjechische kranten zoals rozhlas.cz.
In zpravy.idnes.cz worden Marianske Lazne, Domazlice en Vseruby genoemd als plaatsen waar dit gebeurde.
 
Bovenaan