Warmtepomp of gas?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wij zijn bezig met een renovatie van een huis en willen daar vloerverwarming in laten aanleggen.
We vragen ons af of het verstandiger is om een warmtepomp aan te laten leggen of gewoon gas te stoken.
Weet iemand hier iets over, heeft iemand hier ervaring mee?
 

Vodnik

† In Memoriam
Vloerverwarming is een laag-temperatuur systeem (ca 35-40 graden maximaal) dat goed aansluit op een warmtepomp. Wat je met een warmtepomp minder goed kan doen is radiatoren verwarmen want dat vraagt om veel heter water (60 -70 graden)
Met een gasketel heb je de keus, lage of hoge temperatuur, maar heb je gas?

Een ander punt is de geschiktheid van vloerverwarming voor een weekendhuis. Om een vloer op tempertuur te brengen waar je je behaaglijk bij voelt ben je wel even bezig, dit is geen kwestie van uren maar eerder van dagen! Met radiatoren heb je een woonvertrek veel sneller op een behaaglijke temperatuur.

Vloerverwarming is dus voor weekendhuis minder geschikt tenzij je de verwarming constant aan laat staan, maar de warmte van een warmtepomp is niet gratis! Vloerverwarming icm zonnecollectors is dan een beter idee, die energie is wel gratis en daarmee kan je dus rustig permanent verwarmen, ook als je niet aanwezig bent.

Waar je wel aan zou kunnen denken is vloerverwarming icm radiatoren. De radiatoren voor snelle opwarming en de vloerverwarming voor de prettige warmte die het geeft. Hier heb je wel een hoge temperatuur ketel bij nodig.
De vloerverwarming moet dan wel dicht onder de vloertegels liggen anders duurt het nog te lang voordat je iets van de warmte gaat merken (NB voor permanente bewoning wordt vloerverwarming juist "dieper" in e vloer gelegd om accumulerende werken van de vloer te krijgen)

Geen direct antwoord op je vraag maar wel iets om over na te denken!

Pieter
 

Marcel

Moderator
Vloerverwarming icm zonnecollectors is dan een beter idee, die energie is wel gratis en daarmee kan je dus rustig permanent verwarmen, ook als je niet aanwezig bent.

een beetje Off Topic, maar :
- kunnen zonnecollectoren dan wel genoeg energie ophoesten voor vloerverwarming ?
- wat zou het aantal of vierkante meter zonnecellen moeten zijn om te kunnen verwarmen ?
 
Hallo Kaaskop :stout:,

de zaak wordt hier van achteren naar voren aangepakt. De eerste vraag moet namelijk zijn waar je het huis voor gaat gebruiken? het grote voordeel van warmtepompen is dat ze ontzettend goedkoop zijn in gebruik maar dat de aanschafkosten heel hoog zijn. Reken op een investering van zo'n 10 000 euro extra.

Als je een (groter) huis permanent bewoont heeft het zin. Bij een klein vacantiehuisje is het veel te duur. Het is uiteindelijk net als bij de autokeuze tussen een diesel of benzinemotor een kwestie van rekenen waar het omslagpunt zit en wanneer je dus geld gaat "verdienen".

Of je een warmtepomp aansluit op een radiator of vloerverwarming maakt principieel heel weinig uit. De radiator moet eventueel alleen een iets groter exemplaar zijn dan wanneer je een gasketel gebruikt en de leidingen zouden wat dikker kunnen zijn om bij een lagere temperatuur dezelfde warmte te genereren. Warmtepompen zijn nou eenmaal niet in staat om water in de buurt van het kookpunt te brengen. Maar alles moet natuurlijk op een (1!) ketel of pomp worden aangesloten. Anders krijg je dubbele kosten. De meeste warmtepompen hebben overigens een ingebouwde electrische warmtespiraal die ingeval het nodig is het water bijverwarmt zodat het niet zo heel lang duurd voordat het huis warm is.

Laatste puntje. Op gas of electrisch stoken is hier nu inmiddels zeer vergelijkbaar in prijs; waarbij wel belangrijk is dat je centraal electrisch stookt. Anders heeft het electriciteitsbedrijf andere, waanzinnig hoge tarieven in petto.
Daar electriciteit goedkoper in aanschaf is, onderhoudsvrijer is en ook minder gevaarlijk is, is de intresse voor gasketels inmiddels behoorlijk terug gelopen. Niet zo gek natuurlijk.

Kijk maar, of schets anders de situatie even zodat we concreet kunnen reageren.
 
waar zit de fout ?
de meesten (en ikzelf) dacht altijd dat een warmtepomp goedkoper was.
na de gasrekening van afgelopen jaar doorgekeken te hebben .
blijkt dat gas 1m3 10,55 Kwh heeft, en kost compleet 1,08 kc/Kwh
elektro kost tussen 4/5 kc Kwh

warmtepomp heeft een COP van max 3(3,8)

dus ergens klopt de info van de warmtepomp leveranciers niet.

let wel, berekening zonder investeringskosten ketel of pomp
 
Als electriciteit wordt opgewekt in een centrale m.b.v. aardgas dan levert dat 1/3 stroom op en 2/3 afvalwarmte.
Vroeger werd dat via koelwater in rivieren geloosd maar gelukkig voor flora & fauna gebruikt men die afvalwarmte nu zoveel mogelijk voor bijv. stadsverwarming.
Die factor 1/3 is de oorzaak van de oude wijsheid : op stroom verwarmen is 3x zo duur als op aardgas.
Een warmtepomp moet dus een COP hebben van minimaal 3 (=300% rendement) om quite te spelen met aardgas.
Die van jou zal dat dus ongeveer wel doen maar niet veel meer dan dat.
Ik heb er zelf een (in NL) met een COP van 5,08 dus dat rendeert wel degelijk t.o.v. gas.

In CZ zou het voor ons ook wel rendabel zijn omdat we anders eerst gas zouden moeten laten aansluiten en ook de vaste maandelijkse kosten er bij op zouden krijgen. Niet nodig gelukkig want daarvoor zijn we er te weinig in het stookseizoen.

Groet, Frans
 
Je moet voor een gastank en het vullen hiervan aan voorschriften voldoen. Door onze smalle tuin is dit voor ons niet mogelijk, maar kan iemand iets vertellen over verwarming met stookolie? Ik heb gezien dat er Vaillant ketels zijn die zuinig zijn in gebruik.
 
wij hebben in ons huis in Poustevna, aangekocht in dec 2017, na lang wikken en wegen van kosten en gebruikersgemak, een water/lucht warmtepomp laten installeren.
Nu het kouder wordt lijkt het systeem goed te voldoen.
Het beschermt het huis in de winter bij afwezigheid tegen vorstschade.
De aanschafprijs is wat duurder dan een electrische cv-ketel of eentje op kolen en ook het gebruik lijkt wat duurder als b.v. stoken met kolen maar het gemak maakt dat wel weer goed.
Heb nu een verlaging van het Kw-tarief aangevraagd bij CEZ, dat kan bij een dergelijk type verwarming.
Voor wie belangstelling heeft of meer info wil .v. over de kosten, welk type huis geschikt is, de installateur etc, kan mij in een privebericht daarom vragen.
 
Laatst bewerkt:
ik zal het maar beantwoorden
de warmtepomp onttrekt warmte uit lucht of water.
1 waterbron kan, maar beter is 2 grondboringen.
goedkoopste is gewoon lucht/lucht warmtepomp.
hier heb ik lucht/lucht en lucht/water (radiator).
kosten door aanleg van een firma kunnen belachelijk hoog oplopen.
dan nog het rendement COP
is het buiten +10 en je verwarmt het water tot 45 C is de cop hoog
is de buitentemp. 0 C gaat de cop al gauw naar 2,5 -3,5
bij min. temp naar 2 ofwel cop 3 betekend bij 1 kw vermogen, levert het 3 kw warmte op.
neem je grondwater van 8C in de winter is je cop natuurlijk hoger.
alleen de investering haal je er misschien nooit uit.
ik heb hier zoveel systemen draaien, maar voor iedere situatie is een andere oplossing nodig.
vakantiehuis of het hele jaar bewoond.
groot verschil.
 
Dank voor je reactie.
Het gaat om een groepsaccommodatie welke ook in de winter verwarmd moet kunnen worden en in ieder geval vorstvrij gehouden moet worden.
Daarom de overweging om de bestaande waterput te gebruiken voor een zoveel mogelijke constante temperatuur. Er zal waarschijnlijk wel een nieuw gat voor de retour geboord moeten worden, maar wellicht geen 15 meter diep.
Tevens zijn we ook infraroodpanelen en pelletketel aan het onderzoeken of dat misschien een goed oplossing kan zijn.
Een belangrijke vraag waarop ik maar geen antwoord kan krijgen, is of het in Tsjechie, net als in NL, mogelijk is om dmv zonnepanelen terug te leveren aan "het net" en of er subsidies zijn op bovenstaande oplossingen.
 
infrarood panelen en pellet kachels zijn enorm duur in stookkosten.
dan de vraag is het privé of bedrijfsmatig.
gebouw grootte ,ligging landelijk of in de stad.
budget ,en het allerbelangrijkste laat je het een firma doen of kun je het zelf ..
op gas na heb ik het hier allemaal uitgeprobeerd.
subsidie is eigenlijk voor de kleine particulier die niet door heeft dat hij eerst 3x de prijs moet betalen om 1/3 terug te krijgen..
 
Bovenaan