Wandelen in Zuid-Bohemen: Český Krumlov

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Momenteel is er een omleiding voor voetgangers i.v.m. het opknappen van de voetgangersbrug over de rivier .Deze omleiding gaat gedeeltelijk over steigerplanken .Zag een mevrouw met een kinderwagen behoorlijk tobben ,omstanders waren haar aan het helpen .
 
Na de koffie is het tijd voor het wat serieuzere werk. Het is alweer even geleden dat de klok twaalf uur sloeg dus begeven wij ons door de steeds drukker wordende straatjes richting náměsti Svornosti, het hoofdplein van de stad, want wij hebben inmiddels best wel trek gekregen.
_MG_2660.jpg
Ondanks de drukte valt er nog genoeg te zien van de mooie bouwwerken op het plein, dat gedomineerd wordt door het uit de 16de eeuw in Renaissancestijl opgetrokken gemeentehuis. Damn, wat een lekkernijen verkopen ze hier, de keuze is moeilijk, ik begin eerst maar eens met bramboracky terwijl manlief zich vergrijpt aan een broodje ham die hij uiteraard laat zwemmen in een halve liter pivo.
_MG_2647.jpg _MG_3027.jpg
We nemen plaats op één van de vele bankjes, vlakbij enkele middeleeuws verklede echtparen. Ze blijken uit Duitsland te komen, dus is het nu eens eenvoudig kletsen met één van deze dames. Ze ziet er leuk uit en vooral haar grappige schoenen trekken de aandacht.
_MG_2655.jpg _MG_2657.jpg
De kanoverhuurders draaien overuren en de helft van het publiek wat op dit festivalweekend afkomt spreekt inmiddels Chinees of Japans.
_MG_2663.jpg _MG_2649.jpg
Na nog een worst en een heerlijk zuurkoolgerecht waarvan ik de naam niet meer weet lopen we richting het imposante kasteel. In de kronkelige straatjes is het gezellig, het leeft van de activiteiten, muziek en dans. De kasteeltoren met zijn rijk beschilderde façade dient nu even als baken voor onze richting. Deze prominente toren vindt zijn oorsprong in 1257 maar heeft na restauratie in de 16e eeuw zijn huidige gedaante gekregen. Het kasteel is een half middeleeuws fort, half chateau, magnifiek geplaatst op een klif die over de stad uitkijkt en het is het op één na grootste kasteel in Tsjechië. Vanaf diverse plekken binnen de kasteelmuren heb je een formidabel uitzicht over de stad.
_MG_2718.jpg _MG_2720.jpg
In de droge slotgracht lopen beren, een levende herinnering aan het wapen van de Rosenbergs waarin naast de vijfbladige roos ook een beer voorkwam. De atmosfeer en ambiance nodigen echt uit om wat “middeleeuwse bewoners” op de gevoelige plaat vast te leggen.
_MG_2698.jpg

Wordt vervolgd..
 
Ik weet niet wat ze onder versneld werken verstaan. Toen wij in de eerste week van juni in Krumlov waren stond er een bord bij de brug. Hierop stond dat de brug in JULI weer open zou zijn, Volgens mij is het nu al augustus dus versneld ?:confused:
 
Ondanks dat het kasteel belangrijke historische interieurs heeft laten we deze,
op een enkele blik naar binnen, volledig links liggen.
_MG_2688.jpg
Het weer is echt te mooi, alleen al bij een wandeling langs de buitenkant komen we ogen en oren te kort.
_MG_2687.jpg
Theater, vergezichten, gangen, pleinen en kasteeltuinen, een complex van veertig rijk versierde renaissancistische, barokke gebouwen en paleizen creëren een indrukwekkende adellijke residentie op 10 hectare grond.
_MG_2689.jpg
De muurschilderingen zijn overweldigend, de zon doet daar met zijn licht/schaduwspelletjes nog een schepje bovenop.

Voor wie er oog voor heeft, naast de soms wat protserigheid wat de barok en Renaissance nu eenmaal met zich meebrengt, ook de sierlijke eenvoud is voldoende binnen de kasteelmuren te vinden.
_MG_2744.jpg _MG_2746.jpg
Of wat te denken van een collectie fuchsia's:
_MG_2756.jpg
We lopen dieper de kasteeltuinen in. Zo, enigszins weg van de mensenmassa,
wordt het Middeleeuwse beeld alleen maar realistischer..
_MG_2731.jpg
al stuiten we wel op een iets wat niet in het beeld van die tijd past, namelijk een auditorium. Deze zijn favoriet bij openluchttheaters, omdat ze bij uitstek geschikt zijn voor het gebruik van het natuurlijke landschap als een integraal onderdeel van het decor, waarbij het publiek dus steeds draait. Volgens de omschrijving waren er 40 personen nodig om het te laten draaien, zie de leuke foto's onder het tabje geschiedenis van dit auditorium. Het vernieuwde auditorium is in de negentiger jaren met behulp van Škoda Plzeň gerealiseerd.
280_0.jpg

Wordt vervolgd
 
Bovenaan