Wandelen in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
De mooiste herfstwandelingen in Tsjechië

Tsjechië is een ideale bestemming voor een korte vakantie in de herfst. Het land is goed bereikbaar, ongeveer 800 km rijden, en het Tsjechische landschap verandert in de herfst in een prachtig kleurenpalet. Rode, gele en oranje bladeren schitteren in de najaarszon.

Bovendien kan je tijdens het herfstseizoen heerlijke gerechten proeven en net als de Tsjechen paddenstoelen plukken. De Tsjechische natuurgebieden met loofbossen zijn het mooist in de herfst. Je vindt deze parken in het gehele land en ze zijn prima met de auto te bereiken. Dit zijn de vier mooiste natuurgebieden en wandelingen voor in het najaar.

1. Nationaal natuurreservaat Karlštejn
Dertig kilometer ten zuiden van Praag bevindt zich het grootste beschermde natuurgebied van de Boheemse Karst (Tsjechisch: Český kras): Het nationale natuurreservaat Karlštejn. Het park werd opgericht in 1955 en ligt tussen de dorpen Beroun, Vráž, Mořina en Karlštejn. Het uitgestrekte bosgebied bestaat uit beuken- en eikenbomen, karstverschijnselen en steengroeven. Diverse gemarkeerde wandelpaden lopen door het gebied.

De mooiste wandeling is naar de Bubovické watervallen en naar het uitzichtpunt bij het gehucht Svatý Jan pod Skalou. De route kun je starten bij de burcht Karlštejn of in Srbsko, gelegen aan de rivier de Berounka, die dwars door de Boheemse Karst stroomt. De route vanuit Srbsko voert door de kloof van de Bubovické watervallen naar rotsachtige trappen en gaat vervolgens naar een prachtig uitzichtpunt over het dorp Svatý Jan pod Skalou.

Het natuurpad van Karlštejn naar Svatý Jan pod Skalou, waar je een hapje kunt eten, volgt één van de oudste, in 1889 gemarkeerde wandelpaden in Bohemen. De wandeling is in totaal ongeveer 11 kilometer en het pad is aangegeven met groene en witte markering. Wie de wandeling in Karlštejn begint, legt bijna 14 kilometer af.

Ziehier de kaart voor de wandeling in het natuurreservaat Karlštejn

2. Wandelen in Riegrova stezka nabij Boheems Paradijs
In het noorden van Tsjechië nabij het nationale park Boheems Paradijs bevindt zich bij de plaats Semily een mooi natuurverschijnsel. Een rotsachtige kloof gevormd door de rivier Jizera. De Riegrova stezka is een wandelroute die door deze kloof voert. De weg is gedeeltelijk in de rotsen gehouwen en gaat door vier tunnels en over een 77 meter lange hangbrug boven de rivier. Het pad is in beide richtingen begaanbaar, maar de meesten beginnen de wandeling in Semily.

De Riegrova stezka kun je combineren met de Kamenice stezka, een wandelpad dat boven de kloof loopt en via het bos naar Semily voert. Het circuit is ongeveer 12 km en heeft prachtige uitzichtpunten, zoals bij Myší skála. Het is een flinke klim van 25 meter, waarbij je gebruik moet maken van kettingen, maar je wordt beloond met een fantastisch uitzicht vanaf de rots. De Jizera vallei wordt gedomineerd door de oorspronkelijke beuk, maar je komt ook Noorse sparren, esdoorn- en berkenbomen tegen. Tezamen vormen deze bomen een rijk kleurenpalet in de herfst!

Ziehier de wandeling Riegrovka stezka

3. Natuurpad Jindrova nabij Boheems Canada
Op duizend kilometer van Nederland/België vandaan ligt het aantrekkelijke natuurreservaat Boheems Canada. Een park in het zuiden van Tsjechië, dat haar naam heeft gekregen vanwege de talrijke watergebieden, uitgestrekte bossen en het ruwe klimaat. De grootste stad van dit gebied is Jindřichův Hradec. Die plaats heeft een fraai kasteel met schitterende details zoals de arcades, welke karakteristiek zijn voor de Boheemse renaissance.

Vanuit Jindřichův Hradec kun je een aangename wandeling maken door de Jindrova vallei. Het natuurpad Jindrova is in totaal 13 kilometer lang en volgt de stroom Hamerský, een rivier waar regelmatig wordt gekanood. De route begint bij het meer Vajgar. Hiervandaan heb je een mooi uitzicht over de stad en het witte kasteel. Het pad voert door bossen, kleine dorpjes, langs een kasteelruïne en door een smalle kloof. Het eindpunt is bij het station Malý Ratmírov, waar je een trein terug kunt nemen naar Jindřichův Hradec.

De wandeling heeft weinig hoogteverschillen, waardoor het ook voor families toegankelijk is. Bovendien kun je de tocht combineren met een historische treinrit. Diverse keren per jaar rijdt er een stoomtrein tussen Jindřichův Hradec en Nová Bystřice, de toegangspoort tot het onontdekte park Boheems Canada.

Ziehier de wandeling door de Jindrova vallei

4. Žďárské vrchy in de Boheems Moravische Hooglanden
In het midden van Tsjechië, met de auto zo’n 1000 km rijden, bevindt zich het beschermde natuurreservaat Žďárské vrchy. Het landschap bestaat uit bijna vijftig procent bos, voornamelijk beuken, en door het hele gebied zijn rotsformaties verspreidt. Het natuurreservaat ligt in de Boheems Moravische Hooglanden, een uitgebreide en lange reeks heuvels en lage bergen van meer dan 150 kilometer lang. De lage bergketen vormt de grens tussen Bohemen en Moravië.

Eén van de mooiste wandelingen door Žďárské vrchy is de “rotswandeling” vlak bij de plaatst Svratka. De pittige wandeling voert door een bosrijk gebied over de uitlopers van de Boheems Moravische Hooglanden naar diverse rotsformaties. Het circuit is 14 kilometer lang en start in het kleine dorp Pustá Rybná. Het eerste natuurlijke hoogtepunt is het uitzichtpunt Čtyři palice ofwel Vier hamers, zo vernoemd omdat ze vier punten hebben. De formatie is ook bij klimmers populair en biedt een adembenemend uitzicht over het landschap van de regio Vysočina.

Een andere rotspartij langs de route is Milovské Perničky. Deze bestaat uit drie rotsen, waarvan de hoogste maar liefst 25 meter is. Eén van de hoogste punten van de route is bij de rots genaamd “rotskasteel” (752 m).

Ziehier de kaart voor de wandeling in Žďárské vrchy

Meer informatie over Tsjechië www.visitczechrepublic.com, zomer.czechtourism.com

Bron: elkedagvakantie.nl
 

kuurgast

Donateur
mapa.png


Een nieuw langeafstands-wandelpad doorkruist Tsjechië van west naar oost


Iedereen kan op wandelvakantie gaan door Tsjechië! 1000 km lang en de eerste officiële wandelroute door Tsjechië.
De weg die van het meest westelijke naar het meest oostelijke punt van Tsjechië leidt, is opgedeeld in tien etappes en voert door de mooiste Tsjechische bergen.
Je kan gemakkelijk in ongeveer 40 dagen gaan. Maar het is aan jou hoe je gaat. Je kunt het in fasen verdelen, het in één keer doen, van west naar oost, vice versa, in huisjes, met een tent of een bivak.
De reis door Tsjechië wordt voornamelijk geleid langs de toeristisch gemarkeerde routes van de Tsjechische Toeristenclub en is in samenwerking met hen tot stand gekomen.
Zie artikel english.radio.cz.
De website cestaceskem.cz is in Tsjechisch, maar met beetje goochel-vertaling kom je een heel eind.
De route staat ook op mapy.cz. ..mapy heeft een app die online bruikbaar is.
Zo kan je op zelfde mapy.cz veel toeristische schuilplaatsen (Tourist shelter) vinden om de nacht door te brengen.
Als je "Change map"gebruikt en dan met foto's zie je nog meer dingen in die omgeving van de route zoals bv de waterbronnen.
Tekst vertaling van PDF etapy:
pramen = waterbron
obcerstveni = iets verkrijgbaar bv drinken, snacks.
Vhodné pro kolo: ano/ne = Geschikt voor fiets: ja/nee
 
Aangezien Corona ook in 2021 wel eens roet in het eten kan gooien wat activiteiten betreft, enkele leuke tips voor uitstappen in de natuur...
Een voorbeeld:

Křížovský lom

1C9PBq.jpeg

De voormalige steengroeve Křížovský lom bevindt zich in het beschermde natuurgebied Blaník. Tegenwoordig is het een unieke geologische plaats en plaats waar zeldzame planten en dieren voorkomen.
Niet ver van Velký Blaník wordt in de heuvel Křížovská hůra een steengroeve uitgegraven waarin de orthorhombische Blanice werd gewonnen; steen, waaruit de legendarische Blaník is gevormd. Na het einde van de mijnbouw in 1986 werd de groeve aan haar eigen ontwikkeling overgelaten. Op de kale rotsen hebben zich zeldzame gemeenschappen van planten en dieren gevormd, die geschikt zijn voor zulke extreme habitats en waarvan er tegenwoordig maar heel weinig in ons landschap zijn. De zonovergoten delen van de rotsen herbergen zeldzamere soorten insecten, zoals de vlinder, de verwarmende hagedis. De meest waardevolle schat van de steengroeve zijn korstmossen. Wetenschappers hebben hier 78 soorten gevonden! Op de stenen vind je bijvoorbeeld een beker, op de grond een holle buis en aan de bomen een touw.

De groeve werd echter geleidelijk overwoekerd en zeldzame soorten verdwenen. Daarom werd de plaats onder de vleugels genomen van lokale natuurbeschermers van de ČSOP Vlašim ZO, die met behulp van zagen proberen zijn oorspronkelijke gezicht te behouden. Bovendien groeven ze onderaan een vijver, die alleen wordt gevoed door regenwater. In korte tijd werd het bewoond door waterplanten en werd het een toevluchtsoord voor amfibieën.

Om mensen uit te leggen dat verschillende natuurlijke habitats en zorg ervoor een grotere biodiversiteit betekenen, heeft ZO ČSOP Vlašim hier in 2019 verschillende informatieborden gebouwd dankzij het NET4GAS Closer to Nature-programma. In de groeve is ook een veilige open haard gecreëerd, zodat het hier mogelijk is om een gezellige avond door te brengen.

PLAATS:Křížov, district Benešov, regio Midden-Bohemen
WAAR NAARTOE:Ten zuiden van Vlašim aan de weg die van het dorp Kondrac naar Křížov leidt, ongeveer 1,5 km ten noorden van Křížov. GPS: 49 ° 39'6.844 "N, 14 ° 53'16.149" E
PRAKTISCHE INFORMATIE:

vzdalenost.gif
0.2
turistika.gif
cyklo.gif
kocarek.gif
parkoviste.gif
vozickari.gif
hry.gif


Dit is een van de vele natuurleerpaden die je kan lopen in Tsjechië.

Nog vele tips, eventueel in het Engels op deze website:
https://blizprirode.cz/en/trip-tips/

Ook hier vind je verschillende natuurpaden:
http://stezky.unas.cz/index2ns.htm
www.naucnoustezkou.cz/ns/naucne-stezky
https://lesycr.cz/naucne-stezky/

Natuurleerpaden om te doen met kinderen!!!
www.slevomat.cz/magazin/1578-kam-s-detmi-do-prirody-omrknete-33-nejzabavnejsich-naucnych-stezek-po-cele-cr#
 
Laatst bewerkt:
Originele manier afvalinzameling: Pytlomat verlicht de natuur en vermaakt tijdens het wandelen

Bent u uitgekeken op eenvoudige wandelingen? Pytlomat verbindt een aangename wandeling met een nuttige wandeling. U strekt niet alleen uw benen en reinigt uw hoofd, maar u ruimt ook afval op in de natuur. Ze zal weer wat gemakkelijker kunnen ademen.

mesto-skutec-1024x1024.jpg

Onder de naam Pytlomat is er een voorraad plastic vuilniszakken, een pakket beschermende handschoenen en informatieborden. Je verzamelt het afval dat je in de tas vindt en brengt het vervolgens terug naar de plek waar je de tas hebt opgehaald. De nieuwigheid werd geïntroduceerd in het dorp Skuteč in de regio Chrudim. Deze apparatuur is daar nu beschikbaar op twee drukke plaatsen - in de speeltuin en bij het zwembad, waar de populaire Granite Trail begint.

Hij is echt van plan om vrijwillige schoonmaak te ondersteunen. Als de verzamelaars een foto maken bij Pytlomat en deze naar het kantoor sturen, beloont het gemeentehuis hen met een klein cadeautje.

Bron: Tsjechische radio
 
Informatiecentra

Informatiecentrum Beschermd landschapsgebied Beskydy

Het Beskydy-informatiecentrum voor beschermde landschappen in Dolní Lomná verhoogt de milieueducatie voor het grote publiek door algemene en professionele kennis over het milieu toegankelijk te maken. Door zijn activiteiten wil het centrum interesse wekken voor natuurlijke hulpbronnen en zo de weg openen naar de natuur. Het concept van het centrum is gebaseerd op interactief ervaringsonderwijs.
https://www.dumprirody.cz/informacni-stredisko-chko-beskydy/

Informatiecentrum Beschermd landschap van de Witte Karpaten

Informatiecentrum van het beschermde landschapsgebied van de Witte Karpaten - Veselí nad Moravou
https://www.dumprirody.cz/informacni-stredisko-chko-bile-karpaty/

Informatiecentrum beschermd natuurgebied Blanský les

Informatiecentrum niet alleen voor bezoekers van het Blanský-woud. Het geeft informatie over de natuur, toeristische bestemmingen en evenementen in de regio.
https://www.dumprirody.cz/informacni-stredisko-chko-blansky-les/

Gebiedsinformatiecentrum beschermd natuurgebied Boheems Paradijs

Het informatiecentrum van het beschermde landschapsgebied Boheems Paradijs Bukovina ligt in het gebied van het Boekovina arboretum, in het natuurreservaat Hruboskalsko en is gevestigd in een prieel, dat in de tweede helft van de 19e eeuw in Zwitserse stijl werd gebouwd . In 2005, na de reconstructie van het prieelgebouw, begonnen de activiteiten ervan. Het informatiecentrum maakt deel uit van het culturele monument Hrubá Skála Chateau.
https://www.dumprirody.cz/informacni-stredisko-chko-cesky-raj/

Informatiecentrum beschermd natuurgebied Jeseníky

Informatiecentrum van het beschermde landschapsgebied Jeseníky, gelegen in het kuuroord Karlova Studánka. De hoogste berg van Jeseníky, Moravië en Silezië - Praděd - rijst direct boven het dorp uit tot een hoogte van 1.492 m boven zeeniveau. Het informatiecentrum omvat een geologische expositie in de openlucht met 343 stenen uit verschillende delen van de Hrubý en Nízký Jeseník, de Rychlebské-bergen en Králický Sněžník.
https://www.dumprirody.cz/informacni-stredisko-chko-jeseniky/

Informatiecentrum beschermd natuurgebied Křivoklátsko

Het informatiecentrum biedt diensten voor het grote publiek in het beschermde natuurgebied Křivoklátsko.
https://www.dumprirody.cz/informacni-stredisko-chko-krivoklatsko/

Informatiecentrum beschermd natuurgebied Litovelské Pomoraví

Een live tentoonstelling die de verbinding tussen mens en natuur in het dagelijkse leven in een dorp of kleine stad laat zien. Een dorpstuin aangevuld met bijen zoals de echte tuin van onze grootouders.
https://www.dumprirody.cz/informacni-stredisko-chko-litovelske-pomoravi/

Informatiecentrum beschermd natuurgebied Moravische Karst

Het Moravische Karst-informatiecentrum voor beschermde landschapsgebieden werd opgericht in onze grootste afgrond, Macocha. De exploitant is de Cave Administration van de Tsjechische Republiek.

www.dumprirody.cz/informacni-strediska
 
Kaart met beschermde gebieden van Tsjechië: nationale parken (grijs) en beschermde landschapsgebieden (groen).

CHKO+NP_Czech_map.png

Bezoekerscentra

Blaník natuurhuis

In de buurt van Krasovice onder de berg Velký Blaník staat het natuurhuis Blaník. Het laat bezoekers kennis maken met de aard van het beschermde natuurgebied van Blaník en het National Geopark van de Blanice Knights, evenals de beroemde Blanice-legende van het slapende leger.
https://www.dumprirody.cz/blanik/

Huis van de natuur van het Boheemse Woud

Toegangspoort tot het beschermde natuurgebied Boheemse Woud
https://www.dumprirody.cz/dum-prirody-ceskeho-lesa/

Huis van de natuur van het Boheemse Paradijs

Het Natuurhuis van het Boheems Paradijs is gevestigd in het gebouw van de voormalige school in Dolánky nabij Turnov nr. 9. Er wordt een unieke tentoonstelling voorbereid voor bezoekers, waar we door middel van zintuiglijke waarneming de verschijnselen van het oudste beschermde landschapsgebied van Tsjechië willen presenteren en tegelijkertijd respect willen wekken voor de natuur van dit unieke gebied.
https://www.dumprirody.cz/ceskyraj/

Natuurhuis Litovelské Pomoraví

Bezoek de unieke natuurgalerij in Horka nad Moravou. Gebouwen en installaties dienen als ontmoetingsplekken met de natuur en andere mensen en staan open voor jouw ervaringen. Plaatsen in de galerie zijn ontworpen door bekende Tsjechische kunstenaars zoals František Skála en Miloš Šejn. De Nature Gallery is een natuurlijke toegangspoort tot de natuur van Litovelské Pomoraví.
https://www.dumprirody.cz/dum-prirody-litovelskeho-pomoravi/

Huis van de natuur van de Moravische Karst

The House of Nature of the Moravian Karst is een modern bezoekerscentrum gelegen in het hart van de Moravian Karst in Skalní mlýn - een startpunt voor een bezoek aan de Punkve Caves en de wereldberoemde Macocha Abyss.
https://www.dumprirody.cz/moravsky-kras/

Poodří natuurhuis

Het landschap van de Poodří werd gevormd door twee krachtige elementen, water en mens. Door de eeuwen heen heeft de mens geleerd landbouw te bedrijven in de uiterwaarden en ook het waterelement te respecteren. Het resultaat van het samenleven is een harmonieus gevormd rivierenlandschap dat wordt gekenmerkt door uitgestrekte weilanden, vijvers en verspreid groen, waarin zeldzame maar ook volkomen gewone plant- en diersoorten een thuis en een toevluchtsoord vinden.
https://www.dumprirody.cz/dum-prirody-poodri/

House of Nature Slavkov Forest

Het bezoekerscentrum van het natuurhuis van het Slavkov-bos in Kladská laat bezoekers kennismaken met de natuurlijke en culturele attracties en kostbaarheden van het beschermde natuurgebied Slavkov-bos. Gezamenlijk project van Lesů ČR, sp en het Agentschap voor natuur- en landschapsbescherming van de Tsjechische Republiek.
https://www.dumprirody.cz/dum-prirody-slavkovskeho-lesa/

Huis van de natuur van de regio Třeboň

Welkom in het landschap van zilverkleurige vijvers, mysterieuze modder, zandduinen, diepe bossen, eiken steegjes, pittoreske nederzettingen en eenzaamheid. In het hart van het dubbele luchtlandschap, in het historische centrum van de stad Třeboň, is het Huis van de Natuur van de regio Třeboň sinds 2010 in gebruik.
https://www.dumprirody.cz/dum-prirody-trebonska/

Huis van de natuur Žďárské vrchy

Welkom in het beschermde landschapsgebied van Žďráské vrchy, in een landschap dat door mensenhand is gemodelleerd van de vorm van een bosbos tot een mozaïek van bossen, weiden en velden, versierd met glinsterende vijvers en nederzettingen van berghutten. Welkom in het landschap van veenmoerassen en wetlands, waar rivieren stromen, waarvan het water in twee verschillende zeeën stroomt. Welkom in een landschap dat dichters, musici en schilders inspireert en kom en adem in en inspireer.

Beskydy Nature House

Welkom in het landschap van eindeloze bergruggen, diepe valleien, uitgestrekte bossen, bloeiende weilanden, houten kerken en cottages. Welkom op het platteland van de Karpaten. Het bezoekerscentrum "Huis van de natuur van het Beskydy-gebergte" wordt al meerdere jaren voorbereid voor het beschermde natuurgebied Beskydy. We werken intensief aan de vroege implementatie en opening ervan!
https://www.dumprirody.cz/beskydy/

Huis van de natuur van de Witte Karpaten

We bereiden een project voor voor de bouw van een modern bezoekerscentrum voor het beschermde natuurgebied Witte Karpaten en het aangrenzende Pomoraví. Het Huis van de Natuur van de Witte Karpaten zal worden gevestigd in Veselí nad Moravou op de plaats van het huidige informatiecentrum voor beschermde landschapsgebieden van de Witte Karpaten.
https://www.dumprirody.cz/bilekarpaty/

Natuurhuis Broumov

Het natuurhuis Broumovsko is gevestigd in het beschermde natuurgebied Broumovsko in Dolní Adršpach en zal een openbare ruimte zijn waar feiten en ideeën worden verzameld in ruimtelijk-temporele verbindingen van lokale natuur en landschap, rotszandstenen steden en kloven, bossen en open landschappen met steden en dorpen met unieke barokke en volksarchitectuur.
https://www.dumprirody.cz/broumovsko/

Huis van de natuur van de Tsjechische Karst

Het bezoekerscentrum van de Boheemse Karst wordt gevestigd in de Koněprusy-grotten, in het geologisch opmerkelijke gebied van de nationale natuurmonumenten Kotýz en Zlatý kůň boven de Čertovy-schody.
https://www.dumprirody.cz/ceskykras/

Huis van de natuur van het Lausitz-gebergte

Het Lužické hory natuurhuis is gevestigd in het beschermde natuurgebied Lužické hory in Horní Světlá en zal een openbare ruimte zijn om bezoekers kennis te laten maken met het landschap van kegelvormige heuvels met rotsachtige toppen, puinstenen zeeën en beukenbossen, met traditionele volksarchitectuur van vakwerkhuizen. Het House of Nature wordt gevolgd door een nieuw natuurpad naar de hoogste top van het Lausitz- en Zittau-gebergte, Luž.
https://www.dumprirody.cz/luzickehory/

Eagle Nature House
Het Adelaarsgebergte is een van de meest aantrekkelijke locaties in de regio Hradec Králové. Om hun unieke karakter te behouden, moeten we ze met respect en waardigheid benaderen. Het House of Nature wordt gebouwd in het gebouw van de voormalige school in Zdobnice. De eigenaar en exploitant is de gemeente die subsidie wil aanvragen bij de EU in het kader van het Operationeel Programma Omgeving. The House of Nature trekt interactieve tentoonstellingen binnen en buiten, audiovisuele presentaties en thematische lezingen.
https://www.dumprirody.cz/orlickehory/

Natuurhuis van Pálava

In Dolní Věstonice wordt in samenwerking met het Regionaal Museum in Mikulov en het Agentschap voor natuur- en landschapsbescherming van de Tsjechische Republiek een nieuw bezoekerscentrum van het beschermde natuurgebied Pálava "House of Pálava Nature" opgericht.
https://www.dumprirody.cz/domy-prirody/

Bezoekerspaspoort van beschermde landschapsgebieden en nationale parken

Het Agentschap voor natuur- en landschapsbescherming van de Tsjechische Republiek heeft in samenwerking met de administraties van nationale parken een BEZOEKERSPASPOORT opgesteld voor bezoekers van beschermde landschapsgebieden en nationale parken. U kunt het verkrijgen bij bezoekers- en informatiecentra.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan