Wandelen in Tsjechië

Topic in 'Sport & Ontspanning' gestart door jawi, 17-08-2004.

 1. Arie, je kan ook met de lift naar de top van de pec pod snezkou en terug wandelen. Is een mooie wandeltocht met halverwege een goed restaurant voor een hapje en een drankje.
  Veel plezier in CZ.
   
 2. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Je kan ook naar de top van de Sněžka vanaf Pec pod Sněžkou, klinkt ietsje beter.
   
 3. ja dat weet ik en dat heb ik ook een keer gedaan echt mooi met mooie uitzichten, het was toen niet de bedoeling om na beneden te lopen, ik was toen met mijn vrienden in Tsjechië en zijn toen met de lift na boven gegaan, eenmaal boven aangekomen kreeg mijn vriend het Spaans benauwt en was met geen stok meer in de lift te krijgen, om solidair te zijn met zijn angsten zij we samen na beneden gelopen.

  Ik wil nu graag boven wandelen en dan genieten van de uitzichten met een hapje en een drankje, heb je daar ook in info over.
   
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Klub českých Turistů/Czech Tourist Club.

  [​IMG] [​IMG] ...[​IMG]

  De website van deze vereniging is kct.cz.
  Aan de linkerzijde vind je KALENDÁŘ TURISTICKÝCH AKCÍ/evenementenkalender met georganiseerde wandeltochten.
  Bovenaan staat ZNAČENÍ/markeringen voor PĚŠÍ/wandelaars ,LYŽAŘSKÉ/skiërs ,CYKLO/fietsers.
  Ook is de gehele lijst met de 54 mapy/kaarten schaal 1:50.000 ,door het KČT uitgebracht te vinden.
  Zeer uitgebreide website en evt. met een vertaalprogramma goed te lezen.

  Dank aan Ave271 die me deze tip gaf.:top:
   
 5. ik heb hier een column over geschreven, lees hier
   
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Is er zo'n zware storm geweest op 22 juni ? Het ziet er op sommige plaatsen niet goed uit. Prima trouwens Tully om dit bericht te plaatsen.
   
 7. Weer de Duitse kant die het ergst getroffen is .Als je via de Arber naar Bodenmais gaat weet je niet wat je ziet hele stukken bos zijn er gewoon niet meer .:snotter:
  Door de kale bergtoppen kan je wel heel erg ver weg kijken maar geef mij maar een mooi begroeide helling .:ja:

  Heb heel wat kilometers afgelegd in deze grensstreek ,die hier vlakbij is:top:
   
 8. link werkt niet bij mij:(
   
 9. zijn er in de omgeving van Jicin/Nova Paka nog wandeltochten?
  ik weet, er zijn er genoeg, maar we wilden wel eens in een andere omgeving wandelen.
  Wie woont daar in de omgeving en heeft mooie routes of wil eens met ons wandelen?
   
 10. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Als je hierboven in de balk zoekt op "Wandelen" door "Lina" in "deze rubriek". Dan zie je zo al 8 wandelroutes die Lina gelopen heeft met beschrijving en veel mooie foto's over wat er te zien is.

  Websites met routes :
  kralovehradeckyregion.cz/dr-nl/s-wandeltoerisme.
  cesky-raj.info/en/hiking/tips-for-trips/hiking-trails.
  cesky-raj-ubytovani.net/en/tourism.
  geopark-ceskyraj.cz/en.
  jicin.org/en.

  Zoals in ander topic staat is mapy.cz nu ook voor mobiel gebruik. Hier kan je alle wandelroutes zien in je omgeving.
  Uitleg over Pěší značení / wandel markering is alleen in Tsjechisch op website van de Tsjechische toeristen club KČT. (kan je vertalen met google.) De rode routes zijn doorlopend en met andere kleuren kan je overstappen op andere routes. Engelse uitleg op czhiking.blogspot.cz met diverse wandelroutes.

  Routes en meer kan je ook vinden op nl.tourmaps.cz.
   
  Laatst bewerkt: 20-08-2014
  elske vindt dit leuk/interessant.
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Ekko , in Dolni Kalna (Dichtbij Nova Paka) heeft het forumlid Clowntje haar camping de Sprookjesmolen.
  Op haar website staan meerdere wandelingen in deze omgeving.
   
  elske en kuurgast vinden dit leuk/interessant.
 12. klopt rij er even langs en zie wel als ze open zijn
   
 13. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Nieuwe wandelroute door het Boheemse Woud

  Wandelaars kunnen binnenkort genieten van extra stukje Boheemse Woud. De populaire wandelroute Goldsteig in Duitsland krijgt een internationale uitbreiding. In mei wordt de Goldsteig, die een lengte heeft van 660 kilometer, verlengd met 600 kilometer aan paden in Tsjechië.

  In de voetsporen van zouthandelaren

  De Goldsteig is een historische wandelroute en brengt je door een streek van eeuwenoude handels- en smokkelpaden. Zout, het ‘witte goud’ van de middeleeuwen, werd via deze handelswegen getransporteerd van de Donau naar Bohemen. De route ging dwars door het Beierse en Boheemse Woud en bracht de aangrenzende dorpen enorme rijkdom. Welvarende steden zoals Prachatice en Vimperk ontstonden en burchten en kastelen werden gebouwd. Tot 1692, toen Leopold I besloot zout via een andere route aan te voeren, was de Goldsteig één van de belangrijkste handelsroutes van Europa.

  Goldsteig naar Tsjechië
  In 2007 werd het wandelnetwerk Goldsteig geopend en dit voorjaar wordt de route uitgebreid met 600 km aan wandelpaden in Tsjechië. Wandelaars kunnen in de voetsporen treden van middeleeuwse kooplieden en de unieke natuur van het ‘Groene Dak van Europa’ ontdekken. Het Tsjechische wandeltraject wordt Zlatá stezka genoemd en gaat door de regio Pilsen en Zuid-Bohemen. Dankzij het veelzijdige wandelnetwerk zijn het Boheemse en Beierse Woud één van de meest aantrekkelijke wandelgebieden van Europa. Het Tsjechische traject loopt voor een groot deel door het nationale park Šumava. Dit beschermde landschap met haar oude bossen, glaciale meren en moerassen was door het IJzeren Gordijn jarenlang ontoegankelijk. De natuur heeft hierdoor een uniek en ongerept karakter.

  [​IMG]

  Dwalen door bossen en rustige dorpjes
  Wandelaars kunnen de route beginnen in Volary, een plaatsje ten westen van het Lipnomeer. Het traject leidt langs de Duits-Tsjechische grens en meerdere malen heb je uitzicht over het Tsjechische en dan weer het Beierse landschap. In totaal zijn er twaalf grensoverschrijdende trajecten tussen de Tsjechische en Duitse secties van de Goldsteig. Zlatá stezka eindigt in Chodová Planá, een plaats vlakbij het beroemde kuuroord Marienbad ofwel Mariánské Lázně. Wandelaars die na deze lange afstandswandeling behoefte hebben aan ontspanning kunnen bij de lokale brouwerij Chodovar in Chodová Planá een bierbad nemen.

  Volg de gouden S
  De Tsjechische paden zijn gemarkeerd met het logo van de Goldsteig: Een gouden ‘S’ op een witte achtergrond. De route is voorzien van rustplaatsen en informatieborden, die geplaatst zijn op geschikte startpunten voor wandelingen. Diverse start- en eindpunten zijn per bus en trein bereikbaar. Daarnaast is het mogelijk om voor een cirkelvormige route te kiezen van één of twee dagen. De routes lopen via plateaus en lage bergen en zijn hierdoor ook geschikt voor onervaren wandelaars en gezinnen met kinderen.

  Bron: voyago.nl
   
  kukel en petra vinden dit leuk/interessant.
 14. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]
  [​IMG]
  Zlatá stezka / Goldener Steig zijn honderd jaar oude gouden routes tussen Passau + Prachatice, Vimperk, Kašperské Hory zijn er meer routes die daaraan aansluiten.
  In totaal is er een 2000 kilometer lang grensoverschrijdend netwerk van wandelpaden met 13 grensovergangen beschikbaar. Het is het langste netwerk van wandelwegen in Midden-Europa.

  Bron radio.cz/de.
   
  Pelhřimov en Ad Verschoor vinden dit leuk/interessant.
 15. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Wandelen met Alpen-gevoel in Tsjechië
  [​IMG]
  De Duits-Tsjechische site met meer informatie over de wandelroute.


  Doe je wandelschoenen aan en pak je rugzak. Meer dan 100 kilometer aan wandelplezier ligt op je te wachten in een van de mooiste natuurparken van Tsjechië en Duitsland. In april van dit jaar is het nieuwe wandeltraject Forststeig Elbsandstein geopend.

  De route – die je in 6 of 8 dagen kunt doen – doorkruist het geïsoleerde bos van Boheems en Saksisch Zwitserland. Je komt langs indrukwekkende rotsformaties, majestueuze uitzichten en het beste van beide natuurparken is gecombineerd. Boheems en Saksisch Zwitserland vormen een bijzonder natuurpark. Het grensoverschrijdende natuurgebied ligt aan de rivier de Elbe en is bekend vanwege de unieke zandsteenrotsen. Wind en regen hebben deze grillige contouren uitgeslepen. Het park heeft zijn naam te danken aan de Zwitserse schilders Adrian Zing en Anton Graff. Zij vonden de omgeving zo op Zwitserland lijken dat ze het park vernoemde naar hun thuisland.

  Meerdaagse wandeling
  De wandelroute Forststeig Elbsandstein werd geopend in april 2018 met als doel de Tsjechische en Duitse wandelpaden te combineren en een aantrekkelijke meerdaagse wandelroute te creëren. Het uitdagende wandeltraject loopt over twaalf tafelbergen en heeft 17 uitzichtpunten. De route door het Elbezandsteengebergte is 100 km en is opgesplitst in zeven etappes van ongeveer 15 kilometer per dag. Het is gemarkeerd met verticale gele strepen en in Tsjechië zijn er extra groene borden. Lesnístezka Labské pískovce – de Tsjechische naam voor de trail – is geopend van april tot oktober. Het is een avontuurlijke tocht die geschikt is voor de ervaren wandelaar met enig oriëntatievermogen.

  Rotsbrug
  Het hoogste punt is de 700 meter hoge Tsjechische berg Vysoký Snežnik ofwel Hoge Sneeuwberg. Op de top staat sinds 1864 een uitkijktoren. Bij mooi weer kun je het Reuzengebergte zien liggen. Bij het Dresdner Aussichtpunkt moet je verplicht even stoppen. Je hebt hier een magnifiek uitzicht over de grillige zandsteenformaties. De route begint in Duitse plaatsje Reinhardtsdorf-Schöna gelegen aan de rivier de Elbe. Steek je de rivier over dan kom je in het Tsjechische Hřensko. Dit is een aanrader om te doen, want aan deze kant ligt de rotsbrug Pravčická brána. Het symbool van Boheems Zwitserland. Bij deze rotspoort kun je naast een spectaculair uitzicht ook het historische Adelaarsnest vinden. Een chique buitenhuis gemaakt om de eerste toeristen van adel te verwelkomen. Het houten complex versierd met rode daken en een bogengalerij steekt mooi af tegen de grijze rotsen. Een leuke beleving is om door de kloof Kamenice te wandelen, waar je op een gegeven moment een bootje moet nemen.

  Landinwaarts
  In Schöna voert de route langs de Duits-Tsjechische grens. Bij het hotel Kristin Hrádek trek je verder landinwaarts. Dit gebouw uit de 18 de eeuw heeft diverse functies gehad. Zo was het een koninklijke residentie van de prinselijke familie, een jachthut en sinds een aantal jaar is het een restaurant en hotel. De derde etappe begint in het Tsjechische dorpje Ostrov. Na drieënhalve kilometer steek je de Duitse grens over en gaat de Forststeig Elbsandstein in Duitsland verder. Na 100 kilometer wandelen
  eindig je weer bij de rivier de Elbe in het Saksische kuuroord Bad Schandau. Slechts 12 km verderop van Schöna. Staat daar de auto? Deze kun je eenvoudig ophalen. Er gaan regelmatig treinen vanaf Bad Schandau naar Schöna. Mocht je nog niet genoeg hebben van het wandelen dan kun je er nog prima een wandeldag – of twee – aan vast plakken.

  Accommodatie onderweg
  Langs de Forststeig liggen vijf berghutten waar je kunt overnachten. Ze bieden gemeenschappelijke kamers aan voor ongeveer 12 personen. Op drie plekken is er ook de mogelijkheid om een tent neer te zetten. Als je de nacht in een hut of bivak wilt doorbrengen, heb je een trekkingkaartje van Sachsenforst nodig. Liever wat meer comfort. Diverse hotels en pensions liggen in de buurt van het traject en kun je gemakkelijk bereiken. Meer informatie: www.forststeig.sachsen.de/en/
  www.ceskesvycarsko.cz/en

  Bron: elkedagvakantie.nl
   
  bruinh vindt dit leuk/interessant.
 16. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië: volg de Goldsteig route door het Boheemse Woud

  Geschreven door Bibi Vermaesen

  Hoog tijd om eens een kijkje te nemen in het Boheemse Woud. Via rustige dorpjes, dwars door veengebieden, over bergen en langs de rivier de Moldau treden we in de voetsporen van smokkelaars en handelaars. We maken kennis met een prachtig stukje Tsjechië tijdens drie wandelingen over het eeuwenoude pad van de Goldsteig route.

  De ‘Goldsteig’ is een lange afstandswandeling, die vanuit het Duitse Beieren nu ook de grens over gaat naar Tsjechië. Dat betekent eindeloos wandelen en grenzeloos genieten in het Boheemse Woud in het Tsjechisch-Duitse grensgebied. Zeshonderd kilometer wandelen over paden, waar eeuwen geleden alleen pelgrims met manden vol waardevolle spullen liepen. De eens zo belangrijkste handelsroutes van Europa zijn nu zo goed als verlaten. Prachtige natuur, rust en ruimte wachten op je. Ontdek het zelf met deze drie aanraders in het Boheemse Woud in Tsjechië.

  [​IMG]

  Wandeling 1: dwars door het bos bij Bischofsreut (5 km)
  Start met een korte wandeling vanaf Bischofsreut, een dorp op ongeveer 1000 meter hoogte in Duitsland, aan de grens met Tsjechië. In de 16e eeuw, de bloeitijd van de Goldsteig route, brachten handelslui met paarden en pakezeltjes hier per jaar 300 miljoen liter zout de grens over. Het witte goud, in die tijd belangrijk voor het pekelen van vlees. Bij de grens valt ons oog meteen op de nog aanwezige, indrukwekkende zware betonnen slagboom. Ongezien de grens over komen was duidelijk onmogelijk. Onderweg lopen we langs keurig gestapelde stenen muurtjes waar vroeger de huizen hebben gestaan. Her en der staart een grazende koe ons glazig aan vanuit de glooiende wei. Net wanneer onze maag een beetje begint te knorren, bereiken we Hotel České Žleby. Op het menu Kulajda soep: een kruidige, zoetige soep van paddenstoelen uit het omringende Sumava woud. Het blijkt de hobby van iedere Tsjech: paddenstoelen plukken. In het seizoen de basis voor de heerlijkste lokale gerechten.

  [​IMG]
  [​IMG]

  Tip: wandel op je gemak terug naar Bischofsreut en laat je in de watten leggen door Ingrid Haidl-Madl. Aankomen in je vakantiewoning, uitpakken en nieuwe energie opdoen. Ingrid doet je boodschappen, verzorgt ontbijt en avondeten en bakt ook nog eens de lekkerste koekjes van de hele omgeving.

  [​IMG]

  Tip: klim ook naar de Stožecka kapel, een houten bedevaartkapel midden in het bos. Achter de kapel vind je een perfecte plek voor een ‘selfie’ met fenomenaal uitzicht als achtergrond.

  [​IMG]

  Hotel Ceske Zleby – České Žleby 56, Stožec
  HAIDL-MADL ferienwohnen – Marchhäuser 2, Bischofsreut, Duitsland

  Wandeling 2: via vakwerkhuizen in Dobrá naar het turfmoeras (+/- 12 km)
  Eén van de hoogtepunten van de Goldsteig wandelroute door Zuid-Bohemen is de wandeling die dwars door het veen- en heidegebied rondom Dobrá gaat. Langs de monumentale vakwerkhuizen van het piepkleine dorpje, eigenlijk niet meer dan een straat, wandel je het natuurgebied in. Een uitgestrekt veld vol wuivend riet loopt door tot aan de oevers van de Moldau. Eenmaal over de houten brug geeft de achterliggende poort van juni tot en met oktober, toegang tot het turfmoeras. Langs enorme rijen berkenstammetjes en over paden met bijna zwart turf wandelen we naar de uitkijktoren. De avondzon weerspiegelt in de vele kleine, omringende plasjes. De late, laagstaande zon tijdens ‘golden hour’ maakt de oranje en bruine herfsttinten om ons heen nog intenser. Een indrukwekkende kleurenpracht!

  [​IMG][​IMG] [​IMG]

  Tip: geniet begin oktober van de mooie herfsttinten. Houten paden behoeden je voor wegzakken in het sompige veen.

  Tip: neem op een zonnige dag een picknickmand mee en geniet op een van de vele bankjes van de heerlijke stilte om je heen.

  Tip: overnacht in Dobrá of in het nabijgelegen Volary. In het knusse familieappartement vol blankhouten (kabouter)meubelen en geruite gordijntjes voor de ramen voel je je onmiddellijk thuis. Zeker ook door de plank bij de voordeur vol rode wollen sloffen.

  [​IMG]

  Tip: Slaap in Volary ook 1 nacht in een heuse boomhut. Midden in het bos, zonder stromend water maar wel met een fijne houtkachel. Het ontbijt takel je ‘s morgens in een mandje naar boven. Let goed op het weidse uitzicht voor je, een kennismaking met het aanwezige wild is gegarandeerd.

  [​IMG] [​IMG]

  Sumavska Chalupa cottage – Dobra 29, Dobra
  Volarska roebenka cottage – K.V.Raise 159, 38451 Volary
  Treehousesvia hotel Bobik, Náměstí 325, Volary

  Wandeling 3: langs de oorsprong van de Moldau de ‘bergen’ in (+/- 10 km)
  Vanuit Kvilda, tevens een idyllische wintersportplaats, wandel je door een haast onaangetast schilderachtig landschap, met afwisselend donker- en lichtgroene kleuren, naar de oorsprong van de langste rivier van Tsjechië: de Moldau.

  Voordat we aan de wandeling beginnen, proeven we de traditioneel bereide ‘Boruvkove knedliky’ in de Šumava Inn. Een enorme fruitdumpling die elke getrouwde Tsjechische vrouw moet kunnen maken. Een calorieënbom en een goede basis voor onze wat langere wandeling.

  Onderweg waan je je in een sprookjeslandschap. Om je heen dikke lagen zacht mos bezaaid met paddenstoelen, geheimzinnig opgestelde zilversparren en de klanken van de zacht ruisende Moldau. Aangekomen bij de bron wordt dit gevoel nog eens versterkt. In het water van de bron borrelen, steeds onverwacht, dikke bellen naar boven. Een spannend gezicht. We gooien een muntje in het water en doen een wens. Voor we aan de terugreis beginnen, besluiten we aan één van de uitnodigende tafels bij de bron een heerlijk kopje verse koffie te zetten.

  [​IMG] [​IMG]

  Tip: overnacht in de buurt in het hoogstgelegen hotel van Sumava: hotel Alpská vyhlída. Ver weg van de bewoonde wereld genieten van een ‘schitterende’ melkweg of van een bloedrode ochtendhorizon waartegen de bergkammen (bij helder weer zelfs die van de Alpen) vol sparren en heiige dalen fenomenaal afsteken.

  Restaurant Sumava Inn – Kvilda 26, Kvilda
  Hotel Alpska vyhlidka – Bučina 149, Kvilda

  [​IMG]

  Handig & leuk om te weten over de Goldsteig route:
  In 2007 werd het wandelnetwerk Goldsteig in Duitsland geopend. De route is onlangs uitgebreid met 600 km aan wandelpaden in Tsjechië.

  De wandelingen zijn goed te combineren met een bezoek aan één van de nabijgelegen historische handelspareltjes. Prachatice, een stadje waar binnen de vestingmuren de tijd stil lijkt te hebben gestaan, of het historische vrolijk gekleurde en inmiddels hippe Kašperské hory. Een aanrader met gegarandeerd gastronomische hoogstandjes. Zeer betaalbaar! Ontdek de bijzondere plekjes langs de Goldsteig route.

  Hoe kom je er? Vanuit Amsterdam gaan er dagelijks meerdere vluchten naar Praag. Vanuit Praag rijd je in ongeveer 2 uur naar het Boheemse Woud.

  Bekijk voor aanvullende informatie over de Goldsteig-route en de mooiste plaatsen langs de route op de website van:
  Bron: bijzonderplekje.nl
   
  Laatst bewerkt: 22-10-2018
  Lina, cor, Maarten en 1 andere persoon vinden dit leuk/interessant.
 17. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië viert 1e vermelding op lijst van toonaangevende wandelpaden

  De Lužnice Valley Hiking Trail in Zuid-Bohemen is de eerste wandelroute in Tsjechië die de benoemd is tot “Leading Quality Trails – Best of Europe”. Dit kwaliteitscertificaat, toegekend door de European Ramblers Association, staat voor toonaangevende wandelpaden die divers, origineel en een aangename ervaring zijn voor wandelliefhebbers. Het wandeltraject “In de Lužnice-vallei” behoort tot de 19 routes in 10 Europese landen die het certificaat hebben behaald.

  [​IMG]

  Toegankelijk, afwisselend en met een snufje cultuur
  Het wandeltraject “In de Lužnice-vallei” is 55 kilometer lang en voert door een prachtig bosrijk landschap met romantische valleien, steile rotsen en historische bezienswaardigheden. De route volgt grotendeels de rivier Lužnice en doorkruist vele natuurgebieden en pittoreske stadjes in de regio Tábor in Zuid-Bohemen.

  [​IMG]

  Onderweg kom je langs steile rotsen, ga je door enkele tunnels en wandel je over houten paden die over de rivier hangen, maar ook loofbossen zul je doorkruisen. Alle paden hebben een natuurlijke ondergrond en zijn alleen bedoeld voor voetgangers, criteria die vereist waren om tot LQT benoemd te worden.
  Andere criteria van de European Rambling Association waaraan de wandelroute voldoet, zijn duidelijke markering, voldoende rustplaatsen, continu toegang tot het parcours, goede logistiek, een goed onderhouden website, bagagetransport en een divers aanbod aan accommodaties.

  Een vierdaagse tocht door de Lužnice vallei
  De wandelroute door de Lužnice vallei begint in de stad Planá nad Lužnicí, minder dan anderhalf uur rijden van Praag, en eindigt in de stad Týn nad Vltavou. Vlak bij deze plaats komen de rivieren Lužnice en Moldau samen.
  De Lužnice Valley Hiking Trail is verdeeld in vier etappes. In de dorpen en steden langs de route is het mogelijk om te overnachten, zoals in het middeleeuwse stadje Tábor of het kuuroord Bechyně. Langs de weg zijn er negentien educatiepanelen die meer informatie geven over de fauna en geschiedenis van deze streek. Onderweg ontdek je ruïnes van voormalige kastelen, kom je langs het romantische chateau Mitrowicz en brengt de route je bij het adembenemende uitkijkpunt over de plaats Bechyně.

  [​IMG]

  Meer informatie: www.toulava.cz
  Bron: verkeersbureaus.info
   
  kuurgast, henniekootstradekiel en hgmw vinden dit leuk/interessant.

Deel deze pagina