Wandelen in Tsjechië met wandelvereniging Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Wandelvakanties naar gastvrij Tsjechië

Jaarlijks gaat een groep wandelaars uit Oudewater en Montfoort samen op wandelvakantie naar Tsjechië. Wandelvereniging Tsjechië viert dit jaar haar tienjarig jubileum. Al hoewel, officieel bestaan ze al wat langer.

ad9713a5bb6a8dbec9ed3c1c8337d0f7.jpg

Henny en George

Samen hebben ze al heel wat reizen georganiseerd; George van Bommel als organisator en Henny Rietveld als wandelroute expert. Ieder jaar verzorgen ze namens de wandelverenging een wandelvakantie naar Tsjechië voor een groep van zo'n veertig wandelaars. George: "Het geeft zoveel voldoening als je weer een mooie vakantie organiseert voor deze enthousiaste groep."

Ter ziele
Tot en met 2006 organiseerde de gemeente Oudewater jaarlijks een wandelvakantie naar de stad Rychnov nad Kneznou, waar Oudewater een stedenband mee heeft onderhouden. Toen dit stopte besloot een groep enthousiaste wandelaars de vakanties zelf te organiseren. Wandelvereniging Tsjechië was geboren. Al na twee jaar ging deze vereniging bijna ter ziele. George van Bommel besloot samen met Leo van de Geer en Johan Wouter de touwtjes in handen te nemen. Nu - alweer tien jaar later - gaat Wandelvereniging Tsjechië nog elk jaar op reis.

Tijdens de achtdaagse vakanties staan dagelijks drie wandelingen op de planning. Er zijn routes voor de geoefende en de ongeoefende wandelaar. Ieder kiest de route die bij hem of haar past. De wandelingen leiden door de prachtige natuur en langs rijke cultuur van Tsjechië. Volgens Henny is Tsjechië een wandelland bij uitstek, onder meer vanwege de uitgebreide bewegwijzering voor wandelaars. "Als je van cultuur, natuur en wandelen houdt dan is Tsjechië echt een schitterend land."

Op tafel dansen
Stapels foto- en verhalenboeken zijn er van de vakanties naar Tsjechië. George en Henny kijken met een grote glimlach terug op de gemaakte reizen. George vertelt honderduit over de ontmoetingen met de vriendelijke mensen in Tsjechië. "Het is een ontzettend gastvrij land." Tijdens de vakantie wordt overdag sportief gewandeld, 's avonds wordt er vooral plezier gemaakt. Er worden spelletjes gespeeld en voor de liefhebbers is er een bridgedrive. Vaste prik is ook de feestavond. George: "Hier een foto van mijn vrouw die staat te dansen op tafel, dat had ik nog nooit van mijn leven gezien."

Iedereen die van wandelen houdt mag mee op reis. Lid worden van de vereniging is niet nodig. De meeste wandelaars komen uit Montfoort en Oudewater. Mensen uit anderen woonplaatsen zijn ook van harte welkom om mee te gaan. George: "We zouden het heel leuk vinden als er wat meer mensen van net boven de vijftig jaar mee gaan. We missen jonge aanwas." Volgens George voelen ook de wat jongere ouderen zich prima thuis bij de wandelvereniging. "Ze zullen echt niet het gevoel hebben dat ze tussen de oudjes zitten."

Betaalbaar
Aan de reizen van de wandelvereniging hangt een vriendelijk prijsje. Jarenlang kostte een volledig verzorgde reis 425 euro. Sinds vorig jaar is het budget verhoogd naar 440 euro. Henny: "Alleen het drankje op het terras tijdens de wandeling betaal je nog zelf, verder is alles inbegrepen." De lage prijs is belangrijk voor de wandelvereniging. George: "We willen dat ook de mensen met een kleine portemonnee mee op vakantie kunnen!"

Zin om op wandelvakantie te gaan? Op 18 mei vertrekt de vereniging weer naar Tsjechië. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Kijkt u voor meer informatie op www.wijwillenwandelen.nl.

Bron: kijkopijsselstreek.nl
 
Bovenaan