Wandelen en wintersport in het Reuzengebergte

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Wandelen en wintersport in het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte is voor veel toeristen een van de bekendste stukjes Tsjechië. Het is het hoogste en drukst bezochte gebergte van Tsjechië en de enige echt hoge bergketen van het land. Het landschap varieert van golvende weilanden tot ruige bergrichels met hoge watervallen. De karakteristieke vakwerkhuizen in deze regio maken het plaatje compleet.


DRMI-010-jizerske-hory.jpg

Langlaufen en wandelen in de sneeuw in Tsjechië

Wintersport in het Reuzengebergte
De hoogste bergketen van Tsjechië is logischerwijze ook een van de populairste Tsjechische wintersportgebieden. Elk jaar komen wintersportliefhebbers uit binnen- en buitenland hier profiteren van de mooie skihellingen op elk niveau en van het uitgebreide langlaufnetwerk. Om er zeker van te zijn dat iedereen die hier vakantie komt vieren het naar de zin heeft, komen er elk jaar weer nieuwe wintersportvoorzieningen, restaurants, attracties en accommodaties bij.

Het Reuzengebergte als wandelgebied
Maar ook in andere jaargetijden valt hier voor echte natuurliefhebbers van alles te zien en te doen. Je kunt in het Reuzengebergte ook prima wandelen, bijvoorbeeld op de veengronden van Úpa. Dit is het grootste veengebied in het Reuzengebergte en een prachtig natuurgebied. Hier in het ondiepe laagland tussen de Sněžka, Hraniční hřbet (de Grensbergrug) en de Studniční hora (de Bronberg) komen de rivier de Úpa en de rivier de Bílá Labe (Witte Elbe) aan de oppervlakte. De plek waar de 1164 kilometer lange rivier de Elbe precies ontspringt, kun je zien in de Elbe-weide (Labská louka). Die ligt een kleine kilometer ten zuidwesten van het Violíkgebergte bij Špindlerův Mlýn.

Een andere mooie omgeving om te wandelen zijn de gletsjerravijnen van Sněžné Jámy (de Sneeuwholtes). Door het schuren van gletsjers en eeuwenlange erosie door de rivier is hier een bijzondere, piramidevormige berg ontstaan. Op de top heerst een bergklimaat en er groeien alleen kleine struiken, grassen, mossen en korstmossen. Over het hele jaar gemeten is de gemiddelde temperatuur hier 0,2°C en je kunt er tot mei in de sneeuw lopen. Aan de voet van het ravijn staat een chalet met de bijnaam Wawel, dat genoemd is naar het bekende kasteel in Krakau.

Tegelijkertijd in Polen en Tsjechië
Letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van het Reuzengebergte is de 1603 meter hoge Sněžka: ‘de Sneeuwtop’. Boven kun je met één been in Tsjechië en met één been in Polen staan, want de grens loopt dwars over de bergtop. Aan de Poolse kant staat een kapelletje uit de zeventiende eeuw en aan de Tsjechische kant het hoogst gelegen postkantoor van Tsjechië. Verder staat op Pools grondgebied een weerstation en hotel. Voor het uitzicht maakt het niet uit aan welke kant van de grens je staat: dat is aan alle kanten schitterend.

De nieuwe kabelbaan naar de Sněžka
Je kunt natuurlijk naar boven wandelen, maar het is wel zo comfortabel om te kiezen voor de moderne cabinelift naar de top – en dan eventueel weer naar beneden te wandelen. De oude stoeltjeslift die hier 63 jaar gebruikt werd, is net vervangen door een moderne kabelbaan met cabines voor vier personen. Het onderste station is Pec pod Sněžkou, waar ook winkeltjes en restaurants te vinden zijn. Halverwege stopt de kabelbaan bij Růžová hora en het hoogste punt is de top van de Sněžka.

Skiliften-Tsjechie.jpg

Skiliften in Tsjechië

Dus wil je wandelen of wintersporten in Tsjechië, dan is het Reuzengebergte zeker een goede keuze – reuzegoed zelfs.

Bron:verkeersbureaux.info
 
Bovenaan