Wandel/natuurgebied niet al te ver van Praag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hallo,

Weet iemand mooie natuur/wandelgebieden niet al te ver van Praag? Wij willen het liefst in West Bohemen ( Noordelijk/Midden) blijven.
Wij zijn helemaal niet bekend in Tsjechië en gaan hier voor het eerst heen, dus weten, buiten Praag helemaal geen verdere plaatsen
in die buurt! Iemand een advies?
 

kuurgast

Donateur
Als mensen aangeven in welke plaats ze precies verblijven, dan hoeven we niet in een glazen bol te kijken.
Met die plaatsnaam kan je bv uitzoeken welke regio etc het is, zodat je daarmee een website kan uitpluizen.
Praag is Středočeský kraj=regio Midden-Bohemen en dat wordt verdeeld in okres=district.
Zie wiki Districten van Tsjechië.

Tsjechië heeft de meeste kilometers (44,101km) aan gemarkeerde wandelroutes in Europa.
De routemarkeringen worden onderhouden door KČT=Klub českých turistů=Club van Tsjechische toeristen, zie kct.cz/english en artikel expats.cz/czech-news.
Tsjechisch systeem voor wandelmarkeringen, zie uitleg wiki Czech Hiking Markers System.

Er zijn ook speciale korte routes voor bv kinderen of rolstoelers, Naučná stezka=educatieve pad, meestal gemarkeerd met een wit vierkant met een schuine groene streep, zie info op naucne-stezky.cz.
Tsjechisch is een moeilijke taal, maar alles is tegenwoordig redelijk goed vertalen via goochel.

Je kan de routes allemaal vinden op de Tsjechische tegenhanger van GoochelMaps de en.mapy.cz waar je de routes ziet bij inzoomen. Deze mapy is ook als gratis app in NL-taal en ook offline te gebruiken.
 



Beroun is een mooie uitvalsbasis.

De Tsjechische Karst is een kalksteengebied ten zuidwesten van Praag en is sinds 1972 uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. De regio is uniek, zowel qua landschap en planten- en dierengemeenschappen, als qua geschiedenis en geologisch verleden - zelfs het relatief recente verleden.

Dankzij de korte afstand van Praag heeft dit gebied altijd de aandacht gehad, niet alleen van toeristen, maar ook van enthousiaste onderzoekers. Een van hen was de beroemde Jaroslav Petrbok, die dit gebied de naam Český karst gaf vanwege de geologische structuur en het karstkarakter van het landschap. Hier hebben geologen ook belangrijke sites ontdekt voor het bestuderen van de geschiedenis van onze planeet. De belangrijkste interface ter wereld tussen de oudere Siluur- en Devoon-formaties is bijvoorbeeld te vinden in Klonka bij Suchomast.

Grotten zijn een typisch fenomeen in karstgebieden, die veel informatie hebben bewaard over de prehistorische Kwartaire fauna, en vaak vinden we er sporen van menselijke bewoning in terug. De meest uitgestrekte zijn de Koněpruské-grotten, die ook het langste grottenstelsel zijn dat tot nu toe in Bohemen is ontdekt.

Het gevarieerde gesteente in de vorm van prehistorische kalksteen, leisteen en vulkanen creëerde een geschikte omgeving voor zeldzame planten en dieren. Er is een breed scala aan habitats, van droge steppevegetatie tot warmteminnende eikenbossen. De Tsjechische Karst is bijvoorbeeld de grootste vindplaats van de ernstig bedreigde Oostenrijkse imker in ons land.

Sinds de vroege steentijd hebben mensen dit gebied min of meer onafgebroken bewoond. Paradoxaal genoeg komt de gewaardeerde diversiteit van de lokale natuur ook voort uit menselijke activiteit. Intensieve begrazing en verspreide steenwinning hebben bijvoorbeeld de aanzienlijke verspreiding van enkele zeldzame kruiden mogelijk gemaakt. Zonder menselijke tussenkomst zou het grootste deel van het grondgebied waarschijnlijk bestaan uit soortenarme, voornamelijk beukenbossen. Tegenwoordig worden schapen en geiten, die in begroeide gebieden grazen, op experimentele basis betrokken bij natuurbeheer.

De Boheemse Karst nodigt u uit om vele interessante plaatsen te bezoeken, zoals het kasteel van Karlštejn, Svatý Jan pod Skalou, de grotten van Koněpruské, de steengroeven van Solvay, de steengroeven van Tetín of Amerika. Verschillende natuurpaden zullen ons helpen de natuur te bewonderen: Golden Horse, St. John's Circle, Berounka Water Trail, Geological Trail en NS Karlštejn.

Ondanks het drukke toeristenverkeer kan dit gebied voor iedereen iets interessants bieden, en veel mensen kiezen het herhaaldelijk als de bestemming van hun reizen om te verkennen en te ontspannen. Niet alleen omdat het grootste deel van het grondgebied van de PLA binnen het bereik van het Prague Integrated Transport ligt.
 

Pelhřimov

Donateur
In de plaatselijke boekwinkels, bij de "Tourist info" en bij deze webshop zijn vaak "geschilderde landkaarten" te koop met op de achterzijde beknopte toeristische info.

1686824310915.png
voorbeeld: "Okolí Prahy" / "Rondom Praag", maar er zijn van alle regio's kaarten te koop met daarin getekende wandel- en fietsroutes

1686824611910.jpeg 1686824704037.jpeg
voorbeeld van voorzijde en achterzijde van de kaart van de omgeving van Beroun
Let wel op want sommige kaarten - zoals bijv. Beroun - zijn niet helemaal op het noorden getekend
Dit komt omdat de regio dan beter op de kaart past, maar op de kaart wordt altijd de gebruikte windrichting aangegeven.

1686824482863.png
overzichtskaart met de regio's

En zoals Kuurgast al schreef is en.mapy.cz heel handig en met veel verschillende mogelijkheden.

Alvast veel voorpret en hele fijne vakantie gewenst.
 
Bovenaan