Waar is dit?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

e76bf1556b9450251d649ed8eea777e5.jpg
Church of Holy Spirit (kaple sv. Ducha a Božího Hrobu)
Kapel van de Heilige Geest en het Heilig Graf boven Liběchov

https://kostelicek.eu/

Kapel van St. Spirit en St. Het graf in Liběchov in de regio Mělník zal bij de stad horen. Hij zal het kopen bij het Nationaal Museum en het laten repareren

De kapel van de Heilige Geest en het Heilig Graf zullen eigendom zijn van Liběchov in de regio Mělník. Het Nationaal Museum, dat nog steeds de eigenaar is, zal het voor 400 duizend kronen aan de stad verkopen. Er is al een toekomstig contract getekend tussen Liběchov en het Nationaal Museum.

Het verwoeste vroegbarokke en momenteel leegstaande gebouw in de regio Mělník staat bij de lokale bevolking bekend als de zogenaamde Kostelíček. "De akoestiek is hier prachtig", zegt Vladimíra Zralíková, de onafhankelijke burgemeester van Liběchov. "Het is ook een zeldzaamheid. Op de top van de toren staat een schedel met gekruiste beenderen en de Latijnse inscriptie Memento mori, die eraan herinnert dat het een begrafeniskapel is, ”voegt de burgemeester eraan toe.

De kapel, door de lokale bevolking Kostelíček genoemd, is het dominante kenmerk van Liběchov. Het werd in 1654 aan de horizon boven de stad gebouwd door graaf Hyacinth Karel Villani van Pillonica. Vanaf 1780, vanaf de tijd van de grootste bouwhausse van Liběchov onder graaf Pachty van Rájov, komen de kruiswegstaties met veertien haltes, omzoomd door een linde steeg. De originele schilderijen van de kruiswegstaties zijn waarschijnlijk geschilderd door de jezuïetenschilder Josef Kramolín. Ten tijde van de Josephine-hervormingen aan het einde van de 18e eeuw werd de "bovenkerk" afgeschaft en de "benedenkerk" van St. Havel.

Aan het begin van de 19e eeuw werd het landgoed Liběchov eigendom van de succesvolle zakenman Jakub Veith. Hij liet in 1823 een toren aan de kapel toevoegen, zoals we die nu kennen. Drie klokken (Josef, Marie en umíráček) werden er vanaf de klokkentoren naartoe overgebracht. Het graf werd vergroot voor de vertakte familie van Veith. De laatste volledige reparatie van de kapel werd halverwege de jaren twintig gefinancierd door de eerste republiekseigenaar van het kasteel, de bossen en de velden van Liběchov, en later ook door de eerste Tsjechische burgemeester van Liběchov, Ing. František Homolka.

Barokke kapel van St. Spirit en St. Graf Libechov op Mělnicku
In 1963 viel de kerk, samen met het kasteel, onder het Ministerie van Cultuur, dat het overdroeg aan de administratie van het Nationaal Museum in Praag.

Pas eind jaren negentig werd het gebouw schoongemaakt en gesloten dankzij een burgerinitiatief en sindsdien is het zoveel mogelijk onderhouden en behouden, inclusief bescherming tegen dieven en vandalen. In 2017 vond de laatste reparatie plaats van de unieke kruiswegstaties met 14 haltes. Na het moeizaam verwijderen van eeuwenoude struiken langs de staties van de kruisweg werden schilderijen in de kapellen hersteld.

bron: Tsjechische radio

https://region.rozhlas.cz/kaple-sv-...elnicku-bude-patrit-mestu-koupi-ji-od-7585727


Mooi gerestaureerd, dat mag gezegd worden!
 
Laatst bewerkt:
@Pelhřimov, @Leo: allebei juist! Het is inderdaad het Masaryk-plein in Pelhrimov! :yess:

De volledige reeks foto's kan je hier bekijken:
http://pelhrimov.mnoho.info/historicke-fotky-pelhrimova/001

Deze is nog ouder, naar een schilderij van 1809.

pelhrimov-1809-b.jpg
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan