Vrouw van 90 beschildert huizen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

De huizen in het zuidoostelijk gelegen Tsjechische dorpje Louka zien er schitterend uit. Ze worden namelijk beschilderd door de negentigjarige Agnes Kaspárková en het resultaat is prachtig.

Hobby
Met zeer veel gevoel voor detail gaat ze met haar penseel te werk op huizen en tekent ze fraaie blauwe (ultramarijne) patronen. Opvallend is dat ze helemaal geen verleden heeft als kunstenares. Tot aan haar pensioen werkte ze op het land. Daarna begon ze schilderen op te pikken als een hobby, zo vertelt Agnes tegenover My Modern Met.

De patronen die ze maakt zijn traditionele Moravische motieven, afkomstig uit de Tsjechische streek Zuid-Moravië. Toch zegt ze zelf vooraf nooit een idee te hebben van wat ze exact gaat verven. Ze laat zich daarin volledig leiden door haar fantasie.

Traditie
In Louka werden vroeger de huizen regelmatig beschilderd door oudere vrouwen, Agnes wil de traditie op deze manier nieuw leven in blazen. De komende maanden zal ze zich vanwege de naderende winter waarschijnlijk niet vaak buiten wagen, maar als de lentezon weer schijnt, zal ze ook weer tevoorschijn komen.

Bron: https://m.metronieuws.nl/good-vibes/2017/10/oma-90-beschildert-de-huizen-in-tsjechisch-dorpje
 

kuurgast

Donateur
Dit staat al meerdere malen op het forum , zie oa hier.
Dit oude nieuws wordt momenteel over de hele wereld gedeeld.
Het beschilderen van de kapel met doodsklok doet ze om het jaar , dus niet de huizen van het dorp!
en ze heeft een opvolgster van 35 jaar in haar familie volgens de burgemeester. Bron expres.cz.
 
Bovenaan