Vrijdag 17 maart in Schiedam: De verrukkelijke lichtheid van de Tsjechische literatuur

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
t huis  2 maart 2023.PNG

Vrijdag 17 maart: De verrukkelijke lichtheid van de Tsjechische literatuur.

Met enige regelmaat organiseert ’t Huis te Poort een avond waarop cultuur uit een bepaald land of gebied centraal staat. Schrijvers en/of vertalers – bij voorkeur met een verschillende achtergrond – wordt gevraagd over hun werk te vertellen en eruit voor te dragen. Daarnaast wordt naar passende muzikale ondersteuning gezocht.
Dit keer zal Tsjechië centraal staan: het land van de avantgarde-literatuur in het Interbellum, de poëtische protestschrijvers en de melancholieke, soms absurdistische humor.

Drie kenners van de Tsjechische literatuur zullen deze avond – deels met beeld ondersteund – voordragen, over hun werk vertellen en in gesprek gaan met elkaar en het publiek.
Vertaler Edgar de Bruin vertelt over Čapeks kinderboek (!) Dasja , de foxterriër uit 1933 waarin Čapek de vermakelijke lotgevallen van de pup Dasja tekent en beschrijft en daarmee de mensen een spiegel voorhoudt.
Kees Mercks, docent Tsjechische en Slavische letterkunde, vertelt over zijn vertalingen en besteedt bijzondere aandacht aan De brave soldaat Svejk waarvoor hij het nawoord schreef bij de recente heruitgave.
De grande-dame van de Tsjechische literatuur in Nederland, Jana Beranová, zal een korte voordracht verzorgen.
Moderator is Eric Metz, universitair docent vertaalwetenschap en Tsjechische letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Muzikale ondersteuning wordt verleend door Natálie Kulina (viool) en Shane van Neerden (piano) die drie korte werken zullen vertolken van de Tsjechische componiste Vítězslava Kaprálová (1915-1940), waarvan Elegy is opgedragen aan Karel Čapek.
De avond wordt besloten met een informele nazit met een drankje en een hapje.

Waar 't Huis te Poort Dam 30 3111 BD Schiedam.
Toegang € 15,-
De zaal heeft een beperkte aantal plaatsen. Reservering is dus noodzakelijk, zie rotterdam.czechcentres.cz + thuistepoort.nl.
 
Bovenaan