Vraagje over de naam "Tsjechië"

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Wie weet er antwoord op de volgende vragen......

Wat betekent Tsjechie?
Wat is de werkelijke naam van Tsjechie?
Wie heeft besloten deze korte naam te gebruiken?
In welk jaar was dit?

EN......
Amerika is bekend om zijn SKYLINE.
Wat en waarom is in Tsjechie de SKYLINE bekend?

Aklvast bedankt
Twan
 
Ik zou zeggen -> Kijk eens op Wikipedia Hier kun je vanalles lezen over "Tsjechie"

Wikipedia schreef:
De naam van het land
De aanduiding Tsjechië stamt uit de 18e eeuw, maar was lange tijd veel ongebruikelijker dan de namen van het afzonderlijke Bohemen en Moravië. Het Tsjechische woord voor Bohemen is Čechy, het bijvoeglijk naamwoord is český.

Tegenwoordig is de aanduiding Tsjechische Republiek nog steeds frequent, maar al in 1993 besloot het Tsjechische Ministerie van Buitenlandse Zaken de korte naam "Tsjechië" (Česko, Czechia) te gebruiken, behalve in officiële documenten en in de volledige namen van overheidsinstellingen. In historische documenten is soms ook sprake van České země (Tsjechische Landen).
 
Over de eerste vraag kan je lang redetwisten. Zo lijkt het mij dat Moraviers de voorkeur hebben aan Tsjechische Republiek, omdat dat de formele naam is waar hun gebied ook onder valt. Dat terwijl Moraviërs zich minder aangesproken voelen met Tsjechië, dat historisch meer nadruk op Bohemen legt. Een discussie die een klein beetje met Holland - Nederland te vergelijken is. Klopt dit?

Dan de tweede vraag: ik zou het wat minder fraai vinden om een typisch Amerikaans (en helaas ook elders toegepast) verschijnsel als de Skyline nu als interessant uitgangspunt te nemen om Tsjechie te benoemen. En dan nog; 'skyline' is iets van een enkele plaats waar je moeilijk het hele land mee kan pakken. Maar goed. Kijk je naar Praag, dan kan je vanuit het centrum de Burcht als het beeldbepalende zichtspunt benoemen; een bouwwerk dat z'n historie heeft uit een tijd dat de 'skyline' van manhattan nog het niveau van wigwams/teepees had. Gelukkig zijn de enkele echt hoge bouwwerken in Praag veelal alleenstaand en daarmee geen 'skyline' in de moderne zin des woords vormend. En vervolgens hebben heeeeeel veeel mooie Tsjechische plaatsen hun kasteel, liefst op een rots.
 
Volgens de legende is de naam Čechy afgeleid van Praotec Čech (oervader Tsjech), de leider van een groep mensen die in het verre verleden de berg Říp besteeg en verklaarde dat dit (het huidige Tsjechië) het land der overvloed was en zich daar vestigde.

Tegenwoordig is het echter Česká Republika aangezien ook Silezië en Moravië binnen de republiek liggen.

De 'skyline' van Praag wordt (en gaat nog verder gevormd worden) door enkele hoge hotels en kantoorgebouwen. Gelukkig liggen deze in de 'commerce zone' en niet in het oude centrum, waar de burcht Hradcany het meest opvalt.
De skyline in de rest van het land wordt gevormd door langgerekte bergketens en heuvelruggen bedekt met bossen en vol van oude kastelen en ruïnes, zoals Bartiku al schreef.
 
Bovenaan