Vrátit se do Čech a nechat tu přítele?

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ahojky,

Potřebuju poradit.

Ja už opravdu nevím (2 roky). Každej den přemýšlím nad tím, co mám dělat.
Narodila jsem se v holandsku a vyrůstala v NL do 10 let. Pak jsme se s rodinou stěhovali do českolipska. Dokončila jsem OA a pak pracovala a bydlela v Praze. Chtěla jsem dobrodružství a myslela jsem si, že je Holandsko moderní země, že znám řeč i kulturu. Nic z toho mi nepřijde pravda (psaní NL už mi jde).
Jsem zklamaná. Kamarádky a rodinu mám v Čechách. Tady mám sice nějaké kamarádky, ale ty věčně nemají čas a jejích zajmy jsou taky jiný. Jsou to takové povrchové vztahy. (asi 10 lidi znám)
S přítelem nám to docela klape až na tu televizi, která je věčně zaplá (jako u skoro všech holanďanů)!
Docela se v holandsku i nudím.
Zkoušela jsem najít lidi při plavání, volejbalu, na internetu atd (už asi všude). Asi to bude i tím, že bydlím v Drachten. Přijde mi, že tu bydlí jen starý lidi, který baví jen kostel, hraní na nástroj nebo ježdění na kole.
V Čechách jsem si úžívala na plno. Měla jsem možná méně peněz, ale byla jsem štastná (až na nepovedené vztahy). Tady mě nic nenaplňuje a štvou mě lidi. Dokonce se stydím za to, že jsem holanďanka.Hlavně mě štve, že k Česku nemají žadnej respekt. (Oostblok)
Nejvíc mi chybí česká krajina a výlety. Tady taky skoro každěj víkend jezdíme na výlet, ale po každé to srovnávám (nechtěně) s ČR. Jezdím do Čech tak 6 x ročně.

Navíc práce už mi bude taky končit, takže se rozhoduju jestli si mám najít práci v ČR nebo v NL. Nějaké peníze ušetřené mám, takže když budu chvíli nezaměstnaná, tak se tolik nestane. Bydlím u přítele.

Zase na druhou stranu nemám moc dobré zkušenosti s Českýma klukama. Blbý je, že můj přítel nechce do Čech.

PS: je mi 22

Děkuji předem za kritiku a otevření očí.
 
Holka zlata, to co popisujes znam velmi dobre. Ja nejsem v Drachten, a jsem o 14 let starsi..ale problem
je stejny. Nastesti muj pritel Cesko miluje a dokonce se cesky naucil docela slusne. Snazime se tam jezdit
co nejcasteji. Drzi nas v Nl pouze prace, bez te nejsou kolace a v Cr by jsme se oba dva neuplatnili.
Kdyby jsem mela volit mezi Ceskem a Nl tak Cesko vyhraje - tam se citim proste doma, ale kvuli praci jsme
tady. Mame takovy sen ze na stara kolena se do Ceska stejne vratime. Uprimne musim rict, ze i mne tady
napln'uje pouze prace a muj hezky vztah s pritelem. Clovek si musi zvolit , a nejde ani tolik o penize. Jsem,
napriklad,ochotna se uskromnit' ale zit naplno coz v Drachten asi jde tezko.. :stout: Nechteli by jste eventualne
najit jine misto k bydleni ? Kde je vice cizincu a kde si muzes najit kamaradky z jinych zemi ?
Kdysi jsem se divala na TV porad (Liefs uit ) a zrovna tam jsem videla holku z Francie co s velke lasky se
pristehovala do Drachten a bylo mi ji optavdu moc lito.. Jsem zvedava zda tam jeste bydli.

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1290610

Preji hodne stesti, at'uz se rozhodnes jakkoliv !!
 
Ahoj, podívala jsem se na ten odkaz. Brečela jsem u toho dokonce. Do toho kostela chodí asi 15000 lidi nebo co. A to je pak tady ještě dalších 6 kostel. Více krát do tejdne. Docela ti zavidím, že tvůj přítel Česko miluje a že se dokonce naučil česky. Můj přítel už byl 2 krát v Čechách a líbí se mu tam krajina, ale tím to asi končí. Letos tam jedem spolu na delší dovolenou, tak doufám, že se mu tam bude taky líbit. Taky se snažím jezdit co nejčastěji do Čech. V praze a v Brně jsou zaměstnavatelé, které platí líp a kde se uplatníš s angličtinou a holandštinou. Nevím můj přítel sice teď dojíždí 100 km do práce, ale okolo Zwolle oba už vůbec nechceme bydlet. (kvůli lidem) A Randstad to bych se zbláznila z těch lidí.
Já se cítím taky v Čechách doma.
 
Ahojky,
take ja jsem na tom podobne tak, jak pise Shanti. Jen o nejakou tu dobu starsi,Driv mne tu drzela prace,pozdeji deti a ted uz vnoucatko. Porad je vlastne neco,co nas tu drzi.
Ani ja Ti poradit nemohu . Preji Ti, abys jednou zvolila tu nejlepsi cestu. Preji Ti hodne stesti.
 
Skoro bych řekla, že tvůj příspěvek mluví sám za sebe :) Nenašla jsem tam vlastně dohromady jediný argument, proč bys v Holandsku měla zůstat. Teď ještě máš svobodu, až později budeš mít děti, tak už to rozhodování bude o hodně složitější. Buď prostě tam, kde ti to je nejmilejší. Tyhle věci se postupem času nevyléčí, ale spíš zhorší. Hodně štěstí!
 
A pokud on miluje tebe tak prece i on muze alespon' zkusit zivot v Cesku .
Muj pritel se mnou tam zil skoro 5 let a odesli jsme pouze proto ze dostal
v NL velmi lukrativni nabidku. Cesko ma rad, a pokud budeme moct tak
se tam vratime anebo budeme sedet na dvou zidlech.
Lisa ma pravdu - kdyz prijdou deti, tak rozhodovani nebude tak snadny.
 
Právě - já tady v ČR žiju 20 let a jsem spokojená, ale necítím se jako Češka. Někdy to vadí víc, někdy míň. Ne že bych chtěla zpátky do Holandska, ale kdybych chtěla, tak by to se 4 dětmi asi tak jako tak moc nešlo. Je lepší se rozhodnout, dokud to jde. Když nejsi spokojená ani teď, jak se potom budeš cítit, když přijdou životní zkoušky? Když se na mě vykašlal první manžel a vzápětí mi zemřel tatínek, tak jsem to tady snášela opravdu hodně špatně. A to jsem tady v období, ve kterém jsi ty (první dva roky v ČR, když mi bylo 21-22) byla úplně šťastná a o nějakém návratu do NL jsem ani neuvažovala. Samozřejmě mluvím na základě vlastních zkušeností a ty to zas můžeš mít dost jinak, ale třeba ti to trochu pomůže.
 
Děkuji Shanti, Barbie a Lisa, že mi chcete poradit. Právě, když pak budu mít děti, tak už se nemůžu jen tak vrátit. Souhlasím s lisou: "Tyhle věci se postupem času nevyléčí, ale spíš zhorší.". A přítel do Čech nepůjde, to vím skoro jistě. Zapsala jsem se v Čechách i v Holandsku u pracovní agentůry. Počkám ještě na tu naši dovolenou a pak se uvidí. Nějaké tipy co mu ukázat, aby si Česko také oblíbil? Navíc přítel v Holandsku koupil barák a když ho "vůbec" prodá, tak bude mít dluh (ale to by se nějak vyřešilo). Doufám, že to všechno nezní až moc pesimisticky.
 
Cauky, taky jsem takove dite 2 zemi. Bydlim tady od 13 let (je mi 24). Prestehovala jsem se semka s mamkou ale moje sestry zustaly v cesku. Jedine co me tady drzi je jak u tebe muj pritel. I kdyz mi rodina strasne chybi zustanu tady, spolu jsme toho hodne vybudovali a kvuli tomu ze me chybi cesko bych ho nikdy neopustila. Mi dojizdime asi 1 za 2 roky tam a rodina je asi 1 do roka tady. Holandni nejsou bouzel vzdycky tak sociaalni, Drachten je dost "ons kent ons niet" to taky nepomuze.

PS: ja bydlim v Coevordenu tak si muzeme nekdy sejit na kafe

Pa Alena
 
U mně je to jak kdy. Někdy jsem s tím už smířená, ale pak mi je zase dusno, chce se mi do přírody, na sluníčko a pokecat s přáteli. Jsem ráda, že v tom nejsem sama a že nejsem jediná, kdo tohle řeší. To tam moc často nejezdíš ;). Přijet bych mohla. Asi za 2 týdny musím do emmen.
 
AHOJ,

ja bych sla kam me srdce tahne. Zivot je kratkej na to aby ses trapila! Jsi jeste hodne mlada, takze prece nemuzes zase az tak vedet, ze ti vztahy v Cesku nejdou. Treba muzete zkusit vztah na dalku a ono se to vyvrbi. Bud se ti bude tak styskat, ze se vratis sama, nebo se pritel rozhodne odejit za tebou a nebo to treba vas vztah nevydrzi a nakonec ti to ani nebude lito, protoze budes stastna. Muj manzel je take holandan a z lasky jsem se stehovala pred osmi lety do Holandska. No vydrzelo mi to dva roky (ta laska k Holandsku, manzela porad mam :-)) a potom jsme se prestehovali kvuli jeho praci do Nemecka. Puvodne jen na tri roky. No a vidis, tady jsme oba spokojeni a jsme tu uz skoro sest let! Pekne mezi Holandskem a Ceskem. Tady se citime doma a to je nejdulezitejsi. Jdi za svym srdcem, to si ve svem veku a bez zavazku muzes dovolit, dovolit si muzes jetse i par zivotnich karambolu a neuspechu a trochu hledani sama sebe. To je prece nadhera.

Drzim pesti!
 
Vertaalster ( nevim jak se jmenujes :D) nejsi jedina jsem tu v podstate delejc nez v cesku. Bydlim nedaleko od tebe a je tu jeste jedna spriznena dusicka o ktere vim a znam ji :) najdes si kamosky tak ti bude take trosku prijemnejc :) napis mi do zpravy tak si pisnem a domouvime se :) uz se moc tesim :)
 
ahojky holky.tez resim zda zustat tady nebo v cr.sem tu dva roky a nemuzu si tu stale zvyknout.mam tu jen manzela marokance kvuli kteremu jsem tady.jinak nic.v cr,jsem s manzelem uz zila a on se tam tez nevrati kvuli praci a celkove kvuli financni strance nez co je v cr.nejste nekdo z rotterdamu??
 
Bovenaan