Voormalige douanegebouwen worden museum

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Het vroegere douanegebouw aan de Tsjechisch - Oostenrijkse grensovergang Mikulov - Drasenhofen zal tot een "Museum van het IJzeren gordijn" omgebouwd worden. Dit is vandaag door de loco-burgemeester van Mikulov, Ilona Žišková Vágnerová, aan het persagentschap ČTK medegedeeld. Meerdere gebouwen, ook aan de andere grensovergangen, staan ter discussie sedert de invoering van het Schengenverdrag. Het is pas onlangs dat de staat, als vorige eigenaar, het douanegebouw aan regio heeft overgemaakt.

radio.cz
 

pepo

† In Memoriam
Op de grensovergang Schirding - Pomezi (Bad Berneck - Cheb) is een klein grensovergangmuseum aan de Duitse zijde ingericht die wordt beheerd door de Duitse grensbewaker(s) van toen. Volgens mij. Wie anders zal zo veeeel weten te vertellen over de dagelijkse gang van zaken en over de bijna intieme details van toen.
Op die grensovergang heb ik heel wat meegemaakt in het verleden. De douane Duitsers waren vele malen erger dan de Tsjechen, is mijn ervaring. Maar, zand erover, nu is het gelukkig helemaal anders.
En ga je gebruik maken van de grensovergang Schirding - Pomezi, stop dan even op de parkeerplaats, net over de grensstreep aan de Duitse zijde en stap gerust binnen. Er is veel te zien en het kost niets. De enige drie foto's die ik daar gemaakt heb, zet ik nu in de galerij.
 

kuurgast

Donateur
Grensovergang Rozvadov / Waidhaus.

images
images


Het museum van het IJzeren Gordijn bij Rozvadov is zaterdag 14 mei geopend.
Beschrijving
Tentoonstelling van honderden oude foto's en kopieën van belangrijke historische documenten in het Museum van het IJzeren Gordijn in het voormalige douanegebouw aan de oude grensovergang Rozvadov. Het museum is slechts 50 meter van de grens tussen Duitsland en de Republiek - een lijn die ooit de wereld verdeeld in Oost-en West blok. Het museum is om jonge mensen te brengen over het meest 's werelds belangrijkste mijlpalen van de 20e eeuw, vooral tijdens de koude oorlog. De tentoonstelling is ontworpen om les te geven aan toekomstige generaties over de absurditeit van het bouwen van muren tussen mensen. Tour biedt de meeste punten in het verhaal van een eeuw. Het starten van de Eerste Wereldoorlog. De ingang van de belangrijke documenten en nooit gepubliceerde foto's. Meeste ruimte is gewijd aan de Koude Oorlog - het museum herinnert aan de oorlog in Korea en Vietnam, de Cubaanse rakettencrisis dreigde een wereldwijde nucleaire conflict, de onderdrukking van een opstand tegen het communistische regime in Hongarije of de invasie van Tsjechoslowakije in 1968. De tentoonstelling biedt ook een voorbeeld van de technologische middelen voor het aftappen, infiltratie fotografie, radio communicatie. Een uniek kenmerk is een persoonlijke telefoon president Gustav Husák , die rechtstreeks contact hield met het Kremlin. IJzeren Gordijn aan de grens is een doolhof van prikkeldraad, die verder gaat tegen elkaar symbolisch Tsjechoslowaakse grenswachten wapens en West-Duitse soldaten. Etiketten informatie te verstrekken over het aantal mensen die proberen om het ijzeren gordijn geschoten te doorbreken. De periode van de socialistische ideologie lijken op boeken, foto's en citaten, is een aparte sectie gewijd aan de dreiging van een nucleair conflict tijdens de Koude Oorlog. Bezoekers zullen ook leren de val van communistische regimes - Doorbreek de Berlijnse Muur en het snijden van prikkeldraad tussen Tsjecho-Slowakije en Duitsland. Een van de referenties zijn de laatste plaatsen in de wereld waar mensen achter muren en hekken leven.
Vertaling van ceskenoviny.cz met video.
Meer foto's zijn te zien op idnes.cz(met interessant verhaal over de eerste museum plannen die gestopt werden.)
 
Zeer interessant, maar ligt helemaal in het westen zag ik op mapy. :(
Ik lees graag informatie over die tijd (koude oorlog) om beter te kunnen begrijpen wat er destijds zich allemaal afgespeeld heeft.
 
Bovenaan