Voorburg/Leidschendam - Hranice

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Oppositiepartij vermoedt onjuiste informatievoorziening door B&W

Oppositiepartij GBLV vermoedt dat de gemeenteraad door B&W onjuist en onvolledig is geïnformeerd; een politieke doodzonde. Steen des aanstoots is informatie die B&W de gemeenteraad hebben gegeven over reizen die toenmalig wethouder Frank Rozenberg (GBLV) naar Hranice (Tsjechië, 2015) en Konstancin-Jeziorna (Polen, 2016) maakte. Met beide steden had de gemeente een stedenband.


In antwoorden op eerdere vragen van CDA-gemeenteraadslid Gijs Dupont gaven B&W aan dat de reizen van Rozenberg waren bekostigd uit het reisbudget van de stedenbanden, waarvoor de gemeente eerder 10.000 euro subsidie gaf.

Volgens GBLV-gemeenteraadslid Hans Peter Klazenga vroeg de CDA’er niet naar dat budget maar naar de feitelijke reiskosten. Die informatie leverde B&W echter niet terwijl men dat in dezelfde antwoorden wel deed bij reizen van de toenmalige wethouders Saskia Bruines (D66) en Floor Kist (GroenLinks).

Klazenga wil nu weten wie van B&W de antwoorden heeft geaccordeerd en, indien dat B&W als geheel waren, wanneer. Klazenga maakt er zo’n punt van omdat B&W later de reiskosten voor de trip naar Polen wel wisten te melden: 233,65 euro. Alleen kwam die informatie pas toen GBLV er specifiek om vroeg.

Inzake de reis naar Hranice is na doorvragen van GBLV gebleken dat Rozenberg die kosten zelf heeft betaald. Hans Peter Klazenga stelt nu dat de oud-wethouder het boeken en afrekenen zelf moest regelen omdat zulks via de gemeente niet mogelijk was. Die reis werd dus niet uit het budget reiskosten stedenbanden betaald, zoals B&W eerder wel beweerden.

Ook in deze wil het GBLV-gemeenteraadslid nu weten wie van B&W de antwoorden op de eerder vragen heeft geaccordeerd en, indien dat B&W als geheel waren, wanneer.

Klazenga wenst van B&W te horen of men het met hem eens is dat de gemeenteraad volledig, juist en tijdig geïnformeerd moet worden. Indien men meent dat wel gedaan te hebben, wil hij vernemen op grond waarvan B&W die mening zijn toegedaan.

Bron: vlietnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
B&W betreuren onjuiste informatie
B&W betreuren dat zij de gemeenteraad eerder hebben bericht dat twee reizen die voormalig wethouder Frank Rozenberg naar Hranice (Tsjechië) en Konstancin Jeziorna (Polen) maakte, bekostigd waren uit een subsidie reiskosten stedenband. Dat is ‘verondersteld’ omdat er geen declaraties van de reiskosten te vinden waren in de financiële administratie.

Dat hebben B&W het GBLV-gemeenteraadslid Hans-Peter Klazenga in antwoorden op vragen laten weten. Rozenberg is een partijgenoot. De onjuiste informatie was verwerkt in antwoorden op vragen van CDA-gemeenteraadslid Gijs Dupont. Die had naar de reizen van B&W onder het vorige college (waar GBLV deel van uitmaakte) gevraagd nadat GBLV kritiek uitte op een trip van wethouder Nadine Stemerdink naar Malaga om daar kennis te nemen van het sport- en beweegbeleid.

B&W zeggen met de informatie over Rozenbergs reizen naar eer en geweten te hebben gehandeld. De inhoud van de antwoorden aan raadslid Dupont was geaccordeerd door burgemeester Klaas Tigelaar. Achteraf bleek dat Rozenberg de reizen zelf bekostigde. De stedenband met beide gemeenten bestaat sinds begin dit jaar niet meer.

Bron: vlietnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechisch koor zingt in de Oude Kerk

Koor_Hranice_Tsjechie__1_5d7f4f1b098c6.jpg


Tijdens de Monumentendag kwam er een speciaal koor uit Hranice, Tsjechië om voor de bewoners uit Leidschendam-Voorburg hun liederen te laten horen. De mensen hebben hiervan kunnen genieten in de oude kerk in Voorburg.

Het koor kreeg veel applaus van de mensen die aanwezig waren. Zij hebben het koor bedankt voor hun mooie liedjes en omdat zij helemaal naar Nederland zijn gekomen om te zingen.
 

kuurgast

Donateur
Hranice schenkt toch gewoon kerstboom aan Voorburg

Net als in de rest van Tsjechië en Slowakije (hoewel zij sinds 1993 beide zelfstandig zijn) werd op 28 oktober in Hranice gevierd dat 101 jaar geleden de republiek Tsjechoslowakije werd opgericht. Ook werd de eerste president Jan Mazaryk geëerd.

Om dit mee te vieren worden jaarlijks leden van de stedenband uitgenodigd. Ook dit jaar, ondanks het feit dat de gemeente de stedenband begin dit jaar - eenzijdig - heeft opgeheven. De werkgroepleden werden een dag van tevoren hartelijk ontvangen door de burgemeester en echtgenote, wethouders, raadsleden en leden van de werkgroep daar. Zij genoten van een prachtige en ontroerende uitvoering door jongeren, die de sterren van de hemel zongen, speelden en dansten.

Op de nationale feestdag stond 's morgens voor de gasten in het teken van heerlijk relaxen in een kuuroord, waar zij enkele behandelingen mochten ondergaan. In de avond was er een lampionnenoptocht vanaf het gemeentehuis met muziek voorop naar een plein om daar kransen en bloemen te leggen bij een beeltenis van Jan Mazaryk. De burgemeester hield een toespraak over vrede en internationale samenwerking.

5bfb1746-eca4-4662-9357-16b156418e1b_thumb840.jpg


Frans van Veen bood de burgemeester bij gelegenheid symbolisch een boompje op een miniatuurautootje aan, uit dankbaarheid dat Hranice Voorburg (toch) weer een mooie kerstboom wil schenken.
Bron hetkrantje-online.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
Kerstboom in Voorburg

Op vrijdag 13 december zal in Voorburg weer het licht in de kerstboom aangestoken worden, die door de zusterstad Hranice geschonken wordt.


Vanaf 16.30 uur zingt het Dickenskoor van de Lusthofschool rondom de boom. Om 17.00 uur worden de lichtjes aangestoken en daarna wordt in de Oude kerk nog gezongen door een koor van de American school en zal een Poolse pianist een klein concert geven. Rond 18.30 uur zal het feest afgelopen zijn.

Plaats: Oude Kerk, Herenstraat 77, 2271 CC, Voorburg
Datum: 13 december 2019 van 16.30 tot 18.30 uur
 

Ad Verschoor

Donateur
Geen stedenband, toch betalen

B&W hebben besloten het transport van de kerstboom uit het Tsjechische Hranice naar Voorburg dit jaar toch te bekostigen, ook al bestaat de stedenband met Hranice niet meer. B&W zijn daartoe overgegaan om een ‘schandaal’ te voorkomen.


Hranice had de kerstboom al gratis ter beschikking gesteld. Voor het transport, kosten 1500 euro, had men echter geen geld. Zonder bekostiging zijdens de gemeente was de boom niet naar Voorburg gekomen. Daarmee zou dit deel van de gemeente van een kerstboom verstoken zijn gebleven. Dat wilde het gemeentebestuur niet riskeren, mede gezien de te verwachten negatieve reacties, negatieve publiciteit en het gezichtsverlies.

In januari ging de gemeenteraad in meerderheid (GBLV, D66 en GroenLinks tegen) akkoord met het afschaffen van de stedenband met Hranice, Konstancin-Jeziorna (Polen) en Temecula (VS). Volgens B&W hadden de stedenbanden geen toegevoegde waarde meer.

Internationale contacten wilde men voortaan op een andere manier vorm gaan geven. Daar is tot nu toe niets aan of mee gedaan, zo heeft burgemeester Klaas Tigelaar de gemeenteraad nog onlangs laten weten.

Coalitiepartij VVD was eerst tegen het verbreken van de stedenbanden. De liberalen wilden wachten op een debat over het nieuwe internationale beleid van de gemeente. Onder druk vanuit het Raadhuis stemde men uiteindelijk toch voor het stoppen met de stedenbanden.

Bron: vlietnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische boktor boosdoener in kerstboom

17 december – Voor het eerst sinds 20 jaar moet Voorburg het doen met een kleine kerstboom in het oude centrum bij de Oude Kerk. Waren we jaarlijks gewend aan een kanjer van 12 meter uit de bossen van zustergemeente Hranice Tsjechië , nu gingen de lampjes aan in een boom van circa 5 meter.
Voor de Tsjechische ambassadeur, loco-burgemeester Astrid van Eekelen en stedenband-organisator Frans van Veen was het plezier er niet minder om bij het ontsteken van de lichtjes. En met de Kerstmuziek van Sint Ceacilia hielden de zingende kinderen van de Lusthofschool de traditie overeind. Maar waarom is de boom dit jaar aan kleine kant? Van Veen meldde dat de boktor de grote boosdoener is. Dat gulzige knaagbeest zou het nu op de bomen in Hranice gemunt hebben en veel grote exemplaren hebben aangetast.

Bron: voorburginsite.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
4e027077-aff5-4d20-9bb4-a536c06172e9_thumb840.jpg

De vrijwilligers van de Werkgroep Stedenbanden en het Huygens Festival met ambassadeur Katerina Sequensová van Tsjechië.

Vrijwilligers Huygens Festival coronaproof dankzij Hranice

Voorburg - Vrienden in voor- en tegenspoed, zo valt de inmiddels 30 jaar bestaande vriendschapsband tussen Hranice (Tsjechië) en Voorburg te duiden.


Er zijn veel voorbeelden van welgemeende uitingen van deze vriendschap, over en weer. De vriendschapsbrug na de watersnood in Hranice is bijvoorbeeld geschonken door de Voorburgse gemeenschap en de jaarlijkse kerstboom voor de Oude Kerk is het traditionele geschenk uit Hranice.

Verder was een bijdrage uit (toen nog) stedenbandpartner Hranice een vaste waarde door deelname van jonge musici aan het Constantijn Sinfonietta, het gelegenheidsorkest van het Huygens Festival.

De patchworkgroep uit Hranice die in 2018 een bezoek aan Leidschendam-Voorburg bracht, voelt zich in sterk met Voorburg verbonden. Op eigen initiatief hebben zij geheel belangeloos mondmaskers gemaakt en deze ter beschikking gesteld aan de werkgroep Hranice. Die besloot om de mondmaskers ter beschikking te stellen aan de vrijwilligers van het Huygens Festival om coronaproof te kunnen werken tijdens het festival van vrijdag 11 tot en met zondag 13 september.

Afgelopen vrijdag mocht vrijwilligerscoördinator Antoinette Knottnerus van het Huygens Festival de handgemaakte mondmaskers in ontvangst nemen uit handen van de Tsjechisch ambassadeur Kateřina Sequensová.

Bron: hetkrantje-online.nl
 
Bovenaan