Voor het eerst naar Tsjechië? Lees dit even!

Topic in 'Attracties & Bezienswaardigheden' gestart door PuNkEnStEiN, 27-02-2007.

Topicstatus:
Dit topic is gesloten voor reacties.
 1. Welkom in Tsjechië!

  Tsjechië is een veelzijdig en prachtig vakantieland vol schilderachtige landschappen op slechts 10 uur rijden van Nederland.

  Praag
  De hoofdstad Praag is al eeuwen een cultureel centrum van een ongekende schoonheid. De architectuur van de stad biedt prachtige voorbeelden van Romaanse, Gotische en Renaissance stijlen.
  Beroemdste publiekstrekkers zijn de Karelsbrug over de Moldau (Vltava), en vlak bij elkaar in de Staré Mesto (Oude Stad) het Raadhuis met het astronomisch uurwerk, de Gotische Tynkerk, het barokke Goltz-Kinskypaleis en de Joodse wijk met het Joods Staatsmuseum.
  Op de linkeroever vindt u de Praagse burcht Hradcany (de zetel van de Tsjechische president) met de St. Vituskathedraal, de St. Jorisbasiliek en het Gouden straatje. Vanaf het burchtcomplex heeft u een schitterend uitzicht over de stad.
  Metro en tram zijn ideaal om je door Praag te verplaatsen: goed, snel en heel goedkoop. Taxi's zijn niet echt aan te bevelen, omdat van tevoren nooit duidelijk is hoe duur ze zullen uitvallen.

  Verspreid over heel Tsjechië vind je meer dan 2000 kastelen en burchten, steeds vaker in oude glorie hersteld en opengesteld voor publiek.

  Tsjechië biedt de mogelijkheid van een zeer betaalbare vakantie, die je kan invullen zoals je zelf wilt. De bevolking is vriendelijk, gastvrij en behulpzaam; er spreekt altijd wel iemand een woordje Duits of Engels.

  Tsjechische gastvrijheid
  Ben je door Tsjechen thuis uitgenodigd, zorg dan voor een cadeautje. Geef liever geen dure geschenken, want dan breng je je gastheer/vrouw in verlegenheid.
  Aan de voordeur gaan de schoenen uit en krijg je meestal pantoffels aangeboden. Zo niet, dan ga je op kousenvoeten naar binnen. Omdat je een buitenlandse gast bent, zal men je dikwijls toestaan je schoenen aan te houden, maar het maakt zeker een goede indruk als je erop staat om ze uit te doen.

  Eten en drinken
  De Boheemse keuken lijkt op de Oostenrijkse en Duitse keuken. Typisch Tsjechisch is 'knedliky', een meelproduct dat bij vlees geserveerd wordt. Zeer smakelijk zijn ook de zoete gerechten: een combinatie van allerlei soorten meeldeeg met zelfgeplukte bosvruchten.

  Voor een goede maaltijd kan je, behalve in een restaurace, in een hospoda of hostinec (een soort buurteetcafé) terecht of, heel Tsjechisch en goedkoop, in een jidelna (eetzaal voor bedrijfspersoneel).
  Wees niet verbaasd dat lege borden meteen afgeruimd worden, ook als je tafelgenoten de maaltijd nog lang niet beëindigd hebben. Voor ons is dat wennen, maar een Tsjech vindt het heel onbeleefd om een leeg bord te laten staan bij een gast.

  Wereldberoemd is het Tsjechische bier, waarvan Pilsner Urquell (uit de stad Pilzen, waar de soortnaam Pils vandaan komt) en Budweiser het bekendst zijn. Naast de landelijk bekende merken zijn er vele bieren van plaatselijke brouwerijen, zoals Krakonos uit Trutnov en Dacicky uit Kutna Hora.
  De wijnen uit Tsjechië zijn ook uitstekend. Zij komen van wijngaarden in het zuidelijk deel van Tsjechië (Moravië).
  Wie wat sterkers wil, moet eens een Becherovka (kruidenbitter), Fernet Stock (bitter, ook in citrussmaak) of Slivovice proberen. Dit zijn typisch Tsjechische drankjes.

  Winkels
  Er is altijd wel een supermarkt in de buurt zoals je die thuis gewend bent. Het assortiment bij de grotere supermarkten (Tesco, Globus e.d.) is enorm en vaak zijn deze zaken tot 's avonds laat geopend. De meeste steden hebben wel een winkelplein waar u prima kan winkelen.

  Klimaat
  Tsjechië heeft een gematigd landklimaat. Het kwik kan in de zomer makkelijk oplopen, maar schommelt meestal tussen de 22° en 26°C. Strenge winters met temperaturen beneden -10°C zijn heel normaal.
  De overgang van winter naar zomer is abrupter dan bij ons; een lange lente kent men niet in Tsjechië.
  Zomers kan er wel eens een regenbui vallen. Meestal, op warmere dagen, zijn dit korte buien in de namiddag. Het weer en de temperatuur herstellen zich vaak snel, zodat u na een regenbui zo weer kunt genieten van de zon.

  Sporten
  Sportliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Van raften tot paardrijden en van zweefvliegen tot bergbeklimmen, je kan het zo gek niet bedenken of het kan. En nog tegen een leuke prijs.

  Fietsen en wandelen
  Tsjechië heeft een enorme dichtheid aan goedgemarkeerde fiets- en wandelroutes in elke moeilijkheidscategorie. Er is weinig gemotoriseerd verkeer buiten de hoofdwegen, dus ook op de gewone geasfalteerde dorpswegen is het goed fietsen.
  Hoewel de Tsjechen vanouds bijna alles te voet doen, is het sportieve fietsen de laatste jaren enorm in opmars. Door het hele land worden bewegwijzerde fietsroutes aangelegd.

  Motorrijden
  Tsjechië is uitermate geschikt om met de motor rond te trekken. Door de bergen en door de dorpjes kom je vaak op mooie en gezellige plekken. Elk dorpje heeft wel een terrasje waar je even wat kan drinken.

  Verkeer
  De Tsjechische verkeersregels zijn nagenoeg hetzelfde als in andere Europese landen.
  De autowegen en hoofdwegen zijn over het algemeen goed. Het wegennet bestaat voornamelijk uit geasfalteerde tweebaanswegen die door dorpen lopen.

  Voor de grotere snelwegen is (voor de auto; niet voor de motor) een wegenvignet verplicht: deze zijn bij de meeste grensovergangen en tankstations verkrijgbaar. Meer details kunt u hier lezen.

  Let op: Het is in Tsjechië wettelijk verplicht om altijd met dimlicht aan te rijden. Alcohol in het verkeer is absoluut verboden. De limiet is echt nul komma nul procent!

  Bij benzinestations zijn super (Super 96) en euroloodvrij (Natural 95) gewoon verkrijgbaar. De meeste tankstations verkopen ook diesel (Nafta). LPG wordt alleen bij de grotere tankstations verkocht.
  De benzineprijzen zijn lager dan in Nederland. Bij tankstations van bekende maatschappijen kan je vaak ook met een creditcard of pinpas betalen.

  Telefoon
  Draai bij het telefoneren vanuit Tsjechië eerst 0031 (de toegangscode voor Nederland), daarna het netnummer van de plaats in Nederland zonder de eerste nul, en dan het abonneenummer. Bellen kan vanuit het postkantoor of een telefooncel.

  Je kan je mobiele telefoon gewoon meenemen, want Tsjechië is aangesloten op het GSM-netwerk. Neem wel vanuit Nederland voldoende prepaidkaarten mee, want de Tsjechische kaarten werken niet in Nederlandse telefoons.

  Taal
  De officiële voertaal is Tsjechisch. Oudere mensen spreken vaak Duits, maar probeer het liever eerst in het Engels. Jongere mensen hebben vaak Engels op school gehad en kunnen dan ook het best in deze taal worden aangesproken.

  Geldzaken
  De munteenheid is de Tsjechische Kroon. Kronen zijn het voordeligst te verkrijgen in het land zelf. Het is niet verplicht om een bepaald bedrag te wisselen bij binnenkomst van het land.
  Wisselen is mogelijk bij banken en wisselkantoren. Je kan hier terecht met euro's. Er zijn banken en wisselkantoren in het centrum van iedere grotere stad. Bij banken is het ook mogelijk reischeques en pinpas te gebruiken.
  In het hele land zijn volop geldautomaten aanwezig waar je kan pinnen. Dat is ook de voordeligste en makkelijkste manier om aan Kronen te komen. Naar keuze geven deze automaten uitleg in het Duits of Engels.

  100 Kronen is ongeveer gelijk aan 3,65 Euro. *
  Een Euro is ongeveer 27,50 Kronen waard. *

  * Koers 2013/2014

  Reisdocumenten
  Een geldig paspoort of toeristenkaart volstaat om Tsjechië binnen te gaan. Kinderen moeten daarin bijgeschreven staan, maar wie 15 jaar of ouder is, moet een eigen reisdocument hebben.

  Er zijn geen grenscontroles. Het is - net als in de overige EU landen - wèl verplicht om een paspoort of ander geldig reisdocument bij je te hebben.

  Het zal niet vaak voorkomen, maar de Europese douanes beschikken over zogenaamde "vliegende brigades" die je - ook als je een landsgrens allang gepasseerd bent - kunnen aanhouden en controleren.
  Hier kan je lezen welke hoeveelheden tabak en alcohol je bij je mag hebben.

  ~*~*~*~

  Voor nog meer informatie over Tsjechië kan je natuurlijk op dit forum, maar ook hier en hier terecht.

  Bron: www.vodatent.nl (hier en daar aangepast/geactualiseerd door PuNkEnStEiN)
   
Topicstatus:
Dit topic is gesloten voor reacties.

Deel deze pagina