Vogelgriep op pluimveebedrijfje in Tsjechië

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door kuurgast, 19-01-2020.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Vogelgriep op pluimveebedrijfje in Tsjechië.

  Na drie jaar is de vogelgriep teruggekeerd naar Tsjechië. Het zeer besmettelijke H5N8-subtype is geconstateerd op een kleine boerderij in Štěpánov nad Svratkou. Er waren 12 kippen en drie eenden in het besmette verblijf. Binnen twee dagen stierf de helft van de kippen.
  Ze vond donderdagochtend een dode kip en haan en belde meteen de Jihlava Regional Veterinary Administration. Inspecteurs namen de dode dieren mee voor onderzoek. Gedurende de dag vond de fokker nog vier dode kippen. Tegen die tijd wist ze dat ze ziek waren.
  Vrijdagavond waren de resultaten van de laboratoriumtests duidelijk, dus op zaterdagochtend hebben dierenartsen ook de zes overgebleven kippen en drie eenden van de fokkerij van Marcela Nedomová opgehaald. Ze namen ook twaalf kippen bij twee andere kleine fokkers in de buurt mee.
  We zullen het kippenhok verbranden en een nieuwe bouwen, zegt de eigenaar van de kippen, waar ze de vogelgriep hebben ontdekt.
  De autoriteiten bevelen pluimveehouders aan om contact tussen landbouwhuisdieren en wilde vogels te voorkomen indien mogelijk.
  Er zijn geen grootschalige pluimveehouderij of grote veterinaire bedrijven in Štěpánov nad Svratkou. Zondag is er bij alle 300 woningen een inventarisatie gedaan wie hoeveel pluimvee bezit.
  Bronnen pelhrimovsky.denik.cz + idnes.cz + novinky.cz.
   
 2. Er moet nogal een winst gemaakt worden in de pluimveehouderij. Als je hele bedrijf draait op 12 kippen en 3 eenden.
   
 3. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechië versoepelt maatregelen tegen vogelgriep

  De veterinaire administratie overweegt de beveiligingsmaatregelen tegen vogelgriep te versoepelen. In Tsjechië is de dierepidemie na drie jaar in januari teruggekomen. De ziekteverwekker werd bevestigd in een kleine fokkerij in Štěpánov nad Svratkou in de regio Boheemse-Moravische hooglanden. Als gevolg hiervan werden de gebruikelijke maatregelen getroffen.

  Een controle van twintig boerderijen rond Štěpánov eerder deze week heeft echter geen geval van vogelgriep aan het licht gebracht, aldus Božek Vejmelka, hoofd van de veterinaire administratie van het district, op vrijdag. Als de situatie volgend weekend niet verslechtert, is hij van plan om meer gematigde maatregelen voor pluimveehouders in te voeren.
  Bron radio.cz/de.
   
 4. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Tsjechië heeft mogelijk een tweede geval van het vogelgriepvirus gevonden op een commercieel pluimveebedrijf, zei een woordvoerder van het ministerie van Landbouw zondag. De woordvoerder zei dat meer details van de zaak, in de regio Pardubice ten oosten van Praag, zou worden verstrekt op een persconferentie op maandag.

  Er is nog geen bevestigd laboratoriumresultaat. Het is een groot bedrijf met ongeveer 7.000 kalkoenen en circa 130.000 vleeskuikens, aldus de regionale dierenarts. Op zondag werden monsters genomen, omdat de boer een hoge sterfte bij het pluimvee meldde.

  Bronnen reuters.com + ceskenoviny.cz.
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  De Staats Veterinaire Dienst SVA heeft dinsdag 18 februari de tweede H5N8-uitbraak bij bovengenoemd bedrijf bevestigd. Dit meldt Agroberichten Buitenland van het ministerie van LNV.
  Het pluimveebedrijf is inmiddels geruimd en er zijn 3- en 10-kilometerzones ingesteld.

  Bron: boerderij.nl
   

Deel deze pagina