Vogelgriep in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Het buiten fokken van pluimvee is in het heel Tsjechië verboden ivm vogelgriep.

Vanwege het toenemende aantal uitbraken van hoogpathogene vogelgriep, heeft de Tsjechische Staatsdienst voor Diergeneeskunde (SVS) het houden van pluimvee met vrije uitloop verboden. Op enkele uitzonderingen na (degenen die alleen loopeenden en duiven houden) moeten eigenaren hun dieren vanaf woensdag in overdekte binnenruimtes huisvesten. Indien dit niet mogelijk is, dient anders contact met vrijlevende vogels zoveel mogelijk te worden voorkomen.

Ongeveer zeven maanden na de laatste uitbraak is de vogelgriep teruggekeerd naar Tsjechië.
In Tsjechië zijn sinds begin december zes uitbraken van vogelgriep geregistreerd.
Vier van de uitbraken bevinden zich in Midden-Bohemen en twee in Zuid-Bohemen. In alle gevallen was het een hoogpathogene variant van het H5N1-subtype, die mogelijk op mensen kan worden overgedragen.
Op een boerderij in het gebied Jindřichův Hradec in Zuid-Bohemen moesten vorige week 15.000 eenden geruimd worden.

In hun reglement stellen de dierenartsen verder dat alleen mensen van wie "de activiteit absoluut noodzakelijk is om de goede verzorging van het gefokte pluimvee te verzekeren" zich op de boerderijen mogen verplaatsen. Boeren moeten dan het voer, het strooisel en het water dat voor het voederen wordt gebruikt, beschermen tegen besmetting door uitwerpselen van wilde vogels.
Bij overtreding van de verordening kan de betrokkene een boete van maximaal 100.000 kronen krijgen. Voor rechtspersonen is dat twee miljoen kronen.

Bronnen deutsch.radio.cz + novinky.cz.
 
De grootste uitbraak van vogelgriep in Tsjechië. Het trof de landbouw met 750 duizend pluimvee

Dierenartsen ontdekten vogelgriep in een grote kippenboerderij in Brod nad Tichou in de regio Tachovsk. Het bedrijf houdt er zo'n 750.000 leghennen. Volgens de State Veterinary Administration (SVS) is dit de grootste uitbraak in Tsjechië tot nu toe.

"De reden voor het nemen van monsters en het starten van een onderzoek door veterinaire inspecteurs was het feit dat de fokker, in samenwerking met een particuliere dierenarts, een plotselinge verhoogde sterfte van pluimvee in een van de drie hallen meldde", vertelde SVS-woordvoerder Petr Majer aan TN.cz. .

Volgens de State Veterinary Administration is dit de grootste uitbraak van vogelgriep in Tsjechië tot nu toe. Česká drůbež s.r.o. houdt ongeveer 750.000 leghennen in drie hallen. Volgens dierenartsen zal het slachten van pluimvee waarschijnlijk na het weekend beginnen.

Ze namen direct voorzorgsmaatregelen op de boerderij om verspreiding van de ziekte te voorkomen. "In overeenstemming met de wetgeving zullen rond de uitbraak gesloten zones worden afgebakend, en daarin zullen buitengewone veterinaire maatregelen worden genomen", voegde Majer eraan toe.

De uitbraak in Tachovsk is de negentiende dit jaar, de negende sinds begin december. Onlangs hebben dierenartsen vogelgriep vastgesteld in Kunčice pod Ondřejník in Frýdecko-Místek.

Sinds 14 december geldt in Tsjechië een verbod op het houden van pluimvee in de open lucht. De reden is het toenemende aantal uitbraken van vogelgriep in het land.

bron: tn.nova.cz

Overzicht

Vogelgriep in Tsjechië:​

  • Het hoogpathogene vogelgriepvirus, dat onder bepaalde omstandigheden op de mens kan worden overgedragen, verscheen voor het eerst in de Tsjechische pluimveehouderij op 20 juni 2007 in dode kalkoenen in Tisová in Orlickoústek. Dit was het eerste geval bij gekweekte vogels. De ziekte dook in het wild op in Tsjechië in maart 2006 nabij Hluboká na Vltavou, waarna er nog 13 gevallen werden geregistreerd, allemaal bij wilde zwanen. Zelfs toen veroorzaakte de vogelgriep verliezen tot wel miljoenen bij fokkers in het zuiden van Bohemen en Moravië, en de gebruikelijke klanten wilden geen dieren van hen kopen. Door drie uitbraken van vogelgriep werden op dat moment ruim 171.000 pluimvee op grote boerderijen geslacht.
  • In 2017 verbood dierenartsen in Tsjechië het fokken van vogels in commerciële boerderijen in vrije uitloop vanwege vogelgriep, op straffe van een boete van twee miljoen. Op 23 juni verklaarde de veterinaire staatsadministratie Tsjechië tot vogelgriepvrij land, dat officieel werd erkend door de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE).
  • Dierenartsen ontdekten begin 2020 opnieuw vogelgriep. In 2020 werden twee uitbraken bevestigd, waarna dierenartsen ruim 137.000 vogels moesten euthanaseren. Hiervan werden 7.000 kalkoenen en 130.000 vleeskuikens geslacht in de commerciële boerderij in Slepotice in Pardubice. In juli 2020 heeft de OIE Tsjechië officieel erkend als land zonder vogelgriep. Een half jaar later keerde de vogelgriep terug. Het werd voor het eerst bevestigd in twee dode zwanen op een vijver in Písecko, voordat eind januari vorig jaar een uitbraak verscheen in een kleine pluimveehouderij in Táborsk, en de ziekte verspreidde zich verder. Eind maart 2021 trof de vogelgriep de kippenhouderij in Kosičky in Hradec Králové, waar meer dan 170.000 kippen moesten worden geruimd.
  • Hoewel de Tsjechische Republiek afgelopen juli de erkenning van de status van vogelgriepvrij land heeft aangevraagd, die het op 1 september heeft verkregen, duurde deze situatie niet lang , al eind september, na ongeveer vier maanden, vogelgriep werd opnieuw ontdekt in Tsjechië. In oktober verbood dierenartsen de pluimveehouderij in de open lucht opnieuw vanwege de vogelgriep. Door de vogelgriep zijn vorig jaar 330.000 pluimvee gedood. Naast dieren zijn volgens gegevens van het ministerie van Landbouw vorig jaar ook ongeveer 2,35 miljoen broedeieren en 2,6 miljoen consumptie-eieren vernietigd in Tsjechië.
  • Dit jaar werden in Tsjechië tot mei geleidelijk tien uitbraken van vogelgriep aangekondigd. De eerste twee verschenen op 4 januari in kleine boerderijen in Znojmo en Lounsko. Nog eens acht uitbraken waren op commerciële boerderijen en op niet-geregistreerde kleine boerderijen. De laatste uitbraak van vogelgriep werd gemeld op 14 april in het dorp Plánice in de regio Klatovsk. In mei is Tsjechië officieel weer vogelgriepvrij geworden. Het ministerie heeft per juni van dit jaar ruim 196 miljoen kronen aan compensatie uitgekeerd voor 2021 en dit jaar samen.
  • Begin december maakte de veterinaire administratie bekend dat er vogelgriep was opgedoken in de eendenkwekerij van het bedrijf Mavela Dynín in Frahelž in Jindřichohradeck. Dierenartsen en brandweerlieden hebben daar 15.000 eenden afgevoerd. Het was de grootste uitbraak van een infectie ooit in Zuid-Bohemen. Sindsdien zijn in Tsjechië acht andere uitbraken in grote en kleine pluimveehouderijen bevestigd. Op vrijdag 30 december werd vogelgriep vastgesteld in een grote kippenboerderij in Brod nad Tichou in de regio Tachovsk.
  • Sinds 14 december heeft de Staatsdienst voor Diergeneeskunde (SVS) het buiten fokken van pluimvee in heel Tsjechië verboden vanwege de vogelgriep. Kwekers moeten de vogels daarom in gebouwen plaatsen. Een uitzondering is voor duivenkwekers en hardlopers, zoals struisvogels. Indien permanente herplaatsing van vogels naar een gebouw niet mogelijk is, dienen houders het contact van pluimvee met wilde vogels zoveel mogelijk te beperken.
Bron: Idnes.cz
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Het bedrijf houdt er zo'n 750.000 leghennen.
Dat is echt enorm veel. Als je inzoomt op mapy, zie je dat de vrij nieuwe hallen 3 verdiepingen hebben.
Het bedrijf Česká drůbež s.r.o.is onderdeel van een Duitse firma die meerdere pluimveebedrijven heeft in Tsjechië.
Het is de grootste pluimveehouderij in Tsjechië. Als alle kippen op het terrein van het bedrijf Česká drůbež zouden moeten worden geruimd, zou dat ongeveer 15 procent van alle kippen in het land zijn. Er zijn ongeveer vijf miljoen kippen die op Tsjechische commerciële boerderijen worden grootgebracht.
een van de drie hallen
Deze 3 hallen zijn in 2 afgesloten delen gesplitst. Dus het begon in een deel van een hal.
Oorspronkelijk zouden "slechts" 120.000 leghennen worden geruimd op een pluimveehouderij in Brod nad Tichou, regio Tachov.
Het virus verspreidde zich echter van het ene deel van de hal naar het andere deel, waardoor het resulterende aantal ruimingen verdubbelde.
Ook zullen miljoenen eieren uit alle drie de hallen worden afgevoerd.

De vogelgriep blijft zich verspreiden.
Dinsdag gaf de Staatsdierenartsenadministratie (SVS) ook opdracht tot het ruimen van 12.000 kippen en 1.000 kalkoenen in Sedlčany. De besmetting werd daar bevestigd nadat de eigenaar de dood van enkele tientallen kalkoenen had gemeld.
Dierenartsen hebben ook vogelgriep vastgesteld op kleine boerderijen met circa 30 kippen in regio's Děčín, Jičín en Ostrava.

Bron oa ceskenoviny.cz.
 

kuurgast

Donateur
Alle leghennen van pluimveehouderij in Brod nad Tichou worden geruimd.

In de kippenboerderij in Brod nad Tichou in het district Pilsen, waarvan dinsdag de grootste uitbraak van vogelgriep in Tsjechië werd gemeld, moeten nu alle bijna 750.000 dieren worden geruimd. Aanvankelijk was er sprake van 220.000 dieren. Woensdag maakte de veterinaire administratie van de staat echter bekend dat het virus zich naar alle drie de hallen had verspreid en dat de ruiming 's ochtends was begonnen.
Bron deutsch.radio.cz.
---------------------------------------------------------
Door het ruimen van de gigantische pluimveehouderij zullen eieren duurder worden.

De voorzitter van de Tsjechisch-Moravische pluimveebond, Gabriela Dlouhá, verklaarde dat het ruimen van ongeveer 750.000 kippen in Brod nad Tichou de marktsituatie zal beïnvloeden. Dit zal de prijs van eieren verhogen. Dit komt omdat het de grootste binnenlandse grootschalige pluimveehouderij is, die 15 procent van alle kippen in Tsjechië vertegenwoordigt.
Dagelijks zullen meer dan een half miljoen eieren ontbreken. "We weten niet hoe lang de storing gaat duren. Wanneer wordt de fokkerij hervat, als het bedrijf nieuwe leghennen krijgt", schetst Dlouhá.
Volgens Dlouhá kan het tekort aan eieren op de Tsjechische markt worden vervangen door import. Volgens de meest recente EU-gegevens werden in november ongeveer 35 miljoen eieren geïmporteerd in Tsjechië, wat meer is dan het normale gemiddelde.

De pluimveehouderij in Brod nad Tichou is naar de maatstaven van Tsjechië de grootste qua capaciteit. In Tsjechië hebben andere pluimveehouders de grootste hallen voor 70.000 stuks leghennen.
Bron oa novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het buiten fokken van pluimvee is in het heel Tsjechië verboden ivm vogelgriep.
Het verbod op het houden van pluimvee in de open lucht wordt opgeheven

De Dienst Diergeneeskunde heft per vrijdag 3 maart het verbod op het houden van pluimvee in de open lucht op vanwege de vogelgriep. De Staatsdienst voor Diergeneeskunde (SVS) kondigde half december een verbod op buitenfokkerij af vanwege de verspreiding van de vogelgriep en nu is de besmettingssituatie in Tsjechië volgens dierenartsen verbeterd. Dat meldt SVS-woordvoerder Petr Vorlíček vandaag in een persbericht.
Dit jaar zijn er 17 infectie-uitbraken bevestigd, de meest recente in Krušovice op Rakovnick.
De directeur van de veterinaire afdeling van de SVS, Petr Šatrán, riep fokkers op om zich bewust te blijven van het hoge infectierisico, hun pluimvee te beschermen tegen contact met wilde vogels en de regels van biologische veiligheid in acht te nemen.
Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Vogelgriep doodt valken die nestelen in het Broumov-gebied.

Van twee valken en hun drie kuikens die nestelden in het beschermde natuurgebied Broumov, is bevestigd dat ze zijn omgekomen door vogelgriep. Volgens een woordvoerder van het Tsjechische natuur- en landschapsbeschermingsbureau werd het resultaat van de dood bevestigd door een autopsie die werd uitgevoerd door het staatsdiergeneeskundig instituut.

Vorig jaar slaagden vier paar valken in de Broumov-regio erin hun jongen groot te brengen, het hoogste aantal in de afgelopen 70 jaar. Valken verdwenen in het midden van de vorige eeuw uit Tsjechië door pesticiden en bevolkten pas rond de millenniumwisseling de Broumov-regio.
Bron english.radio.cz + ekolist.cz.
-----------------------------------
Vogelgriep decimeert meeuwen in Tsjechië.

Dierenartsen hebben de afgelopen maand in regio's Hodonín en Kladensko en Kroměříž een massale sterfte van meeuwen als gevolg van vogelgriep bevestigd.
Een onderzoek naar de massale sterfte van meeuwen bevestigde een nieuw genotype van het vogelgriepvirus. Er werd ook bevestigd dat het genotype dat de meeuwenkolonie aanviel identiek was aan de variant die verscheen in zeemeeuwen in West-Europa. Ook Frankrijk, België, Nederland en Italië melden massale sterfte onder meeuwen.
In natuurgebied bij Plzeň zijn nu ook dode meeuwen gevonden.
Bron oa novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan