Vogelgriep in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Vogelgriep op pluimveebedrijfje in Tsjechië

Na drie jaar is de vogelgriep teruggekeerd naar Tsjechië. Het zeer besmettelijke H5N8-subtype is geconstateerd op een kleine boerderij in Štěpánov nad Svratkou. Er waren 12 kippen en drie eenden in het besmette verblijf. Binnen twee dagen stierf de helft van de kippen.

Ze vond donderdagochtend een dode kip en haan en belde meteen de Jihlava Regional Veterinary Administration. Inspecteurs namen de dode dieren mee voor onderzoek. Gedurende de dag vond de fokker nog vier dode kippen. Tegen die tijd wist ze dat ze ziek waren.

Vrijdagavond waren de resultaten van de laboratoriumtests duidelijk, dus op zaterdagochtend hebben dierenartsen ook de zes overgebleven kippen en drie eenden van de fokkerij van Marcela Nedomová opgehaald. Ze namen ook twaalf kippen bij twee andere kleine fokkers in de buurt mee. We zullen het kippenhok verbranden en een nieuwe bouwen, zegt de eigenaar van de kippen, waar ze de vogelgriep hebben ontdekt.

De autoriteiten bevelen pluimveehouders aan om contact tussen landbouwhuisdieren en wilde vogels te voorkomen indien mogelijk.

Er zijn geen grootschalige pluimveehouderij of grote veterinaire bedrijven in Štěpánov nad Svratkou. Zondag is er bij alle 300 woningen een inventarisatie gedaan wie hoeveel pluimvee bezit.

Bronnen pelhrimovsky.denik.cz + idnes.cz + novinky.cz
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië versoepelt maatregelen tegen vogelgriep

De veterinaire administratie overweegt de beveiligingsmaatregelen tegen vogelgriep te versoepelen. In Tsjechië is de dierepidemie na drie jaar in januari teruggekomen. De ziekteverwekker werd bevestigd in een kleine fokkerij in Štěpánov nad Svratkou in de regio Boheemse-Moravische hooglanden. Als gevolg hiervan werden de gebruikelijke maatregelen getroffen.

Een controle van twintig boerderijen rond Štěpánov eerder deze week heeft echter geen geval van vogelgriep aan het licht gebracht, aldus Božek Vejmelka, hoofd van de veterinaire administratie van het district, op vrijdag. Als de situatie volgend weekend niet verslechtert, is hij van plan om meer gematigde maatregelen voor pluimveehouders in te voeren.
Bron radio.cz/de.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië heeft mogelijk een tweede geval van het vogelgriepvirus gevonden op een commercieel pluimveebedrijf, zei een woordvoerder van het ministerie van Landbouw zondag. De woordvoerder zei dat meer details van de zaak, in de regio Pardubice ten oosten van Praag, zou worden verstrekt op een persconferentie op maandag.

Er is nog geen bevestigd laboratoriumresultaat. Het is een groot bedrijf met ongeveer 7.000 kalkoenen en circa 130.000 vleeskuikens, aldus de regionale dierenarts. Op zondag werden monsters genomen, omdat de boer een hoge sterfte bij het pluimvee meldde.

Bronnen reuters.com + ceskenoviny.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
De Staats Veterinaire Dienst SVA heeft dinsdag 18 februari de tweede H5N8-uitbraak bij bovengenoemd bedrijf bevestigd. Dit meldt Agroberichten Buitenland van het ministerie van LNV.
Het pluimveebedrijf is inmiddels geruimd en er zijn 3- en 10-kilometerzones ingesteld.

Bron: boerderij.nl
 

kuurgast

Donateur
Na een jaar opnieuw vogelgriep in Tsjechië

De vogelgriep werd bevestigd in Tsjechië op twee plaatsen in Zuid-Bohemen. In beide gevallen werd het H5N8-virus gevonden in vijf wilde eenden aan de rand van České Budějovice en een zwaan in de buurt van Písek, aldus de veterinaire administratie.

Om de verspreiding van de ziekte te voorkomen, was het houden van pluimvee in open verblijven aanvankelijk verboden in het hele land voor grotere pluimveebedrijven. Bovendien werden de verkoop en het transport van pluimvee aan banden gelegd. De Kamer van Landbouw verzekerde dat het vlees en de eieren van pluimvee op de Tsjechische markt niet gevaarlijk zijn voor de consument.

Bron deutsch.radio.cz
 
Derde uitbraak vogelgriep, kippen besmet in regio Chrudim

De vogelgriep heeft zich ook verspreid naar de regio Pardubice. Dierenartsen in kleine landbouwbedrijven in het dorp Ronov nad Doubravou in de regio Chrudim hebben een derde uitbraak in Tsjechië bevestigd. Net als bij de vorige twee uitbraken in Zuid- en Midden-Bohemen, raakten de kippen besmet door wilde watervogels, zei Petr Vorlíček, een woordvoerder van de nationale veterinaire administratie.


De tweede uitbraak werd dinsdag bevestigd door dierenartsen in de Midden-Boheemse kleine boerderij in Podolí bij Jankov in de regio Benešov. Vandaag brachten ze de rest van het gevogelte erin door. De eerste uitbraak was in Zuid-Bohemen en werd eind januari bevestigd.

In Tsjechië kwam de vogelgriep, behalve vorig jaar, toen dierenartsen ongeveer 137.000 vogels moesten slachten, tien jaar later in 2017 voor. Destijds moesten in Tsjechië 98.000 vogels worden gedood, voornamelijk op commerciële boerderijen. Er waren bijna 40 uitbraken in het land.

Volgens dierenartsen zijn er nu ongeveer 170 uitbraken op boerderijen in Europa.

bron: idnes.cz
 
De achtste uitbraak van vogelgriep deed zich voor in Tsjechië. Dierenartsen hebben een beschermingszone van tien kilometer uitgeroepen

De tweede uitbraak van vogelgriep in de regio Pilsen is bevestigd in de kleinschalige pluimveehouderij in het dorp Hněvnice. Dit is de achtste uitbraak in Tsjechië, waarbij 45 vogels zijn gedood. Op zaterdag meldde de fokker de dood van zes hennen op een totaal van 51 stuks pluimvee, het H5N8-griepsubtype in de fokkerij werd bevestigd door het Staatsdiergeneeskundig Instituut in Praag. De woordvoerder van de State Veterinary Administration (SVS) Petr Vorlíček vertelde het aan ČTK.

Volgens de directeur van de regionale veterinaire administratie, Václav Poláček, is dit een kleine kweek in eenzaamheid. De verwijdering van alle resterende 45 stukken en de eerste ontsmetting van de uitbraak werd op zondag uitgevoerd. "Het waren 40 tamme kippen en vijf eenden. Vlakbij is een waterval van vier vijvers. Aangenomen kan worden dat de bron van het virus een wilde vogel zal zijn, "zei hij.

Dierenartsen hebben, samen met gemeentelijke autoriteiten en brandweerlieden, maandag beschermings- en toezichtszones tot een afstand van tien kilometer verklaard, die 30 dagen geldig zijn. De beschermingszone van drie kilometer, waarin zich vier gemeenten bevinden, is 21 dagen geldig vanaf de ontsmetting op zondag, daarna wordt het onderdeel van de toezichtzone van tien kilometer (er zijn 26 gemeenten in), voor het geval er iets anders opduikt .

"We zullen monsters nemen en als er weer een uitbraak is, zal deze langer duren", zei Poláček. Van de grotere boerderijen is alleen het vetmesten van zware kalkoenen in Ostrov u Stříbra binnen een straal van tien kilometer. Het is een gesloten fokkerij, die de biologische veiligheid strikt bewaakt en er geen vreemden binnen laat. In het beschermings- en toezichtsgebied wordt de verplaatsing van pluimvee van en naar de zones beperkt en zullen er inventarisaties worden gemaakt van pluimveebedrijven.

De onkosten worden vergoed door het Ministerie van Landbouw

De ziekte komt voor in zes regio's in Tsjechië, de laatste uitbraak in de fokkerij werd vrijdag gevonden in een kleine pluimveebedrijf in Rojice in de regio Strakonice. Half februari werd de eerste uitbraak in de regio Pilsen bevestigd, het was een kleine kweek van kippen in Letiny in de regio Pilsen, waar dierenartsen 21 sierkippen vernietigden. De bron was in die tijd niet wilde watervogels, maar kippen die waren gekocht bij een Zuid-Boheemse fokker.

Volgens de Wet op veterinaire zorg vergoedt het ministerie van Landbouw fokkers voor de gedode stukken, verwijdering en ontsmetting. Alles wordt eerst betaald door de fokker en daarna vraagt hij om een vergoeding.

In Tsjechië verscheen de vogelgriep, behalve vorig jaar, toen dierenartsen ongeveer 137.000 vogels moesten slachten, tien jaar later in 2017. Op dat moment moesten in Tsjechië 98.000 vogels worden gedood, voornamelijk op commerciële boerderijen. Er waren bijna 40 uitbraken in het land. De ziekte is gevaarlijk voor vogels, tot dusver is niet aangenomen dat de ziekte niet op mensen wordt overgedragen. In februari kondigde Rusland echter aan dat het de eerste overdracht van een stam van het vogelgriepvirus (H5N8) op mensen had geregistreerd. Volgens de Consumentengezondheidsautoriteit is Rospotrebnadzor de eerste ziekte in zijn soort die ter wereld is ontdekt.

bon: lidovky.cz
 

De dertiende uitbraak van vogelgriep is in Blatná, Zuid-Bohemen​

De dertiende uitbraak van vogelgriep werd bevestigd door dierenartsen in een kleine boerderij in Blatná in de Zuid-Bohemen, waar oorspronkelijk 36 vogels leefden. De woordvoerder van de Veterinaire Staatsadministratie (SVS) Petr Vorlíček vertelde het vandaag aan ČTK. Dit is de vierde uitbraak in de regio dit jaar. Ook in dit geval was het een subtype van de H5N8-ziekte.

"Een particuliere dierenarts rapporteerde aan de regionale veterinaire administratie informatie over de dood van kippen in niet-geregistreerde kleinschalige landbouw. Meer dan een derde van de 36 boerderijdieren is sinds het weekend overleden. Er is een vijver met wilde eenden in de directe omgeving van de boerderij. Het overige pluimvee wordt door dierenartsen in de fokkerij gedood en in de omgeving worden beschermingszones opgesteld.

Uitbraken in de fokkerij in Tsjechië zijn nu in zeven regio's, naast Zuid-Bohemen ook in Zlín, Midden-Bohemen, Moravië-Silezië, Pardubice en Pilsen en in de regio Vysočina.

De Agrarische Kamer van de Tsjechische Republiek wees er eerder op dat fokkers in Tsjechische commerciële boerderijen hoge normen van biologische veiligheid naleven. Volgens haar woordvoerster Barbora Pánková neemt het aantal griepuitbraken op kleine Tsjechische boerderijen toe, wat een economisch significante impact heeft op commerciële boerderijen.

Dierenartsen raden kleine pluimveehouders aan om het binnen te houden en het te beschermen tegen contact met wilde vogels. "Tegelijkertijd dringen we er bij de burgers op aan om geen vogels te verzamelen in dit gebied in het geval ze dode wilde vogels in dit gebied vinden, maar om de lokaal bevoegde regionale veterinaire administratie hierover te informeren", aldus Zbyněk Semerád, de centrale directeur van SVS.

bron: ceskenoviny.cz
 
Vogelgriep is bevestigd in de regio Jihlava. Dierenartsen moeten 5.000 vogels doden

Na een maand werd de vogelgriep opnieuw bevestigd in Tsjechië. Bij de 40e uitbraak van dit jaar in Rohozná bij Jihlava in de regio Vysočina, zijn er 5.000 stuks pluimvee, voornamelijk ganzen, en dierenartsen zullen ze doden. Dit werd vandaag bekend gemaakt door de woordvoerder van de Nationale Veterinaire Administratie Petr Vorlíček.

Volgens hem een laagpathogene griep van het H5N1-subtype, die mogelijk overdraagbaar is op mensen. Een maand geleden was het een zeer pathogene ziekte in Trhové Dušníky in de regio Příbram.
Er zijn 1400 vleesganzen, 2200 fokkoppels en 600 vleeskuikens in de fokkerij in Rohozná.

Volgens de huidige aanname van regionale dierenartsen zou het pluimvee begin volgende week vrijgelaten moeten worden. "Als er een grotere hoeveelheid pluimvee wordt uitgegeven, moet dat worden georganiseerd", zegt Božek Vejmelka, directeur van de regionale veterinaire administratie. Het is fokkers verboden pluimvee te slachten, te verplaatsen of te verkopen.

In Rohozná is de enige grote ganzenboerderij in de regio Vysočina, die zich ook bezighoudt met het uitbroeden van kuikens. Sinds 1974 worden er ganzen gefokt. Vroeger was de fokkerij eigendom van een landbouwcoöperatie, nu functioneert het als een familieboerderij. "Het spijt ons zeer, maar helaas moeten we de informatie bevestigen dat de vogelgriep op onze boerderij is bevestigd. Wat voor ons betekent dat we vanaf vandaag geen van de bestellingen kunnen verwerken en helaas alle dieren zullen verliezen”, aldus de boer op Facebook. Ze voegden eraan toe dat ze van plan zijn om volgend jaar de fokkerij te hervatten.

Laagpathogene influenza werd voor het laatst ontdekt in de broedperiode in Tsjechië in 2010, bij wilde vogels in 2012. In de volgende gevallen, zoals bij de uitbraken van dit jaar, was het altijd een hoogpathogene variant.
woordvoerder van de Nationale Veterinaire Administratie Petr Vorlíček.
volgens hem een laagpathogene griep van het H5N1-subtype, die mogelijk overdraagbaar is op mensen. Een maand geleden was het een zeer pathogene ziekte in Trhové Dušníky in de regio Příbram.

"Het JRC zal veterinaire noodmaatregelen bevelen en al het gekweekte pluimvee zal worden gedood. Rond de haard wordt een beschermingszone van twee kilometer afgebakend. In deze zone zullen buitengewone veterinaire maatregelen worden aangekondigd, die het verkeer van pluimvee zullen verbieden, en de organisatie van massa-evenementen, zoals beurzen of vogelshows, die een hoog risico vormen voor de verspreiding van pluimveeziekten, zal worden verboden, "zei een woordvoerder. Vorlíček.
Dierenartsen waarschuwden een maand geleden voor een andere ziekte. "Het vogelgriepvirus is blijkbaar nog tot op zekere hoogte aanwezig in de wilde vogelpopulatie, ook al is de infectiedruk laag in vergelijking met de koude winter en lente", zei Petr Majer eerder namens SVS. In de afgelopen jaren heeft zich in Tsjechië geen griep voorgedaan in het najaar. "Het is daarom nog steeds noodzakelijk om de regels van hygiënische veiligheid op boerderijen in acht te nemen, vooral om contact van pluimvee met wilde vogels te voorkomen", voegde Majer er destijds aan toe.
In Tsjechië zijn dit jaar al ongeveer een kwart miljoen vogels gedood en de ziekte heeft de kweek van Perena-eenden aanzienlijk aangetast. Volgens de Agrarische Kamer van Tsjechië kan dit leiden tot uitval op de eendenmarkt. Storingen worden nog niet getroffen door kip en eieren.
In de regio Vysočina werd dit jaar vogelgriep vastgesteld in Horní Cerekev in de regio Pelhřimov. Op 20 februari lieten dierenartsen ongeveer 300 pluimvee slachten op het getroffen bedrijf.

bron: idnes.cz
 
Bovenaan