Voetbal

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Blamage voor FAČR=voetbalbond van de Tsjechische Republiek.

Sparta, Slavia, Viktoria Plzeň en Baník Ostrava zeiden dat ze hun spelers niet zullen vrijgeven aan het nationale team, niet alleen het A-elftal, maar ook de "onder 21". De voetbalbond gaf ze zelf een goede reden voor dat oordeel vanwege een schemaconflict met de MOL Cup. De voetbalbond van Tsjechië heeft dit onvoorzien zo gepland dat het samenvalt met het nationale elftal-evenement van november. En ze was niet in staat om het probleem op te lossen.

De clubs kwamen er in de reglementen achter dat het dit keer geen officiële FIFA-term is. Dus als het geen spelers zijn uit een land dat start op het WK 2022 in Qatar, valt de afdwingbare verplichting om voetballers vrij te laten voor de behoeften van nationale teams weg.

Coach Jaroslav Šilhavý haalde zijn schouders op, pakte een potlood en begon de spelers van de grootste Tsjechische clubs af te strepen van de nominatieplannen. Terwijl bijvoorbeeld West Ham of Bayer Leverkusen hun spelers zonder problemen vrijgaven voor de behoeften van het Tsjechische nationale team, zou hij deze keer geen Spartanen, Slavisten of spelers van Viktoria Plzeň kunnen ontvangen.
Spelers die onder normale omstandigheden waarschijnlijk geen kans zouden krijgen om zich te laten zien, krijgen de kans om zich te laten zien.

Bron seznamzpravy.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
NOS

Jakub Jankto krijgt gele kaart van FIFA​


De Tsjechische international Jakub Jankto heeft vandaag een gele kaart gekregen van de FIFA. De speler van Sparta Praag kwam gisteren uit de kast en zijn videoboodschap over zijn coming-out is ‘niet de bedoeling’, stelt de wereldvoetbalbond.

“We zijn er altijd heel duidelijk in geweest. Dit soort statements, of die nou politiek van aard zijn of gaan over gendergelijkheid en geaardeid, horen gewoon niet thuis op het voetbalveld. Laten we in godsnaam voetbal en seksuele voorkeur gescheiden houden. Natuurlijk zijn wij groot voorstander van inclusiviteit en groot tegenstander van elke vorm van discriminatie, maar er openlijk voor uitkomen dat je als man op mannen valt, dat is gewoon provoceren”, laat een woordvoerder weten.

De kaart is per direct opgelegd, de FIFA zegt te hopen dat deze straf andere voetballers ervan weerhoudt om zich uit te spreken over hun geaardheid. De KNVB heeft alvast aangegeven dat zijn spelers ‘onder geen beding’ uit de kast mogen komen.

Bron: speld.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

Tsjechische voetballer Jakub Jankto met gejuich onthaald na coming-out​


De Tsjechische voetballer Jakub Jankto is bij zijn terugkeer op het veld met luid gejuich ontvangen. De 45-voudig international maakte deze week bekend dat hij homoseksueel is en speelde zondag als invaller bij Sparta Praag weer zijn eerste minuten sinds oktober. Na zijn entree in het thuisduel met FK Jablonec (3-0) scandeerden de supporters zijn naam.
Jankto tijdens de wedstrijd tegen Sparta Praag.
Jankto tijdens de wedstrijd tegen Sparta Praag.© ANP / EPA

Het was nog de vraag hoe de voetbalwereld zou reageren op de openbaring van Jakub Jankto. De 27-jarige huurling van Getafe is op dit moment in de hoogste competities in Europa de enige speler die uitkomt voor zijn homoseksualiteit.

Delen met voetbalwereld​

Hij kwam anderhalf jaar geleden eerst bij zijn familie uit de kast en daarna bij zijn beste vriend. Deze week koos hij er ook voor om het te delen met de voetbalwereld.
Jankto zei eerder deze week al dat de eerste reacties na zijn bekendmaking positief waren, maar dat hij ook rekening houdt met negatieve reacties van supporters.
"De voetbalwereld is duidelijk een beetje homofoob. Het zou naïef zijn om te denken dat er helemaal niets gebeurt. Als iemand de behoefte heeft negatief te reageren, moet die persoon dat zelf weten. Ik zal er niet op reageren", vertelde hij.

bron: rtlnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Voetballer die uit de kast kwam, stopt voorlopig: ‘Mentaal en fysiek niet in staat om te blijven spelen’

Jakub Jankto komt dit seizoen niet meer in actie voor zijn club Sparta Praag. De Tsjechische international, die eerder dit jaar bekend maakte dat hij homoseksueel is, last na een roerige tijd een pauze in.


Jankto kreeg veel steun, maar er is ook veel op hem afgekomen na zijn coming-out. ,,Het is beter voor mij om nu even gas terug te nemen en op mijn gezondheid te letten”, aldus de 27-jarige voetballer op Instagram. ,,Het was sportief niet echt een goed jaar voor mij. Het is verdrietig dat ik mentaal en fysiek niet in staat ben om te blijven spelen en de club te helpen in de strijd om de titel en de beker.

Volgens zijn club Sparta Praag kreeg Jankto eerder deze week problemen nadat hij weigerde mee te werken bij een verkeerscontrole en stopt hij om ‘persoonlijke redenen’ dit seizoen met voetballen.

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechisch international Ondrej Lingr op weg naar Feyenoord

Feyenoord heeft goede hoop dat aanvallende middenvelder Ondrej Lingr kan worden vastgelegd. De club is in de afrondende fase van de onderhandelingen met Slavia Praag. De Tsjech, die vijf interlands speelde voor zijn land, moet rond de 4 miljoen euro kosten.

Ondrej Lingr moet na het vertrek van Orkun Kökçü, die voor een recordbedrag van 25 miljoen euro aan Benfica werd verkocht, de nummer 10 van Feyenoord worden.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië nummer één in de poule

Vaclav Cerny heeft Tsjechië donderdag een welkom punt bezorgd in de EK-kwalificatie. De voormalige aanvaller van onder meer FC Twente was andermaal trefzeker voor zijn land.


Cerny goud waard voor Tsjechië, gevoelige nederlaag Tadic en co
Cerny goud waard voor Tsjechië

Tsjechië is de trotse koploper in Groep E en sloeg de aanval van Albanië succesvol af. Even leek het zelfs een overwinning te worden voor de Tsjechen. Cerny kreeg de bal tien minuten na rust van Tomas Soucek, nam aan met rechts en rondde af met links: 1-0. Voor Cerny was het alweer zijn derde treffer van deze kwalificatie.
Tien minuten later trok Albanië via Nedim Bajrami de score alweer gelijk. Ook Feyenoorder Ondrej Lingr, die als invaller binnen de lijnen kwam, kon daarna geen winnende treffer meer forceren. Evengoed blijft Tsjechië de nummer één in de poule.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechie op rand van kwalificatie EK 2024

Aankomende maandag staat Tsjechië voor een alles-of-niets wedstrijd tegen Moldavië op het programma. Bij een overwinning of gelijkspel zullen Lingr en zijn teamgenoten in de zomer van 2024 deelnemen aan het EK in Duitsland. Indien er echter wordt verloren, zal niet Tsjechië of Polen, zich kwalificeren voor het EK 2024, maar Moldavië. De wedstrijd begint om 20:45 uur in het Andruv Stadion in Olomouc.

De stand in groep E is als volgt:
1. Albanië - 7 gespeelde wedstrijden - 14 punten - (+8)
2. Tsjechië - 7 gespeelde wedstrijden - 12 punten - (+3)
3. Polen - 8 gespeelde wedstrijden - 11 punten - (+0)
4. Moldavië - 7 gespeelde wedstrijden - 10 punten - (+0)
5. Faeröer Eilanden - 7 gespeelde wedstrijden - 1 punt - (-11)
 

Ad Verschoor

Donateur
Drie Tsjechen missen voor straf cruciaal EK-kwalificatieduel na nachtclubbezoek


Drie Tsjechen missen voor straf cruciaal EK-kwalificatieduel na nachtclubbezoek

Drie Tsjechische spelers zijn zondag naar huis gestuurd omdat ze in aanloop naar het cruciale EK-kwalificatieduel met Moldavië een nachtclub hebben bezocht. Vladimir Coufal, Jakub Brabec en Jan Kuchta gingen zaterdagavond tegen de regels in op stap.


De Tsjechen spelen maandag om 20.45 uur op eigen veld tegen Moldavië en moeten ten minste één punt pakken om zich te plaatsen voor het EK van volgend jaar in Duitsland.

West Ham United-verdediger Coufal, Viktoria Pilsen-verdediger Brabec en Sparta Praag-aanvaller Kuchta stonden vrijdag in de basis in de uitwedstrijd tegen Polen, die in 1-1 eindigde.

"We hadden verwacht dat ze klaar zouden zijn voor maandag", zei bondscoach Jaroslav Silhavý. "Ze hebben er spijt van en hebben de ploeg excuses aangeboden, maar dat is helaas niet genoeg. Ze realiseren zich wat ze het team hebben aangedaan. Maar het is gebeurd en ze moeten de consequenties accepteren."
Tsjechië heeft zich sinds de onafhankelijkheid in 1993 altijd geplaatst voor het EK. Bij de vorige editie haalde de ploeg de kwartfinales. In groep E van de kwalificatie is Albanië al zeker van een EK-ticket.

uvrxorrasjox_wd854.jpg

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechen ondanks stappende spelers naar EK

Tsjechië en Slovenië doen mee aan het EK voetbal, komende zomer in Duitsland. De Tsjechen plaatsten zich door een 3-0 overwinning tegen Moldavië en gaan samen met Albanië door uit groep E. De Slovenen hadden het lastig tegen Kazachstan, maar een 2-1 zege was ruimschoots voldoende voor een ticket.


Bij de Tsjechen was er een hoofdrol voor de 28-jarige debutant Tomáš Chorý. Hij gaf een schitterende assist en scoorde zelf de tweede treffer. Tsjechië pakte na een klein kwartier de voorsprong. Na een schitterende pass van Chorý met de buitenkant van de voet maakt David Douděra 1-0. De ploeg zat daarmee op rozen, een punt was genoeg voor plaatsing.

1024x576a.jpg


Bij de Tsjechen waren drie spelers afwezig na een nachtclubbezoek. Vladimir Coufal, Jakub Brabec en Jan Kuchta stonden vrijdag in de basis tegen Polen, maar werden naar huis gestuurd toen er foto's opdoken van een bezoek aan een nachtclub afgelopen zaterdag.

Rode kaart
Moldavië drong in de tweede helft nog wel flink aan tegen de Tsjechen die wel in de basis stonden, onder hen Michal Sadílek van FC Twente, maar Vladyslav Baboglo maakte de opdracht nog moeilijker door tien minuten na de pauze tegen een tweede gele kaart aan te lopen.

Toen Chorý twintig minuten voor tijd ook nog de 2-0 binnenkopte, was de EK-kwalificatie wel zeker. Feyenoorder Ondřej Lingr viel een kwartier voor tijd in bij de Tsjechen, hij was nog dichtbij een treffer met een schot dat net voorlangs ging. In de laatste minuut maakte Tomáš Souček ook nog 3-0 voor de Tsjechen en was het, ditmaal legitieme, feestje compleet.

Albanië kwam tegen de Faeröer eilanden niet verder dan 0-0, maar werd wel groepswinnaar.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Hasek keert terug als bondscoach van Tsjechië

Ivan Hasek vervangt Jaroslav Silhavy, die in november vlak na het bereiken van het EK zijn vertrek als bondscoach bekendmaakte.


De 60-jarige Hasek heeft tot het einde van de kwalificatiereeks voor het WK van 2026 getekend. Hij was in 2009 ook kortstondig bondscoach. Hasek had ook de nationale teams van Gabon en Libanon onder zijn hoede.

Tsjechië neemt het in de zomer op het EK in Duitsland op tegen Portugal, Turkije en een nader te bepalen tegenstander. In de afgelopen kwalificatiereeks ging het niet voortvarend, wat de druk op Silhavy vergrootte. Uiteindelijk was de tweede plek achter Albanië toch genoeg voor deelname aan het EK.

Bron: ANP
 
Bovenaan