Voetbal

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Václav Černý keert zondag terug met FC Utrecht bij Ajax, de club die hem in Nederland opleidde. Zijn transfer moest een nieuwe start betekenen, maar zijn situatie is niet bepaald verbeterd.
Half jaar later..........

FC Twente neemt Václav Černý op huurbasis over van FC Utrecht

Václav Černý gaat bij FC Twente in de herkansing. Donderdag werd de 22-jarige Tsjechische aanvaller gekeurd, vrijdag zet hij zijn handtekening onder een huurovereenkomst voor één seizoen in Enschede.

Geen vertrouwen in Utrecht
Ajax haalde hem op 15-jarige leeftijd al op uit Tsjechië. Černý werd een mooie toekomst voorspeld, maar ondanks zijn potentie zette hij in Amsterdam nooit de laatste stap naar het eerste elftal. Uiteindelijk kwam hij tot 29 optredens en 4 treffers. Wat ook niet meehielp was dat hij zijn kruisbanden scheurde, waardoor hij lange tijd langs de kant stond.

FC Utrecht had voor hem de frisse doorstart van zijn loopbaan moeten worden, maar onder John van den Brom werd hij al opvallend snel afgeserveerd. Cerny stond vorig seizoen slechts drie keer aan de aftrap. Černý en Van den Brom bleken geen match. In Utrecht vonden ze hem te flegmatiek, te weinig weerbaar. „Utrecht had ook wel erg veel aanvallers”, zegt Streuer. „Václav is een gevoelige jongen, die vertrouwen nodig heeft. Wij denken dat wij een staf hebben die hem weet te prikkelen.” Bij FC Twente komt hij in elk geval een oude bekende tegen, want bij Ajax werkte hij al eens samen met Andries Ulderink, de huidige assistent-trainer van Ron Jans.
Jans en Černý spraken elkaar woensdag. De 22-jarige wilde in dat gesprek het vertrouwen horen dat hij in Utrecht zo node had gemist. Dat kreeg hij van Jans, waarna de keus snel was gemaakt.

Bron tubantia.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
Vriendschappelijk interland Duitsland - Tsjechië

Het Tsjechisch nationale voetbalelftal speelt op 11 november een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Duitse nationale voetbalteam. De wedstrijd zal gespeeld worden in Leipzig.
Onduidelijk is nog of er toeschouwers mogen komen.
 

Ad Verschoor

Donateur
West Ham United strikt international Soucek

ANP240720179-1.jpg


West Ham United heeft de Tsjechische international Tomás Soucek overgenomen van Slavia Praag. De 25-jarige middenvelder speelde sinds begin dit jaar op huurbasis voor de Londense voetbalclub. Met de transfer is een bedrag gemoeid van ruim 20 miljoen euro.

Soucek ondertekende een contact voor vier jaar bij West Ham, dat inmiddels veilig is in de Premier League. "Hij is een geweldige kerel, met uitstekende fysieke capaciteiten. Hij heeft bovendien voor ons een aantal belangrijke doelpunten gemaakt", zei coach David Moyes over Soucek, die sinds 2015 voor Slavia Praag uitkwam. Hij heeft tot dusver 25 interlands op zijn naam staan.

Bron: ANP
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische degradatiekandidaat komt goed weg door coronageval

De Tsjechische voetbalcompetitie is stilgelegd en de laatste wedstrijden worden ook niet meer gespeeld. Het bestuur van de Tsjechische bond besloot daartoe nadat een speler van de club Opava positief had getest op het coronavirus.


Opava was een van de clubs die nog moesten vrezen voor degradatie. Nu is besloten dat geen enkele club degradeert en dat de hoogste klasse komend seizoen, met de 2 gepromoveerde clubs Pardubice en Brno, uit 18 in plaats van 16 clubs bestaat.

Geen invloed op kampioenschap

De Tsjechische competitie werd in maart stilgelegd en eind mei hervat. Bovenin was alles al beslist. Slavia Praag is landskampioen en ook Viktoria Plzen, Sparta Praag, Jablonec en Slovan Liberec plaatsten zich voor Europees voetbal.

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
AZ treft Viktoria Plzen in tweede voorronde Champions League

AZ neemt het in de tweede voorronde van de Champions League op tegen FC Viktoria Plzen. De Alkmaarders werden maandag in de loting gekoppeld aan het Tsjechische team. AZ speelt dinsdag 25 of woensdag 26 augustus thuis.


Vanwege het coronavirus geeft dit jaar één wedstrijd de doorslag in de tweede voorronde. De winnaars kwalificeren zich voor de derde kwalificatieronde van de Champions League, de verliezers moeten verder door in de Europa League.

Bron: veronicainside.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Emmen krijgt met Tsjechisch jeugdinternational defensieve versterking

FC Emmen-coach Dick Lukkien heeft versterking voor zijn defensie gekregen. De 21-jarige Denis Granecny komt op huurbasis over van Banik Ostrava.

Granecny is een 21-jarige linksback, die al 38 jeugdinterlands voor Tsjechië op zijn naam heeft staan. De jongeling wordt voor de rest van het seizoen gehuurd, maar FC Emmen heeft ook een optie tot koop bedongen. Eerder speelde Granecny ook voor Banik Ostrau en Dynamo Ceske Budejovice.

'Ik heb ontzettend veel zin in dit nieuwe avontuur. Door de ontvangst bij de club voel ik me al meteen heel welkom. Dit is voor mij een goede stap in mijn carrière, ik zal alles geven om FC Emmen te helpen in het komende seizoen', laat de kersverse speler van FC Emmen weten op de clubwebsite.
 

Ad Verschoor

Donateur
Voorzorgsmaatregelen bij Viktoria Plzen na coronabesmettingen

PILSEN - De spelers en trainers van Viktoria Plzen sluiten zichzelf tot en met komende dinsdag op in een hotel. De Tsjechische tegenstander van AZ treft deze maatregelen na een positieve coronatest bij twee medewerkers. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

Bij spelers en trainers van Plzen is er geen positieve besmetting aanwezig. Uit voorzorg is er een vrijdagochtend een testronde uitgevoerd.

AZ speelt woensdag in de tweede voorronde van de Champions League tegen Plzen. Het duel begint vanaf 16.30 uur, omdat de verlichting in het stadion van de Alkmaarders nog niet in orde is.

Bron: nhnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
AZ na verlenging voorbij Viktoria Plzen

AZ heeft zich verzekerd van Europees voetbal in het komende seizoen. In een leeg AFAS-stadion werd er met 3-1 afgerekend met het Tsjechische Viktoria Plzen. Makkelijk ging dat niet: tot diep in de blessuretijd keken de Alkmaarders tegen een 0-1 achterstand aan.

De nummer twee van afgelopen seizoen kwam moeizaam op gang tegen de nummer twee van Tsjechië. De wind en de regen leken invloed te hebben op het spel en zonder echte hoogtepunten gingen de twee teams rusten. In de tweede helft kwam AZ feller uit de startblokken, met een kans voor Dani de Wit binnen twee minuten. Twaalf minuten voor het einde kwam Viktoria Plzen uit het niets op voorsprong na een afstandsschot van David Limbersky en leek het Europees seizoen voor AZ snel voorbij te zijn.

Een penalty in de slotseconden van de reguliere speeltijd werd benut door aanvoerder Teun Koopmeiners en zorgde ervoor dat de twee ploegen gingen verlengen. AZ ging sterker spelen en met twee doelpunten van IJslander Albert Gudmundsson werd de wedstrijd definitief beslist.

Bron: msn.com
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische internationals uit voorzorg aan de kant

Patrik Schick en Tomas Soucek missen de eerste wedstrijd van Tsjechië in de Nations League tegen Slowakije. De twee gaan uit voorzorg in quarantaine.

Schick en Soucek hebben weliswaar negatief getest op het nieuwe coronavirus, maar ze zijn in nauw contract geweest met iemand die wel besmet is.

Schick staat onder contract bij AS Roma, dat hem het afgelopen seizoen verhuurde aan Leipzig. Soucek komt uit voor West Ham.

Een staflid van de Tsjechische selectie testte positief, waardoor extra voorzorgsmaatregelen werden getroffen. Tsjechië reist daarom ook niet per vliegtuig, maar vertrekt per bus richting het buurland.

Bron: lc.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië schrapt wedstrijd tegen Schotland vanwege corona

Tsjechië heeft de Nations League-wedstrijd van komende maandag tegen Schotland afgezegd vanwege het coronavirus. Het besluit is genomen nadat het land vrijdag Slowakije met 3-1 had verslagen in de eerste wedstrijd die Tsjechië speelde in de Nations League.

De voorzitter van Slavia Praag zei kort voor de wedstrijd tegen Slowakije dat hij de Tsjechische bond vraagt zijn zeven geselecteerde spelers te mogen terugtrekken uit de nationale ploeg nadat een ander lid van het nationale elftal positief testte op het coronavirus.

,,Het nationale team zal maandag niet tegen Schotland spelen vanwege de beslissing van de bestuurders en de huidige situatie met de Covid-19’’, aldus de Tsjechische bond in een verklaring op Twitter. ,,Het nationale team beëindigt de huidige voorbereidingen met onmiddellijke ingang direct na de overwinning tegen Slowakije.’’

West Ham United-middenvelder Tomas Soucek en AS Roma-aanvaller Patrik Schick misten de wedstrijd in Slowakije omdat ze in quarantaine zaten nadat ze in contact waren gekomen met een andere medewerker van het nationale team die besmet bleek met het coronavirus.

De Schotse bond zei op Twitter op de hoogte te zijn van het Tsjechische besluit, eraan toevoegend dat het geen officiële kennisgeving had ontvangen en de UEFA om opheldering zou vragen.

Bron: ad.nl
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië teruggefloten door UEFA
Tsjechië gaat met B-Team spelen tegen Schotland

Na terugkeer in Praag kreeg de Tsjechische voetbalbond opdracht van de Praagse gezondheidsafdeling om de voorbereiding van het nationale team voor hun volgende wedstrijd te beëindigen en alle spelers thuis in quarantaine te plaatsen. Het kantoor rechtvaardigde de maatregel door te zeggen dat het virus zich verder binnen het team zou kunnen verspreiden.

Maandag staat de tweede ontmoeting in de Nations League op het programma, in Olomouc verwelkomt Tsjechië het team uit Schotland. Daar moeten de gasten - in overleg met Uefa - het nu opnemen tegen een heel andere ploeg. Anders bestaat het risico dat de wedstrijd wordt beoordeeld met 0-3 tegen het thuisteam. De vereniging in Praag probeert nu met behulp van de clubs op korte termijn een B-team samen te stellen, dat maandag ook door een heel andere technische staf het veld in gestuurd moet worden.

Bron deutsch.radio.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechisch debutantenbal ontbeert sprookjeseinde

Met slechts één training samen in de benen liet het Tsjechische gelegenheidsteam Schotland maandag zweten. De trots overheerste na de minimale nederlaag in de Nations League.

copyright-proshots-9132656.jpg

© Pro Shots

Roman Hubník had het niet meer verwacht, maar vier jaar na zijn afscheid als international stond hij maandag klaar voor de plichtplegingen als aanvoerder van de Tsjechische nationale ploeg. De 36-jarige verdediger was de onverwachte kapitein op een schip vol matrozen zonder enige ervaring op de internationale zee.

Want Tsjechië had een blik met nieuwe spelers moeten opentrekken voor de interland tegen Schotland, nadat het coronavirus had huisgehouden in de nationale selectie en de UEFA uitstel niet als een optie zag. En dus had gelegenheidsbondscoach David Holoubek in eigen land een compleet verse selectie opgetrommeld, waarbij alleen Hubník en Stanislav Tecl ooit eerder hun land hadden gediend.

'Voor iedere speler petje af', zei Hubník na de wedstrijd in Olomouc, waar maandag twaalf spelers hun debuut maakten. 'Het is zonde dat we hebben verloren door de penalty. We verdienden minimaal een punt, maar we moeten trots zijn.'

Het sprookje kende niet een helemaal gelukkige einde. 'Helaas hebben we niet de beloning gekregen die de jongens die deze 24 uur bij ons waren, duidelijk hadden verdiend', zei Holoubek. 'Het resultaat maakt me emotioneel. De spelers kunnen trots zijn op hun prestatie, we hoeven ons nergens voor te schamen.'

Holoubek keert terug naar Tsjechië Onder-19 na 'waarschijnlijk de kortste carrière als bondscoach', zei hij met een lach. Hubník ziet zichzelf ook niet meer terugkeren. 'Zeg nooit nooit, maar dit was waarschijnlijk echt mijn laatste interland.'

Bron: vi.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Banik Ostrava: op zoek naar vervlogen tijden
4T6A3153.jpg

Als er tijdens een vakantie in Zuid-Polen even géén interessante wedstrijd te vinden is, is een stap de grens over zo gemaakt. Midden in het industriële hart van Tsjechië vind je de derde stad van het land. Gelegen aan een zeer oude Barnsteenroute, florerend als belangrijk mijnbouwcentrum. Dit is Ostrava, de thuishaven van FC Banik Ostrava.

Als ik op een zonovergoten zaterdagochtend rond uurtje of half elf door het centrum loop is het praktisch uitgestorven. De uitgangsstraat plakt letterlijk onder mijn voeten van de drank. Het is vast gezellig geweest de avond ervoor. Winkels zijn nog gesloten. De eens zo statige huizen zien er verwaarloosd uit. Dat Ostrava betere tijden heeft gekend is duidelijk.

Nieuwe tijden in Ostrava
Van de eens zo florerende stad lijkt weinig meer over. Een deel van de metaalindustrie is sinds de fluwelen revolutie in 1989 verdwenen. De laatste mijn werd in 1994 gesloten. Maar vergis je niet, de stad heeft veel meer te bieden dan op het eerste oog lijkt. De plakkerige uitgaansstraat is legendarisch in zowel Tsjechië als Polen. En binnen de oude industriële en mijnbouwgebieden krijgen creatieve ondernemers de ruimte.

Het is dan ook wachten tot FC Banik Ostrava eveneens de weg omhoog weer weet te vinden. Eind jaren 70 en begin jaren 80 speelde de club mee om de titel. In 1976, 1980 en 1980 pakken ze het kampioenschap. Sindsdien wist Baník pičo alleen nog in 2004 de grootste prijs, en in 2005 de beker te winnen. Het dieptepunt bereikte de club in 2016. Naast enorme financiële problemen degradeerde de club ook nog eens kansloos. Met de Tsjechische miljonair Václav Brabec als nieuwe eigenaar zoekt het de weg terug naar succes.



Banik Ostrava Ultras
Aan de fanatieke supporters ligt het in ieder geval niet. Ondanks de beroerde competitiestart, en er maar 50% van de stadioncapaciteit mag worden bezet, is de achterban volop aanwezig. Loyaal zijn ze absoluut. Het kleine FK Pardubice is vandaag de tegenstander. Vanaf de eerste minuut geven de ultras vol gas. Ook fantastisch om te zien hoe ze de interactie zoeken met de jeugd in het naastgelegen kindervak. De jeugd heeft immers de toekomst.

De jonge fanatiekelingen zingen hartstochtelijk mee en komen in de tweede helft zelfs met een sfeeractie. Op een groot doek staat Magere Hein afgebeeld die afrekent met het Corona-virus. Het kan op goedkeuring rekenen van de ultras. Ondertussen is hun ploeg onderweg naar een eenvoudige eerste overwinning van het seizoen. Zo’n tien minuten voor tijd nog een fantastisch toetje als het ultras-vak zich vult met talloze vlaggen en fakkels. Als afsluiter nog eenmaal juichen als de 3-0 valt in blessuretijd.

Het zou voor de Tsjechische competitie beter zijn als deze club meer weerstand kan gaan bieden aan de overheersing uit de hoofdstad. Een club met zo’n loyale achterban verdient dat stiekem ook.

Bron: indehekken.net
 

Ad Verschoor

Donateur
VAR gaat weer centimeterneuken: Slavia Praag krijgt groepsfase CL door de neus geboord

Ondrej Kolar leek de held van Slavia Praag te worden. De doelman van de Tsjechische voetbalclub stopte 10 minuten voor tijd een strafschop van FC Midtjylland, waardoor zijn ploeg virtueel in de groepsfase van de Champions League zou staan. Het spel ging door, maar toen zag de VAR dat Kolar een ietsjepietsje te vroeg van zijn lijn was gekomen. Mag niet. Pingel moest over. Nu wel raak: 2-1 FC Midtjylland.

Ongelofelijk zuur voor Slavia Praag. Want na de 0-0 in Praag, was de 1-1 in Denemarken voldoende voor de groepsfase van de Champions League. Maarja, regels zijn regels. Daarom werd niet Kolar de held van de avond, maar Alexander Scholz. Hij schoot FC Midtjylland naar de groepsfase van het miljardenbal.

Wat het overigens extra dubieus maakte, was dat de bal uit de hand op de hand van een Slavia-verdediger viel. Grijs gebied? Waarschijnlijk zijn er veel mensen te vinden die dit absoluut geen penalty vonden. Maar Damir Skomina vond het wel een strafschop.

Uiteindelijk werd het tot overmaat van ramp voor Slavia ook nog eens 4-1. Frank Onyeka maakte vlak voor tijd de beslissende 3-1 en in de blessuretijd ramde Anders Dreyer de 4-1 in de lange hoek binnen

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
PSV laat Sadílek ervaring opdoen in eigen land bij Slovan Liberec

17:04 – PSV laat de Tsjech Michal Sadílek voor het komende seizoen ervaring opdoen bij Sloven Liberec. De middenvelder annex verdediger kon onder Roger Schmidt geen basisplaats veroveren, maar wordt in Eindhoven nog wel altijd gezien als groot talent. Om die reden wordt hij tijdelijk gestald in zijn thuisland, maar is er geen koopoptie bedongen in het huurcontract.

126366.jpg


Dat heeft PSV laten weten op de clubsite. "Het ziet er naar uit dat Mika bij ons wat minder aan bod gaat komen, maar voor zijn ontwikkeling is wekelijks spelen belangrijk", licht technisch manager John de Jong toe over het vertrek van Sadílek, die ook in de belangstelling stond van Sparta Rotterdam.

Sadílek, die onder Mark van Bommel een tijdje een basisplaats had en ook weleens als linksachter heeft gefungeerd in Eindhoven, kiest voor een avontuur in eigen land. Daarbij speelt ongetwijfeld mee dat Slovan Liberec komend seizoen uitkomt in de groepsfase van de Europa League, waardoor hij zich ook in die competitie vlak ontwikkelt.

Bron: fcupdate.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
63ce61b4-77b5-43e8-98a8-bf6107aa53cc.jpg


Pieter Langedijk naar FK Pardubice

Pieter Langedijk heeft op de laatste dag dat de transfermarkt open is een nieuwe club gevonden. De 26-jarige aanvaller uit Maassluis speelt het komende jaar voor FK Pardubice in de hoogste Tsjechische competitie. De stad Pardubice ligt op ongeveer een uur rijden ten oosten van hoofdstad Praag.

Langedijk zat de afgelopen maanden zonder club, nadat zijn contract bij TOP Oss in de eerste divisie ten einde was gekomen. Eerder was hij actief bij Go Ahead Eagles, RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam. Langedijk begon met voetballen bij Excelsior Maassluis.

Bron: wos.nl
 

kuurgast

Donateur
Panenka 70 jaar: een ode aan de Tsjech met stalen zenuwen
Antonín Panenka, een van de grootste legendes van het Tsjechische voetbal, ligt op de intensive care van het ziekenhuis.

De eeuwig glimlachende man met de snor had ernstige gezondheidsproblemen. De club van zijn hart Bohemians Praha 1905 informeerde erover op sociale netwerken.
"Hij verkeerde vandaag in een ernstige toestand en werd naar het ziekenhuis op de intensive care gebracht, waar hij is aangesloten op de apparaten", informeerde de club, en voegde later meer gedetailleerde informatie toe over de positieve test voor covid-19.

Antonín Panenko is 71 jaar oud, na een heupoperatie ging hij zelfs op deze leeftijd met de oude garde mee om te voetballen. Nu moet hij al zijn kracht gebruiken om de virale ziekte te bestrijden, die hem hard lijkt te hebben getroffen.

Antonín Panenka ging de geschiedenis van het Tsjechische, Europese en zelfs wereldvoetbal in met een speciaal uitgevoerde penalty, die in 1976 aan het einde van de penalty shootout van de laatste wedstrijd van het EK met Duitsland waardoor het toenmalige team van Tsjecho-Slowakije de titel van Europees kampioen won.
Bron seznamzpravy.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur
voetballegende-panenka-71-mag-na-coronabesmetting-ziekenhuis-verlaten.jpg


Voetballegende Panenka (71) mag na coronabesmetting ziekenhuis verlaten

Antonín Panenka (71) is woensdag ontslagen uit een ziekenhuis in Praag. De Tsjechische voetballegende werd een week geleden na een coronabesmetting in kritieke toestand opgenomen op de intensive care.


Bohemians Praag, de club waarvan Panenka voorzitter is, meldt op de website dat de 59-voudig international inmiddels negatief heeft getest op het coronavirus en woensdagochtend door zijn zoon Tomás is opgehaald uit het ziekenhuis.

Panenka had last van een zware longontsteking, waardoor er twee dagen gevreesd werd voor zijn leven. Hij moet nog steeds behandeld worden voor de longontsteking, maar volgens zijn artsen is hij sterk genoeg om naar huis te gaan.

Panenka werd vooral beroemd door de finale van het EK in 1976. Daarin won Tsjechoslowakije na strafschoppen van West-Duitsland. Panenka stiftte de beslissende penalty traag door het midden, terwijl doelman Sepp Maier een hoek in dook. Sindsdien worden dergelijke penalty's 'panenka's' genoemd.

t21xs43arv5c_wd640.jpg


Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Gestopte doelman Cech als noodoplossing weer op spelerslijst bij Chelsea

Oud-doelman Petr Cech staat weer op de spelerslijst van Chelsea. De Tsjech beëindigde zijn voetbalcarrière in mei 2019 en werd bij de Londenaren actief als technisch adviseur, maar gaat nu mogelijk weer onder de lat staan bij de club die hij elf seizoenen lang diende.

Chelsea bevestigt de rentree van Cech op de spelerslijst die de club indiende voor de Engelse Premier League. "Uit voorzorg, vanwege de bijzondere omstandigheden die het coronavirus met zich meebrengt", zegt de club in een statement. Cech heeft geen contract als speler.

Cech kwam tijdens zijn carrière voornamelijk uit voor Chelsea, dat hem in 2004 overnam van het Franse Stade Rennais. Elf jaar later maakte de Tsjech de transfer naar stadsgenoot Arsenal. In zijn carrière kwam de doelman het vaakst samen uit met huidig Chelsea-trainer Frank Lampard.

transfermarkt.nl
 
Bovenaan