Voetbal

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
‘Václav Cerny voor drie jaar naar FC Utrecht na akkoord met Ajax’

AADHWMo.img
©
Václav Cerny vervolgt zijn loopbaan bij FC Utrecht, zo weet De Telegraaf maandagavond te melden. De club uit de Domstad heeft maandagavond een akkoord bereikt met de 21-jarige Tsjechische buitenspeler over een driejarig contract, met een optie voor nog een jaar. Met Ajax is in hoofdlijnen een akkoord bereikt over een transfersom van ongeveer 750.000 euro.

Volgens het dagblad werkten technisch directeur Jordy Zuidam en trainer John van den Brom achter de schermen de afgelopen weken aan de transfer van Cerny. Waar zijn komst in eerste instantie voor onmogelijk werd gehouden, is Utrecht er toch in geslaagd om hem in huis te halen. Er was veel interesse in de buitenspeler en na de oefenwedstrijd tegen Quick ’20 (2-11) waarin Cerny een hattrick maakte, nam de interesse alleen maar toe.

Cerny raakte overtuigd van zijn keuze voor Utrecht na een gesprek met Zuidam en Van den Brom. De club had echter moeite met de vraagprijs van Ajax, maar kon handelen nadat Nicolas Gavory aan Standard Luik werd verkocht. Utrecht en Ajax bespreken momenteel de laatste details, waaronder een eventuele terugkoopoptie voor Ajax. Wanneer beide partijen tot een definitief akkoord zijn gekomen, wordt Cerny gekeurd en tekent hij voor drie jaar bij zijn nieuwe club.

Cerny maakte in de zomer van 2014 de overstap van FK Pribram naar de jeugdopleiding van Ajax. Hij werd lang gezien als een van de grote talenten bij de Amsterdammers en haalde het eerste elftal. Toch bleef een absolute doorbraak in de hoofdmacht uit en schommelde hij de afgelopen jaren tussen Jong Ajax en het eerste elftal. Het afgelopen seizoen kwam hij onder trainer Erik ten Hag niet in actie in de Eredivisie.

Bron: msn.com
 

Ad Verschoor

Donateur
tsjech-sadilek-verlengt-contract-bij-psv-tot-medio-2022.jpg

Tsjech Sadílek verlengt contract bij PSV tot medio 2022

Michal Sadílek heeft zijn contract bij PSV verlengd. De nog tot 2020 lopende verbintenis van de Tsjech is opengebroken en verlengd tot en met 2022.

In de nieuwe verbintenis van de twintigjarige middenvelder, die dinsdag als linksback in de basis stond in het duel in de voorrondes van de Champions League tegen FC Basel (3-2), is een optie voor nog een seizoen opgenomen.
Sadílek, die in 2015 overstapte van Slovácko naar PSV, maakte vorig seizoen zijn debuut bij de ploeg van Mark van Bommel en kwam in totaal tot elf duels in de Eredivisie. Daarin was de jeugdinternational één keer trefzeker.
"Ik zie dit contract als een beloning voor de arbeid van de afgelopen jaren", zegt de Tsjech op de website van PSV. "Toen ik hier kwam was ik nog een onbekende speler. Nu, vier jaar later heb ik al meerdere wedstrijden mogen spelen en ben ik lid van het eerste elftal."

Sadílek hoopt nu een vaste basisplaats te veroveren in Eindhoven. "Ik heb de afgelopen jaren prachtige dingen meegemaakt. Ben sterker en beter geworden. Dit is het volgende mooie en speciale moment. Ik hoop dat er nog vele mooie mogen volgen."
PSV speelt zaterdag in de Johan Cruijff ArenA tegen Ajax om de Johan Cruijff Schaal. Een week later beginnen de Eindhovenaren de competitie met een uitduel met FC Twente.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische clubs niet goed in Europese leagues
Gisteravond werden bij wedstrijden in de Europa League de 3 Tsjechische clubs uitgeschakeld. Mlada Boleslav kon het niet bolwerken tegen Steaua Boekarerst, Viktoria Plzen won maar zag Antwerp doorgaan en ook Sparta Praag werd uitgeschakeld in Turkije.
Nu rest nog slechts de deelname van Slavia Praag in de Champions League. Om mee te mogen doen in de groepsfase moeten zij het nog opnemen tegen CFR Cluj uit Roemenië. Mocht Slavia Praag deze partijen verliezen dan worden zij rechtstreeks toegelaten tot de groepsfase van de Europa League

 

Ad Verschoor

Donateur
3107379_V169_972.jpg

Tomas Necid - © Pro Shots
Tomas Necid na drie jaar weer opgeroepen voor Tsjechië

Na een afwezigheid van bijna drie jaar is Tomas Necid weer opgeroepen voor nationale elftal van Tsjechië.
De 30-jarige spits van ADO Den Haag is door bondscoach Jaroslav Silhavy opgenomen in de voorselectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kosovo (zaterdag 7 september) en Montenegro (dinsdag 10 september).

Necid speelde tot dusver 44 interlands voor het Tsjechische elftal, waarin hij twaalf keer scoorde.

Bron: foxsports.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kosovo verrast Tsjechië en doet goede zaken in EK-kwalificatie


Kosovo heeft vandaag goede zaken gedaan in de kwalificatiereeks voor deelname aan het EK van 2020. In eigen huis werd verrassend met 2-1 gewonnen van Tsjechië in groep A.
De nummer 120 van de FIFA-ranking kwam in Pristina op achterstand tegen de nummer 43 door een treffer van Patrick Schick, maar nog voor rust maakte Vedat Muriqi gelijk.
In de tweede helft mocht het thuispubliek nogmaals juichen toen Mergim Vojvoda. Daar bleef het bij in de wedstrijd die door Danny Makkelie werd gefloten.

Door de overwinning gaat Kosovo in ieder geval voor even aan de leiding in poule A met acht punten uit vier duels. Engeland (zes uit twee), Tsjechië (zes uit vier), Montenegro en Bulgarije (allebei twee uit vier) volgen.

Bron: nu.nl
 
Dat is de nieuwe trend, sommigen hebben het nog niet door, niet de overwinning, maar de tegenstander ook wat gunnen is de trend die zich aan het doorzitten is.
Voetbal Kosovo - Tsjechië 2 - 1 kleine landen mogen ook wel eens een keer winnen.
Voetbal Duitsland - Nederland 2- 4 Duitsland stuurt 11 jongeren zonder talent in het veld.
..................

Off-topic tekst verwijderd door moderator.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Ad Verschoor

Donateur
Champions League-programma dinsdag

De Champions League is back! Vanavond om 18:55 trappen Inter en Slavia Praag en Olympique Lyon en Zenit St. Petersburg het nieuwe seizoen af. De Nederlandse ogen zullen vooral gericht zijn op Ajax, dat in eigen huis begint tegen Lille. In diezelfde poule spelen Chelsea en Valencia tegen elkaar. Ook interessant natuurlijk.
 

Ad Verschoor

Donateur
Slavia Praag laat Inter zweten

Slavia Praag heeft in de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League gelijk voor een verrassing gezorgd. De Tsjechen pakten een punt in Milaan met 1-1 tegen Internazionale. Beide teams staan op 1 punt in de Groep F, waarin ook Barcelona en Borussia Dortmund uitkomen. Peter Olayinka was het goudhaantje en Nicolo Barella maakte gelijk.


INTER DOOR DE LUCHT KANSRIJK
In de eerste helft waren De Nerazzurri een paar keer dicht bij een kopdoelpunt, maar geen van alle afmakers was precies genoeg. Doordat een treffer van de thuisploeg uitbleef, kreeg Slavia het idee dat er wat te halen viel in Milaan.

SLAVIA SLAAT TOE
Omdat Inter bleef ploeteren, was het niet vreemd dat de gasten op voorsprong kwamen. Na een aardige aanval gaf Peter Olayinka het beslissende zetje.

Bron: ziggosport.nl



 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Tsjechië- ...... stilgelegd na vuurwerk op veld
Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken wil hoge straffen voor vuurwerk bij voetbalwedstrijden.

Voor het afvuren van pyrotechniek in en rond voetbalstadions zullen in de toekomst 10.000 tot 50.000 kronen (386 tot 1930 euro) moeten worden betaald. Een dienovereenkomstig wetsvoorstel stelde het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag voor. Recidivisten moeten zelfs boetes verwachten tot 100.000 kronen (3860 euro). Bovendien zijn stadionverboden ter discussie.
Dit is een reactie op het schandaal tussen Sparta Praag en Viktoria Pilsen in maart. Verschillende mensen raakten gewond door vuurwerk.
Bron radio.cz/de.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië en Engeland staan vrijdagavond tegenover elkaar in de EK-kwalificatie.

Het duel in Praag wordt met de nodige vrees tegemoet gezien door de Engelse voetbalbond (FA) en de Engelse politie, die vrezen dat de boel behoorlijk uit de hand kan lopen in de Tsjechische hoofdstad. De autoriteiten hebben zelfs geprobeerd om de wedstrijd te laten verplaatsen naar een midweekse speeldag, maar de UEFA heeft geweigerd om hieraan mee te werken.

Omdat het duel op vrijdagavond wordt afgewerkt en Praag bekend staat om zijn goedkope drank en uitgaansleven, reist een gigantisch aantal Engelsen the Three Lions achterna. Volgens de officiële supportersvereniging wonen 3731 Engelse fans de wedstrijd in het Sinobo Stadium bij. Naar schatting maken echter ruim zesduizend Engelsen de oversteek naar Tsjechië en er waren nog nooit zoveel voetbalfans tegelijk aanwezig in Praag. Men vreest dat het flink uit de hand kan lopen en wijst naar de uitwedstrijd tegen Oranje in Amsterdam van maart 2018.

Ruim honderd Engelse fans werden destijds in Amsterdam gearresteerd, terwijl de beelden van de ongeregeldheden de wereld overgingen. Eerder liep het ook uit de hand rond een uitwedstrijd tegen Duitsland in Dortmund en de finaleronde van de Nations League in Portugal. De Engelse autoriteiten hebben sindsdien 'significante' twijfels bij uitwedstrijden op vrijdagavond, maar de FA heeft bij de UEFA geen invloed op de planning. Om die reden heeft Mark Roberts, die binnen de politie verantwoordelijk is voor het voetbal, een brief naar de UEFA geschreven met het verzoek om de wedstrijd tegen Tsjechië te verzetten.

"We willen liever een situatie voorkomen, dan dat we het 's avonds in de hand moeten houden en achteraf spijt hebben", zegt Roberts in gesprek met the Guardian . Hij vertelt dat veel fans die in dergelijke situaties de fout ingaan, jonge mannen zonder strafblad zijn. Het is daarom lastig voor de Engelse politie om voorzorgsmaatregelen te nemen, omdat deze groep voornamelijk onder invloed van alcohol in de fout gaat.

De UEFA heeft het verzoek van de Engelse autoriteiten echter afgewezen, waardoor Tsjechië en Engeland vrijdagavond 'gewoon' tegenover elkaar zullen staan. The Three Lions spelen vervolgens op maandag in Sofia tegen Bulgarije en ook daar wordt een groot aantal uitsupporters verwacht.

Bron: goal.com
 

Ad Verschoor

Donateur
oud-doelman-cech-gaat-aan-de-slag-bij-engelse-ijshockeyclub.jpg


Oud-doelman Cech gaat aan de slag bij Engelse ijshockeyclub

Petr Cech maakt een opmerkelijke carrièreswitch. De Tsjechische oud-doelman gaat aan de slag als keeper bij de Engelse ijshockeyclub Guildford Phoenix.


De 37-jarige Cech, die afgelopen zomer zijn voetbalcarrière beëindigde, kan zondag al zijn debuut maken voor de ploeg die uitkomt op het vierde niveau in Engeland. Guildford Phoenix neemt het dan op tegen Swindon Wildcats.

"Ik ben heel blij dat ik de kans krijg om te spelen voor Phoenix om wedstrijdervaring op te doen", zegt Cech op de website van zijn nieuwe club. "Ik hoop dat ik dit jonge team kan helpen om hun doelen te bereiken en zoveel mogelijk wedstrijden te winnen als ik de kans krijg te spelen."

De oud-doelman van onder meer Chelsea en Arsenal speelde in zijn jeugd ook al ijshockey in zijn geboorteland. Ook volgt hij al jarenlang de NHL. "Na twintig jaar professioneel voetbal zal dit een geweldige ervaring voor me zijn. Om de sport te beoefenen die ik zo graag keek en speelde als kind."

'Komst van Petr is gigantisch voor de club'
Coach Andy Hemmings van Phoenix is dolblij dat Cech zijn ploeg komt versterken. "De komst van Petr is gigantisch voor deze club", aldus Hemmings. "Hij is een geweldige jongen, die hard traint. Ik kan niet wachten om hem te zien debuteren."

Als doelman van Chelsea won Cech vier landstitels, vier FA Cups, drie League Cups, de Champions League en de Europa League. Met Arsenal veroverde hij vervolgens nog een keer de FA Cup.

De 124-voudig international heeft nog altijd het recordaantal clean sheets in de Premier League in handen. Hij hield maar liefst 202 keer de nul.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Engelse politie doet hopeloze oproep aan fans in Praag: zoek NIET de dronken mensen op

GettyImages-454953694-756x422.jpg


Er zijn een aantal zekerheden in het leven: je wordt geboren en gaat dood, moet belasting betalen en Engelsen drinken bier. Heel veel bier. Dat wil nog wel eens voor chaos zorgen als er een hoop dronken Engelsen op een kluitje staan. De Britse politie heeft dan ook een hopeloze oproep gedaan. Ze willen dat fans die in Praag zijn voor de interland tegen Tsjechië NIET de dronken menigte opzoeken...

Dat wordt een lastig karwei, want de meeste Engelse fans (er zijn er zo'n 6.000 afgereisd) zijn waarschijnlijk al kacheltje lam. "Blijf uit de buurt van de dronken minderheid", waarschuwt Mark Roberts, politiechef bij voetbalwedstrijden, bij de BBC. "Als je erin verstikt raakt, weegt het argument 'ik deed niets' niet zwaar."

Het hoofd van de voetbalpolitie wil voorkomen dat er net als in Nederland in 2018 en in Portugal eerder dit jaar rellen uitbreken tussen dronken fans. In Amsterdam werden in maart vorig jaar zo'n 100 Engelse fans opgepakt.

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië stunt tegen Engeland

VideoTsjechië heeft een verrassende overwinning geboekt op Engeland. De nummer 4 van het WK ging in de slotfase in Praag onderuit door een goal van Zdenek Ondrasek, die het thuisland drie cruciale punten bezorgde in de strijd om de EK-tickets.


Het team van bondscoach Gareth Southgate blijft wel aan de leiding in de poule met 12 punten en staat er nog steeds goed voor, maar Tsjechië kwam in punten wel op gelijke hoogte. Alleen het doelsaldo van de Engelsen is beter.

Vooraf wist Engeland dat met een overwinning het EK-ticket al binnen zou zijn. De nummer vier van het WK van 2018 opende sterk en stond binnen 4 minuten al met 1-0 voor. Raheem Sterling werd onderuitgehaald in het strafschopgebied, Harry Kane schoot de verkregen strafschop vlekkeloos raak.


Jakub Brabec na zijn gelijkmaker. © EPA

Maar Tsjechië was allerminst lamgeslagen door die vroege tegentreffer. Jakub Brabec reageerde in de 9e minuut alert bij een hoekschop en schoot van dichtbij de gelijkmaker binnen. De thuisploeg bleef vervolgens de gevaarlijkste ploeg in de eerste helft, maar wist niet te scoren.

In de tweede helft drong Engeland wel aan en Kane had na 80 minuten een geweldige kans, maar hij miste oog in oog met doelman Tomas Vaclik. Tsjechië bleef loeren op een kans en 5 minuten voor tijd haalde Zdenek Ondrasek uit voor de winnende treffer.

Bron: pzc.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Noord-Ieren winnen zomaar even van Tsjechië

Noord-Ierland heeft een oefenwedstrijd in en tegen Tsjechië met 3-2 gewonnen. Halverwege het vriendschappelijke duel in Praag leidden de Noord-Ieren, groepsgenoot van Oranje in de EK-kwalificatie, nog met 3-0.


Paddy McNair nam de 1e en 3e treffer voor zijn rekening, Jonny Evans maakte het 2e doelpunt. Via Vladimír Darida en Alex Král kwamen de Tsjechen in de 2e helft terug.

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Miedema scoort vier (!) keer tegen dames van Slavia Praag

Arsenal staat met een been in de kwartfinale van de UEFA Women's Champions League. Woensdagavond werd er met 5-2 gewonnen op bezoek bij Slavia Praag.

Vivianne Miedema had een hoofdrol in het duel, gespeeld in het Sinobo Stadion. De spits scoorde maar liefst vier keer. De andere Arsenal-treffer kwam op naam van Kim Little, die een penalty benutte.

Na de 5-0 voorsprong knokte Slavia Praag zich via Svitkova en Persson nog terug, maar de zege liet Arsenal niet meer uit handen glippen.

Bron: vrouwenvoetbalnieuws.nl
facebook.svg
 

Ad Verschoor

Donateur
Spelers van Slavia Praag: ‘We gaan niet als een circusact achter Messi aanrennen voor z’n shirt’

Slavia Praag heeft enorm veel zin in de Champions League-wedstrijd van woensdagavond tegen FC Barcelona. Het sterrenelftal uit Spanje komt op bezoek in de Tsjechische hoofdstad en met name de komst van superster Lionel Messi zorgt voor glimlachen bij de spelers.


Er is bewondering en respect, maar dat wil niet zeggen dat de spelers na de wedstrijd als een stelletje fanboys achter Messi aanrent om te smeken om het shirt. "We willen er geen circusact van maken dat we met 6 spelers achter Messi aanrennen tot aan de kleedkamers", zei verdediger Coufal van Slavia Praag op de persconferentie.

Geen afspraak
"We hebben onderling geen afspraken gemaakt wie het shirt mag hebben, maar we zijn het erover eens dat het geen issue mag zijn tijdens en na de wedstrijd. Dit soort duels zijn er niet om lollig in te doen."

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Barça nipt langs Slavia Praag

Barcelona heeft woensdagavond uitstekende zaken gedaan in Groep F van de Champions League. De Spaanse topclub won, weliswaar moeizaam, van Slavia Praag en zag nummer twee Borussia Dortmund verliezen in Milaan.

Lionel Messi bezorgde Barcelona, waar Frenkie de Jong weer als aanvallende middenvelder speelde, een droomstart door al na drie minuten te scoren. De Argentijn onderschepte de bal zelf, vond Arthur en kreeg de bal weer terug van de Braziliaan. Met een handige voetbeweging liet Messi doelman Ondrej Kolar kansloos: 0-1. Daarmee werd Messi de eerste speler ooit die vijftien seizoenen op rij gescoord heeft in de Champions League.

De snelle goal van Messi leek de aanzet tot een monsterzege, maar Barcelona ging juist steeds minder spelen. Slavia Praag gaf zo nu en dan een kans weg, maar bleef eigenlijk vrij eenvoudig op de been en kwam vijf minuten na rust zelfs op 1-1. Jan Boril punterde raak nadat de Tsjechen de defensie van Barcelona fraai uit elkaar gespeeld hadden.

Het antwoord van Barcelona liet slechts zeven minuten op zich wachten. Messi slingerde een vrije trap voor het doel, die bij de tweede paal door Luis Suárez werd teruggelegd. Peter Olayinka werkte de bal vervolgens ongelukkig in eigen doel: 1-2. Dat doelpunt was voor Barcelona - dat in de slotfase enkele enorme kansen op een derde goal liet liggen - voldoende voor de drie punten, waardoor de Catalanen in de stand een gaatje geslagen hebben met achtervolgers Dortmund en Inter. Slavia, waar Mick van Buren nog inviel, staat op één punt.

Bron: vi.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Hoofdrol bij Arsenal voor Van de Donk en Miedema bij slachting Slavia Praag

Een monsterzege in de 8e finale van de vrouwelijke Champions League. De vrouwen van Arsenal lieten Slavia Praag zien wie er de baas was en hielden pas na 8-0 op met scoren. Vrijwel alle hoofdrollen waren voor de Nederlandse dames.


Daniëlle van de Donk en Vivianne Miedema scoorden allebei een hattrick in deze play-offwedstrijd. Van de Donk nam de 1-0, 5-0 en 6-0 voor haar rekening en was zo de 1e op het veld die 3 keer scoorde.

Mijlpaal Miedema
Miedema maakte goal nummer 4, 7 en 8 in deze wedstrijd en pikte zo ook haar hattrick mee. Voor haar waren de doelpunten extra bijzonder. In haar 50e basisplaats maakte ze goal nummer 50, 51 en 52. Ze viel bij Arsenal 7 keer in, waardoor ze net niet 1 op 1 loopt.

Het Nederlandse succes bleef echter niet bij deze 2 vrouwen. Ook Jill Roord wist namelijk te scoren. Zij tekende voor de 3-0 nadat Kim Little via een penalty de 2-0 maakte.

Kwartfinale CL
Door deze slachting plaatst Arsenal zich voor de kwartfinale van de Champions League. Eerder deden Olympique Lyon, FC Barcelona, Atlético Madrid, VfL Wolfsburg en Bayern München hetzelfde.

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Barça kan thuis niets tegen Slavia Praag




UEFA Champions League: FC Barcelona - Slavia Praag


Barcelona heeft in de Champions League tegen Slavia Praag genoegen moeten nemen met een 0-0 gelijkspel in eigen huis. De Spaanse kampioen maakte ook weinig aanspraak op een zege tegen de kampioen van Tsjechië. Barcelona blijft met acht punten uit vier wedstrijden wel aan kop in groep F.

Drie dagen na de nederlaag in La Liga bij Levante (3-1) kon Barcelona opnieuw niet overtuigen. In defensief opzicht rammelde het aan alle kanten bij de Catalanen, die in de openingsfase ontsnapten aan een tegentreffer. Verdediger Gerard Piqué moest al vroeg in de wedstrijd een gele kaart incasseren, zijn derde in de groep, waardoor hij is geschorst voor het volgende duel met Borussia Dortmund.

Ook De Jong wist het spel niet naar zich toe te trekken. De middenvelder van Oranje kwam aan de buitenkant van het middenveld weinig aan de bal. Pas nadat Sergio Busquets in de loop van de tweede helft was gewisseld, kon De Jong zich meer met de aanvalsopbouw bemoeien. De bijna 70.000 toeschouwers kregen amper uitgespeelde aanvallen te zien. Lionel Messi was kort voor rust twee keer gevaarlijk met schoten van afstand, maar hij knalde eerst op de kruising en daarna op de vuisten van de keeper.

Zowel Barcelona als Slavia Praag zag een doelpunt worden afgekeurd vanwege buitenspel. De Tsjechen kregen in de tweede helft steeds meer geloof in een stunt, maar ze wisten niet te profiteren van het zwakke spel van de thuisclub die ruim 10 jaar geleden tegen Roebin Kazan voor het laatst een groepswedstrijd in de Champions League in Camp Nou verloor.

Bron: ziggosport.nl
 

kuurgast

Donateur
Vaclav Cerny op weg naar FC Utrecht

Vaclav Cerny is op weg naar FC Utrecht. De club uit de Domstad wil de Tsjechische buitenspeler kopen van Ajax. De twee clubs zijn in gesprek over de transfersom. Cerny heeft in Amsterdam nog een contract tot 2020.
694

Černý terug in Amsterdam: van Ajax-bijrol naar Utrecht-bank.

Václav Černý keert zondag terug met FC Utrecht bij Ajax, de club die hem in Nederland opleidde. Zijn transfer moest een nieuwe start betekenen, maar zijn situatie is niet bepaald verbeterd.
Voor een speler die dit seizoen tot de grote jongens hoopte te behoren bij FC Utrecht had Václav Černý (22) het vorige week moeilijk genoeg tegen de bescheiden derdedivisionist Excelsior’31 in de eerste ronde van de KNVB-beker. De Tsjechische oud-Ajacied kwam deze zomer met veel bombarie naar de Domstad, murw gebeukt door zijn bijrol bij Ajax. Maar ook zondag zal hij hoogstwaarschijnlijk op de bank moeten plaatsnemen in het trainingspak van zijn nieuwe club.
In Amsterdam kwam hij vorig seizoen alleen in de KNVB-beker tot officiële minuten voor het eerste elftal van Ajax: een basisplaats in de tweede ronde en invalbeurten in de achtste en kwartfinales. Zoals hij ook in de seizoenen ervoor voor een groot deel afhankelijk was van de bekerwedstrijden met de B-garnituur uit Amsterdam.

Bittere realiteit
Juist daarom koos hij voor FC Utrecht, een club waar hij voelde dat hij één van de bepalende spelers zou kunnen zijn in plaats van de relatieve anonimiteit van Jong Ajax. Maar de bittere realiteit van vandaag is dat hij bij FC Utrecht, naast korte invalbeurten, opnieuw moet wachten op kansen in bekerduels zoals vorige week.
Černý had het vertrouwen van trainer John van den Brom, die zelf betrokken was in de gesprekken met de flankaanvaller en hem aanvankelijk ook basisspeler maakte. Maar na het Europese tweeluik en de openingswedstrijd in de competitie tegen ADO Den Haag schakelde de Amersfoortse trainer door.
Zelfs Černý’s invalbeurten worden schaarser nu Patrick Joosten hem voorbij lijkt te zijn in de pikorde. En dat vreet aan de ambitieuze aanvaller met dat venijnige linkerbeen.

In hoeverre merk je dat je wedstrijdritme mist?
Černý: ,,Ik ben de laatste tijd eigenlijk alleen maar kort ingevallen, of helemaal niet. Dus ja, het is een lastige periode. Ik denk dat iedereen op dat moment ritme mist, al zal niet elke speler dat eerlijk zeggen. Ik denk dat iedereen dat een beetje voelt en ik dus ook. Al is dat geen excuus.”

Op trainingen zie je hoe dreigend je kan zijn. Word je voor je gevoel te weinig gebruikt?
,,We spelen iets anders dan in het begin van het seizoen. Die dingen gebeuren. Maar natuurlijk baal ik ervan. Ik startte in de basis in de belangrijke Europa League-wedstrijden en de eerste competitiewedstrijden, daarna niet meer tot het bekerduel van vorige week. Op trainingen gaat het allemaal goed en is er geen specifiek ding dat ik beter moet doen. Ik werk elke dag hard en ik moet blijven vechten.
Černý denkt even na en gaat dan verder. ,,Ik ga niet zeuren dat ik moet spelen. Wie wil er niet spelen? Ik ben naar FC Utrecht gekomen voor een nieuwe start dus natuurlijk baal ik van de situatie, maar ik ga niet allemaal dingen zeggen. Laat ik het zo zeggen: ik wil dat het in elk geval niet aan mij ligt.”


Maar heb je het gevoel dat je steken hebt laten vallen in het begin van het seizoen?
,,Natuurlijk, dat mag je best weten. Ik kwam van Ajax en meteen waren daar die belangrijke voorrondes in de Europa League. Na drie jaar op rechts te hebben gespeeld stond ik nu op links, met nieuwe spelers bij een nieuwe club. Alles was nieuw. Ik was niet op mijn best en dat geef ik eerlijk toe. Ik speelde niet echt goed. Misschien zou het een paar wedstrijden verder beter zijn gegaan, maar toen was het al voorbij.”

Jullie hebben zo’n grote groep dat je eigenlijk niet kunt verzaken. Is dat op zo’n moment frustrerend?
,,Jawel. Ik deed het niet expres. Ik wilde supergraag blijven staan, meteen belangrijk zijn. Misschien forceerde ik wat en lukte dingen daarom niet. Dat ik nu minder kansen krijg, is gewoon hartstikke jammer.”
Bron bndestem.nl.
 
Bovenaan