Vloerverwarming aan (laten) leggen in Tsjechië

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vodnik

† In Memoriam
Wat betreft vloervarming "op water" zijn er twee verschillende systemen, met dikke dekvloer boven de leidingen (minstens 6 cm dik) of met een dunne dekvloer van ca 2cm. De laatste wordt in CZ nauwelijks toegepast. Voordeel van de dunne dekvloer is dat die sneller op warmt. De dikke dekvloer heeft als voordeel dat die lang warmte vast houdt. De dekvloer moet wel van een speciaal beton zijn om de warmte goed te kunnen transporteren (Feertje: jij hebt het goede erin zitten hoor!)

Electrische vloerverwarming ligt in de lijmlaag onder de tegels. Het is wel heel belangrijk om een goede isolatielaag daaronder aan te brengen. Veel informatie hierover staat op de site van Fenix.cz, ook tabellen hoe snel de vloer opwarmt (en prijzen op de tsjechisch talige pagrs)
Ik heb helaas de isolatie onvoldoende gemaakt waardoor de vloer in ca 20 uur van 2 graden naar 19 graden stijgt (er ligt ca
100W/m2 aan verwarming)
 
Wij hebben in Bozkov elektrische vloerverwarming laten leggen. Niet duur, de volledige benedenverdieping was nog geen € 1000,00. Iedere ruimte heeft een instelbare thermostaat. Wel houden we sindsdien de elektriciteitsmeter in de gaten. Het verbruik is hoog. Deze verwarming is dan ook alleen aan te bevelen als bijverwarming. Samen met de goede houtkachel is het allemaal betaalbaar te houden.
 
Je moet in Tsjechisch wel rekening houden dat er meestal geen kruipruimte onder het huis is, die isoleert namelijk voor een groot gedeelte de koude van het beton in het huis. Hier in Nederland zijn er voor alle soorten vloerbedekking vloerverwarming ook voor massief eiken en vast gelegde parketvloeren en laminaat.
 
Bovenaan