Muziek Vladimír Pinta, de bekendste straatmuzikant in Praag

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik weet niet wie het is, maar die man staat altijd op die plek te spelen, net naast Staroměstské náměstí.

Behalve dan als er een podium met luide muziek is, dan staat ie een beetje beteuterd ernaast.
 
En als je geld neerlegt dan komt er opeens een mevrouw uit het niets te voorschijn en zij overhandigt je dan een ansichtkaart met een foto van deze meneer erop...
 

kuurgast

Donateur
Vladimír Pinta

images


De muzikale clown Vladimír Pinta bespeelt een tenorsax (Weltklang) en trombone.
Je kan hem zelfs op facebook vinden en vele filmpjes op youtube.
Hij staat al zeker 20 jaar zomer en winter te spelen in Praag.
Waarschijnlijk is het niet zijn echte naam, want verder is het moeilijk om meer informatie te vinden.

De straatartiesten in Praag moeten een vergunning aanvragen waarmee ze verlof hebben om 2 uur op een bepaalde plaats te spelen. Hiertegen waren op 21 juni protestoptredens.
 

kuurgast

Donateur
Vladimír Pinta speelt nog steeds op zijn saxofoon en trombone:

Hij speelde vroeger op het Oude Stadsplein, nu moest hij daar stoppen

Vladimír Pinta speelde 17 jaar saxofoon en trombone op het Oude Stadsplein. Oorspronkelijk docent, trad hij op in cafés, nachtclubs, op schepen en in buitenlandse hotels. Hoewel zijn liefde om op te treden op straat ligt, dreigden boetes van duizenden kronen door het nieuwe Busker-besluit (werd onlangs geldig).

De 86-jarige Pinta treedt sinds 2002 regelmatig op in de straten van het centrum van Praag. De gemeente heeft straatartiesten verboden op het Oude Stadsplein en de muzikant moest zijn gebruikelijke plek verlaten.

Vladimír Pinta zit comfortabel op zijn klapstoel tegenover de barokke Sint-Nicolaaskerk. Met zijn rug naar het Oude Stadsplein bereidt hij een mondstuk voor zijn saxofoon voor. Terwijl hij het muziekinstrument zorgvuldig schoonmaakt, kijken mensen nieuwsgierig toe.

Het verbod op zogenaamde busking strekt zich uit over het hele oude stadsplein, Velkopřevorské náměstí, náměstí Míru, Nerudova-straat en een deel van Spalena. Bovendien verbiedt het "verschijningen in vermommingen van dieren of personages uit films, televisieprogramma's of computergames" en "verschijningen in vermommingen duidelijk buiten de proporties van een volwassene."

Vladimír Pinta trad op op de Karelsbrug - waar het gewijzigde decreet niet van toepassing is en wordt geregeld met afzonderlijke voorwaarden - maar moest ook daar zijn plek verlaten.
Hij is niet bang voor de politie en zal zich verdedigen tegen een mogelijke boete. Jaren geleden kreeg hij toestemming om artistieke activiteiten te ontplooien in de openbare ruimte en is hij van plan dit te bewijzen als agenten hem aanspreken. Dit gebeurde zondag ook, maar, naar zijn zeggen, hielp zijn vergunning niet bij de politieagenten, dus moest hij zijn plaats verlaten op straffe van een boete.

De kunstenaar is een favoriet onder de toeristen in Praag; zijn opnames van theatervoorstellingen zijn te vinden op een aantal YouTube-video's. Hij heeft zelfs een fangroep op Facebook. Mensen gooien kleine munten in zijn hoed en krijgen dan zijn vrouw te zien.

Vladimír Pinta reist vanuit Revnice bij Praag, waar hij met zijn vrouw woont, naar het centrum om te spelen. "Hij kon op verschillende plaatsen spelen; hij was onlangs ook in Mexico uitgenodigd. Maar hij is blij hier en vooral om te spelen wat hij wil", legt zijn vrouw Daniela Pintová uit.

Vladimír Pinta speelt ook graag eigen composities, die vooral betrekking hebben op de hedendaagse samenleving en problemen. "Ik vind deze leuk", zegt hij voordat hij de saxofoon speelt, waaruit de tonen van Sinatra's hit The Way You Look Tonight overeenkomen met de begeleidende muziek van de spreker. Pinta zingt niet alleen in het Tsjechisch en Engels, maar ook in het Italiaans of Spaans.

De heer Pinta begrijpt de beslissingen van de gemeente niet. "Het is raar. We waren in Valencia en de buskers die we in Praag ontmoeten, hebben we daar ook ontmoet. Ze wisselen elkaar op verschillende plaatsen af en kunnen versterkers hebben. Ik begrijp niet waarom ze het hier verbieden", zegt hij. "Dus als ik weg moet, ga ik bijvoorbeeld naar het buitenland", besluit de muzikant, zet dan de saxofoon aan zijn mond en sluit zijn ogen om aan een nieuw nummer te beginnen.

Nadat Vladimír Pinta verbannen was van het Oude Stadsplein, verhuisde hij tijdelijk naar het nabijgelegen Franz Kafka-plein.

Bron: praguemorning.cz.

Meer over het busking-besluit van Praag op news.expats.cz.
De gigantische beren en panda's waren inmiddels 'geëmigreerd' van Praag naar Český Krumlov, maar krijgen daar ook een verbod. Bron lidovky.cz.
 
Bovenaan